zuzita 25.01.2010 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2010 Witam wszystkich budujących i mieszkających w groszku. Wprowadziłem się do Groszka jesienią i obecnie mam taki problem - zgodnie z projektem pod oknami połaciowymi nie przewidziano grzejników. Znajomy wyczytał nawet, że jeśli pod oknami Veluxa nie został zainstalowany grzejnik to może to być podstawą utraty gwarancji na okno. Ja oczywiście nie mam grzejnika (zgodnie z projektem) i podczas mrozów na oknach pojawił mi się w dolnej części w rogach lód. Poczytałem trochę i sam nie wiem co jest tego przyczyną - zła wentylacja (mam okna Fakro z wentylacją na górze którą przy minus 10 stopniach zamknąłem), złe zamontowanie (osadzenie) okna, brak grzejnika. Czy ktoś miał już podobny problem i jak go rozwiązał. Szkoda mi okien a roztapiający się lód spływa sobie po ścianie i nie wygląda to za fajnie - pewne malowanie na wiosnę. Pozdrawiam witam podczytuję was trochę bo też myslimy o groszku, ale my na razie w polu mam nadzieję że dzięki uprzejmości Basi zobaczymy domek w realu jak się zrobi ciepło jedni na innym blogu mieli właśnie problem z zamarzaniem okna , spływaniem wody , nie wiem nai ile to prawda ale podobno pod każdym oknem musi być grzejnik , oni właśnie nie mieli a po jego zainstalowaniu wszytskie problemy zniknęły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AlaWaldek 11.02.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2010 Witam w trochę zapomnianym wątku...Mam pytanie do mieszkających już w Groszku:czy macie zrobioną w kotłowni tzw. "zetkę" od wentylacji? Podobno jest ona potrzebna, gdyż kominiarz nie wyda opinii, ale co w przypadku, gdy ma być piec z zamkniętą komorą spalania? Również jest obowiązkowa? jak jest u Was? pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ankhara 22.02.2010 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 Witam Wszystkich! Budujemy Groszka w Krakowie i czasem zaglądamy tu i czytamy Wasze rady i opinie które często nam pomagają. Chcielibyśmy się Was teraz poradzić osobiście i będziemy wdzięczni za pomoc. Chodzi o schody i schowek pod nimi. Zrobiliśmy pod schodami maleńką spiżarkę, jednocześnie nie chcemy zasłaniać całkiem schodów od strony wejścia. I teraz mamy dylemat-na czym umocować drzwi do spiżarki, skoro nie ma ściany od strony schodów? Chcemy cofnąć te drzwi jak najgłębiej ale na czym je osadzić? Na jakimś regipsie? Czy budować jakąś ściankę? Poradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 22.02.2010 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2010 My mamy ścianę wiec nie ma problemu z osadzeniem drzwi. Ściana zaczyna sie od początku schodów wiec spiżarka jest całkiem spora a schody i tak są dobrze widoczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 26.02.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Ankhara ciężko doradzić jak się nie widzi Ja u siebie też nie chciałabym zasłaniać schodów, tym bardziej, że nie wylewamy betonowych schodów, a robimy drewniane "ażurowe" ze spocznikiem. Osobiście myślałam o takiej malutkiej spiżarce pod spocznikiem, na zasadzie takiej wnęki (zabudowy) z przesuwanymi drzwiczkami. Także będzie to stosunkowo niskie, bez możliwości wejścia do środka, ale tym samym wyeksponuję schody i unikne klasycznej "klatki schodowej" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzita 26.02.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 my tez tak planujemy jak u Agi, jakoś nie jestem przekonana do azurowych schodów, i chcę mieć spiżarkę zamknietą , a nie tylko klitkę pod schodami, jak są małe kuchnie to takie miejsce to skarb, słoiki, zapasy, mało uzywane rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 26.02.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 My dobudowaliśmy ściankę przy schodach i obniżyliśmy chudziak przez co schowek jest głębszy. A u nas wreszcie ruszyły roboty wykończeniowe, panowie ocieplają poddasze i robią sufity podwieszane na dole, nareszcie widać wielkość pokoi, jest ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 26.02.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Anulawasz a jaki masz wymiar okna na klatce schodowej? Wydaje mi się, że jest skrócona wysokość, jak też tak zrobiłam i zastanawiam czy będzie ok. U Ciebie fajnie to wygląda, bo nie ma wrażenia wchodzenia czy schodzenia "w okno". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka-Piotr 26.02.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Witamy wszystkich Groszkowców Właśnie dostaliśmy warunki zabudowy i przymierzamy się do budowy Groszka. Projekt zakupiliśmy już dawno i od tamtej pory byliśmy biernymi uczestnikami forum. Teraz będziemy bardziej aktywni. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ankhara 27.02.2010 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 Dzięki Wszystkim za wypowiedzi. My wciąż myślimy co z tymi drzwiami zrobić. Żal zasłaniać schodów bo drewniane będą, ale spiżarka lepiej żeby była zamknięta, więc.... Zobaczymy. Gdybyście wpadli na jakiś odkrywczy pomysł to dajcie znać Chciałam wstawić zdjęcie, ale nie umiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka-Piotr 01.03.2010 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Jesteśmy właśnie na etapie adaptacji i w związku z tym mamy gorącą prośbę.Czy ktoś mógłby nam pokazać domek w wersji 1 lub 2 w rzeczywistości ?(województwo mazowieckie lub małopolskie)Z góry dziękujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reniakoz 03.03.2010 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Do "Aga i Bartek" - myślę o podobnym garażu jak u Was - mozecie mi podać skąd macie projekt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 03.03.2010 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Jest to garaż z pracowni Archeton nazwa projektu Garaż 14 E-613 poniżej wklejam linkhttp://www.archeton.pl/projekt-domu-Garaz_14-494-218-opisogolny-15a56f035cce9e6fb1f21f9959e0dbc4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiamar 03.03.2010 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Aga i Bartek Czy jesteście w stanie określić jaki jest mniej więcej koszt budowy takiego garażu jak Wasz? Chcemy wybudować podobny, tylko trochę boję się dodatkowych kosztów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
basiamar 03.03.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Czy mógłby mi ktoś podać jaką długość ma ścianka między drzwiami balkonowymi w salonie w GROSZKU 4? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aga i Bartek 04.03.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Koszt budowy garażu w tym wylewki i tynkowanie to około 35-40tyś. Dokladnie nie jesteśmy w stanie podać ponieważ budowy szły równolegle. Garaż murowaliśmy z tańszych pustaków ceramicznych Jopek ale reszta materiałów była już ta sama co w domu. Do tego trzeba doliczyć bramę garażową. Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 04.03.2010 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Anulawasz a jaki masz wymiar okna na klatce schodowej? Wydaje mi się, że jest skrócona wysokość, jak też tak zrobiłam i zastanawiam czy będzie ok. U Ciebie fajnie to wygląda, bo nie ma wrażenia wchodzenia czy schodzenia "w okno". nie wiem jaki ma okno rozmiar ale jak będę w domu sobotę to zmierze, ale wygląda fajnie i klatka jest dobrze naświetlona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anulawasz 04.03.2010 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 My w salonie mamy jedno duże okno przesuwane i salon wygląda super a przy okazji jest bardziej ustawny.Pozdrawiam Witam, my również zdecydowaliśmy się na połączenie drzwi tarasowych w jedno przesuwne. W tej chwili jak widać poniżej jest ono ogromne (449 cm na 259cm). Nie wiem czy nie przesadziliśmy:) Ale zawsze możemy je troszkę zwęzić wiosną, przed zamówieniem okien. Chcemy założyc rolety zewnętrzne nadstawne ale nie wiem czy takie wielkie dorwiemy. Zostawiliśmy jeszcze te jedno okno przy kuchni a te przy kominku zlikwidowaliśmy. "anulawasz" - jaki wymiar macie tego okienka? czy obie części się przesuwają? Ile to kosztuje i gdzie je zamawialiście? http://images40.fotosik.pl/230/157c828634902c97m.jpg http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/157c828634902c97.html Pozdrawiam. P.S. Właśnie zaczynamy kłaść dachówkę, CREATON MZ3 winna czerwień glazurowana - cudeńko... niestety nie pamiętam rozmiaru okna, zamawialiśmy w firmie Okno Plast , tylko jedna kwatera się przesuwa a kosztowało ok 4 tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 05.03.2010 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2010 Groszkowcy.Czy możecie zamieścić zdjęcia łazienek? Może jakiś pomysł wpadnie do głowy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cysiekhh 17.03.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Witam,Mamy dylemat dotyczący ogrzewania. Mamy możliwość podłączenia gazu do domu. Chcielibyśmy wiedzieć ile miesięcznie lub rocznie wydajecie na ogrzewanie domu w Groszku 2? Interesuje nas ogrzewanie gazem i eko groszkiem. Jak duże są to koszta, ile jednostek gazu/lub ton eko groszku rocznie zużywacie?Z góry dziękujemy za informacje, mamy nadzieje ze innym tez to się przyda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts