Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja pozwolę sobie pokazać Groszka w kolorze groszkowym :wink:

A co to za rury Ci zwisają zamiast rynien? Drogie to było bo może też wykorzystam?

Pozdrawiam

To są zdaje się rury drenażowe, mają minimalne dziurki, ale nie przeszkadza to w zabezpieczeniu świeżej elewacji przed deszczem. Kupowaliśmy w markecie budowlanym po 25 PLN za 10 mb. Trzeba je tylko solidnie przytwierdzić na końcu, bo są lekkie i przy silnym wietrze jak dziś trochę wędrują

dzięki za mega szybką odpowiedź, nasz budowlaniec zastanawiał się ile schodków wyjdzie, więc postanowiliśmy się poradzić bardziej zaawansowanych groszkowców. :D my na razie możemy się pochawalić fundamentami, właściwa budowa ruszy wiosną przyszłego roku.

Nie ma sprawy :D jak będziecie potrzebowali jakieś konkretne wymiary z wersji "spocznikowej" to daj znać :D

Kochani Groszkowcy!!!! W poniedziałek podobno mam miec gotowe PnB!!! Po prawie równo dziesięciu latatach od kupna działki, dwóch latach zlozenia pierwszych papierów o WZtke, osmiu miesiacach nierownej walki z architektem i poltora miesiaca od zlozenia wniosku o PnB!!!! ... A jak nie bedzie pozytywne ??? Tak czy siak papier niedlugo powienien wpasc do moich rąk.

Aga i Bartek u nas jest 9 na dole i 7 u góry czyli pewnie tak jak u Agi.

Dorka S. i ZuzankaT. na pewno będzie OK!

Nasza sypialnia już gotowa. W końcu wczoraj złożyliśmy łóżko. Właśnie zaczynam układać rzeczy. Póki co 3 zdjęcia dołączyłam do albumu.

Pozdrawiamy wszystkich gorąco

Nasz domek ma już dach, okna teraz poszukujemy drzwi i bram garażowych. No i chyba w tym roku koniec naszych prac, musimy czekać do nowego roku na hydraulika. Prosiłabym o radę w sprawie podbitki dachowej, czy drewno czy PCV?

Jak mi się uda to w końcu wstawię zdjęcia naszego pięknego groszka. Pozdrawiam wszystkich a szczególnie tych, którzy już mieszkają w wymarzonych domkach, nie ukrywam, że zazdroszczę.

Anulawasz co do podbitki to jestem zwolennikiem PCV imitującej drewno. Naturalne drewno trzeba konserwować, najlepiej co 1-2 lata, nawet impregnowane ciśnieniowo, choć te ostatnie rzadziej. Zbyt rzadko konserwowane wygląda obskurnie. Przerabiałam już drewniane elementy w różnych budowlach i obiciach w poprzednim domku, więc wiem co piszę. Tego problemu nie ma z PCV. Dlatego my takie będziemy mieli. Trzeba się z tym liczyć podczas wyboru. Pozdrawiamy serdecznie!

Witam wszystkich,

mam pytanie do Grzegorza_si - jaki masz tynk elewacyjny? Czy możesz podać jaka to firma i jaki kolor - bo przyznam, że na zdjęciach bardzo ładnie wygląda :D

S

Tynk silikonowy firmy Greinplast, kolor GRE1910.

Pozdrawiam

Witam Panie Grzegorzu !

Gratuluję - świetny wybór, wg mnie takie firmy jak STO-ISPO , GREINPLAST czy WEBER robią świetne tynki i kleje natomiast inne firmy za swe produkty proponują ceny o wiele za wysokie jak na proponowaną jakość mimo że są tańsze od ww firm. Pan za to będzie z pewnością cieszył się widokiem czystej i schludnej elewacji przez lata.

Pozdrawiam

ZUZANKA I DORKA- gratuluję zakończenia walki z wiatrakami!! zaczynacie jeszcze w tym roku??? bo zima nadciaga;)

My dopiero na wiosne, nasz wykonawca ma czas od kwietnia-maja.

Ale sporo jeszcze do zrobienia wczesniej, nie ma na dzialce wody, sama dzialke musimy jakos przygotowac, bo tubylcy zrobili sobie smietnik, a i krzaczory niezle sie rozrosly. A budujemy na spora odleglosc, wiec logistycznie jest to bardzo skomplikowane.

Agakz uwielbiam Twoje zolte rurki :)

Basia i Slawek z niecierpliwoscia oczekuje na kazda nowa fotke. Świetna macie te serduszkowa wannę!

ewelkac napisał:

ZUZANKA I DORKA- gratuluję zakończenia walki z wiatrakami!! zaczynacie jeszcze w tym roku??? bo zima nadciaga;)

dorkaS napisał:

My dopiero na wiosne, nasz wykonawca ma czas od kwietnia-maja.

Ale sporo jeszcze do zrobienia wczesniej, nie ma na dzialce wody, sama dzialke musimy jakos przygotowac, bo tubylcy zrobili sobie smietnik, a i krzaczory niezle sie rozrosly. A budujemy na spora odleglosc, wiec logistycznie jest to bardzo skomplikowane.

my też zaczniemy raczej na wiosnę, bo za oknem nieciekawie a dojazd na nasza działkę pewnie lada dzień zamieni się w pływające bajorko i żaden sprzęt tam nie wiedzie :cry: ... ale tak naprawdę to wszystko zależy od tego jaka będzie zima w tym roku. Nie jesteśmy uzależnieni od wykonawcy więc pogoda w naszym przypadku bedzię decydująca:)

zuzanka- nie jestescie uzaleznieni od wykonawcy tzn ze co - własnymi siłami budujecie?? a moze macie własną firme budowlaną??

a o bajorku na działce to cos mi wiadomo.....mielismy wszystko gotowe, koparka miala tylko przyjechac wyrównac teren, geodeta wytyczyc budynek....a tu lalo we wrzesniu przez 2 tygodnie... nie dalo sie chodzic, takie błocicho!!

na szczescie później pogoda nam dopisala- zalalismy fundament - "ręcznie" czyli betoniarka, 4 osoby i robota wrała...troche to trwało ale sie udało!!

Niestety nastała zima i dalsze prace na budowie muszą zostać odłożone do wiosny. Udało nam się wylać ławy fundamentowe i postawić ścianki fundamentowe, zarówno pod dom jak i garaż (osobny budynek-2 stanowiskowy). Ocieplenie, izolacje i chudziak zostanie nam na wiosnę, chyba, że w grudniu będzie sucho...zobaczymy.

pozdrawiamy wszystkich groszkowców!