wolf111 17.02.2006 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2006 Dlaczego skracasz ściankę m-dzy kuchnią a jadalnią? Ja po przeczytaniu tego wątku http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63657 właśnie zastanawiam się jak zabudować to przejście. Witam ja również z moją żoną zastanawiałem się jak zabudować to przejście z kuchni do jadalni i wymyśliliśmy, że w tym miejscu zrobimy barek, postawimy ściankę na wysokość około 140 cm, potem ładny drewniany blat, boczne ściany (może, ale niekoniecznie) z piaskowca, a nad blatem oświetlenie halogenowe i chyba będzie efekt, co o tym wy sądzicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 19.02.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Witam. No projekt już u architekta. Dwie i pół godziny debaty, ale mam nadzieję, że wszystko będzie zapięte na ostani guzik. Za cztery tygodnie mamy mieć dostarczone pozwolenie na budowę. Dostaliśmy też wycenę okien oprócz połaciowych. Pięcio komorowe o grubości 7,5 cm. Wycena brutto z montażem 6300 zl. Wydaje mi się że to niezła cena. Tym bardziej że znam producenta - montował mi już takie okna w bloku i jestem bardzo zadowolony. Pozdrownienia dla Groszkowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 19.02.2006 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Cześć!Właśnie budzę się ze snu zimowego i co widzę??? Ale się rozpisaliście, ho,ho! Pozdrawiam po przerwie i donoszę o tym co z moją budową w groszku, no - na razie w proszku. Palce ogryzam do krwi wyczekując pozwolenia, bo ekipa chce mi wejść na działkę w połowie marca, a drugi termin to dopiero lipiec, więc...! Marzę o pięknej, słonecznej i suchej wiośnie, pewnie Wy też. Może kiedyś opiszę horror pod tytułem "pozwolenie na budowę" ale jeszcze za bardzo mnie telepie więc nie wiem czy trafiłabym we właściwe klawisze. RobecieNicki - zdaje się, że nasze domy będą wyglądały bardzo podobnie, bo zmiany elewacji mamy identyczne, tyle że u mnie taras narożny, choć nie wiem czy to był dobry pomysł, chyba lepiej z tyłu.Też wykasowałam balkony i poskracałam okna, taka ogólna demolka projektu. Ale narysowałam sobie na kalce technicznej i wygląda fajnie. Trzeba tylko fajną elewację i domek cacany. Też buduję, w końcu, z betonu komórkowego i też teriwa jako strop. Pozdrawiam Wszystkich! A może macie jakieś wieści od górali co do prognozy długoterminowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 19.02.2006 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 No patrzcie, znów otworzyłam nową stronę. Może to jakiś mój nowy dar, talent, albo co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 19.02.2006 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Do Robertnickiego.Ta wycena to za ile okien?Ja mam lalkulecje bez połaciowych i mi wychodzi 14,500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 19.02.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Do Robertnickiego.Ta wycena to za ile okien?Ja mam kalkulacje bez okien połaciowych i mi wychodzi 14,500 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 19.02.2006 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 RobetrnickiA jakiego koloru te okienka i czy ze szprosami i czy plastikowe itp???Bo cena powala optymizmem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 19.02.2006 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Okna te sa z firmy salamander koloru brazowego bez szprosow szt 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 19.02.2006 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Czy to prawda ze ceny materiałow budowlanych maja wzrosnac-czy ktos o tym słyszał.Ta informacje wyczytałam na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 19.02.2006 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Do Robertnickiego. Ta wycena to za ile okien? Ja mam lalkulecje bez połaciowych i mi wychodzi 14,500 zł Ta wycena to za 11 okien. Robetrnicki A jakiego koloru te okienka i czy ze szprosami i czy plastikowe itp??? Bo cena powala optymizmem! Okna białe, plastikowe, pięciokomorowe o szerokości skrzydła 7,5 cm. jednoskrzydłowe, bez szprosów, rozwierno - uchylne, okucia firmy Wink