Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam!

Jestem nowa na forum. Bardzo poważnie zastanawiamy się z mężem nad kupnem projektu "Dom w groszku 4". Urzekło mnie to okno na górze w łazience :) i ogólnie nam odpowiada układ oraz wizualnie z zewnątrz....

Właściwie wszystkie groszki są śliczne. Wybraliśmy ten projekt ponieważ jest podpiwniczenie. A działka nasza mieści się na skarpie (sporej) więc nie mamy wyboru. Piwnica musi być.

Mam pytanie co do wielkości salonu? Czy nie ma problemu z umeblowaniem?

Czy nie jest za wąski? To samo się tyczy jadalni. Proszę o odp.

I jeszcze jedno. Czy ktoś myślał (lub ma) o obniżeniu salonu. Mam na myśli wylanie płyty fundamentowej o kilka cm niżej niż reszty. Więc do salonu schodziłoby się po stopniach (tylko 2). Wygląda to bardzo ładnie,ale nie wiem czy to jest praktyczne. BAAAAARDZO proszę o opinię.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hej ela69

witamy wśród groszkowców;)

my też budujemy groszka 4 na duuuużej skarpie (z jednej strony będziemy mieć piwnice zasypane a z drugiej odkryte)- dopiero zaczęliśmy, fundament zalany i teraz murują się ściany piwnic

jak podasz adres e-mail to przyśle fotki - narazie efekt nie jest piorunujący - jeden wielki bajzel;)

co do umeblowania salonu to nie wiem jak to będzie w praktyce ale myślę że zmieści się wszystko co trzeba;) - ale w tym temacie niech wypowiedzą się ci co juz mieszkają;)

pozdrawiam

Witaj ewelkac

Dziękuję za odp. i bardzo ucieszyła mnie Twoja propozycja przesłania zdj. na maila :D ([email protected])

Nasz groszek będzie powstawał na Kaszubach (50 km od Gdańska)

Daleko od Krakowa :(

Pytałam o salon ponieważ myśleliśmy o powiększeniu domu o metr lub dwa, właśnie po to aby salon powiększyć, ale masz rację jest OK tak jak jest!

A jeśli chodzi o piwnice to u nas będzie tak samo jak u was tzn. z jednej str. zasypane, a z drugiej odkryte. Dodatkowo chcemy do domu dobudować taras (od strony piwnicy odkrytej), czyli przed domem (na skarpie), a pod tarasem będzie 1 miejsce parkingowe. Wiem, wiem kombinujemy :D

Ale dom ma być przede wszystkim funkcjonalny i dopasowany do nas, a nie my do domu.......

Ciekawa jestem co myślisz o obniżeniu salonu????

Witajcie

Widzę, że Groszków nr 4 przybywa :)

Mój jest na etapie adaptacji u architekta i też ma spadek na działce (na długości domu 1 m). Moje zmiany to:

- likwidacja okna w salonie na ścianie ze schodami (doszedłem do wniosku, ze okien jest jednak za dużo)

- wyjście z piwnicy na ogród (nie trzeba będzie wtedy dodatkowych altan na sprzęt ogrodniczy. Wejście planuję na ścianie ze schodami.)

- mój groszek będzie miał też garaż jak groszek G2, ale z wjazdem o ściany szczytowej, przez co na górze będzie dodatkowe pomieszczenie i korytarz do niego prowadzący (przestawiam trochę komin)

- zmiana schodów z zabiegowych na spocznik

- podniesienie okna w kuchni i jadalni o 10 cm

- przestawienie wyłazu dachowego o jedną krokwię, aby było podobne dojście do dwóch kominów oraz miejsce na ławy kominiarskie

Obecnie zastanawiam się nad kwestiami:

- czy drzwi wejściowe nie są za wysokie - na forum są głosy że tak

- natomiast czy drzwi pokojowe nie są za niskie, w projekcie jest 200, a obecnie produkuje się drzwi o wysokości 204 czy 205

- nie mogę się też zdecydować z czego wybudować, czy ceramika, czy keramzyt oraz jakiej grubości czy 29 jak w projekcie, czy też 24 + 18 ocieplenia

Jak rozwiązaliście te kwestie ?

ps.

