Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Bedki, to są właśnie dylematy inwestorskie i nie jeden pozostanie nierozstrzygnięty :) Ja się cały czas zastanawiam, czy dobrze zrobiłem że nie zmniejszyłem na takie jak Wy tzn. 150/120 :). Pewnie oba warianty są do przyjęcia.

Teraz rozpoznaję tzw. technikę grzewczą i tu dopiero pojawiają się dylematy, czym ogrzewać, czy podłogówka czy nie, czy myśleć o solarach, co z rekuperacją, czy podłączyć do instalacji kominek, a może rozprowadzić ciepłe powietrze..... czy zbiornik warstwowy, jakiej pojemności, a może bufor ciepła, a może jednak pompa ciepła :D

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Teraz rozpoznaję tzw. technikę grzewczą i tu dopiero pojawiają się dylematy, czym ogrzewać, czy podłogówka czy nie, czy myśleć o solarach, co z rekuperacją, czy podłączyć do instalacji kominek, a może rozprowadzić ciepłe powietrze..... czy zbiornik warstwowy, jakiej pojemności, a może bufor ciepła, a może jednak pompa ciepła :D

Do decyzji dotyczących techniki grzewczej przyjdzie nam poczekać do wiosny :) Ale wiemy już że nie planujemy ogrzewania podłogowego, solary - planujemy jedynie wyprowadzić instalacje do solarów na dach jakby kiedyś nam się ich zachciało. Kominek będzie miał proste rozprowadzenie ciepłego powietrza do pomieszczeń, które są nad nim bez jakiś specjalnych dalszych rozgałęzień. Nie planujemy płaszczy wodnych i innych bajerów :)

A na naszym groszku dziś już płyta będzie wylewana :cool: wieczorkiem zaktualizuję album ze zdjęciami :)

• 2 weeks później...

halo, halo - co tu taka cisza? wszyscy zapadli w sen zimowy? ;) ja sie wlasnie zabieram do przeglądu naszegp groszkowego forum, chcę poczytać o tych hmm jak to nazwać - konstrukcjach belek widocznych na zewnątrz elewacji (nad kuchnią, nad garażem i nad balkonem) - nie wiem jak to się nazywa - a poczytać chcę o tym czy konieczne jest ich umieszczanie - nie podobają mi się - i jesli można - to ich nie będzie :)

hmm jeszcze okienko wyżej pisalam, ze nie bedziemy robic podlogowki... dzis wlasnie zastanawiamy się jednak nad tym aby zrobic podlogowke na calym dole :) Nie wiem tylko jak to kosztowo wychodzi, podlogowka pewnie droższa... ?

Bedki czytajcie, czytajcie póki jeszcze czas :) u nas teraz robia sie gipsy, uruchamiamy dziś instalację gazową i kominek, no i w zwiazku z tym mam delikatnie mówiąc ciśnienie :( Przeszkadza mi na dole w części salonowej grzejnik pod oknem, no i ten nieszczęsny kącik tv przy kominku. Tam jest okropnie ciasno!!! W związku z tym instalację kominka odłożyłam w czasie bo coś mi się wydaje że powędruje albo całkiem do kąta albo maksymalnie w prawo - na styk ze ścianą na której są schody, a nie tak jak jest teraz na śroku tej ściany. Także na tym etapie obmierzam wypoczynek, stolik, telewizor i zastanawiam się nad przesunięciem kominka. Trochę późno, no ale cóż odległości w realu są zupełnie nieadekwatne do tego co pokazuje papier. Na dzień dzisiejszy napewno zrobiłabym podłogówkę w salonie i pomyślała nad innym ulokowaniem kominka. Także miłej lektury i przemyślcie wszystko za wczasu :) Edytowane przez STEFANY

Stefany - co do kominka to my napewno bedziemy robic tak ze przesuniemy go maksymalnie w prawo, tzn komin mamy już wmurowany w miejscu takim jak jest w projekcie - ale mam nadzieje ze to sie da tak przesunąc.instalacje kominka hmmm - wtedy kącik na telewizor fajnie się powiekszy :)

Onuszek tak ma :) strona 58 forum - album picassy

Edytowane przez Bedki

Wmurowany komin nie jest przeszkodą zmiany miejsca kominka, o ile odległość usadownia wkładu nie będzie zbyt duża , także się nie przejmujcie :) Ja rozrysowałam sobie po wylewce usytuwanie tak jak Onuszek max w prawo oraz drugi wariat: kominek w rogu. Przy czym kominek byłby wsunięty, że tak powiem po skosie w róg, czyli jego zabudowa stworzyłaby tak jakby zabudowany trójkąt (nie wiem czy się zrozumiemy). Muszę przyznać, że ta wersja daje dużo więcej przestrzeni. Bo niby przesunięcie w prawo jak u Onuszka powiększy kącik tv, ale w dalszym ciągu jest to taka głęboka wnęka i widoczność tv jest ograniczona przez zabudowę kominka. Poza tym rogowe usytuowanie kominka daje zwiększenie przestrzeni w salonie, bo wiadomo że rogi są najtrudniejsze do zagospodarowania. Kominek byłby wówczas ładnie wyeksponowany zarówno na salon jak i jadalnię. Tak mi się wydaje. Będę nad tym sporo mysleć przez długi weekend :) Pozdr.

Ja rozrysowałam sobie po wylewce usytuwanie tak jak Onuszek max w prawo oraz drugi wariat: kominek w rogu. Przy czym kominek byłby wsunięty, że tak powiem po skosie w róg, czyli jego zabudowa stworzyłaby tak jakby zabudowany trójkąt (nie wiem czy się zrozumiemy)..

:) a mogłabyś wkleić jakiś rysunek jak to masz zaplanowane? :) bo nie umiem sobie tego wyobrazić :razz::razz:

wrzucam poglądowy rysunek

http://picasaweb.google.com/stefany.bielsko/DomWGroszku2Budowa#5537269826676745922

po niewielkim przedłużeniu ścianki na której jest RTV zrobi się jeszcze więcej miejsca zarówno na sprzęt jak i schody, o ile myślicie o schodach ze spocznikiem. U poprzedników brakowało ok 30-40 cm tej ścianki aby zmieścić schody w całości.

Edytowane przez STEFANY

Ja zaluje ze nie zrobilam kominka w rogu . Teraz nie bardzo wiem co zrobic z wneka za kominkiem - bo na pewno nie nadaje się na TV, poniewaz ekran nie bedzie widoczny np z jadalni.

jeśli tv ma wisieć, to są wysięgniki specjalne - wysuniesz, obrócisz i już. tyle że taki wysięgnik 300-400zł :-)

ja kominka na razie nie mam, ale w planie jest po prawej stronie, bliżej korytarza, ściana od schodów przedłużona. wydaje się że spasuje taki narożny, albo też taki prostokąt, z krótszym bokiem równolegle do podłogi - czyli taki kominek "wysoki".

jeśli tv ma wisieć, to są wysięgniki specjalne - wysuniesz, obrócisz i już. tyle że taki wysięgnik 300-400zł :-)

Owszem można , tyle że dochodzą jeszcze inne sprzęty RTV - dekodery, dvd itp, które gdzies umieścić niestety trzeba. Nawet jak zawiesisz TV na wysięgniku ten salon(ik) staje się taki jakis "zawalony" - mocno skraca się przestrzeń. Żałuję, że nie widziałam żadnego domku w realu przed moją budową. Komin mam wybudowany w tradycyjnym miejscu, kominek już stoi podłączony :( , ale trudno ! Wolę się teraz pogimnastykowac z ciągnięciem odprowadzenia do komina z kąta i powtórnym podłączaniem do instalacji, niż potem denerwowac się całe życie tą wnęką tv. Hydraulik zadowolony bo dorobi na powtórnym podłączaniu kominka :) Jak wybudowaliśmy komin od razu coś ciasno mi się tam wydawało, ale osoby mające już zainstalowane kominki twierdziły że jest ok i wogóle Groszek jest "the best". Po usytuowaniu kominka w planowanym miejscu, niestety czar prysł. Wg mojej skromnej oceny ta wnęka tv jest mocno na nie!!! to chyba największy feler Groszka, no i jeszcze dość wąski wiatrołap :) Dlatego prośba do Was drodzy Groszkowcy, piszcie naprawdę szczerze, prosto z mostu co jest nie tak w Groszku - nawet jeśli boli , to może pomóc wielu zaczynającym inwestycje. A decyzję i tak każdy podejmie wg swoich kryteriów. Pozdr

Po długim czasie zaglądam na forum i trafiam od razu na burzliwą dyskusję o kąciku telewizyjnym.

Od 2 lat mieszkamy w Groszku. Mamy bardzo duży wkład kominkowy, a sam kominek wysunięty na prawie metr w głąb pokoju i przesunięty w prawo. Na kącik RTV zostało 147 cm (zdjęcia są od dawna w albumie). Dla nas nie ma z tym najmniejszego problemu. Zmieści się nawet bardzo duży telewizor, choć wystarczy w zupełności 37 ‘. Owszem, nie można powiesić go na ścianie, ale na etapie wyboru projektu już o tym wiedzieliśmy. Nawet czasem oglądam programy w TV siedząc w jadalni na krześle od strony podwójnych okien. Jak już wiele razy pisałam na forum wszystko zależy indywidualnego gustu i upodobań. W życiu nie pomyślałabym, że jest to „...chyba największy feler Groszka”. Dla nas to żadna wada, ale rozumiem, że ktoś inny może mieć odmienne zdanie ;-) Co do wiatrołapu to jest on rzeczywiście wąskawy, ale nie jest to kłopotliwe w czasie użytkowania. „Dom w Groszku” należy do małych domów, więc nie można się spodziewać, że wszystko będzie przestronne. Dla nas Groszek jest super i kolejny raz wybralibyśmy również ten projekt.

Pozdrawiam gorąco wszystkich „Groszkowych Przyjaciół” i życzę wytrwałości oraz jak najmniej kłopotów a jak najwięcej radości podczas budowy!

danielox :) widzę, ze nasze groszki są w tej samej fazie wzrostu ;)

co do pomysłu z tv na ścianie z drzwiami tarasowymi i z rogówką przy kominku... ja osobiście bym tak nie chciała, nie wiem czy osobie siedzącej na rogówce przy kominku nie bedzie zbyt gorąco :) nie będzie mogła też podziwiac płonącego kominka :) hmm wymyslam?:-? ;) My napewno zrobimy kominek na maxa w prawo, strasznie podobają mi się narożnikowe wklady kominkowe :)

pozdrawiam :bye:

Bedki, faktycznie przedstawiacie silne argumenty za tym aby wstawić TV obok kominka, my uważamy że umiejscowienie w projekcie kominka i TV na jednej, tak małej ściance jest jedną z niewielu wad Groszka i pomijając fakt ograniczonego pola widzenia źle służy sprzętowi RTV, ale nie można mieć wszystkiego :bash: Nie podjęliśmy jeszcze ostatecznej decyzji a czas goni... Co do stopnia wzrostu to w tym tygodniu zaczęliśmy kłaść więźbę (nowe foto w galerii :) pogoda sprzyja więc trzeba cisnąć do przodu bo tylko patrzeć jak sypnie i przymrozi!!!

P.S.

Kiedy zaczęliście budowę?

Budowę rozpoczęliśmy dokładnie 25 października, we wtorek zaczną wznosić sciany poddasza, na początku grudnia zaczną wzięźbę i poźniej dachówki :)

Danielox - którego groszka budujecie? Widzę ze nad kuchnią okno macie... byly jakieś zmiany (jakie? :) ) czy po prostu to nie groszek v2? :)

Budowę rozpoczęliśmy dokładnie 25 października, we wtorek zaczną wznosić sciany poddasza, na początku grudnia zaczną wzięźbę i poźniej dachówki :)

Danielox - którego groszka budujecie? Widzę ze nad kuchnią okno macie... byly jakieś zmiany (jakie? :) ) czy po prostu to nie groszek v2? :)

Groszek w wydaniu 4 :) Główne zmiany to częściowe podpiwniczenie, garaż w przyziemiu, zmiana kształtu okna w łazience, czterokwaterowe okno tarasowe.

Mój Groszek również w podobnym stadium, czyli etap pokrycia dachowego :) Wg projektu to groszek 4, ale jak u większości po dodatkowych modyfikacjach np. dostawiony garaż, czy taras z racji spadku terenu.

Jeżeli chodzi o kącik RTV to miałem przeczucie, że przestrzeń na ścianie kominkowej może być niewystarczająca, stąd zrezygnowałem z jednego okna bocznego w salonie. W ten sposób będę mógł powiesić TV na środku dużej ściany, przez co ekran będzie dobrze widoczny, również z jadalni. Warto też mieć na względzie odpowiednie rozmieszczenie głośników co może być ważne dla miłośników kina domowego :) W przypadku planów wieszania TV na ścianie, warto zadbać o kanał na przewody ukryty w murze, wtedy TV wygląda estetycznie bez wiszących kabli.

Danielox, jak widzę zrezygnowaliście z jętki na ostatnich krokwiach, też tak zrobiłem, ale teraz zastanawiam się, czy krokwie się nie ugną pod ciężarem dachówek - to jednak długi element. Cieśle odradzają na ostatnich krokwiach belek poziomych, aby nie siadały na nich ptaki i nie robiły.... :), ale rodzi się pytanie, czy konstrukcyjnie to dobry pomysł. A może ktoś ze starszych groszkowiczów ma do tego jakieś cenne uwagi z własnego doświadczenia?

Edytowane przez SamurajJack

Ja też zrezygnowałam z tzw. słoneczka, z uwagi właśnie na ptaki, no i też niekoniecznie mi się podobają :)

Kierownik budowy twierdzi, że ich brak nie ma wpływu na stabilność i wytrzymałość więźby.

Co do kącika tv to widzę, że więcej osób ma dylematy z nim związane.

Danielox, a w której części Bielska budujesz, Mikuszowice?

STEFANY, byliście blisko - budujemy się w Lipniku. Od miesiąca męczymy temat okien. Mamy oferty paru producentów: Oknoplast, Okmar, Dako, Jezierski, Eurocolor i nie możemy się ostatecznie zdecydować. Wy macie jak dobrze pamiętamy Dako, jesteście zadowoleni? Gdzie je zamawialiście? Dachowe macie Veluxy czy Fakro?

SamurajJack: Nie podobała nam się śnieżynka, słoneczko czy jak go tam zwał ;) dlatego postanowiliśmy to zlikwidować, niestety niektórzy twierdzą że przejmuje część obciążeń, ponadto wydłużyliśmy okap dachu o 0,5 metra co skłoniło nas do dołożenia w dniu dzisiejszym dodatkowych płatew (nie ma ich jeszcze na foto). Mamy nadzieje że to wystarczy pod dachówkę ceramiczną...