Haus GRF. Cena z montażem. Możliwość wybrania koloru - z jednej strony +20%, lub z obydwóch stron +35%. Okna bez rolet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 20.02.2006 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Jeszcze nie powiedziałam ze te okna bede instalowac.Rzeczywiscie wycena moich okien nie jest niska ale te okna sa brązowe z obu stron i dwuskrzydłowe.Ponadto nie zmieniałam ich wielkosc,takie jak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 21.02.2006 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Mam wielką prośbę do wszystkich, którzy mają kosztorys. Czy możecie mi napisać jak procentowo rozkładają się koszty poszczególnych etapów? Potrzebne mi to oczywiście do kredytu.Na stronie Archona jest coś takiego: Roboty ziemne 6,9Fundamenty 9,9Ściany nadziemia 11,1Ściany działowe 4,3Stropy 8,7Elementy żelbetowe 1,7Schody 0,5Stropodach 9,3Stolarka okienna i drzwiowa 6,2Tynki 8,7Roboty malarskie 7,2Podłoża i posadzki 9,9Instalacje wod.-kan. i c.o. 13,3Instalacje elektryczne 2,3 Ale wydaje mi się, że to jest bez sensu, bo np. roboty ziemne wychodzą prawie 18 000, a fundamenty ponad 25 000. Wydaje mi się to dużo za dużo. Czy w kosztorysie też tak jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolf111 21.02.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Witam KozAnka jeśli możesz to podaj do siebie e-mail to prześle Ci kosztorys, który będziesz mogła wykorzystać przy sporządzaniu swojego kosztorysu.pozdrawiam wolf111 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fangroszka 21.02.2006 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 O jak się robi gorąco na forum w temacie naszego domku, widać wiosna tuż, tuż. Moja kotka już miała "trudne" dni i mój wiejski sąsiad powiedział w związku z tym, że wiosna będzie w tym roku szybko. Muszę się go zapytać, czy lato będzie ładne . Od kilku dni intensywnie szukam ekipy budowlanej, jeszcze trochę i osiwieję. Skąd bierzecie takie ceny 15 tys. za robociznę za stan surowy z dachem. Najtaniej znalazłam taki stan za 35 tys. Byłam załamana, a dziś inny pan powiedział, że 48 tys. netto. Jestem zdruzgotana. Ta ekipa za 35 tys. ma wszystko własne, sprzęt, sama kupuje materiał. (materiał wyliczyli na 66 tys. w tym stanie). Pan twierdzi, że stan surowy to 45 % kosztów budowy. Chciałam się zmieścić w 200 tys. za całość, zaczynam wątpić, a przecież w tym celu: -likwiduję balkony (okna 150x150) - w salonie na tej południowej ścianie zamiast dwojga drzwi balkonowych wstawiam na środku jedne (żeby pomieszczenie było ustawniejsze) -likwiduję lukarnę nad klatką schodową i wstawiam najprawdopodobniej okno połaciowe okna ujednolicam do 150x150 -w tym małym pokoju na dole likwiduję to małe okno na pn ścianie. Jeśli chodzi o doświetlenie tych pomieszczeń, to wyliczaliśmy, że wystarczy. - oczywiście zamiast porothermu beton komórkowy i chyba dachówka betonowa. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 21.02.2006 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Jestem zbulwersowana tymi cenami o ktorych pisze Fangroszka,skad ludzie biorą te ceny.Za stan surowy 35 tys. zl to uwazama ze to lekka przesada.Moj wykonawca czyli firma za stan surowy z dachem i podpiwniczeniem żada sobie 18 tys. i jak sie dowiedziałam to sa firmy na moim terenie tzn. k/Gdyni ktore biorą jeszcze mniej. Jezeli chodzi o materiały na stan surowy czyli 66 tys.to rowniez przesadzili,jestem ciekawa gdzie oni maja zamiar sie zaopatrywac ,chyba w najdrozszych hurtowniach.Moim zdaniem powinnas poszukac tanszą firme i jak bedziesz dobrze szukała to na pewno ja znajdziesz.Popytaj sie znajomych albo na forum swojego wojewodztwa i na pewno ktos Ci poleci kogos odpowiedniego.Zycze szczescia w poszukiwaniach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 21.02.