STEFANY 08.02.2011 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2011 Aga i Bartek Wielkie dzięki za informacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bedki 09.02.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2011 (edytowane) Nasza budowa ruszyła dalej aż żal było niewykorzystać takiej pogody ! Załączyłam nowe zdjęcia, na których widać dwie zmiany jakie zrobiliśmy: 1) okno w sypialni pociagnęliśmy w dół do ziemi będzie mialo wymiary 180/220 2) w pokoju sąsiadującym z łazienką (na piętrze) - gdzie była skośna ścianka z drzwiami - "złamaliśmy" ją i teraz jest na korytarzu "kwadratowo" a w pokoju zrobilo się fajne miejsce na szafę - strasznie ta skośna ścianka mi się nie podobała... Za dwa tygodnie więźba i reszta dachu jeśli mróz nie będzie za duży Mam pytanie: drzwi na górze - dopiero teraz jak piętro postawione - mam wrażenie ze 80-tki to strasznie wąskie drzwi.. czy to tylko złudzenie? Czy ktoś poszerzał drzwi na górze? pozdrowionka dla Groszkowców Edytowane 9 Lutego 2011 przez Bedki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 12.02.2011 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2011 Bedki drzwi na górze nie są wąskie o ile to 80-tki "na gotowo" czyli skrzydło drzwi będzie miało 80 cm, a nie teraz surowy otwór '80. Bo jeśli teraz na surowo masz otwór '80 to drzwi finalnie będziesz miała 70-tki. Jeśli chodzi o załamanie tej scianki w górnym pokoju to rzeczywiście fajny pomysł, nie od dziś wiadomo że wszelkie skosy sa mało praktyczne i nieustawne super pomysł. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bedki 15.02.2011 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 STEFANY dzięki za odpowedź, pojeachaliśmy zmierzyć dokładnie otwory, no i niestety do poprawki ale już z naszymi "magikami" ustalilismy tą kwestię. Ten tydzień mija pod hasłem OKNA, wybraliśmy się na mały rekonesans no i jesteśmy prawie zdecydowani na OKNOPLUS (oknoplast, okna z Włoszczowy i lokalny Bruno, który nie odbiera telefonów odpadają) Oknoplus - zaproponował dość fajną cenę za okna z "bajerkamki" typu: podłączenie do alarmu - są tam jakieś czujki, ukryte zawiasy, 2 grzybki antywłamaniowe, stopniowanie uchyłu itp.. + profil Brugmann AD ActivPlus - mamy jednynie jedną zagwozdkę, ponieważ mamy do wyboru to wszystko z 2 szybami w oknie za 13.696,58 lub z 3 szybami w oknie za 14.354,55 no i pytanie czy warto doplacić i mieć 3 szyby? czy nie będa to za ciężkie okna? dodam ze robimy okna jednokwaterowe (oprócz balkonowych i tarasowych) Głowa mała.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielox 15.02.2011 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2011 Bedki, mieliśmy niedawno ten sam dylemat, temat okien dał nam nieźle w kość, w końcu padło na oknoplusa. Wybierajcie opcję z dwoma szybami. Z trzema szybami okna są dużo cięższe co źle może wróżyć na żywotność i trwałość profilu i zawiasów które są podobno takie same w oknach dwu i trzyszybowych. Różnicy w przenikalności nie odczujecie . Zapraszamy do galerii gdzie zobaczycie oknoplusa w Groszku P.S. Pamiętajcie że okna jednokwaterowe mają duże skrzydła i zajmują sporo miejsca w środku po otwarciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeti 16.02.