Odnośnie obniżania salonu, to nie rozważałem takiej możliwości, ale wydaje mi się, że to podroży budowę, ale jeśli ma to dla Was walory estetyczne, to dlaczego i nie :) Ale co wtedy z piwnicą ? Nie wiem też jak praktycznie się sprawdzą schodki pomiędzy kuchnią a jadalnią zawsze to jakoś tak po prostym się lepiej chodzi :)

Pozdrawiam serdecznie.

Witam!

Odnośnie obniżenia salonu. Chodziło mi tylko o salon, a nie o salon z jadalnią. Ale to nieważne. Już to sobie wybiłam z głowy :) Koszty byłyby znacznie wyższe. Jak wcześniej wspomniałam obniżanie należałoby zacząć od wylania fundamentów (w piwnicy) niżej. Im mniej udziwnień tym lepiej [ktoś mi doradził ;) ].

Nie warto sobie tym głowy zawracać.

Nasza działka ma spory spad, bo między górą a dołem jest różnica 8 metrów. Jakoś to musimy rozwiązać, ale za to widoki mamy wspaniałe i miniaturowy wodospad w ogrodzie kiedyś powstanie :D

Podzielam opinię SamurajJacka na temat okien. Mimo że lubię, też rezygnujemy z okna w salonie na ścianie ze schodami i wyjście z piwnicy na ogród też już dawno zaplanowaliśmy (bardzo praktyczne).

Pozdrawiam wszystkich.

Witam.

Jestem nowa na forum, choć już od pewnego czasu podczytuję Was. Również rozpoczynam budowę groszka 4. Na razie zamówiłam projekt no i mam trochę zgromadzonych dokumentów, tak więc wszystko przede mną.

1-Pierwszym niedociągnięciem jest wymiar drzwi zewnętrznych - raczej większość woli standardowe niż np z doświetleniem górnym, więc wymiar 110/230 należy zmniejszyć na 110/210, drugie drzwi w korytarzu są przewidziane na otwór 100 co dla drzwi "pokojowych" będzie za dużo wiec warto zmniejszyć je od razu na 90

2-Okna są na dość niskim poziomie i trzeba dobrze przemyśleć czy nie lepiej je podnieść do góry o 10 cm, My tak zrobiliśmy w kuchni bo chcemy mieć blat pod oknem. Zmniejszyliśmy też szerokość okna w kuchni z 180 do 140 bo inaczej nie moglibyśmy umieścić szafek wiszących na ścianach .Reszta wymiarów okien pozostała ta sama-rzecz gustu. Naszym zdaniem w salonie jest zbyt duża ilość okien/balkonów przez co salon jest w ogóle nie ustawny jeśli chodzi o meble. Okna połaciowe są wysokie, wystarczyłoby zmniejszyć z 140 na 118 i będzie w sam raz.

3 - w projekcie są schody zbiegowe, można je zamienić na schody ze spocznikiem ale wtedy trzeba dołożyć jeden stopień więcej w holu na parterze i wtedy trzeba wydłużyć ścianę między salonem a klatką schodową( wiem że niektórzy architekci adoptujący mówią że się tego nie da zrobić) Warto tez zmienić kierunek zbiegu żeby był łatwiejszy dostęp do wyczystki z kominka.

4- w projekcie nie przewidziano żadnej ławki dla kominiarza i jest tylko jeden wyłaz. Lepiej dać przynajmniej dwa wyłazy i jedną ławkę żeby kominiarz się nie czepiał.

5- wodomierze przewidziane są w kuchni, lepiej by było umieścić je w kotłowni- my tego niestety nie zrobiliśmy:(

Reszta zmian według upodobań :) ale warto obejrzeć jak wygląda dom w realu bo wtedy widzi się wady. My po obejrzeniu min. zamurowaliśmy ścianę między jadalnią a kuchnią.

witam, w końcu udało mi się znaleźć czas na dołączenie do fanów groszka.

Uwagi Agi i Bartka są trafne.

My w swoim projekcie zmieniliśmy:

-wymiar drzwi wejsciowych do 210 cm

-szerokość wszystkich okien na parterze zmieniliśmy na szer 150 cm dzięki czemu dom wygląda bardzo proporcjonalnie. Oprócz pięknych tarasowych - 180 cm.

-ścianę łączącą kuchnie z jadalnią wymurowaliśmy do poziomu tzw barku przez co parter zyskał na przestrzeni (odwrotna koncepcja do Agi i BArtka)

-zrezygnowaliśmy ze schodów betonowych zabiegowych na rzecz drewnianych tzw szkieletowych ze spocznikiem, prawdopodobnie z elementami aluminium - wydaje nam się że to optycznie nada przestrzeni. Dołożymy jeden stopień na dole,aby uzyskać odpowiednie wymiary do spocznika ale bez wydłużania ściany w salonie. Ostatni stopień będzie wysunięty w korytarz ale będzie szerszy i zaokrąglony - wygląda to bardzo elegancko.

-nad garażem będzie garderoba (w projekcie groszka 2 nie ma pomieszczenia nad garażem tylko mały daszek). W tym celu podnieśliśmy strop nad garażem tak aby był jeden poziom z resztą domu, natomiast dach nad garażem będzie obnizony o jakieś 80 cm od dachu nad domem.

Mam jeszcze pewne plany co do ścianek działowych ale to na razie kiełkujące plany

Witam

Czy ktoś z Was mieszka w Groszku 3? Chciałabym się dowiedzieć jak się sprawdza kominek założony na ścianie zewnętrznej? Czytałam, że można to być problemowe (cytuję: "Komin usytuowany w zewnetrznej scianie budynku lub przystawiony do takiej sciany od zewnatrz zima ulega znacznemu wychlodzeniu, co oslabia ciag i powoduje szybsze osadzanie sie w kominie sadzy. Z kolei latem naslonecznienie takiej sciany moze spowodowac zjawisko odwrocenia ciagu..."). Ja planuję budowę Groszka w wersji podstawowej, bez garażu, ale rozważam możliwość zmiany położenia kominka na ścianę między drzwiami tarasowymi (u mnie oknami).

Będę wdzięczna za odpowiedź :)

Witam

Czy ktoś z Was mieszka w Groszku 3? Chciałabym się dowiedzieć jak się sprawdza kominek założony na ścianie zewnętrznej? Czytałam, że można to być problemowe (cytuję: "Komin usytuowany w zewnetrznej scianie budynku lub przystawiony do takiej sciany od zewnatrz zima ulega znacznemu wychlodzeniu, co oslabia ciag i powoduje szybsze osadzanie sie w kominie sadzy. Z kolei latem naslonecznienie takiej sciany moze spowodowac zjawisko odwrocenia ciagu..."). Ja planuję budowę Groszka w wersji podstawowej, bez garażu, ale rozważam możliwość zmiany położenia kominka na ścianę między drzwiami tarasowymi (u mnie oknami).

To prawda, co piszesz. Problem nie powinien jednak wystąpić, jeśli dom (i komin) będzie dobrze zaizolowany.

Witam

To prawda, co piszesz. Problem nie powinien jednak wystąpić, jeśli dom (i komin) będzie dobrze zaizolowany.

A czy ktoś się orientuje ile więcej może kosztować budowa kominka właśnie przy zewnętrznej ścianie (chodzi mi o tą odpowiednią izolację komina) w porównaniu z postawieniem kominka na środkowej/ wewnętrznej ścianie domu?