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga J.G 21.02.2006 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Powiem tak Dana z racji tego że jestem z tego samego miejsca co Marysia czyli fangroszka, a moja budowa powoli dobiega końca to niestety takie ceny u nas obowiązują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funyo 22.02.2006 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Witam wszystkich "Groszkowców". Od dawna przeglądam ten temat, ale dopiero teraz zdecydowałem się dołączyć do dyskusji. Groszkiem zainteresowaliśmy się z żoną jesienią ubiegłego roku i wkrótce zakupiliśmy projekt. Potem był mozolny okres adaptacji do naszych potrzeb u lokalnego architekta, no i mamy w końcu pozwolenie na budowę. Mieliśmy zamiar w tym roku postawić stan surowy zamknięty, ale 5 metrów torfu na działce i 20 tys włożonych dosłownie "w błoto", skutecznie nam to utrudni. Pozwole sobie opisać zmiany, jakie wprowadziliśmy do projektu: -podobnie jak wielu z Was, przenieslismy taras na tył domu, zamieniając jednocześnie okno na drzwi. -zmieniliśmy schody z jednozabiegowych na dwuzabiegowe. -pod schodami schodzimy o pół piętra w dół i robimy tam małą spiżarkę -likwidujemy ściankę między kuchnią a jadalnią i w tym miejscu robimy "barek" -na górze likwidujemy garderobę i o nią powiększamy łazienkę. -zmieniamy całkowicie stronę północną, poszerzamy i wydłużamy w tył garaż, nad nim robimy dwuspadowy dach i dzięki temu mamy dodatkowy pokój na górze. Inne zmiany, np. rodzaj budulca ścian, strop czy wysokość parapetów, według naszego architekta, nie wymagają zmiany projektu, a jedynie wpisu do księgi budowy juz w jej trakcie. U nas tj. na Mazurach, robociznę za stan surowy wyceniają na ok.25-30 tys. Liczymy, że sama budowa ( nie licząc działki, projektu, wymiany gruntu, bo to juz mamy ) pochłonie jeszcze ok.180-200tys. Przepraszam za długi pierwszy post, ale chciałem pokrótce przedstawić naszą sytuację Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 22.02.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 wolf111Dzięki serdeczne za kosztorys. Na pewno się przyda. Witaj funyoFajnie, że się do nas dołączyłeś. Mam kilka pytań dotyczących Twoich zmian. Ciewawa jestem jak Ci się udało zamienić schody na dwuzabiegowe. Mój architekt twierdził, że to niemożliwe. Możesz podać jakie mają wymiary? Nie mogę za bardzo sobie wyobrazić tych zmian dotyczących garażu - mógłbyś wkleić jakieś rysunki? A jak się będzie wchodziło do tego dodatkowego pokoju nad garażem? Zmniejszacie ten pokój obok łazienki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekot 22.02.2006 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 WItam na forum Ciekawy pomysł z tymi schodami ale czy się zmieszczą ? I czy pod tymi schodmi robicie takie minipodpiwniczenie jeśli dobrze zrozumiałem ? Czy przez to będziecie mieć większą spieżarkę ? Jacek No ładnie tyle pytań na dzieńdobry ? Witam wszystkich "Groszkowców". Od dawna przeglądam ten temat, ale dopiero teraz zdecydowałem się dołączyć do dyskusji. Groszkiem zainteresowaliśmy się z żoną jesienią ubiegłego roku i wkrótce zakupiliśmy projekt. Potem był mozolny okres adaptacji do naszych potrzeb u lokalnego architekta, no i mamy w końcu pozwolenie na budowę. Mieliśmy zamiar w tym roku postawić stan surowy zamknięty, ale 5 metrów torfu na działce i 20 tys włożonych dosłownie "w błoto", skutecznie nam to utrudni. Pozwole sobie opisać zmiany, jakie wprowadziliśmy do projektu: -podobnie jak wielu z Was, przenieslismy taras na tył domu, zamieniając jednocześnie okno na drzwi. -zmieniliśmy schody z jednozabiegowych na dwuzabiegowe. -pod schodami schodzimy o pół piętra w dół i robimy tam małą spiżarkę -likwidujemy ściankę między kuchnią a jadalnią i w tym miejscu robimy "barek" -na górze likwidujemy garderobę i o nią powiększamy łazienkę. -zmieniamy całkowicie stronę północną, poszerzamy i wydłużamy w tył garaż, nad nim robimy dwuspadowy dach i dzięki temu mamy dodatkowy pokój na górze. Inne zmiany, np. rodzaj budulca ścian, strop czy wysokość parapetów, według naszego architekta, nie wymagają zmiany projektu, a jedynie wpisu do księgi budowy juz w jej trakcie. U nas tj. na Mazurach, robociznę za stan surowy wyceniają na ok.25-30 tys. Liczymy, że sama budowa ( nie licząc działki, projektu, wymiany gruntu, bo to juz mamy ) pochłonie jeszcze ok.180-200tys. Przepraszam za długi pierwszy post, ale chciałem pokrótce przedstawić naszą sytuację Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts