Basia i Sławek 10.04.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2009 Życzmy wszystkim "Groszkowym Przyjaciołom" spokojnych, szczęśliwych świąt Zmartwychwstania Pańskiego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onuszek 11.04.2009 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Witam!!też życzymy wszystkim Wesołych swiat i tym którzy jeszcze nie mieszkają w Groszkach aby następne święta już były w domkach:)pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 11.04.2009 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 życzę wszystkim wesołych świąt, mokrego dyngusa a od zajączka walizki pełnej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kzh600 11.04.2009 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Witam zastanawiam sie nad budową groszka jedyna rzecz jak mnie przeraża to kotłowia nie jest zamała???chciał bym w niej umieścić piec i baniak na ciepłą wode z kolekora słonecznego.... proszę o pomoc z tego co czytałem kotłownia powinna miec co najmniej ok6metrów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bangy 11.04.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2009 Witam czy ktoś buduje dom w groszku2 w Wielkopolsce? Jestem przekonana do tego projektu w 99%. Przed zakupem chciałabym jednak go obejrzeć. My budujemy Groszka w Szeniawie (Komorniki pod Poznaniem). W środę będziemy mieli stan surowy zamknięty. Jakby co to zapraszamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mbrandyk 12.04.2009 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2009 Bardzo dziekuję wielkopolanom za pozytywną reakcję i zaproszenie. W najbliższym czasie z tego skorzystam. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 16.04.2009 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 Witam,Dostaliśmy pozwolenie na budowę, czekamy na uprawomocnienie i budowa rusza. Już wszystko zdecydowane, ale chcielibyśmy zapytać czy 180000 za stan surowy to dużo? Oczywiście tyle mamy zapłacić firmie, która postawi dom, a nas nic oprócz przelewów bankowych na jej konto nie interesuje W wycenie szczegółowej jest napisane 55000 za robociznę, ale myśle, że przycinają w kosztach transportu i cenach materiałów na swoją korzyść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
macio_23 16.04.2009 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 A ja chciałem zapytać czy jest ktoś kto widział na żywo (w środku) Groszka 2 i 3?? Lada dzień bedziemy kupować projekt i pojawiło sie kilka wątpliwości co do wielkości salonu...Poddasze w "dwójce" jest wystarczające. W Archonie powiedzieli ze lepiej (taniej) wybrać Groszka 3 i go pomniejszyć (np o wykusz, zrezygnować z lukarny) niż powiększać wersje 2. 40m2 różnicy to bardzo duzo. Sam salon to 8m różnicy. Czy faktycznie jest to odczuwalne? Czy może tylko finansowo? Pozdrawiam, Maciek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 16.04.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2009 A ja chciałem zapytać czy jest ktoś kto widział na żywo (w środku) Groszka 2 i 3?? Lada dzień bedziemy kupować projekt i pojawiło sie kilka wątpliwości co do wielkości salonu...Poddasze w "dwójce" jest wystarczające. W Archonie powiedzieli ze lepiej (taniej) wybrać Groszka 3 i go pomniejszyć (np o wykusz, zrezygnować z lukarny) niż powiększać wersje 2. 40m2 różnicy to bardzo duzo. Sam salon to 8m różnicy. Czy faktycznie jest to odczuwalne? Czy może tylko finansowo? Pozdrawiam, Maciek. A co z Groszkiem4? On ma metraz pomiedzy 2 a 3. Czy usunięcie piwnic diametralnie zmienia cala konstrukcje? Choc 4 nie ma garazu, wiec pewnie trzeba by go dorobic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniakoz 17.04.2009 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Ja tez miałam ten sam dylemat. Salon w Groszku 2 wydawał mi się za wąski ( na forum znalazłam stwierdzenie, że można się tam czuć jak w tramwaju ) i zdecydowałam sie na Groszka 4, ale tylko z częściowym podpiwniczeniem - kotłownia + pom.gospodarcze. Poza tym w Groszku4 podoba mi się ta mała garderoba na dole .Mozna też poszerzyć salon w Groszku 2, jeśli ne chce się podpiwniczać domu.Na razie jestem na etapie pozwolenia na budowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaWaldek 17.04.2009 06:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam wszystkich;)My zbudowaliśmy Groszka 2, ale poszerzyliśmy garaż i ze względu na opinie o wąskim salonie, dodaliśmy wykusz w miejscu, gdzie jest część jadalna. (zawsze chciałam mieć taki wykusz w domku). Dzięki temu ta część, pomimo, że jest zwężenie przy kuchni z drugiej strony poszerzyła się nam... Na razie mamy tynki i wylewki bez mebli, więc ciężko powiedzieć, czy będzie ciasno, czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaJacek 17.04.2009 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 A ja chciałem zapytać czy jest ktoś kto widział na żywo (w środku) Groszka 2 i 3?? Lada dzień bedziemy kupować projekt i pojawiło sie kilka wątpliwości co do wielkości salonu...Poddasze w "dwójce" jest wystarczające. W Archonie powiedzieli ze lepiej (taniej) wybrać Groszka 3 i go pomniejszyć (np o wykusz, zrezygnować z lukarny) niż powiększać wersje 2. 40m2 różnicy to bardzo duzo. Sam salon to 8m różnicy. Czy faktycznie jest to odczuwalne? Czy może tylko finansowo? Pozdrawiam, Maciek. My zdecydowaliśmy się na Groszka 3 ze względu, że to ładny projekt:), ma odpowiednią dla naszej licznej rodziny liczbę pokoi, no i dla tego, że ma 36m2 salonu z jadalnią. Przy 5-osobowej rodzinie wielkość salonu ma znaczenie- większy stół w jadalni, jedna sofa też nie wystarczy. Nasza pani architekt radziła powiększenie salonu poprzez wydłużenie budynku ale nie zdecydowaliśmy się na ten krok. Po wstawieniu okien i położeniu tynków możemy stwierdzić, że salon z jadalnią nie są duże ale wystarczające dla naszych potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 17.04.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 My zdecydowaliśmy się na Groszka 3 ze względu, że to ładny projekt:), ma odpowiednią dla naszej licznej rodziny liczbę pokoi, no i dla tego, że ma 36m2 salonu z jadalnią. Przy 5-osobowej rodzinie wielkość salonu ma znaczenie- większy stół w jadalni, jedna sofa też nie wystarczy. Nasza pani architekt radziła powiększenie salonu poprzez wydłużenie budynku ale nie zdecydowaliśmy się na ten krok. Po wstawieniu okien i położeniu tynków możemy stwierdzić, że salon z jadalnią nie są duże ale wystarczające dla naszych potrzeb. Widzę, że kierowaliście się podobnymi kryteriami jak my A propos salonu, w tym momencie mamy pokoj dzienny o wielkosci 28 m2 i starcza na styk, jest nas 2+3. Nie jest przeladowany meblami, co troche ratuje sytuacje. Mam nadzieje, ze te dodatkowe 8 m2 rozwiaze sprawe rosnacych dzieci. U nas niestety nie dalo sie nic poszerzyc ze wzgledu na mozliwosc zabudowania nie wiecej niz 17% dzialki. Jedyne co poszerzylismy to garaz. Mam pytanie odnosnie dachu nad wejsciem: Ogladnelam sobie Wasze fotki w albumie i wydaje mi sie, ze wydluzyliscie krokwie. To stan faktyczny czy tylko mi sie wydaje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaJacek 17.04.2009 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Mam pytanie odnosnie dachu nad wejsciem: Ogladnelam sobie Wasze fotki w albumie i wydaje mi sie, ze wydluzyliscie krokwie. To stan faktyczny czy tylko mi sie wydaje? Spojrzałem w projekt (bez poprawek pani architekt) i nie, w oryginale te krokwie są przedłużone. Tworzą daszek nad wejściem. Opierają się na belce na słupie postawionym przy wejściu. To co przerabialiśmy w projekcie to zmiana kąta nachylenia dachu (dopasowująca do planu zagospodarowania) oraz zmiana dachu nad garażem, pulpitowy trochę się nam nie podobał i zdecydowaliśmy się na dwuspadowy oraz przesunięcie garażu nieco w tył domu ze względu na kształt działki. Acha, jeszcze zmieniliśmy miejsce kominka. Co do zdjęć to w sobotę może wreszcie wrzucę ich więcej, głownie z środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 17.04.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Pooglądałam nasz projekt dokładniej i chyba u nas wystają podobnie.My zmienialiśmy również kąt nachylenia na 44stopnie by móc podnieść wysokość parteru i zachować wymagane w WZ 9 m wysokości kalenicy. Zmieniliśmy również dach nad garazem i poszerzyliśmy go. Powstało nad nim pomieszczenie gospodarcze. http://lh3.ggpht.com/_GU3rXhU_zXc/SehGzl4gJVI/AAAAAAAAABc/LziPPMnMYp4/elewacja-pn.gifhttp://lh5.ggpht.com/_GU3rXhU_zXc/SehGz3llZGI/AAAAAAAAABk/kCFYgIkOKHc/elewacja-wschod.gif Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Damian Strzyżów 17.04.2009 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam Wszystkich Prawie jesteśmy zdecydowani na ten projekt.Poszukujemy z żona kogoś kto buduje ten „groszek” bez garażu, chcielibyśmy przyjechać i obejrzeć go w środku – rejon podkarpackie. Kontakt gg 4087856Pozdrawiam Damian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 17.04.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 Witam, Dostaliśmy pozwolenie na budowę, czekamy na uprawomocnienie i budowa rusza. Już wszystko zdecydowane, ale chcielibyśmy zapytać czy 180000 za stan surowy to dużo? Oczywiście tyle mamy zapłacić firmie, która postawi dom, a nas nic oprócz przelewów bankowych na jej konto nie interesuje W wycenie szczegółowej jest napisane 55000 za robociznę, ale myśle, że przycinają w kosztach transportu i cenach materiałów na swoją korzyść. My wystawiliśmy Groszka G2 - sami załatwialiśmy materiał, koszt robocizny stanu surowego z dachem to 55tys. Do tej pory wydaliśmy ok 250tys, a mamy już okna, wszystkie instalacje, zakupiony piec, zasobnik cieplej wody i grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bangy 17.04.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2009 STAN SUROWY ZAMKNIĘTY!Uff!!! Musimy teraz trochę odpocząć. Udało się w jeden dzień zgrać 4 ekipy (okna, brama, drzw garażowe i alarm) i jeszcz zrobiliśmy sami przyłącze kablowe. Poniżej link do kilku zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onuszek 18.04.2009 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Witam Wszystkich Prawie jesteśmy zdecydowani na ten projekt. Poszukujemy z żona kogoś kto buduje ten „groszek” bez garażu, chcielibyśmy przyjechać i obejrzeć go w środku – rejon podkarpackie. Kontakt gg 4087856 Pozdrawiam Damian My budujemy Groszek 2 czyli z garażem w okolicach Krosna ale dopiero mamy fundamenty wiec za dużo nie zobaczycie ale służymy pomocą Ktoś w Debicy ma już wybudowany taki domek!!! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bangy 18.04.2009 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2009 Witam, Dostaliśmy pozwolenie na budowę, czekamy na uprawomocnienie i budowa rusza. Już wszystko zdecydowane, ale chcielibyśmy zapytać czy 180000 za stan surowy to dużo? Oczywiście tyle mamy zapłacić firmie, która postawi dom, a nas nic oprócz przelewów bankowych na jej konto nie interesuje W wycenie szczegółowej jest napisane 55000 za robociznę, ale myśle, że przycinają w kosztach transportu i cenach materiałów na swoją korzyść. My budujemy groszka 2 ale trochę (o 1 metr) powiększonego (coś między groszkiem 3 a 4 bez piwnicy). Mamy stan surowy zamknięty (tylko trzeba jeszcze pomyśleć o docelowych drzwiach wejściowych). Dotychczas wydaliśmy ok 175 tys. w tym robocizna ok 50tys. Mateiały załatwialiśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts