Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

poniżej link do zdjęć mojego 'groszka' - może za kilka miesięcy uda się go skończyć

http://picasaweb.google.com/dariuszbarnas/Dom#

pozdrawiam

df950 z nieba mi spadasz, to z powodu klinkieru! Czy mozesz zdradzic w jakim regionie budujesz? Jesli nie publicznie, to choc na priv!

df950 pięknie!!! To było moje marzenie - domek w klinkierze żółtawym. Dach tylko miał być taki jak mamy, a u Ciebie jest chyba antracyt, prawda? Niestety, mężowi nie podobają się elewacje klinkierowe i poszliśmy na kompromis. Bardzo przyjemnie jest zobaczyć moje marzenie choć na zdjęciach :D Bardzo gorąco pozdrawiamy!

Witam wszystkich Groszkowców! Udało się! Przeczytałem wszystkie 35 stron :D Bardzo miło się czytało Wasze wypowiedzi - bardzo przyjacielski wątek

Jeśli o mnie chodzi to jestem na etapie wyboru projektu (działeczka już jest). Groszek w wersji 2 to mój wybór na 99%. Myślę ze na 100 bede pewny gdy ktoś bedzie tak uprzejmy i udostępni do "zwiedzania" swój skarb :)

A oto zmiany, które chciałbym wprowadzić (bardzo proszę o opinie i komentarze):

- kominek na ścianie szczytowej + grill zewnętrzny (czyli tak jak w wersji 3)

- likwidacja okien dachowych - tu pytanie do Magdy M - czy nie jest za ciemno?

- Czy zmiana dachu nad garażem na dwuspadowy niesie za sobą duże koszty?

- Czy realne jest wydzielenie "prywatnej" łazienki dla rodziców, jak z wielkością pomieszczeń? Tak by to miało wyglądać mniej więcej...

http://img104.imageshack.us/img104/299/groszekrd3.th.jpg

I jeszcze jedno pytanko: czy można nie murować komina w kotłowni? Jeśli tak to jakie warunki muszą być spełnione? Wentylacja mechaniczna? Kondensat? Pompa ciepła?

Z góry dziękuje za wszelkie sugestie i odpowiedzi.

poniżej link do zdjęć mojego 'groszka' - może za kilka miesięcy uda się go skończyć

http://picasaweb.google.com/dariuszbarnas/Dom#

pozdrawiam

df950 piękny domek i do tego trójeczka :D Tak mało nas tu jest :roll:

Pokaż więcej zdjęć, pochwal się jak wykańczacie w środku, co zmieniliście ... wszystkie informacje mile widziane :D

Pozdrawiam

df950 piękny domek i do tego trójeczka :D Tak mało nas tu jest :roll:

Pokaż więcej zdjęć, pochwal się jak wykańczacie w środku, co zmieniliście ... wszystkie informacje mile widziane :D

Pozdrawiam

Małgolinka czy można gdzies obejrzeć fotki z Twojej budowy?

Macio_23 witam ponownie :wink:

Przy pompie ciepła nie jest potrzebny komin, więc można go nie murować. My go mamy, ponieważ już był jak zdecydowaliśmy się na zmianę ogrzewania. Wydzielenie prywatnej łazienki dla rodziców nie będzie problemem. Łazienka na górze oraz pokój z drzwiami w skosie są tak duże, że zmniejszenie ich nie wpłynie na komfort mieszkania. Co prawda to było pytanie do Magdy M., ale wtrącę się. Odradzam likwidację okien dachowych. Kiedy mieliśmy już normalne okna, a nie było jeszcze tych dachowych, było w pomieszczeniach po prostu ciemno. Poza tym widok z okien, szczególnie w sypialni jest bardzo urokliwy. Lubię leżeć w łóżeczku rano i oglądać chmury lub wieczorem gwiazdy... No, ale to już akurat rzecz gustu :wink:

Basiu (a może Sławku?) dziękuję za odpowiedź. I za zaproszenie :wink:

Odradzam likwidację okien dachowych. Kiedy mieliśmy już normalne okna, a nie było jeszcze tych dachowych, było w pomieszczeniach po prostu ciemno.

A czy powiększenie okien pomoże? Chcę zrezygnować z okien połaciowych aby obniżyć koszty ( ale może faktycznie nie warto) a także dlatego, że wyczytałem że na oknach zbiera się para jeśli pod oknem nie ma kaloryfera (proszę o weryfikację).

Pozdrawiam, Maciek.

Basiu (a może Sławku?) dziękuję za odpowiedź. I za zaproszenie :wink:

Odradzam likwidację okien dachowych. Kiedy mieliśmy już normalne okna, a nie było jeszcze tych dachowych, było w pomieszczeniach po prostu ciemno.

A czy powiększenie okien pomoże? Chcę zrezygnować z okien połaciowych aby obniżyć koszty ( ale może faktycznie nie warto) a także dlatego, że wyczytałem że na oknach zbiera się para jeśli pod oknem nie ma kaloryfera (proszę o weryfikację).

Pozdrawiam, Maciek.

Witam.

Ja zlikwidowałam okna połaciowe- i nie żałuję. Nie zgadzam się tutaj z Basią i Sławkiem- wcale nie jest ciemno w pomieszczeniach- pod warunkiem, że nie zamieni sie okien balkonowych na normalne. Pomimo, że jeszcze nie mam pomalowanych pokoi, to pomieszczenia są jasne.

Pozdrawiam. Magda. :D

Ja zlikwidowałam okno połaciowe w naszej sypialni, drzwi tarasowe wychodzą na zachód więc jest dość światła. Natomiast w pokoju córki zostawiłam - ona spędza tam więcej czasu niż my w sypialni i to w ciągu dnia, dlatego chciałam, żeby miała jasno. O parowanie się nie martwię bo rekuperator powinien rozwiązać sprawę.

Dziękuję za odpowiedzi. Sprawa do przemyślenia...

Mam pytanie do agakz:

Czy testowaliście już wentylację? Mam straszny mętlik w głowie...nie wiem czy sie decydować czy dać sobie spokój. Czytam wątki na ten temat ale zdania jak zwykle podzielone. Jaki koszt ponieśliście montując went. mech. z rekuperatorem?

Pozdrawiam, Maciek.

Dziękuję za odpowiedzi. Sprawa do przemyślenia...

Mam pytanie do agakz:

Czy testowaliście już wentylację? Mam straszny mętlik w głowie...nie wiem czy sie decydować czy dać sobie spokój. Czytam wątki na ten temat ale zdania jak zwykle podzielone. Jaki koszt ponieśliście montując went. mech. z rekuperatorem?

Pozdrawiam, Maciek.

nie mamy jeszcze założonej jednostki, tylko kanały i takie tam. Koszt to ok 15 tys za Bartosza w naszym wypadku.