Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam serdecznie miłośników Groszka!

jeżeli masz taras od strony słonecznej można zrobić jedne szerokie drzwi tarasowe (np. 180cm) centralnie na środku, tak jak ja to zrobiłem. Pokój powinien być bardziej ustawny. Co do balkonu zrezygnowałem z tego nad tarasem ale zrobiłem duży od strony sypialni- zobaczymy jak sprawdzi się to w praktyce, gdyż jeszcze się nie wprowadziłem.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy ktos odliczal materialy budowlane za poprzedni rok??

Dopiero zaczelismy budowe i zakupilismy w zeszlym roku troche materialow. Chcielismy je sobie odliczyc, ale ksiegowa usilnie nas namawia zeby to zrobic dopiero po zakonczeniu budowy jako calosc.

Nie wiem czy jej sie poprostu tego nie chce robic czy rzeczywiscie odlicza sie dopiero na koncu wszystko?? Troche sie wnerwilismy jej postawa, i maz sie zacial ze rozliczy nas sam. W necie jest masa programow do samodzielnego rozliczenia, ale nie wiem czy z budowlanka damy rade.

Jak wy robicie?? Na koncu czy po kazdym roku po troche??

Ja rozliczałam się sama. Pościągałam sobie z netu informacje jak to robić i bez większego problemu zeznanie zrobiłam sama. (złożyłam je w lutym więc jeszcze nie wiem z jakim skutkiem;). Wg naszego prawa mamy możliwość wystąpić o zwrot różnicy VAT raz w roku.

Oczywiście jest limit tej kwoty, którą można otrzymać (ok 30tyś).

Witam wszystkich Groszkowców po dłuższej przerwie. Pewnie to normalne -brak czasu w trakcie budowy.

U nas prace idą pełną parą (pomimo tzw. zimy). Dekarze już zaczęli kryć folią, kominy z klinkieru wymurowane i szczyt ocieplony. Fotki w albumie.

Mam pytanie do osób, które mają ogrzewanie podłogowe. Jaką grubą macie posadzkę? Ja planuję na styropian 10cm wylać posadzkę o grubości ok. 5 - 5,5 cm (łącznie z rurkami, czyli ok. 3,5 - 4 cm ponad wąż). Czy to nie jest za mało? Jak Wy robiliście?

bangy do ogrzewania podłogowego daje się minimum 6 cm posadzki. Beton bardzo dobrze przewodzi ciepło, więc im grubiej tym lepiej. Pozdrawiamy wszystkich!

Z drugiej strony, im więcej betonu tym większa bezwładność cieplna i trudniej sterować ogrzewaniem podłogowym (podobno). Ale dzięki za informacje.

A czy Wy robiliście posacki tradycyjne czy maszynowe (z jakimiś tam dodatkami)? Zrobiliście zbrojenie?

Bangy większa bezwładność cieplna jest zaletą, a nie wadą! Jeśli wyłączą prąd to wtedy wolniej spada temperatura w domu. U nas już 3 razy nie było prądu i przez 4-5 godzin temperatura spadła jedynie o 1,5 stopnia! Lepsze są posadzki maszynowe. Trzeba dodać środek uelastyczniający. Tak w ogóle to bezkonkurencyjne do podłogówki są posadzki jastrychowe samopoziomujące, np. Atlas Sam 200. My nim poprawialiśmy źle położoną posadzkę tradycyjną. Nie jest taki drogi, a za to rewelacyjny! Żałowaliśmy, że od razu nie położyliśmy tylko jego.

Gorące pozdrowienia dla wszystkich!

• 2 weeks później...

witam groszkowcy !!! własnie stoję nad dylematem groszek czy nie może mi ktoś podpowiedzieć coś na temat tego projektu jakieś wady???zalety???

projet mi sie bardzo podoba ale szukam opini o nim.

pozdrawiam

szukam osoby która buduje lub wybudowała dom kolo Siedlec woj.mazowieckie???proszę o kotakt [email protected]

Witam wiosennie:)

Mam kolejne pytanko do "zaawansowanych Groszkowców" Wiem, że większość z Was robiła głębiej spiżarkę pod schodami, ale czy robiliście tam dodatkową wentylację? jak izolowaliście to pomieszczenie? będę wdzięczna za podpowiedzi:)

pozdrawiam

U mnie spizarka była zagłębiona o 2 stopnie na etapie wylewania chudziaka. Potem dostała normalną warstwę styropianu i wylewkę. Nie mam wentylacji mechanicznej w spiżarce, jak w reszcie domu, ale mam wolny jeden kanał w kominie od kominka - na ścianie pomiędzy spiżarką a salonem. I tak zamierzam realizować wentylację.

Też mam tak w projekcie i wentylację zrobię przez wolny kanał w kominie od kominka. To byłby wywiew, a co z nawiewem? :-) Dajecie zetke na nawiew i wtedy szczelne drzwi do spiżarki, czy nawiew poprzez drzwi z wnętrza domu?

Witam

Wreszcie wszystko dopięte RUSZAMY początkiem kwietnia !!!

Udało się podpisać umowę z wykonawcą na SSO.

Domek będzie z piwnicą (ściana z bloczka betonowego na 38cm) i garażem jak to wcześniej pisałem.

Ściany zewnętrzne - pustak ceramiczny 50 cm - ściana jednowarstwowa - nie wiem czy słuszne proszę o opinię :)

Ściany wewnętrzne nośne - pustak ceramiczny 24 (25) cm

Ścianki działowe wszędzie (również na poddaszu) - pustak ceramiczny 11,5 cm.

Stropy - Teriva z pustaków keramzytowych

Dach dach pokryty dachówką ceramiczną: CREATON MZ3 CZERWONA ANGOBA.

Wykonawca ma do listopada zrobić:

- wykopy pod fundamenty,

- wylanie fundamentów,

- wykonanie kanalizacji w obrębie fundamentów w poziomie chudziaka w piwnicy,

- wymurowanie ścian fundamentowych piwnica z bloczka batonowego,

- wykonanie podsypki ze żwiru pod chudziakiem,

- wykonanie izolacji i ocieplenia ścian fundamentowych i piwnicy w pionie i poziomie,

- wymurowanie ścian zewnętrznych z porothermu 50 P+W z wykorzystaniem zaprawy termoizolacyjnej,

- wykonanie ścian wewnętrznych,

- wykonanie stropu TYP Teriva 2 kondygnacje z pustaków keramzytowych,

- wykonanie więźby dachowej,

- wykonanie wstępnego krycia membraną dachową,

- pokrycie dachówką ceramiczną typu CREATON MZ3 CZERWONA ANGOBA

- montaż obróbek blacharskich z blachy OCYNK KOLOR przy kominach,

- montaż ław kominiarskich w ilości oraz wyłazów przy kominach

- montaż okien dachowych FAKRO FTS-V

- postawienie kominów systemowych w ilości 2 szt., w tym wykończenie kominów powyżej dachu cegłą klinkierową,

- wylanie chudziaka na powierzchni zarysu budynku,

- montaż rynien tytan-cynk 125 mm,

- wykonanie ścian działowych,

- wymurowanie garażu wraz ze stropem, bez balustrad oraz pokrycie stropu nad garażem jedną warstwą papy termozgrzewalnej,

- wykonanie drenażu budynku w bezpośrednim sąsiedztwie budynku tj. ok. 50 cm od budynku,

- wykonanie instalacji odgromowej.

Na działce mamy już wszystko co potrzeba do startu. Jest prąd, woda oraz wytyczony przez geodetę budynek wraz z ustaleniem wysokości. Resztą ma się zająć nasz wykonawca.

Co prawda już podpisałem umowę ale zapytam:

CO WY O TYM SĄDZICIE ?

ILE POWINNIŚMY ZA TO ZAPŁACIĆ WASZYM ZDANIEM ?

Zaznaczę, iż umowę podpisaliśmy na robociznę wraz z materiałami.

Może mała sonda ?

Pozdrawiam wszystkich - tych co dopiero zaczynają się bawić z adaptacją projektu

i tych szczęściarzy co już mieszkają (a tacy wciąż tu zaglądają - I chwała im za to)!

A ja pojade wyzej, budujemy groszka3, ktory jest ciut wiekszy, ale nie ma piwnic i dostalam kilka wycen od firm budujacych z wlasnym materialem: najnizsza oferta 338 000, najwyzsza 420 000, w obydwoch pozycja robocizna byla >130 000.

Nie wspomne o narzucie na materialy. Koniec koncow zdecydowalismy sie na budowe systemem etapowym z dostarczaniem przez nas materialow i ekipa, ktorej osobno placimy za robocizne.