Akadi 06.08.2009 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2009 Jak już wyżej napisałam, również będziemy budować groszka 4. No i pojawił się problem. Adaptację będzie nam robiła pani architekt z gminy ( z wiadomych względów). Chcieliśmy przeprojektować schody, na schody ze spocznikiem, ale okazuje się, że to za duża zmiana i nie che nam tego zrobić. Dlatego zastanawiam się, czy nie dać komuś innemu do zaprojektowania schodów , a resztę niech Ona zrobi i tu mam pytanie ile może kosztować taka zmiana schodów? I drugie pytanie, czy na etapie adaptacji mieliście naniesione media, czy to się robi później. Nam powiedziała, że prąd, gaz będzie nanosiła później gdyż taki projekt jest ważny tylko rok i może okazać się , że nie wyrobimy się w czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaWaldek 07.08.2009 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 cześć Mnie wydaje się, że Waszej pani architekt po prostu nie chce się robić... zresztą jak i naszej się nie chciałao (ale zrobiła..), co do zmiany przez kogoś innego, to wydaje mi się, że tak jak na wszelkie zmiany do projektu musiało wydać zgodę biuro Archon, tak później Wasza projektantka, jako osoba adaptująca pewnie musi wyrazić zgodę na zmiany na "jej" projekcie. U nas po prostu porobiła kilka kresek na czerwono (jako schody) a nasz budowlaniec i tak sam sobie wszystko rozrysował, przeliczył i zrobił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 07.08.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Jak już wyżej napisałam, również będziemy budować groszka 4. No i pojawił się problem. Adaptację będzie nam robiła pani architekt z gminy ( z wiadomych względów). Chcieliśmy przeprojektować schody, na schody ze spocznikiem, ale okazuje się, że to za duża zmiana i nie che nam tego zrobić. Dlatego zastanawiam się, czy nie dać komuś innemu do zaprojektowania schodów , a resztę niech Ona zrobi i tu mam pytanie ile może kosztować taka zmiana schodów? I drugie pytanie, czy na etapie adaptacji mieliście naniesione media, czy to się robi później. Nam powiedziała, że prąd, gaz będzie nanosiła później gdyż taki projekt jest ważny tylko rok i może okazać się , że nie wyrobimy się w czasie. Jesli chodzi o schody to wydaje mi się, że jest to zmiana nieistotna, nie powoduje zmiany kubatury, wielkości domu itp. My takiej zmiany nie ustalaliśmy z projektantem. Aby uzyskac spocznik trzeba "wydlużyć" klatką schodową dodając jeden stopień na dole. Stopien ten będzie wystawał na korytarz (który i tak jest dość szeroki) tak zrobiła AgaKZ: http://forum.muratordom.pl/dziennik-agikz,t115550-360.htm Można też wydłużyć ścianę w salonie (tą na której jest kominek) o ten dodatkowy stopień. Tak zrobiła BasiaiSławek: http://picasaweb.google.pl/rabarbarek Jeśli podsuniesz ten pomysł budowlańcowi czy stolarzowi (w przypadku niebetonowych schodów) to napewno Ci to zrobi sami bez łaski pani projektant. pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Akadi 07.08.2009 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Jesli chodzi o schody to wydaje mi się, że jest to zmiana nieistotna, nie powoduje zmiany kubatury, wielkości domu itp. My takiej zmiany nie ustalaliśmy z projektantem. Aby uzyskac spocznik trzeba "wydlużyć" klatką schodową dodając jeden stopień na dole. Stopien ten będzie wystawał na korytarz (który i tak jest dość szeroki) tak zrobiła AgaKZ: http://forum.muratordom.pl/dziennik-agikz,t115550-360.htm Można też wydłużyć ścianę w salonie (tą na której jest kominek) o ten dodatkowy stopień. Tak zrobiła BasiaiSławek: http://picasaweb.google.pl/rabarbarek Jeśli podsuniesz ten pomysł budowlańcowi czy stolarzowi (w przypadku niebetonowych schodów) to napewno Ci to zrobi sami bez łaski pani projektant. pozdr Tak byłoby najprościej, ale czy później nie będzie problemu z odbiorem domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 09.08.