Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Basia i Sławek

dzięki za odp:)

Mam jeszcze pytanko jeśli chodzi o te ledy przy schodach... robiliście na nie dziury w pustakach, czy jak? Nam elektrycy tłumaczyli, że ledy robi się, gdy jest ściana kartonowo-gipsowa, a że my mamy pustak to nie chcą nam zrobić;( a bardzo chciałam....

zapomniałam sprawdzić ilość tych pustaków (skleroza..) sprawdzę dzisiaj, obiecuję:)

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Wszystkich po dłuższej przerwie. :D Wkrótce wiosna i mam nadzieje, że w końcu ruszymy z budową. Przez cały czas byliśmy zdecydowani budować naszego groszka z Porothermu 25 P+W i dać ocieplenie ze styropianu 15cm. W ostatnim jednak czasie zastanawiamy się czy jednak nie wybudować z materiałów zalecanych w projekcie czyli Porotherm 44 P+W? Czy ktoś budował z Porothermu 44?

Witam wiosennie:)

Mam kolejne pytanko do "zaawansowanych Groszkowców" Wiem, że większość z Was robiła głębiej spiżarkę pod schodami, ale czy robiliście tam dodatkową wentylację? jak izolowaliście to pomieszczenie? będę wdzięczna za podpowiedzi:)

pozdrawiam

U mnie spizarka była zagłębiona o 2 stopnie na etapie wylewania chudziaka. Potem dostała normalną warstwę styropianu i wylewkę. Nie mam wentylacji mechanicznej w spiżarce, jak w reszcie domu, ale mam wolny jeden kanał w kominie od kominka - na ścianie pomiędzy spiżarką a salonem. I tak zamierzam realizować wentylację.

Agakz, dzięki za odp:), też myśleliśmy o wentylacji z tego komina. i chyba zrobimy w nim dziurę od strony spiżarki.

Wczoraj zakończyli u nas rozkładać instalację elektryczną, ale nie ma jeszcze proądu w domu, bo nie zrobiony jest przekop od płotu (skrzynki) do domu, czekamy na odmrożenie ziemii i już niedługo, niedługo.. będzie "elektryfikacja";)

pozdrawiam

Jestem szczęśliwą posiadaczka projektu Groszka 4 i zastanawiam sie nad zmianami w ramach adaptacji . Chciałabym zapytać Was o opinię na temat drzwi na taras. Czy zostawiać tak jak jest w projekcie, czy zmniejszyć jedne drzwi do wielkości okna . Szczegolnie proszę o podzielenie się swoimi doświadczeniami osoby juz mieszkajace .

Druga kwestia to balkon nad tarasem - czy się przydaje, czy jest to tylko ozdoba i ..koszt oczywiście ?