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 (edytowane) danielox: Pozwolę sobie nie zgodzić się z Tobą w temacie ciepłych szyb. Obniżenie Ug szyby z 1,0 do 0,6 jest warte dużo więcej niż te marne tysiąc złotych dopłaty.Siedziałeś kiedyś obok szyby "cieplejszej" i "zimniejszej" ? Odczułbyś wyraźną różnicę w komforcie. Pomijam fakt że taka "inwestycja" może się dość szybko zwrócić (w zależności np. od sposobu grzania domu). Co do żywotności: Jeżeli się nie mylę producent na oba zestawy daje dokładnie taką samą gwarancję. Do tego okucia WinkHaus potrafią znieść dużo więcej.Profile Brugmann są znane z doskonałej statyki i również zniosą wiele. Ja nawet nie pchałbym się przy takiej różnicy cenowej w okna z Ug =1,0. Edytowane 16 Lutego 2011 przez Jeti Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bedki 16.02.2011 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 co człowiek to opinia... jak zerkam na wyceny, to wo obu podali nam tą samą wagę łączną wszystkich okien... więc teraz to już sama nie wiem co zrobić. Poki co dziś zadzwonilam do Oknoplusa i poprosilam aby przyjechali na pomiar. Czas na podjecie decyzji czy 2 czy 3 szyby mamy do momentu podpisania umowy... Zgodzę się z Jeti, że współczynnik przenikania ciepła przy 3 szybach (1.0) jest dużo mniejszy niż przy 2 (1,3), nasz groszek buduje się w miejscu dość wietrznym... Dam znać co wymyśliłam ale jeśli ktoś jeszcze by wyraził swoją opinię.... każda jest dla mnie bardzo cenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeti 16.02.2011 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2011 Bedki: Przyznaję, że jestem nieco "skrzywiony" na punkcie energooszczędności. Szyby dwukomorowe to nie jedyne udziwnienie w moim przyszłym domu: Okna połaciowe u mnie też mają dwie komory, okna normalne montowane będą w warstwie ocieplenia, z zastosowaniem folii itp. Także lepiej faktycznie poczekaj na opinie bardziej "normalnych" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 18.02.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Bedki jak widać różnice w cenie pomiędzy dwu i trzy szybowymi nie są na dziś takie duże, moim zdaniem warto więc wziąć okna cieplejsze. My wybraliśmy okna 3-szybowe firmy Avante z szybą U=0,5 (całe okno 0,74). Jeżeli chodzi o zawiasy i ramy, to bym się nie obawiał, dla każdego wariantu (rama, okucie, szyba) jest tabela dopuszczalnych wymiarów maksymalnych zapewniających prawidłowe użytkowanie. Rozważcie jeszcze jeden aspekt, to że nasze nowe okna mają dane parametry przenikalności cieplnej (np. U 1, czy 0,74) nie oznacza, że te parametry będą takie zawsze, po kilku latach nastąpią mikro-rozszczelnienia i okna stracą swoje właściwości. W przypadku 3 szybowych zawsze jednak pozostaną dwie komory więc ich parametry będą dalej lepsze Ech... a przede mną wybór rodzaju ogrzewania i pieca gazowego - powiem szczerze, że z oknami poszło o wiele łatwiej. Jeżeli macie jakieś przemyślenia w temacie, to piszcie kochani, wesprzyjcie kolegę, bo normalnie inwestor ma spory dylemat Nie wiem czy robić podłogówkę, czy nie - plan mam, aby ją zrobić tylko w korytarzu, łazienkach, kuchni i w pasie podokiennym w salonie. Nie wiem czy kominek montować zwykły, czy z płaszczem wodnym. Nie wiem w końcu na jaką markę pieca się zdecydować, czy coś znanego jak Viessman, Buderus, De Dietrich, czy też coś tańszego jak włoski Imergass, czy Ferroli. Ostatnio dostałem jeszcze oferty na Hovala czy Brotje. Pozdrawiam serdecznie wszystkich groszkowców. p.s. Moje okna można zobaczyć klikając link poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 18.02.2011 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2011 Samuraj Jack my zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie:kocioł kondensacyjny Vitodens100-W 24kW firmy Viessman + kominek z płaszczem wodnym który wykorzystujemy do c.o. oraz ciepłej wody użytkowej. Super sprawa kominek z płaszczem, czyściutko, czego nie można powiedzieć o zwykłym z rozprowadzeniem nawiewowym. Wiem że kazdy chwali swoje i osoby posiadające nawiewowy twierdzą że kominek z płaszczem to kotłownia w salonie, ale ja tego osobiście nie rozumiem. Przecież przy zwykłym kominku też dorzucasz do niego w salonie, tam gdzie jest umiejscowiony. No chyba, że traktujesz kominek nie jako źródło ciepła tylko okazyjny relaks z lampką wina, no ale to zupłnie inna historia. Jedno co bym zmieniła to dała bym ogrzewanie podłogowe również w salonie pod panele. Ja planowałam pierwotnie drewno i tego nie zrobiłam. Teraz mam panele i żałuję, że nie mam podłogówki. Pozbyłabym się grzejników które raczej nie zdobią, a i przy ustawianiu wyposażenia salonu tez ograniczają. Na dzień dzisiejszy zrobiłabym tak: kocioł i kominek z płaszczem wodnym na c.o. i c.w.u. (czyli tak jak mam teraz) a ogrzewanie podłogowe na cały dół (może oprócz tego małego pokoju). Na górze zrobiłam tylko w łazience i wydaje mi się że jest ok. Bo w sypialniach nie zaleca się podłogowego. Tak czy siak nie zazdroszczę Ci dylematów, a z drugiej strony dobrze, że masz czas na spokojne przemyśleniaPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 19.02.2011 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Dziękuję Stefany za odpowiedź. Jak widzę, to częste zjawisko wśród inwestorów, że po realizacji zaczynamy mieć wrażenie, że mogliśmy zrobić to trochę inaczej Widzę też, że w kwestii ogrzewania męczyły nas podobne dylematy, sam jestem ciekaw jak ostatecznie zadecyduję. Mam do Was jeszcze pytania: - jakiego producenta wybraliście kominek i jak został podłączony, czy w układzie otwartym czy zamkniętym - jaki macie zbiornik wody użytkowej i czy zwykły czy warstwowy Mam też pytanie do pozostałych groszkowiczów w temacie ogrzewania salonu: - czy macie podłogówkę, czy kaloryfery, a może system mieszany - jaki macie komfort użytkowania, - co byście zmienili patrząc z dzisiejszej perspektywy Czy miał ktoś do czynienia z kotłami Brotje czy Hoval ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielox 19.02.2011 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 SamurajJack, my decydujemy się na Buderusa (no chyba że się coś nam odmieni). Obecnie instalatorzy wykonują nam instalacje wod-kan, i trochę mnie dziwi kolejność prac, tzn. robią całą instalację wodną POZIOMĄ wraz z montowaniem geberitów pomimo tego że tynki jeszcze nie położone. Osobiście obawiam się zniszczenia instalacji na podłodze przez tynkarzy... Powiedzcie proszę jaka kolejność prac była u Was? Co do kominka to układ pomieszczeń w groszku jest niemalże idealny do rozprowadzenia grawitacyjnego (oczywiście nie ma co porównywać do rozwiązania z płaszczem wodnym ale koszty robią swoje STEFANY: można wiedzieć ile wyniosła Was instalacja CO i WODKAN, jak również instalacja elektryczna? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 19.02.2011 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2011 Buderusa też rozważam, można wiedzieć jaki model wybraliście? Nie wiem jak teraz, ale w zeszłym roku do wybranych modeli Buderusa można było otrzymać 10 grzejników w promocji. Swoją drogą grzejniki Buderusa są ponoć solidne, mają grubszą niż konkurencja blachę co da się ocenić po ich wadze Ale jak pewnie się przekonaliście, co instalator lub hurtownia instalacyjna to inne pomysły na rozwiązanie. Nie bez znaczenia jest tez cena, jakby nie patrzeć instalacje wod-kan i CO to rzędy w okolicy 50 tys. zł.(u mnie instalacją są również w piwnicy). Jeżeli chodzi o kolejność prac, to szkoły są różne, niektórzy twierdzą, że tynki lepiej przed instalacją CO. Podejścia do grzejników z reguły idą od doły, więc wystarczy niewiele podkuć a później tu uzupełnić tynkiem. Korzyści takiej kolejności są takie, że rury nie ulegają ewentualnemu zniszczeniu przez tynkarzy, lepiej jest osadzić mocowania kaloryferów, nie ulegają zabrudzeniu stelaże etc.... Kolejność prac będę pewnie ustalał po wyborze instalatora, mam nadzieje, że stanie się to już niedługo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 20.02.2011 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 (edytowane) Samuraj Jack my wybraliśmy kominek firmy Waligóra z Bielska (nasz lokalny spec kominkowy), on handluje innymi producentami oraz produkuje własne. Kupiliśmy jego wkład o mocy 16 kw, układ zamknięty. Cena wkładu coś ponad 5 tys. Jeśli chodzi o zasobnik to dopiero go będziemy instalować bo mamy zamiar skorzystać z dofinansowania z BOŚ w ramach eko kredytu na kolektory lub pompę ciepła. Dlatego wstrzymalismy się z zakupem zasobnika, bo można go również wciągnąc pod tą inwestycję. Ale mamy w zamiarze zbiornik 250 l z dwoma wężownicami. Edytowane 20 Lutego 2011 przez STEFANY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 20.02.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2011 Danielox co do cen to postaram się to sprawdzić bo naprawdę nie pamięam i odezwę się. Może w tym tygodniu się uda, mam teraz wariacje na budowie, ale sprawdzę to napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 21.02.2011 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Danielox co do cen to postaram się to sprawdzić bo naprawdę nie pamięam i odezwę się. Może w tym tygodniu się uda, mam teraz wariacje na budowie, ale sprawdzę to napewno witajcie,proszę o kontakt ,stefany odezwijcie się ,pozdrawiam elka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 21.02.2011 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 witajcie,proszę o kontakt ,stefany odezwijcie się ,pozdrawiam elka witajcie ,jestem zainteresowana a najchętniej zobaczyłabym w rzeczywistości czyjś salon,mam zamiar zacząć budowę domu pod koniec lata w Kozach,zastanawiam się nad tym co wszyscy prawie, czyli nad zbyt małym miejscem na kącik TV,ponad to nad przejściem z kuchni do jadalni,robić czy nie robić?same dylematy,pozdrawiam,może ktoś coś doradzi,podpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 21.02.2011 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 Violuś pisałam w sprawie obejrzenia Groszka na forum Archonu,ale chyba tam już nie zaglądasz Jeśli chcesz rzucić okiem na dom w realu to zapraszam do Międzyrzecza. Wysyłam swój adres mailowy do kontaktu [email protected] U mnie w zasadzie już po wszystkim, dziś zaczęli układanie podłóg w weekend planujemy montaz schodów, potem drzwi i meblowanie. Więc wszystko już dokładnie widać, zarówno wady jak i zalety domu. Odezwij się na maila to się umówimy na oględziny, póki się jeszcze kulam, (za jakies 2,5 m-ca rodzinka się powiększy) więc niebawem mogę być mało mobilna . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bedki 21.02.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2011 (edytowane) My jestesmy po pomiarze okien Zdecydowaliśmy się jendak na 2 szyby montaż przewidziany mniej więcej na koniec marca. Zastanawiam się jak Groszkowcy, którzy mają już wstawianie okien za sobą przesypiali noce, kiedy to groszek stał z zamontowanymi oknami, niezabezpieczony... tak sobie myśle, czy tam namiotu nie rozbić SamurajJack - co do ogrzewania podłogowego w salonie - jest to saprawa która nas również nurtuje lecz jestesmy na 98 % zdecydowani na podłogówkę w salonie ale pod panelami - wiadomo - odpowiednia wylewka, odpowiedni klej no i odpowiedni panel (grubość). Do podłogówki w salonie przekonuje nas to, że nie ma grzejników, które jak słusznie zauważono - nie zdobią, podłoga jest przyjemnie ciepła... Co do kominka - to wlasnie robię rekonesans wśród producentów i firm oferujących kominiki. Początkwo myśleliśmy o firmie Kratki http://www.kratki.pl lecz na forum naczytałam się sporo negatywnych opinii i raczej nas to zniechęcilo. Wczoraj znalazłam stronę http://www.kominkiskandynawskie.pl/ - lecz mało jest o nich opinii - może ktoś z Was słyszał, zna...? Może jakiś inny producent?? Ponadto bardzo rozważamy DGP - myślę, że jest to rozsądne i oszczędne rozwiązanie - bo skoro juz się pali w kominku to dlaczego nie wykorzystać tej formy ogrzania domu równiez w innych pomieszczeniach. Jedyną wadą takiego ogrzania pomieszczeń jest to ze - palisz w kominku - jest ciepło, nie palisz - robi się zimno, ale mimo to uważamy to za bardzo dobry pomysł Na kominek z płaszczem wodnym nie zdecydujemy się napewno - kominek u nas w groszku ma zdobić i ma bic od niego ciepło a przy okazji ogrzewać Kolejnośc prac instalacyjnych: instalacja wod-kan, gazowa i na końcu elektryczna - podobno taka jest dobra.. tymczasem pozdrawiamy Edytowane 21 Lutego 2011 przez Bedki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 23.02.2011 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2011 Bedki, faktycznie po wstawieniu okien sen był zaburzony, okna avante mą co prawda ubezpieczenie na wypadek uszkodzenia/włamania, ale nie w przypadku zniknięcia okien. Co by nie mówić okna cały czas są na swoim miejscu i niech tak pozostaną Jeżeli chodzi o kominki i system dystrybucji ciepła to opinie są bardzo różne. DGP jest często krytykowane z uwagi na zapachy spalenizny, czy brudzenie ścian. Kominki z płaszczem wodnym są krytykowane bo bardziej brudzi się szyba, słabsze spalanie czy robienie kotłowni w salonie. Ale są też opinie zupełnie odwrotne. Bierzmy pod uwagę to, że często na forum wypowiadają się osoby z różnych powodów niezadowolone, czy mające interes w tym aby krytykować, stąd warto zachować dystans do każdej opinii i zastanowić się co dla nas będzie najlepsze. Zresztą sam widzę, jak moje pomysły ewoluowały, obecnie najbardziej rozważana opcja to pełna podłogówka w salonie, oraz dwa źródła ciepła piec gazowy oraz kominek z płaszczem wodnym. Dla mnie ciekawymi kominkami są kominki elkomatic: http://www.elkomatic.pl/pl/nasze-kominki To firma rodzinna, stąd miałem przyjemność kontaktu z właścicielem. Ich produkt okazał się na tyle interesujący, że produkują kominki dla szwedzkie firmy Euronom: http://www.euronom.se Obecnie najbardziej rozważam właśnie ich kominek Hibana, a co z tego wyjdzie to się okaże. Odnośnie kominków z kratek też czytałem, że np. pękają wkłady szamotowe, faktycznie jak widziałem są to duże płytki, w przypadku kominków hibana plyty szamotowe są mniejsze stąd jest mniejsza tendencja do pękania. Obecnie szukam dobrego rozwiązania dla takiej instalacji, pomysłów jest sporo a każdy ma oczywiście plusy i minusy. Po ostatecznych wyborach dam znać No właśnie jeszcze jedna decyzja jest do podjęcia, czy robić rekuperację czy też nie, obecnie rozpoczynam ocieplanie poddasza i to ostatni dzwonek na taką decyzję. W zeszłym roku byłem na tak, dla takiej instalacji, obecnie jestem dużo bardziej krytycznie nastawiony. Pozdrawiam wszystkich groszkowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts