AlaWaldek 01.06.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2009 Witam ZuzankaT i sasz - witamy w gronie Groszków Mecia, my też mamy przeniesiona kotłownię do garażu. W miejscu kotłowni mamy łazienkę a w miejscu łazienki mamy przejście do garażu i powiększony gabinet. Jeśli chodzi o wszelkie zmiany, to tak jak gdzieś czytałam na forum, one potem się "mszczą" i tak jest. Kotłownia jest dalej, więc podłączenie gazu będzie droższe, bo chcę też płytę gazową w kuchni. ciepła woda ma dłuższą drogę z dalszej kotłowni, przenieśliśmy komin więc łazienka ma wentylację razem z kuchnią i jakaś spirorura musi iść przez ganek (zamaskuje się ją pawlaczem) itp. zobaczymy jak to wszystko będzie wyglądało, gdy tam zamieszkamy Ale chyba drugi raz zrobilibyśmy podobnie... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malinka22 03.06.2009 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Czerwca 2009 hejkaMy tez budujemy groszka 4 i juz jestesmy na etapie montazu okien. Rowniez postanowilismy zamurowac to okno kolo kominka, a nad jego przesunieciem do rogu tez sie zastanawiamy;) i prawdopodobnie to zrobimy.. a oto zdjecie naszego groszka;) http://picasaweb.google.com/marzena.warmowska/DropBox?authkey=Gv1sRgCNWU0e7W7M-6hgE&pli=1#5343064226303040690 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdax 04.06.2009 04:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2009 Witam wszystkich groszkowiczów Wszystko wskazuje na to, że i ja dołączę do tego zacnego grona Będę chciał jednak zrobić połączenie dwóch groszków, bryła budynku z groszka 4, a garaż z groszka G2, zobaczymy co z tego wyjdzie Witam, my też mamy niezłego "mixa" , no na razie jest to stan zero ale dziś wjeżdża porotherm i od poniedziałku "idą ściany". Nasz groszek to wersja podstawowa ale będzie miał garaż jednostanowiskowy taki jak w groszku G2, w salonie zamiast dwóch okien balkonowych jest jedno po środku ale potrójne a okno obok kominka jest oknem balkonowym podwójnym tak jak u Basi i Sławka z wyjściem na taras, który jest częściowo zadaszony. Zdjęcia będą jak ściany ruszą w górę, to może łatwiej będzie zrozumieć naszą "wizję". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 08.06.2009 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2009 U nas jeszcze dachówka nie położona, a już w piątek wiechę musieliśmy szykować Po prostu inna ekipa dach robi i z budowlańcami juz się powoli żegnamy:) W ogóle to nie wiem czy to wszystkim tak szybko idzie. Budowa rozpoczęta 18 kwietnia, a 18 czerwca koniec stanu surowego:) Dodaliśmy kilka zdjęć: http://picasaweb.google.pl/PawelKotwicki/Budowa18042009# Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdax 09.06.2009 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2009 Szczerze, pawlu zazdroszczę tempa bo u nas wszystko się wlecze, a to woda zalała wykopy, potem sprzęt nie mógł wjechać bo było wszystko namoknięte a teraz znów był problem z dostawami cegieł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onuszek 10.06.2009 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Witam!!U nas jutro będą krokwie na dachu tylko dalej nie wiemy jaką blachę wziąć niby blacho dachówka ładniejsza z wyglądu ale trwalsza trapezówka i sami nie wiemy co zrobić doradźcie!!!pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 10.06.2009 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2009 Jak skończy się kasa trzeba będzie niestety zwolnić tempo My mamy mieć dachówkę, ale nic w tej kwestii się nie znamy, więc niestety nie możemy doradzić:i Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Darek 17.06.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Właśnie odebraliśmy pozowlenie na budowę naszego Groszka 4 z piwnicą i garażem dobudowanym. Zabieramy się za ławy, piwnicę i strop nad piwnicą i pojawiłły się pierwsze wątpliwości. W projekcie ściana piwnicy ma szerokość 29cm (bez docieplenia), jak ją zbudować z bloczków betonowych (14x25x38)? Drugie pytanie dotyczy stropu. W projekcie przewidziano laną płytę żelbetową, czy ktoś zastosował inne rozwiązanie? Bardzo prosimy o pomoc !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 17.06.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 A ja właśnie odebrałem projekt "Dom w groszku 4" i idzie do adaptacji.Wychodzi, na to, że chyba mój projekt będzie zbliżony do Ewy i Darka, bo też dostawiam garaż (taki jak w groszku G2, tylko że z wjazdem od ściany szczytowej). Chyba że Wasz garaż będzie w części podpiwniczonej.Teraz jestem na etapie decyzji z czego budować: porotherm, karamzytobeton, beton komórkowy, silka ? Ewo i Darku piwnicę raczej z bloczków niż z betonu lanego, więc wtedy wyjdzie nie 29 a 25, będzie z pewnością taniej. Dla formalności warto by to jednak uzgodnić z projektantem czy kierownikiem budowy.Nie wiem jak Wy ale ja zastanawiam się jeszcze nad wejściem do piwnicy bezpośrednio z ogrodu. A pytanie do Was, jaki macie poziom wód gruntowych ? mi poziom wychodzi na około 2,2 - 2,4 m, więc piwnicę trzeba będzie dobrze zaizolować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaw13 18.06.2009 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Czy jest ktoś kto wybudował/ buduje Groszka lub Groszka 2 w okolicach Lodzi i byłby tak uprzejmy zaprosić do obejrzenia? Mam wrazenie ze nikt z centralnej Polski sie nie buduje... Witaj! Ja mieszkam od grudnia 2008 w groszku 2. Okolice Łodzi to nie są, ale województwo łódzkie, okolice Bełchatowa. Jeśli mogę ci w czymś pomoc to bardzo chętnie. Pozdrawiam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewa i Darek 21.06.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 A ja właśnie odebrałem projekt "Dom w groszku 4" i idzie do adaptacji. Wychodzi, na to, że chyba mój projekt będzie zbliżony do Ewy i Darka, bo też dostawiam garaż (taki jak w groszku G2, tylko że z wjazdem od ściany szczytowej). Chyba że Wasz garaż będzie w części podpiwniczonej. Teraz jestem na etapie decyzji z czego budować: porotherm, karamzytobeton, beton komórkowy, silka ? Ewo i Darku piwnicę raczej z bloczków niż z betonu lanego, więc wtedy wyjdzie nie 29 a 25, będzie z pewnością taniej. Dla formalności warto by to jednak uzgodnić z projektantem czy kierownikiem budowy. Nie wiem jak Wy ale ja zastanawiam się jeszcze nad wejściem do piwnicy bezpośrednio z ogrodu. A pytanie do Was, jaki macie poziom wód gruntowych ? mi poziom wychodzi na około 2,2 - 2,4 m, więc piwnicę trzeba będzie dobrze zaizolować. Co do poziomu wód gruntowych u nas to raczej nie stanowi to problemu, ponieważ wynosi on ok. 4,5m lub nawet niżej. Jeżeli zaś chodzi o wejście do piwnicy od strony ogrodu, my zaprojektowaliśmy je w bryle garażu w formie klatki schodowej od strony ogrodu aby ochronić wejście do piwnicy przed wodą i śniegiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 26.06.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 Witamy U nas w końcu cieśle weszli na dach. Pogoda nie sprzyja ale panowie dają rade powinni skończyć razem z rynnami za 2 tygodnie o ile znów się w pogodzie coś nie wydarzy. Mam pytanie do osób które są na etapie wstawiania drzwi zewnętrznych - w projekcie jest otwór 110/230 jak poszliśmy z tymi wymiarami do salonu to powiedzieli nam że to są drzwi nie standardowe i będziemy musieli słono dopłacić( chodzi o te 230 ) . Czy ktoś zmniejszał ten otwór już na etapie adaptacji ? u nas na zmianę jest za późno bo budynek stoi i mamy problem co zrobić żeby jednak umieścić " zwykłe" drzwi np Gerdy gdzie otwór powinien mieć 112/210 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaWaldek 26.06.2009 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 cześć U nas były zmniejszone drzwi wejściowe w trakcie adaptacji, ale do wymiaru 110/210. Jednakże tydzień temu, gdy zamawialiśmy drzwi zamówiliśmy 90'tki bo jest większy wybór. i domurowaliśmy 8cm, ale to już bez zmiany w projekcie.... może się nikt nie dopatrzy...? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 29.06.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 cześć, na szczęście okazało się że nasz budowlaniec zrobił otwór drzwi standardowy i po uwzględnieniu wylewek będzie akurat 210 wys. . Chcieliśmy się za to zapytać, ile średnio wydaliście za ocieplenie dachu wełną mineralną. Ile za wełnę i jaka robocizna? Służymy radą dla nowych groszkowców. Projekt ma niestety mnóstwo niedociągnięć, o których warto pomyśleć przed adaptacją, a nie zawsze się o nich pomyśli za wczasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 29.06.2009 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Służymy radą dla nowych groszkowców. Projekt ma niestety mnóstwo niedociągnięć, o których warto pomyśleć przed adaptacją, a nie zawsze się o nich pomyśli za wczasu. A możecie podac jakies szczegóły? Bo tak każdy bedzie startował od zera w kwestii poszukiwania niedorobek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 30.06.2009 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 1-Pierwszym niedociągnięciem jest wymiar drzwi zewnętrznych - raczej większość woli standardowe niż np z doświetleniem górnym, więc wymiar 110/230 należy zmniejszyć na 110/210, drugie drzwi w korytarzu są przewidziane na otwór 100 co dla drzwi "pokojowych" będzie za dużo wiec warto zmniejszyć je od razu na 90 2-Okna są na dość niskim poziomie i trzeba dobrze przemyśleć czy nie lepiej je podnieść do góry o 10 cm, My tak zrobiliśmy w kuchni bo chcemy mieć blat pod oknem. Zmniejszyliśmy też szerokość okna w kuchni z 180 do 140 bo inaczej nie moglibyśmy umieścić szafek wiszących na ścianach .Reszta wymiarów okien pozostała ta sama-rzecz gustu. Naszym zdaniem w salonie jest zbyt duża ilość okien/balkonów przez co salon jest w ogóle nie ustawny jeśli chodzi o meble. Okna połaciowe są wysokie, wystarczyłoby zmniejszyć z 140 na 118 i będzie w sam raz. 3 - w projekcie są schody zbiegowe, można je zamienić na schody ze spocznikiem ale wtedy trzeba dołożyć jeden stopień więcej w holu na parterze i wtedy trzeba wydłużyć ścianę między salonem a klatką schodową( wiem że niektórzy architekci adoptujący mówią że się tego nie da zrobić) Warto tez zmienić kierunek zbiegu żeby był łatwiejszy dostęp do wyczystki z kominka. 4- w projekcie nie przewidziano żadnej ławki dla kominiarza i jest tylko jeden wyłaz. Lepiej dać przynajmniej dwa wyłazy i jedną ławkę żeby kominiarz się nie czepiał. 5- wodomierze przewidziane są w kuchni, lepiej by było umieścić je w kotłowni- my tego niestety nie zrobiliśmy:( Reszta zmian według upodobań ale warto obejrzeć jak wygląda dom w realu bo wtedy widzi się wady. My po obejrzeniu min. zamurowaliśmy ścianę między jadalnią a kuchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek G 30.06.2009 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Reszta zmian według upodobań ale warto obejrzeć jak wygląda dom w realu bo wtedy widzi się wady. My po obejrzeniu min. zamurowaliśmy ścianę między jadalnią a kuchnią. Dlaczego zamurowaliście tą ściąnę? Jakoś nie mogę znaleźć wytłumaczenia na to. Przecież po takim zamurowaniu trzeba biegać na około z kuchni do jadalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 30.06.2009 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Biegać to może za dużo powiedziane bo odległość nie jest duża:), dzięki zamurowaniu tej ściany zyskujemy większą przestrzeń w kuchni do umeblowania, zapachy i odgłosy kuchenne nie będą docierać do salonu. My jadalnie będziemy używać sporadycznie( z gości), na co dzień będzie stolik w kuchni, więc przestrzeń jadalną traktujemy jako część salonu a nie część kuchni. W kuchni planujemy na jednej z długich ścian i pod oknem dać szafki, na drugiej długiej ścianie planujemy dać lodówkę i stolik dla 3 osób, jadamy w różnych porach wiec to nam wystarczy na co dzień. Obecnie mieszkamy w domu gdzie kuchnia jest połączona z salonem i jest to dla nas bardzo uciążliwe szczególnie jak są goście, wiec każda ścianka oddzielająca te pomieszczenia jest mile widziana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 30.06.2009 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Reszta zmian według upodobań ale warto obejrzeć jak wygląda dom w realu bo wtedy widzi się wady. My po obejrzeniu min. zamurowaliśmy ścianę między jadalnią a kuchnią. Dlaczego zamurowaliście tą ściąnę? Jakoś nie mogę znaleźć wytłumaczenia na to. Przecież po takim zamurowaniu trzeba biegać na około z kuchni do jadalni. To była pierwsza zmiana, której dokonaliśmy w projekcie. Po prostu nie każdy lubi miec kuchnie w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 30.06.2009 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2009 Ponawiamy pytanie w sprawie ocieplenia dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts