sasz 19.04.2009 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Witam! Jak pisałem wcześniej my już mamy umowę na SSO i jak trafnie typował/a 'mjakob' za stan surowy otwarty według wcześniejszego opisu płacimy 205000 zł. (dalej nie wiem czy dużo czy mało a może w sam raz) Już mamy wykop i przymierzamy się do wylania fundamentów - pogoda sprzyja P.S. Może ktoś buduje (wybudował) Groszka 4 niedaleko Zgorzelca (dolnośląskie) chętnie obejrzymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 19.04.2009 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Wychodzi na to, że przyjdzie nam zapłacić trochę drożej. Tylko u nas system gospodarczy w ogóle nie zdałby egzaminu, Wczoraj została wykopana dziura, a i to już nas cieszy:) Mam teraz trochę wątpliwości, czy aby nie za mały ten domek, ale co tam, ważne, że nowy. I próbujemy bez kredytu, więc nie mogliśmy sobie pozwolić na jakieś wielkie sumy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaJacek 20.04.2009 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Wczoraj została wykopana dziura, a i to już nas cieszy:) Mam teraz trochę wątpliwości, czy aby nie za mały ten domek, ale co tam, ważne, że nowy. To normalne, nie przejmujcie się. Po wykopach i wylaniu ław fundamentowych zastanawiałem się czy budowlańcy czegoś w ponmiarach nie pomylili. Takie maleństwo to nie mój domek - tak nam się zdawało. Po wylaniu chudziaka też nie byliśmy przekonani czy nie za mały. Dopiero teraz, po położeniu dachu i wstawieniu okien okazuje się, że był to dobry wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 20.04.2009 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Iwona & Jacek Dzięki za nowe zdjęcia! Jaki macie kąt nachylenia dachu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaWaldek 20.04.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 PawluNie przejmuj się, Iwona&Jacek mają rację, my również mieliśmy podobne odczucia po wylaniu ław. A my mamy jeszcze skróconą kuchnię o 50 cm ze względu na wąską działkę, zastanawiałam się, czy w ogóle coś mi się w tej kuchni zmieści.....;( Jednak gdy zaczęły powstawać mury, to wrażenie powoli zanikało;) Fakt, że teraz po zrobieniu wylewek pomieszczenia się zmniejszyły, ale naprawdę nie jest źle a my jesteśmy szczęśliwi, że mamy (prawie:) własny kąt.pozdrwiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 21.04.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2009 A wiecie, że nasz budowlaniec nam doradził budować z porothermu 24 (czy coś takiego) Musze meza spytać ile dokładnie, ale chodzi o to, że taka grubość wystarczy i taniej wychodzi postawinie m2. Plus mamy zyskać odrobinkę na wielkości pokoi. Zobaczymy...My ciągle sobie patrzymy na Wasze zdjęcia z realizacji i tak sobie powtarzamy, że na tych zdjęciach to nie wyglądają te domki na małe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IwonaJacek 22.04.2009 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 A wiecie, że nasz budowlaniec nam doradził budować z porothermu 24 (czy coś takiego) Musze meza spytać ile dokładnie, ale chodzi o to, że taka grubość wystarczy i taniej wychodzi postawinie m2. Plus mamy zyskać odrobinkę na wielkości pokoi. Zobaczymy...My ciągle sobie patrzymy na Wasze zdjęcia z realizacji i tak sobie powtarzamy, że na tych zdjęciach to nie wyglądają te domki na małe. Porotherm ma 25 cm a Poroton 24 cm. Bardzo podobne materiały. Ja budowałem z Porotonu 24 bo był tańszy i lepszy jakościowo od Porothermu produkowanego w Lęborku. Tak było przynajmniej w ubiegłym roku. Nie ma potrzeby konstrukcyjnej, na murowanie 30 cm pustakiem ceramicznym, jak jest w projekcie, wystarczy 25 czy 24 cm. Lepiej jest dać grubsze ocieplenie styropianem lub wełną ścian zewnętrznych. U mnie będzie groszkowa ścianaskładała się z pustaka deramicznego 24 cm i styropianu 16 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Basia i Sławek 22.04.2009 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 Witam wszystkich po długiej przerwie! Mam teraz zbyt mało czasu, aby nie tylko tak aktywnie udzielać się na forum jak dawniej, ale nawet codziennie spojrzeć co tu "słychać". Jeśli jednak komukolwiek ze "starych" i "nowych" przyjaciół "Groszka" moglibyśmy pomóc to proszę śmiało pisać na mail ([email protected]) lub wysłać priwa. Poza tym cały czas uzupełniamy nasz album. Tym bardziej, że dom na zewnątrz i ogród jest jeszcze