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 Jesli chodzi o schody to wydaje mi się, że jest to zmiana nieistotna, nie powoduje zmiany kubatury, wielkości domu itp. My takiej zmiany nie ustalaliśmy z projektantem. Aby uzyskac spocznik trzeba "wydlużyć" klatką schodową dodając jeden stopień na dole. Stopien ten będzie wystawał na korytarz (który i tak jest dość szeroki) tak zrobiła AgaKZ: http://forum.muratordom.pl/dziennik-agikz,t115550-360.htm Można też wydłużyć ścianę w salonie (tą na której jest kominek) o ten dodatkowy stopień. Tak zrobiła BasiaiSławek: http://picasaweb.google.pl/rabarbarek Jeśli podsuniesz ten pomysł budowlańcowi czy stolarzowi (w przypadku niebetonowych schodów) to napewno Ci to zrobi sami bez łaski pani projektant. pozdr Tak byłoby najprościej, ale czy później nie będzie problemu z odbiorem domu? nie będzie bo to nie jest istotna zmiana, nie wymaga ona "oficjalnej" zmiany w projekcie. Tak twierdzi mój zaprzyjaźniony architekt oraz kierownik budowy. Więc polegam na zdaniu fachowców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 09.08.2009 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Sierpnia 2009 A tutaj garaz, pod ktorym z racji "pomylki" budowlancow, tez bedziemy miec piwnice Katw1 jakie masz śliczne te piwnice! Moja nieosiągalne marzenie. Ile tam przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 10.08.2009 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Witam Czy ktoś z Was mieszka w Groszku 3? Chciałabym się dowiedzieć jak się sprawdza kominek założony na ścianie zewnętrznej? Czytałam, że można to być problemowe (cytuję: "Komin usytuowany w zewnetrznej scianie budynku lub przystawiony do takiej sciany od zewnatrz zima ulega znacznemu wychlodzeniu, co oslabia ciag i powoduje szybsze osadzanie sie w kominie sadzy. Z kolei latem naslonecznienie takiej sciany moze spowodowac zjawisko odwrocenia ciagu..."). Ja planuję budowę Groszka w wersji podstawowej, bez garażu, ale rozważam możliwość zmiany położenia kominka na ścianę między drzwiami tarasowymi (u mnie oknami). Będę wdzięczna za odpowiedź To prawda, co piszesz. Problem nie powinien jednak wystąpić, jeśli dom (i komin) będzie dobrze zaizolowany. A czy ktoś się orientuje ile więcej może kosztować budowa kominka właśnie przy zewnętrznej ścianie (chodzi mi o tą odpowiednią izolację komina) w porównaniu z postawieniem kominka na środkowej/ wewnętrznej ścianie domu? Wydaje mi się ze różnica jest żadna jeśli buduje się komin systemowy bo izolacja jest w komplecie. W innym przypadku to nie jest wielka kwota. Sam mieszkam od grudnia w Groszku 3 z wystającym tak jak w projekcie kominie, paliłem w kominku niezbyt regularnie, ale nie zauważyłem problemów z ciągiem. A latem może i problem występuje, ale kto latem pali w kominku przy słonecznym dniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 10.08.2009 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 A może się jeszcze pochwalę, że mój groszek wygląda teraz takhttp://lh3.ggpht.com/_rCLoNCxfnfs/SoBWlN2KOeI/AAAAAAAAAMQ/WA-AKeLEkEU/s400/d09%20001.jpg Więcej na mojej galerii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 10.08.2009 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Sierpnia 2009 Tantar, świetnie się prezentuje Twój dom. Z tymi kwiatkami na balkonie zupełnie domowo i sympatycznie. Bardzo ładne, ciepłe kolory elewacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 11.08.2009 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Tantar - gratuluję. Bardzo ładny dom, taki klasycznie piękny. Zdradź tajemnicę jaką masz dachówkę, podbitkę, okna, rynny i elewację (chodzi mi o kolor, no i producenta) jeśli to nie tajemnica Jeszcze raz gratuluję, jest naprawde śliczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaWaldek 11.08.2009 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Tantar, naprawdę ładny dom Gratuluję! My mamy nadzieję, że na jesieni uda się nam przykryć blachą na zimę... i czekamy do przyszłego roku z wykończeniówką.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tantar 11.08.2009 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 @STEFANY:dachówka to Brasspodbitka drewniana malowana Altaxinem kolor piniarynny to chyba rukki, ale specjalnego wyboru nie byłoElewacja to tynk mineralny baranek tu paleta kolorów żółtych liczyła chyba 3 odcienie.Okna to typowe plastiki od zewnątrz brązowe wewnątrz białe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 11.08.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 @STEFANY: dachówka to Brass podbitka drewniana malowana Altaxinem kolor pinia rynny to chyba rukki, ale specjalnego wyboru nie było Elewacja to tynk mineralny baranek tu paleta kolorów żółtych liczyła chyba 3 odcienie. Okna to typowe plastiki od zewnątrz brązowe wewnątrz białe. dzięki za inf taki groszek mam właśnie w wyobraźni, tyle że z dachem kasztan Robena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 14.08.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2009 Witam wszystkich U nas pojawiły sie okna , wybraliśmy oknoplast kraków kolor złoty dąb. W kolejnym tygodniu przyjadą drzwi i wreszcie będzie można zamknąć dom...mam nadzieje bo sąsiada już oczy bolą od siedzenia w oknie i pilnowania naszej budowy. Jak tylko pojawią sie drzwi to wchodzi elektryk. Nie możemy tylko znaleźć kogoś do inst wod- kan bo polecane ekipy mają odległe terminy a my od połowy września chcemy robić tynki Tak więc jak ktoś ma do polecenia z dolnego śląska wolną niedrogą ekipę to chętnie zawołamy do siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 17.08.2009 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 My też mamy okna oknoplastu złoty dąb są piękne, a dachówkę kasztan Robena i też bardzo nam się podoba. U nas już wszystkie instalacje i tynki, teraz czas na wylewki i ocieplenie poddasza ale na razie brak funduszy. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaWaldek 18.08.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 To ja też się pochwalę, że my również mamy okna oknoplast kraków, również złoty dąb obustronny , już myłam je kilka razy, gdyż były pochlapane przez panów tynkarzy.. i cieszę się, że ramy są ciemne, to szybko szło mycie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 19.08.2009 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 A ja mam takie pytanko: czy ktoś z Was rezygnował z okien dachowych w pokojach z balkonowymi oknami na górze, w wersji groszek 2. Jeśli tak to czy jest tam wystarczająco jasno. Ja zamierzam z nich zrezygnować ale nie jestem do końca pewna, jakie są Wasze opinie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaWaldek 20.08.2009 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 My zrezygnowaliśmy z okien dachowych w pokojach, zostawiliśmy tylko w łazience. Ale ciężko mi powiedzieć, czy jest OK, bo tam jeszcze nie mieszkamy W domu moich rodziców też nie miałam okien dachowych tylko boczne okno 150/150 i wystarczało, więc i u siebie zrezygnowałam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 20.08.2009 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 My z kolei pododawaliśmy okna dachowe w jednym z pokojow z duzym balkonem oraz w pokoju bez balkonu (tu nie bedziemy miec okna w scianie ze wzgledu na dwuspadowy dach nad garazem. My mamy Groszka 3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
onuszek 20.08.2009 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2009 Witam!!a my w jednym zrezygnowaliśmy a w drugim zostało;) ale tez jeszcze nie mieszkamy niestety i ciężko cokolwiek powiedzieć! ale myślę ze nie będzie ciemno!! http://picasaweb.google.pl/onuszek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts