Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powiedzcie mi moi mili, o ile roznia sie wasze wydatki zwiazane z budowa domu z tym co podaja na stronie archonu w dziale "koszty budowy". Mowie oczywiscie o systemie gospodarczym i stanie "pod klucz". Ciekawi mnie czy wydaliscie mniej czy wiecej. My jestesmy na etapie budowania piwnic dopiero, ale wydaje mi sie ze wydamy mniej. (tak sie pewnie łudze tylko:)

Dom w Groszku 4.

Ja obecnie mam stan zamknięty + tynki + centralne ogrzewanie bez podłóg i malowania ścian. Na dzień dzisiejszy 220 000 z działką za którą zapłaciłem 53000. Czyli sam dom około 170 000. Napewno wydałem troche więcej ale nie wiele.

Systemem gospodarczym czyli murarz pomocnik potem blacharz-cieśla, elektryk, tynkarze, obecnie hydraulicy skończyli centralne. Jestem na etapie poddasza czyli ocieplenie i płyty KG.

Witam wszystkich, szczególnie budujących groszki!

Jestem na etapie projektu i chciałem zmienić schody zabiegowe na dwubiegowe. Widziałem takie na zdjęciach u anulawasz. Jeżeli ktoś z Was taką zmianę wprowadzał będę wdzięczny za informację jakie wymiary stopni macie po zmianie i jaka szeroka jest płyta spocznika międzypiętrowego? Próbowałem u siebie rozrysować schody dwubiegowe, ale bez zmiany ich wymiarów schody kończą mi się w drzwiach pokoju na poddaszu :( . Z kolei zmiana wymiarów stopni pogarsza wygodę ich użytkowania.

Pozdrawiam

Witam wszystkich, szczególnie budujących groszki!

Jestem na etapie projektu i chciałem zmienić schody zabiegowe na dwubiegowe. Widziałem takie na zdjęciach u anulawasz. Jeżeli ktoś z Was taką zmianę wprowadzał będę wdzięczny za informację jakie wymiary stopni macie po zmianie i jaka szeroka jest płyta spocznika międzypiętrowego? Próbowałem u siebie rozrysować schody dwubiegowe, ale bez zmiany ich wymiarów schody kończą mi się w drzwiach pokoju na poddaszu :( . Z kolei zmiana wymiarów stopni pogarsza wygodę ich użytkowania.

Pozdrawiam

W moim GroszkuG2 schody na dwubiegowe przeprojektował Archon. Mamy tak:

w dolnym biegu 9 stopni 18x26, w górnym biegu 7 stopni 18x26. Tylko na planie nie mam wpisanej szeroości spocznika, musiałabym zmierzyć.

w dolnym biegu 9 stopni 18x26, w górnym biegu 7 stopni 18x26. Tylko na planie nie mam wpisanej szeroości spocznika, musiałabym zmierzyć.

dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.

Jeżeli będzie to możliwe to proszę o szerokość spocznika. Czy jest mniejsza od szerokości schodów.

Pozdrawiam

dziękuję bardzo za szybką odpowiedź.

Jeżeli będzie to możliwe to proszę o szerokość spocznika. Czy jest mniejsza od szerokości schodów.

Pozdrawiam

już znalazłam: 100 cm :D

A ja mam pytanko odnośnie kominka...a właściwie miejsca gdzie ma być ulokowany. Czy ktoś z Was rozważał umieszczenie go na ścianie szczytowej między oknami (ew. drzwiami balkonowymi) Widziałem, że nawet osoby budujące Groszka 3 przesuwają go na inne miejsce..

Jakie, wg Was, są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Dodam, iż nie planuję DGP. Raczej myślałem o zewnetrznym kominku/grillu.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i spostrzeżenia :)

A ja mam pytanko odnośnie kominka...a właściwie miejsca gdzie ma być ulokowany. Czy ktoś z Was rozważał umieszczenie go na ścianie szczytowej między oknami (ew. drzwiami balkonowymi) Widziałem, że nawet osoby budujące Groszka 3 przesuwają go na inne miejsce..

Jakie, wg Was, są plusy i minusy takiego rozwiązania?

Dodam, iż nie planuję DGP. Raczej myślałem o zewnetrznym kominku/grillu.

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie i spostrzeżenia :)

My (mamy Groszka 3) przesunęliśmy go na przeciwną ścianę w stosunku do oryginalnego projektu. Doszliśmy do wniosku, że będzie bardziej promieniował na korytarz niż gdyby był umieszczony te 5 metrów dalej. Czy się sprawdzi zobaczymy. Rowniez nie planujemy DGP.

mjakob to komin wentylacyjny wychodzący na dachu poprzez dachówki z kominkiem.

Podrążę jeszcze temat :-). Czy możecie mi powiedzieć jaka jest średnica rury pomiędzy kominkiem dachówkowym, a kominem?

Pytam dlatego, że spotkałem się z opinią, że te kominki dachówkowe nie są przeznaczone dla went. grawitacyjnej, tylko do odpowietrzania pionów kanalizacji, bo went. nie będzie działać z uwagi na zbyt małą średnicę wylotową i to że są zbyt nisko nad dachem - mały ciąg.

Sprzedawcy twierdzą, że się nadają.

Zastanawiam się czy nie zrobić normalnego komina wentylacyjnego...

A jak już jesteśmy w temacie wentylacji - nawiewy jak macie zrobione? "Zetka" w pom. gosp? A co ze spiżarką pod schodami - też może "zetka"?