Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

hejka

mam pytanko o okna- jaką firmę polecacie?? Jak długo się czeka na realizację zamówienia?? i w ogóle na co zwrócić uwagę bo jesteśmy totalnie zieloni w temacie i mam wrażenie, że handlowcy dadzą radę wcisnąć nam wszystko!Pomocy;)

Chcielibyśmy wstawić okna jeszcze w tym roku.

a pozatym jeżeli ktos chciałby zobaczyć groszka 4 w stanie surowym (prawie bo dach się kończy dopiero), w okolicy Krakowa (18 km w stronę Olkusza) to zapraszam. mój nr gg 2522031.

Pozdrawiam

U siebie mam jezierskiego i są ok. oknoplast kraków też mają dobrą prasę.

zwracaj uwagę na standardowe wymiary, a jak trzeba to popraw otwory. no i na montażystów zwracaj uwagę :-)

Po montażu rzecz jasna pozrywaj nalepki i zaklej taśmą malarską śruby do regulacji, otwory na klamkę. Zwracaj uwagę żeby się do okuć nie sypał syf!!!, bo potem okno się ciężko zamyka, a czyszczenie kosztuje.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeżeli chodzi o okna, należy najpierw odpowiedzieć na pytanie, jakie to mają być okna, obecnie warto pomyśleć o oknach ciepłych, opartych o profil 6-komorowy oraz 3 szybowy pakiet o współczynniku U=0,5. Obecnie jestem również na etapie wyboru okien i takich właśnie szukam, najpoważniej rozważam oferty producentów:

- Avante - profil deceuninck

- Vetrex, - profil Veka alphaline

- Wimarol - profil schuko

Przy okazji ponawiam moje pytanie, o więźbę i długość krokwi - opis powyżej, będę wdzięczny za odpowiedź.

dzięki za info odnośnie okien, gdyby ktoś podzielił się informacją o cenie okien + usługi wstawienia tez było by miło;) i zastanawiam się ile średnio trwa od zamówienia okien do przyjazdu montażystów (wiadomo co firma to firma ale tak orientacyjnie- jak to u Was wyglądało).

co do kosztu stanu surowego - to u nas to ok 100 tys (budujemy groszka 4 - czyli cały podpiwniczony, ale roboty odbywają się systemem gospodarczym- czyli własnymi siłami, z "fachowców" pojawili się tylko operator koparki i 2 murarzy- którzy tylko murowali ściany piwnic i parteru - także wiem że sporo zaoszczędziliśmy na tym (kasy! bo czasu to nie;)))

a co do długości krokiew... to nie mam bladego pojęcia jaką one u nas mają długość. Postaram się zmierzyć je w poniedziałek i dam znać.

pozdrawiam

Ewelkac, bez urazy, ale Twoje pytanie o cenę jest podobne do pytania ile kosztuje samochód :) - tak postawione pytanie jest po prostu nieprecyzyjne.

Po pierwsze u każdego mogą być różnice w ilości i wielkości okien np. z uwagi na zmiany w projekcie, ja np. również buduję groszek 4, ale z dobudowanym garażem i wydłużoną piwnicą, stąd liczba okien w piwnicy jest większa (razem 11 sztuk łącznie z garażem).

Po drugie na rynku są różnej klasy profile, chociażby ze względu na ilość komór, czy kolorystykę. Okna jednostronnie kolorowe są o około 15% droższe, za kolor dwustronny zapłacisz 30-40% więcej :).

Kolejna kwestia to pakiet szybowy, może być standardowy dwuszybowy o wsp. U=1, lub pakiet energooszczędny trzyszybowy o wsp. U=0,5. Na rynku jest jeszcze pakiet 0,7 niby tańszy, ale na nim moim zdaniem inwestycja jest już nieopłacalna.

Następna sprawa to okucia, tu również mogą być najtańsze albo lepsze i droższe.

Montaż okien może być podstawowy na tzw. kotwy i pianę, albo poszerzony o pakiet energooszczędny wtedy klejone są dodatkowo folie, nie wspomnę o opcji ciepłego parapetu :) montaz energooszczędny jest dwukrotnie droższy i chyba z niego zrezygnuję.

Moje założenia były następujące: do piwnicy i garażu pakiet ekonomiczny czyli profil 5-komorowy, z kolorem tylko od zewnątrz, z szybą U=1.0, do części mieszkalnej pakiet 6-komorowy z szybą potrójną U=0,5..

Z otrzymanych ofert rozrzut cenowy był od 15 do 26 tys. netto za okna z podstawowym montażem. Najtaniej wypada firma Drutex, ale ma też różne opinie i nie są to dla mnie okna z dobrymi parametrami energooszczędnymi - profil 5 kom. Okna z Krakowa to raczej górna półka cenowa, rozważam więc obecnie 3 oferty jak opisałem to w poprzednim poście.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...

witamy!!!

chcieliśmy się przywitać.

Dołączamy z miłą chęcią do grona "groszkowców"

Budujemy pod Krakowem - wersję 2

Wieczorem postaram się dołączyć link ze zdjęciami

pozdrawiamy

Bedki

p.s. jestesmy oczywiście otwarci na wymianę doświadczeń budowlanych :)

dodałam własnie zdjęcia :)

POJAWIA SIĘ PIERWSZE PYTANIE: chcę w kuchni mieć blat, który będzie jednocześnie pełnił funkcję parapetu... jak to wymierzyć? o ile podwyższyć okno? w projekcie jest h=80cm - czy to jest wystarczająca wysokość? Czy robiliście to "na oko"? :)

Edytowane przez Bedki

Witajcie Bedki :)

ostatnio nasze forum trochę ucichło, widać wszyscy się uwijają przed nadchodzącą zimą, a pewnie wielu z zacnych forumowiczów cieszy się już po prostu mieszkaniem na swoim :) Ale co by nie mówić, niektórzy jeszcze groszki stawiają i dla nich to forum jest bezcenne.

Jeżeli chodzi o okno w kuchnie, to właśnie przerabiam ten temat i w tym tygodniu chcę okna zamówić. Faktycznie standardowo okna są nisko, na wys. 80, jak pamiętam wielu forumowiczów podnosiło je do 90, a ja myślę aby podnieść je jeszcze wyżej. Pomyślcie co chcecie mieć na ścianie z oknem, ja planuję w to miejsce zlew, a wtedy jeżeli parapet będzie na wysokości blatu będą trudności z otwarciem okna - będzie przeszkadzała wylewka.

Standardowo okno kuchenne ma wymiary 180x150, my je zmniejszymy do wymiaru 180x120.

Pozdrawiam serdecznie.

Witajcie Bedki :)

ja planuję w to miejsce zlew, a wtedy jeżeli parapet będzie na wysokości blatu będą trudności z otwarciem okna - będzie przeszkadzała wylewka.

Standardowo okno kuchenne ma wymiary 180x150, my je zmniejszymy do wymiaru 180x120.

Pozdrawiam serdecznie.

Są specjalne wylewki do montażu pod oknem, taki "łamane" przy nasadzie.

Ja mam w kuchni okno 150x150 (w ogóle wszystkie duże na parterze mam takie) i jest bdb.

Blat jest parapetem jednocześnie u mnie, ale poziom dolny otworu to 80cm.

dziękuję za szybką reakcję :)

ja nie planuję zrobić zlewu pod oknem, wolę mieć tam swoje miejsce robocze :) mam tylko nadzieję, że krojąc coś nożem nie zapatrzę się przez okno i nie poucinam sobie palców ;)

Wiem, że najlepsza wysokość blatu dla mnie to 85 cm, więc okno będzie trzeba podnieść. Wylewka+płytki zajmą pewnie jakieś 10 cm.. jesli dobrze licze... Usiądę jeszcze do tego tematu z moją ekipą. Rozmiaru okna nie chcę zmieniać. Ja to w ogóle mam małego świra na punkcie światła naturalnego więc im większe okna tym lepiej :)

