Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Jak już wyżej napisałam, również będziemy budować groszka 4. No i pojawił się problem. Adaptację będzie nam robiła pani architekt z gminy ( z wiadomych względów). Chcieliśmy przeprojektować schody, na schody ze spocznikiem, ale okazuje się, że to za duża zmiana i nie che nam tego zrobić. Dlatego zastanawiam się, czy nie dać komuś innemu do zaprojektowania schodów , a resztę niech Ona zrobi i tu mam pytanie ile może kosztować taka zmiana schodów?

I drugie pytanie, czy na etapie adaptacji mieliście naniesione media, czy to się robi później. Nam powiedziała, że prąd, gaz będzie nanosiła później gdyż taki projekt jest ważny tylko rok i może okazać się , że nie wyrobimy się w czasie.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

cześć

Mnie wydaje się, że Waszej pani architekt po prostu nie chce się robić... zresztą jak i naszej się nie chciałao (ale zrobiła..), co do zmiany przez kogoś innego, to wydaje mi się, że tak jak na wszelkie zmiany do projektu musiało wydać zgodę biuro Archon, tak później Wasza projektantka, jako osoba adaptująca pewnie musi wyrazić zgodę na zmiany na "jej" projekcie.

U nas po prostu porobiła kilka kresek na czerwono (jako schody) a nasz budowlaniec i tak sam sobie wszystko rozrysował, przeliczył i zrobił ;)

Jak już wyżej napisałam, również będziemy budować groszka 4. No i pojawił się problem. Adaptację będzie nam robiła pani architekt z gminy ( z wiadomych względów). Chcieliśmy przeprojektować schody, na schody ze spocznikiem, ale okazuje się, że to za duża zmiana i nie che nam tego zrobić. Dlatego zastanawiam się, czy nie dać komuś innemu do zaprojektowania schodów , a resztę niech Ona zrobi i tu mam pytanie ile może kosztować taka zmiana schodów?

I drugie pytanie, czy na etapie adaptacji mieliście naniesione media, czy to się robi później. Nam powiedziała, że prąd, gaz będzie nanosiła później gdyż taki projekt jest ważny tylko rok i może okazać się , że nie wyrobimy się w czasie.

Jesli chodzi o schody to wydaje mi się, że jest to zmiana nieistotna, nie powoduje zmiany kubatury, wielkości domu itp. My takiej zmiany nie ustalaliśmy z projektantem. Aby uzyskac spocznik trzeba "wydlużyć" klatką schodową dodając jeden stopień na dole. Stopien ten będzie wystawał na korytarz (który i tak jest dość szeroki) tak zrobiła AgaKZ: http://forum.muratordom.pl/dziennik-agikz,t115550-360.htm

Można też wydłużyć ścianę w salonie (tą na której jest kominek) o ten dodatkowy stopień. Tak zrobiła BasiaiSławek: http://picasaweb.google.pl/rabarbarek

Jeśli podsuniesz ten pomysł budowlańcowi czy stolarzowi (w przypadku niebetonowych schodów) to napewno Ci to zrobi sami bez łaski pani projektant.

pozdr

Jesli chodzi o schody to wydaje mi się, że jest to zmiana nieistotna, nie powoduje zmiany kubatury, wielkości domu itp. My takiej zmiany nie ustalaliśmy z projektantem. Aby uzyskac spocznik trzeba "wydlużyć" klatką schodową dodając jeden stopień na dole. Stopien ten będzie wystawał na korytarz (który i tak jest dość szeroki) tak zrobiła AgaKZ: http://forum.muratordom.pl/dziennik-agikz,t115550-360.htm

Można też wydłużyć ścianę w salonie (tą na której jest kominek) o ten dodatkowy stopień. Tak zrobiła BasiaiSławek: http://picasaweb.google.pl/rabarbarek

Jeśli podsuniesz ten pomysł budowlańcowi czy stolarzowi (w przypadku niebetonowych schodów) to napewno Ci to zrobi sami bez łaski pani projektant.

pozdr

Tak byłoby najprościej, ale czy później nie będzie problemu z odbiorem domu?

pozdr

Tak byłoby najprościej, ale czy później nie będzie problemu z odbiorem domu?

nie będzie bo to nie jest istotna zmiana, nie wymaga ona "oficjalnej" zmiany w projekcie. Tak twierdzi mój zaprzyjaźniony architekt oraz kierownik budowy. Więc polegam na zdaniu fachowców

Witam

Czy ktoś z Was mieszka w Groszku 3? Chciałabym się dowiedzieć jak się sprawdza kominek założony na ścianie zewnętrznej? Czytałam, że można to być problemowe (cytuję: "Komin usytuowany w zewnetrznej scianie budynku lub przystawiony do takiej sciany od zewnatrz zima ulega znacznemu wychlodzeniu, co oslabia ciag i powoduje szybsze osadzanie sie w kominie sadzy. Z kolei latem naslonecznienie takiej sciany moze spowodowac zjawisko odwrocenia ciagu..."). Ja planuję budowę Groszka w wersji podstawowej, bez garażu, ale rozważam możliwość zmiany położenia kominka na ścianę między drzwiami tarasowymi (u mnie oknami).

Będę wdzięczna za odpowiedź :)

To prawda, co piszesz. Problem nie powinien jednak wystąpić, jeśli dom (i komin) będzie dobrze zaizolowany.

A czy ktoś się orientuje ile więcej może kosztować budowa kominka właśnie przy zewnętrznej ścianie (chodzi mi o tą odpowiednią izolację komina) w porównaniu z postawieniem kominka na środkowej/ wewnętrznej ścianie domu?

Wydaje mi się ze różnica jest żadna jeśli buduje się komin systemowy bo izolacja jest w komplecie. W innym przypadku to nie jest wielka kwota.

Sam mieszkam od grudnia w Groszku 3 z wystającym tak jak w projekcie kominie, paliłem w kominku niezbyt regularnie, ale nie zauważyłem problemów z ciągiem. A latem może i problem występuje, ale kto latem pali w kominku przy słonecznym dniu.

@STEFANY:

dachówka to Brass

podbitka drewniana malowana Altaxinem kolor pinia

rynny to chyba rukki, ale specjalnego wyboru nie było

Elewacja to tynk mineralny baranek tu paleta kolorów żółtych liczyła chyba 3 odcienie.

Okna to typowe plastiki od zewnątrz brązowe wewnątrz białe.

dzięki za inf :) taki groszek mam właśnie w wyobraźni, tyle że z dachem kasztan Robena.

Witam wszystkich

U nas pojawiły sie okna :) , wybraliśmy oknoplast kraków kolor złoty dąb.

W kolejnym tygodniu przyjadą drzwi i wreszcie będzie można zamknąć dom...mam nadzieje bo sąsiada już oczy bolą od siedzenia w oknie i pilnowania naszej budowy.

Jak tylko pojawią sie drzwi to wchodzi elektryk. Nie możemy tylko znaleźć kogoś do inst wod- kan bo polecane ekipy mają odległe terminy a my od połowy września chcemy robić tynki :( Tak więc jak ktoś ma do polecenia z dolnego śląska wolną niedrogą ekipę to chętnie zawołamy do siebie.

My z kolei pododawaliśmy okna dachowe w jednym z pokojow z duzym balkonem oraz w pokoju bez balkonu (tu nie bedziemy miec okna w scianie ze wzgledu na dwuspadowy dach nad garazem. My mamy Groszka 3.