nieskończony Z punktu widzenia osób, które mieszkają już w "Groszku" pół roku i przeżyły zimę mogę podzielić się niektórymi uwagami w zagadnieniach poruszanych powyżej: - My budowaliśmy z Porotermu 25 i daliśmy "ciepłą" zaprawę. Przeżyliśmy bez ocieplenia, a nawet tynku zewnętrznego całą zimę (w tym okresy z temp. ok. -20 st. C) i nie tylko nie było nam zimno, ale nawet nic się nie stało ścianom czy instalacjom. Dom ogrzewaliśmy pompą ciepła i kominkiem z płaszczem wodnym. Oczywiście już w tym roku ocieplimy dom styropianem i wykończymy. W lipcu można się spodziewać zdjęć - Prawdą jest, że jeśli zbudujemy dom z cieńszego Porotermu po zewnętrznym obrysie to zyskujemy większe wnętrze. My tak zrobiliśmy. - Jeśli chodzi o szerokość salonu to zwróćcie, proszę, uwagę na to, że nikt z osób już mieszkających nie uskarża się na to, że jest zbyt wąski. BO NIE JEST! Jest to, oczywiście rzecz gustu. Ale jeśli w salonie (jak u nas) zmieści się duży stół z krzesłami, duży komplet wypoczynkowy, duży kominek, obszerny kącik telewizyjny, a mimo to jest luźno i bez problemów można szaleć i biegać z dzieckiem po całym salonie oraz zrobić imprezę na 25 osób i nikt o nikogo się nie obija ani nie musi się wsuwać, gdy ktoś przechodzi i do tego nadal zostaje wolna ok. 1/3 część salonu to chyba można napisać, że salon nie jest zbyt wąski? - Ogólnie dom jest dużo większy niż sądziliśmy nawet przed wstawieniem mebli. A do sprzątania jest stanowczo za dużo! Pozdrawiamy wszystkich bardzo serdecznie i życzymy powodzenia we wszelkich przedsięwzięciach! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bangy 22.04.2009 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2009 A wiecie, że nasz budowlaniec nam doradził budować z porothermu 24 (czy coś takiego) Musze meza spytać ile dokładnie, ale chodzi o to, że taka grubość wystarczy i taniej wychodzi postawinie m2. Plus mamy zyskać odrobinkę na wielkości pokoi. Zobaczymy...My ciągle sobie patrzymy na Wasze zdjęcia z realizacji i tak sobie powtarzamy, że na tych zdjęciach to nie wyglądają te domki na małe. Porotherm ma 25 cm a Poroton 24 cm. Bardzo podobne materiały. Ja budowałem z Porotonu 24 bo był tańszy i lepszy jakościowo od Porothermu produkowanego w Lęborku. Tak było przynajmniej w ubiegłym roku. Nie ma potrzeby konstrukcyjnej, na murowanie 30 cm pustakiem ceramicznym, jak jest w projekcie, wystarczy 25 czy 24 cm. Lepiej jest dać grubsze ocieplenie styropianem lub wełną ścian zewnętrznych. U mnie będzie groszkowa ścianaskładała się z pustaka deramicznego 24 cm i styropianu 16 cm. My budowaliśmy z Porotonu 24 cm i zamierzamy dać 15 cm styropianu (nasz inspektor budowlany mówi, że i 12 by wystarczyło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brzdac_22 26.04.2009 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2009 Mamy zamiar budować Dom w groszku i szukamy jakiś "towarzyszy niedoli" lub osób, które mogłyby nam pokazać ukończonego już groszka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onuszek 27.04.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2009 Witamy nowych Groszkowiczów:)A gdzie go budujecie???pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 28.04.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 My budujemy "pod Szczecinem", ale na razie to etap ocieplania fundamentów, także początek drogi. Dodatkowo kierownik budowy kazał wykonawcy zrobić odwodnienie budynku, więc to jeszcze wskoczyło. Jesteśmy przeszczęśliwi, że w końcu wszystko ruszyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 28.04.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 My budujemy "pod Szczecinem", ale na razie to etap ocieplania fundamentów, także początek drogi. Dodatkowo kierownik budowy kazał wykonawcy zrobić odwodnienie budynku, więc to jeszcze wskoczyło. Jesteśmy przeszczęśliwi, że w końcu wszystko ruszyło No nareszcie kolejny Groszek "pod Szczecinem" Gdzie się budujecie i którą wersję Groszka ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 01.05.2009 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2009 My budujemy tą najmniejszą podstawową wersję bez garażu...Stwierdziliśmy, źe wystarczy, choć wszystko się okaże jak już tam zmieszkamy. Ogólnie to nie jest to nasz wymarzony projekt, ale zostaliśmy okrutnie ograniczeni warunkami zabudowy plus wąska działka i tak padło na groszka Dom będzie w gminie Stare Czarnowo (trasa Szczecin-Pyrzyce). Tyle spraw jeszcze mamy do przemyślenia. Wyobraźcie sobie, że nasz wykonawca twierdzi, że najlepsze okna to białe plastiki, bo te brązowe to blekną po paru latach. Choć ja chcę brązowe (jaki odcień jeszcze nie wiemy). Tak samo nie wiemy jeszcze jaki kolor elewacji wybrać, dachówka będzie kasztanowa...ale to taike przyjemne dylematy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 02.05.2009 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2009 Czy jest ktoś kto wybudował/ buduje Groszka lub Groszka 2 w okolicach Lodzi i byłby tak uprzejmy zaprosić do obejrzenia? Mam wrazenie ze nikt z centralnej Polski sie nie buduje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabllooo 03.05.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Witam, Dostaliśmy pozwolenie na budowę, czekamy na uprawomocnienie i budowa rusza. Już wszystko zdecydowane, ale chcielibyśmy zapytać czy 180000 za stan surowy to dużo? Oczywiście tyle mamy zapłacić firmie, która postawi dom, a nas nic oprócz przelewów bankowych na jej konto nie interesuje W wycenie szczegółowej jest napisane 55000 za robociznę, ale myśle, że przycinają w kosztach transportu i cenach materiałów na swoją korzyść. Witam Ja wlasnie mam postawiony stan surowy z oknami ale bez drzwi, schodów i tarasu. Do tej pory wszystko kosztowalo mnie 159 tys, z czego 36 tys to robocizna. Materiały kupowalem sam, dzięki czemu dostalem zwrot 9 tys vatu. W stosunku do projektu zmieniłem material na beton komorkowy 24 Poniżej odpowiedzi na inne posty: kzh600 - kotlownia wg mnie jest ok do ogrzewania gazem - u mnie stanie zasobnik, piec wiszący i jeszcze pralka sie zmiesci. Przy ogrzewaniu węglem pewnie bylaby za mala. Damian Strzyżów - ja buduję w Sanoku, tyle że z garażem, do tego jeszcze go poszerzylem i wydłużyłem o metr. W środku (oprócz garażu) jest praktycznie taki sam jak wersja bez garażu. u mnie jedynie nie ma okien na tej ścianie gdzie mam garaz. Gdybys chcial zobaczyc dom pisz na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pabllooo 03.05.2009 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2009 Witam, Dostaliśmy pozwolenie na budowę, czekamy na uprawomocnienie i budowa rusza. Już wszystko zdecydowane, ale chcielibyśmy zapytać czy 180000 za stan surowy to dużo? Oczywiście tyle mamy zapłacić firmie, która postawi dom, a nas nic oprócz przelewów bankowych na jej konto nie interesuje W wycenie szczegółowej jest napisane 55000 za robociznę, ale myśle, że przycinają w kosztach transportu i cenach materiałów na swoją korzyść. Witam Ja wlasnie mam postawiony stan surowy z oknami ale bez drzwi, schodów i tarasu. Do tej pory wszystko kosztowalo mnie 159 tys, z czego 36 tys to robocizna. Materiały kupowalem sam, dzięki czemu dostalem zwrot 9 tys vatu. W stosunku do projektu zmieniłem material na beton komorkowy 24 Poniżej odpowiedzi na inne posty: kzh600 - kotlownia wg mnie jest ok do ogrzewania gazem - u mnie stanie zasobnik, piec wiszący i jeszcze pralka sie zmiesci. Przy ogrzewaniu węglem pewnie bylaby za mala. Damian Strzyżów - ja buduję w Sanoku, tyle że z garażem, do tego jeszcze go poszerzylem i wydłużyłem o metr. W środku (oprócz garażu) jest praktycznie taki sam jak wersja bez garażu. u mnie jedynie nie ma okien na tej ścianie gdzie mam garaz. Gdybys chcial zobaczyc dom pisz na maila [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 11.05.2009 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witamy, u nas budowa posuwa się do przodu. Dekarz zaproponował nam zmniejszenie okien połaciowych z 140 na 118 twierdząc że nie ma sensu robić takich dużych. Co o tym sądzicie? Czy ktoś zmniejszał okna połaciowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 11.05.2009 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 To nasze pierwsze groszka. Budowa nie trwa nawet miesiąc:) Choć wiem, że to tylko na początku wszystko tak rośnie w oczach... http://picasaweb.google.pl/PawelKotwicki/Budowa18042009# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 11.05.2009 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Maja 2009 Witamy, u nas budowa posuwa się do przodu. Dekarz zaproponował nam zmniejszenie okien połaciowych z 140 na 118 twierdząc że nie ma sensu robić takich dużych. Co o tym sądzicie? Czy ktoś zmniejszał okna połaciowe? My zmniejszyliśmy i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts