Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Bedki, jestem właśnie po lekturze dość ciekawego artykułu, co o tym sądzicie?

http://www.elkomatic.pl/pl/porady/dlaczego-warto-wybrac-komiek-wodny

swoją drogą dość dużo jest tam i innych materiałów.

---

Jeżeli chodzi o mój stan surowy zamknięty to wyszło jakieś 250 tys. (ale dom ma garaż dwu-stanowiskowy i pełne podpiwniczenie)

Jeżeli chodzi o salon, to jest z wersji Groszek4 i jest on o 1 metr szerszy.

Pozdrawiam

SamurajJack wysłałam do Elektromatic zapytanie o wycenę, reczywiście cen nie mają wygórowanych i fajne mają kominki, ale nie wiem czy nie będziemy szukac czegoś ciut tanszego :) - artykuł ciekawy - lecz by będziemy mieć kominek z DGP albo po prostu sam kominek bez dodatków :)

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

dawno się nie odzywaliśmy na forum, ale budujemy, budujemy...

Właśnie teraz stoi przed nami wybór kominka i normalnie mamy problem. Tym większy, że nie robiliśmy żadnych zmian w projekcie salonu. Coraz częściej rozważamy coś takiego: http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,920/Itemid,43/

Byłoby wtedy miejsce na kącik telewizyjny, ale z drugiej strony kominek to kominek.

Co do stanu naszej budowy, to z zewnątrz widać na zdjęciach. W środku już mamy wszystko pogładzone i jak się trochę ociepli zaczynamy robić łazienki. Może latem zaczniemy się powoli wprowadzać.

Z błędów jaki popełniliśmy to nie podnieśliśmy okna w kuchni i nie wiem za bardzo jak teraz ten problem rozwiązać, chyba szafek po prostu na tej ścianie z oknem nie będzie i tyle. Jeszcze zobaczymy po rozmowie z wykonawcą kuchni.

No i drzwi wejściowe, w sumie to mieliśmy pisać do Agi i Bartka w tej sprawie, bo ciekawi jesteśmy ich opinii. Mamy drzwi założone dokładnie w taki sam sposób i mi spędza trochę sen z powiek, fakt że te drzwi otwierają się na ścianę, wg mnie one powinny być odwrotnie założone. Tzn otwierać się tak jakby "na otwartą przestrzeń". A nie otwieram drzwi na zewnątrz i ściana:-) Mogą też się do środka otwierać, obojętnie, ale wydaje mi się, że wybraliśmy najgorszą opcję.

Poza tym Aga i Bartek, domek prześliczny, a kuchnia tak nam się podoba, że trochę odgapimy jeśli można. Jest naszą inspiracją:-)

Pawlu: dzięki za komplementy odnośnie kuchni, jasne że możecie zgapiać:) Co do drzwi, o ile dobrze rozumiem to teraz wasze drzwi otwierają sie na zewnątrz w stronę ewentualnej przyszłej barierki tak? przynajmniej to wnioskuje ze zdjęć. Nie wiem czemu macie wątpliwości, to dobre rozwiązanie przynajmniej naszym zdaniem. Jeśli chodzi o otwieranie na zewnątrz to jest tak trochę ze względów bezpieczeństwa. Gdyby coś sie ekstremalnego w domu działo(pożar) i trzeba go było szybko opuścić to otwierasz i wybiegasz. Nie trzeba się przy nich zatrzymywać. Co do otwierania na prawo tzn, prawą ręką, hmm, chyba tak po prostu wyszło. Teraz za plus takiego ułożenia mogę podać fakt że przy wietrznych dniach drzwi tak nam przy otwieraniu nie uciekają, ścianka chroni je trochę przed wiatrem.

Aga i Bartek ja chciałam podpytac o firanki :) kupowałaś gotowe czy ktoś Ci szył na miarę? Czy liczyłaś szerokość tak jak w standardzie szerokość okna x 2, czy jakiś inny sposób? Ja mysle o firanach na tych obręczach, są wygodniejsze niż na "żabki". Jak je wieszasz, wysuwasz pręt z karnisza i naciągasz te firany? Sorry, że takie durne pytania, ale nie miałam z nimi do czynienia. Napisz co nieco o nich. Dzięki

jaskułeczka do kominka mamy komin System FIRE MAX Zakładów Ceramicznych Bolesławiec http://kominyboleslawiec.pl/system_kominowy_fire_max,wprowadzenie.html KOSZT 2180 BRUTTO CAŁOŚĆ, natomiast w kotłowni mamy Schiedel Avant KOSZT 3220 BRUTTO CAŁOŚĆ http://www.schiedel.pl/produkty/schiedel-avant/

komin do kominka mamy wmurowany w ścianę, szczerze mówiąc wyszło to zupełnie przypadkiem :) my naszym Panom tego nie sugerowaliśmy - sami na to wpadli :D - polecam wmurowanie w ścianę jak poniżej kolega SamurajJack :)

Edytowane przez Bedki

Na dziś najwygodniej wybudować kominy systemowe, ale dobór komina i jego umiejscowienie warto przemyśleć, niestety popełniłem tu kilka błędów.

Komin do kominka

- Komin do kominka najlepiej z wkładem ceramicznym o przekroju 200 mm, najlepiej aby wejście do komina było pod kątem 45 stopni ja niestety dałem 90 stopni.

- jak zauważyłem i inni zresztą też komin warto wmurować w ścianę wtedy nie wystaje tak mocna na salon inna sprawa to jego umiejscowienie, warto to przemyśleć.

Komin do kotła

- z rozpędu wziąłem taki sam jak do kominka, ceramiczny o przekroju 200, ponieważ nie wiedziałem jeszcze czym będę ogrzewał

- w przypadku ogrzewania gazem przekrój powinien być sporo mniejszy i zbędny jest wkład ceramiczny

- obecnie wybieram instalatora do kotła gazowego kondensacyjnego i każdy niemal z urzędu chce mi montować wkład kominowy stalowy - rura w rurze

- warto też przemyśleć umiejscowienie wlotu do komina, ja zrobiłem trochę za nisko tzn. do pieca na ekogroszek byłoby ok, ale na piec gazowy będzie musiał wisieć trochę niżej.

Przemyślcie te sprawy wcześniej, to unikniecie podobnych niespodzianek po fakcie :)

Pozdrawiam

Witam wszystkich groszkowców, jestem tu nowa i nie do końca ogarniam forum. Mam nadzieję, że z biegiem czasu dojdę do wprawy. Groszki piękne choć każdy inny i to jest super.

Póki co mam pytanie do Pawlu - czy dostałeś na priv wiadomość moją wiadomość? Bardzo zależy mi na odpowiedzi. Z góry dziękuję.

Edytowane przez gosia sz-n

Jeti

Podbitka jest firmy Plastivan, tu link do tej firmy. Nie jest to drewno lakierowane tylko pcv.

http://www.podbitka.pl/

Fajnie wygląda i można się nabrać że to drewno.

Wentylacje robiliśmy taką jak w projekcie plus odpowietrzenie z toalety bo tego w projekcie z tego co pamiętam nie było. Wyszło w trakcie robót wod-kan.

STETANY- bardzo dziękuję Wam,oficjalnie na stronach forum za możliwośc zobaczenia waszego domku w realu,bardzo nam to pomogło to po pierwsze,po drugie świetne uczucie móc zobaczyc domek , który planuje się zbudowac,a po trzecie dzięki za waszą życzliwośc.W dalszym ciągu bijemy się z myślami gdzie kominek miałby najlepsze miejsce, z boku tak jak u was wygląda ładnie ale zastanawiamy się jeszcze nad tym jak wyjdzie w użytkowaniu takie połączenie z kominem,macie jakieś doświadczenia może na podstawie innych osób?nie ma problemów z ciągiem?a może ktoś jeszcze dołączyłby się do dyskusji na ten temat?gdzie dajecie kominki w groszku?a może ktoś dał go np. na ścianę pomiędzy kuchnią a salonem?dzięki za wszystkie uwagi

Violuś, cieszymy się że wizyta okazała się przydatna. Jeśli chodzi o przeniesienie kominka do rogu to też mieliśmy wątpliwości co z ciągiem. Nasz instalator zapewniał że nie będzie problemu i zaufaliśmy mu. Paliliśmy już w kominku tej zimy i problemów z ciągiem nie było. Pozdrawiamy :)

Bardzo dziękuję za komentarz do kominka,jest dla nas bardzo cenny,pewnie też pójdzie do rogu,bo odwrotnie mnie jakoś nie przekonuje,ale to jest oczywiście rzecz gustu,jeżeli ktoś ma jakieś inne doświadczenia czy uwagi to z chęcią posłucham,pewnie,że ten temat był już wcześniej wałkowany i uważnie przeczytałam ale non stop przecież dochodzą nowe twórcze pomysły.Pozdrawiam wszystkich co pojawiają się na forum.

Mam do was kilka pytań co do rożnych wymiarów ,jeśli możecie to proszę odpowiedzcie:jakie masz wymiary okna balkonowego,wymiary okna w kuchni i w salonie,oraz wymiar okna w sypialni,ponad to czy przejście z jadalni do kuchni ma u ciebie 130 cm tj. w projekcie?i jeszcze jedno,podnosiłeś ściankę kolankową?dzieki

Bardzo dziękuję za komentarz do kominka,jest dla nas bardzo cenny,pewnie też pójdzie do rogu,bo odwrotnie mnie jakoś nie przekonuje,ale to jest oczywiście rzecz gustu,jeżeli ktoś ma jakieś inne doświadczenia czy uwagi to z chęcią posłucham,pewnie,że ten temat był już wcześniej wałkowany i uważnie przeczytałam ale non stop przecież dochodzą nowe twórcze pomysły.Pozdrawiam wszystkich co pojawiają się na forum.

gro ludzi zastanawia się gdzie kominek a czy ktoś zastanowił się nad tym czy temperatura która będzie przy kominku w czasie palenia nie będzie zbyt bardzo wpływać na tv (led lub lcd)czy sprzęt audio pradopodobnie pod telewizorem nie zostanie nagrzany oto jest pytanie dla forumowiczów