Plan na ten rok - zrobić stan otwarty z dachem :) - jesli pogoda pozwoli.. dziś niestety w Krakowie pada :(

dziękuję za szybką reakcję :)

ja nie planuję zrobić zlewu pod oknem, wolę mieć tam swoje miejsce robocze :) mam tylko nadzieję, że krojąc coś nożem nie zapatrzę się przez okno i nie poucinam sobie palców ;)

Wiem, że najlepsza wysokość blatu dla mnie to 85 cm, więc okno będzie trzeba podnieść. Wylewka+płytki zajmą pewnie jakieś 10 cm.. jesli dobrze licze... Usiądę jeszcze do tego tematu z moją ekipą. Rozmiaru okna nie chcę zmieniać. Ja to w ogóle mam małego świra na punkcie światła naturalnego więc im większe okna tym lepiej :)

Plan na ten rok - zrobić stan otwarty z dachem :) - jesli pogoda pozwoli.. dziś niestety w Krakowie pada :(

80cm powinien wyjść dolny poziom otworu na okno. okno np. do wnęki 1800x1500 ma mniejszy wymiar, tak że jeszcze trochę miejsca zostaje - prawie żeby podsunąć blat pod okno.

85cm poziom blatu do standard na jaki robią kuchnie (oczywiście na zamówienie można to zmieniać). standardowa grubość blatu mdf to 3,8cm.

Grubości podłogi to już indywidualnie trzeba wiedzieć - pamiętaj by wyznaczony w kuchni poziom wylewki sprawdzić na drzwiach wejściowych, oknach tarasowych i pierwszych schodzie na piętro (jeśli schody lane)!!! żeby nie wyszło potem, że pierwszy stopień ma 12cm a następny 18 ;-). A w zasadzie to powinno się chyba od drzwi wejściowych zacząć i sprawdzić resztę :-) przyda się wodna poziomica, w markecie 40-50zł, a pomocna bardzo.

Płytki gresowe 60x60 + klej to 2-2,5cm. to zależy jak dobrze spisze się ekipa od wylewek i jak ta wylewka będzie prosta.

Człowiek po takiej budowie to chyba fachowcem zostaje ;) dzięki za cenne wskazówki!!

Póki co zaczyna się kiepsko - ekipa miała przyjechac wczoraj rano sms - ze auto im szlag trafił...

Nie chce Cie straszyć, ale auta to budowlańcom psują się nadmiernie często ;-) oczywiście wiadomo co to znaczy.

Jeden nawet wypadek sobie wymyślił na S1 u mnie (bo przyjechał po południu, a miał o 9 i czekałem na niego).

Ale nie przejmuj się - opóźnienia +/- 2 tygodnie (i odchyłki +/- 2cm ;-) ) to niemal normalka.

witajcie Bedki :) Ja dorzucę swoje trzy grosze w kwestii wymiaru okien, bo jeśli chodzi o wyliczanie na jakiej wysokości mają być żeby wyszło ok to już dla mnie zbyt wysoka szkoła jazdy - od tego mam męża i tatę ;)

Jeśli moge doradzić to zastanówcie się nad szerokością okna. Owszem 180 cm to piękne, bardzo eleganckie okno, tyle że w przypadku tych wymiarów kuchni jakie sa w groszku możecie miec problem z szafkami wiszącymi, które będą "wchodzić" w okno. Przy szerokości 150 cm ten problem znika, a i tak kuchnia jest b.jasna. Z tego co wiem wiele osób zmieniło ten wymiar na 150 cm własnie z uwagi na niemożliwość zainstalowania szafek wiszących. No chyba, że ich nie planujecie.

Natomiast oka tarasowe w tym wymiarze 180 dają wrażenie ogromnej przestrzeni w salonie, który zbyt wielki nie jest. Pozdrawiam i życzę powodzenia :)

To prawda - czytałam o tym, że niektórzy zmieniali rozmiar okna. Hmm pytanie - jak problem wiszących szafek w kuchni rozwiązali Ci którzy pozostawili rozmiar okna 180/150 :)

nie chciałabym zmienjszac tego okna.. a szafki wiszące tez chciałabym miec :) i bądź tu mądry...:confused: kolejna rzecz do przemyslenia ;)

Moim zdaniem, zmniejszenie okna na 150 w groszkowej kuchni nie wpływa znacząco na zmniejszenie oświetlenia kuchni (zwłaszcza jak jest jeszcze skierowana na płd-wsch czy płd-zach), a podniesie jej funkcjonalność.

Ja u siebie zmniejszyłam nie tylko okno w kuchni ze względu na to aby szafki wiszące zmieściły się bez problemu. Standardowe wymiary mają też wpływ na cenę więc warto na tym etapie sprawdzić oferty firm produkujących okna ..... Zmniejszyłam też okna w salonie i zamiast dwóch podwójnych balkonowych mam jedno potrójne. Salon stał się bardziej ustawny wg. mnie. U mnie też wszystkie okna i na elewacji frontowej i ogrodowej są na tej samej wysokości. Nie wydaje mi się aby kuchnia czy salon były niedoświetlone. Ale wszystko rzecz gustu :))

Są specjalne wylewki do montażu pod oknem, taki "łamane" przy nasadzie.

Ja mam w kuchni okno 150x150 (w ogóle wszystkie duże na parterze mam takie) i jest bdb.

Blat jest parapetem jednocześnie u mnie, ale poziom dolny otworu to 80cm.

my podnieslismy okno o jedną cegłę i w tym mommencie otwór okna zaczyna się na wysokości 100 cm. Jak bedzie wylewka, płytki to będzie na wysokości ok.90 lub cm mniej... przez to ze okno zostało podniesione - musieliśmy jego wysokość zmniejszyc na 120 bo inaczej wchodziloby juz na płytę. Reasumując okno w kuchni ma wymiary 150/120 :)

my podnieslismy okno o jedną cegłę i w tym mommencie otwór okna zaczyna się na wysokości 100 cm. Jak bedzie wylewka, płytki to będzie na wysokości ok.90 lub cm mniej... przez to ze okno zostało podniesione - musieliśmy jego wysokość zmniejszyc na 120 bo inaczej wchodziloby juz na płytę. Reasumując okno w kuchni ma wymiary 150/120 :)

No to nieźle zmalało - 180/150 na 150/120 :-)

Mam natomiast pytanie do warstw podłogi - 10cm? nie za mało coś? nie planujecie w ogóle ocieplenia? przecież wylewka ~5cm (jak bez podłogówki) płytki no niech będzie 1,5cm, to ile zostanie na styropian?

My w końcu zamówiliśmy okna :)

Okno w kuchni będzie miało wymiary 180/120, wydaje mi się, że ta szerokość nie będzie problematyczna przy szafkach wiszących, bo jest jeszcze około 50 cm ściany po każdej ze stron okna, a szafki wiszące to raczej 30 cm. Zdecydowaliśmy się na okna z pakietem 3 szybowym, mając nadzieję, że korzystnie wpłynie to na termikę domu.

hmm, a uwarstwienie podłogi parteru to faktycznie bardziej 18-20 cm niż 10 np. u mnie to:

2 cm - terakota

6 cm - wylewka

10 cm - styropian

No to nieźle zmalało - 180/150 na 150/120 :-)

Mam natomiast pytanie do warstw podłogi - 10cm? nie za mało coś? nie planujecie w ogóle ocieplenia? przecież wylewka ~5cm (jak bez podłogówki) płytki no niech będzie 1,5cm, to ile zostanie na styropian?

zgadzam się z przedmówcami :) 10 cm - to efekt mojej niewiedzy :bash: ale mimo to wszsytko bedzie w kuchni cacy :) zastanawiam się teraz tylko czy dobrze zrobilam ze nie zostawilam 180 cm szerokosci :(