Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziękuję za miłe powitanie.

Ja będę budował Groszka 3 a zgodnie z projektem wysokość ściany kolankowej to 118 cm. Czy z racji skosu dachu, wysokość jej od podłogi to będzie ciut więcej ?

W Groszku 2 wysokość tej ściany to 120 cm, w Groszku 4 to 120 cm.

STEFANY napisał 125 cm i patrząc na zdjęcia to wydaje się, że ta wysokość jest OK. Ale wolę dopytać. Czy te 125 cm to wysokość od podłogi do dachu w najniższym miejscu ?

"ZABAWA" w budowę. Mam na myśli, że firma postawi mi dom w stanie deweloperskim w max 10 miesięcy. Nie muszę nigdzie biegać, szukać tańszych materiałów, organizować ekip, zgrywania terminów, nadzorować i tego wszystkiego co czyta się na forach. Mój wykonawca ma w umowie zawarty zapis o materiałach w I gatunku, za wszystkie zakupy rozliczać się będzie konkretnymi fakturami. Nie będzie zarabiał na wykorzystywaniu swoich rabatów u dostawców sięgających 25% - ma stałe umowy. Mając na uwadze, że w tej sytuacji nie trzeba będzie doliczyć 23%VAT-u zwróćcie uwagę jaka jest różnica w cenie.

Podobnie będzie z oknami, ja dokonam obmiarów i wyceny a on je kupi ale po swoich cenach. Rok temu przymierzałem się do budowania systemem gospodarczym. Ceny wyszły porównywalne. Ja już mam trochę latek i wydaje mi się, że nie warta jest zachodu oszczędność, która może okazać się przekleństwem koszmaru budowania domu o których się słyszy i czyta. Jak czytam czasami wymianę zdań, który tynk lepszy, który tańszy, która ekipa, itd., itd - to powiem szczerze, dziękuję to nie dla mnie.

Pozdrawiam wszystkich ciepło, mój syn zasadził sobie w tym roku groszka ( raczej groszek - roślinka) - pięknie rośnie. Mam nadzieję, że to dobra wróżba, czego Wam również życzę

No tak, święty spokój też jest w cenie i świadomość że będzie dobrze :)

Nie zawsze tak jednak wychodzi, ale jak piszesz groszek zasadzony, więc miejmy nadzieję, że będzie wszystko jak należy :)

Swoją drogą każdy z nas jest trochę inni, są osoby które chcą dokładnie wiedzieć co kupują, co będą mieli, jakie są możliwości i chcą na tej podstawie podejmować decyzje a są też osoby, których to nie interesuje, chcą mieć po prostu określony standard. Znam osobę której deweloper buduje dom, a ona nawet nie wie jaki będzie miała system ogrzewania, wie tylko tyle, że gazowy :) Ja zaliczam się do tych co muszą wiedzieć wszystko, to w sumie fajna przygoda takie epizod inwestorski, chociaż faktem jest, że czasem jest to wyczerpujące.

A odnośnie wysokości ścianki kolankowej to realizacja może nieznacznie odbiegać od projektu, precyzja na budowie to centymetry a nie milimetry, stąd jeżeli masz 118 równie dobrze może wyjść 120 a nawet 125, chociaż może i wyjść 115. Takie sprawy uzgadnia się na bieżąco z kierownikiem budowy i wykonawcą. Dlatego dobrze jak kierownik budowy jest osobą niezależną względem ekipy budowlanej - zawsze to niezależna kontrola.

A odnośnie okien to nie ma chyba czegoś takiego jak gatunek I. Tu bardziej operuje się klasą profili np. A, czy B, ale to nie wpływa na jakość.

Ale czy naprawdę wszystko Ci jedno jakie będą okna? Jakie będą miały parametry cieplne, czy będą dwukomorowe, czy trzy komorowe, w jakim będą kolorze, jakie będą miały okucia, grubość ramy, jej wygląd, warunki gwarancji etc...? To tak tylko dla przykładu, bo mnie to strasznie męczyło co wybrać :)

Pozdrawiam serdecznie.

Samuraj - dziękuję za szybki odzew. Nie ma to jak znaleźć pokrewne dusze. Marzenie o własnym domu to u mnie przynajmniej 20 lat, kupowanie muratorów, śledzenie nowinek, itd. Zawsze jednak brakowało kasy a może też większej odwagi a również miały wpływ pewne uwarunkowania rodzinne. To tak gwoli wyjaśnienia.

Oczywiście, że interesuje mnie co będę miał we własnym domu. Mój wykonawca stawiać będzie dom pod moje dyktando i z materiałów jakie sobie życzę. Przepraszam jeśli się źle wyraziłem. Będę miał własnego kierownika budowy a ja będę kierownikiem kierownika.

Gatunek I do okien masz w pełni rację ale akurat miałem na myśli pustaki, cegły, nie wiem co tam jeszcze. W zasadzie to określenie II gatunek już nie istnieje ale to wskazuje trochę na mój wiek.

Z oknami mam dylemat bo mój wykonawca sugeruje drewniane ze Stolbudu Włoszczowa. Ja nie wierzę jeszcze w gwarancje i jakość drewnianych okien polskich producentów - chodzi o reżimy technologiczne. Dlatego chcemy mieć okna z PCV, chyba 5 komorowe, dwuszybowe w okleinie z obu stron. Stawiamy na tą chwilę na okna z OKNOPLASTU. Zobaczymy jaka wyjdzie różnica w cenie.

A z tą ścianką to wydaje mi się, że lepiej jak wyjdzie 125 cm niż 118 cm. Jestem typowym mieszkańcem blokowym i autentycznie mnie wkurza, kto zaprojektował moje mieszkanie, gdzie wszędzie brakuje od 3 do 8 cm aby mieszkanie stało się ustawne. Np śiana przy oknie w małej kuchni ( 7,5 m2). Ma dokładnie 58,5 cm. Jeśli nie chcę aby lodówka wchodziła na okno to muszę kupić węższa lodówkę albo przesunąć ścianę o te brakujące 1,5 cm. I jak tu chodzić spokojnym ?

No to trochę mnie uspokoiłeś :)

Wiekowo chyba zbytnio nie odstajemy, ja też trochę przespałem temat, ale po 15 latach mieszkania w domu z teściami jednak podjąłem wyzwanie :)

9 lat temu robiąc remont kupiliśmy okna drewniane - mahoniowe, lakierowane sikensem - niestety okna które miały kontakt z deszczem nadają się do renowacji, mogę zrobić zdjęcie jak wygląda okno drewniane po 9 latach. Chociaż w obecnych oknach w tym miejscu stosuje się już metalowe okapniki.

Oknoplast też rozważałem i profil VEKA, ale z Avante dostałem lepszą ofertę i bardziej przekonałem się do profilu Deceuninck - okna 6 kom. profil 84 mm, 3 szybowe, współczynnik dla całego okna U=0,74. Ale do okien to masz jeszcze sporo czasu :)

Ze ściankami, po wybudowaniu też pewnie dojdziecie do wniosku, że tu można było wyżej, tu niżej, tu w prawo, a tu w lewo :D o wiele łatwiej to stwierdzić po robocie niż przed :D U mnie wysokość parteru też będzie trochę wyższa niż w projekcie - jakieś 2,7 m, tak to już jest na budowie.

Pozdrawiam

Witam w piątkowy parny wieczór - ciekawe czy burze dotrą do Łodzi ?

Z tymi centymetrami to największy problem mają blokowcy i Ci, którzy z racji czysto finansowych muszą ograniczać powierzchnię. Z drugiej strony im człowiek starszy to po co mu wielkie metraże ? Mam na myśli ludzi z tzw. klasy średniej ( chodzi o zarobki ). Mam nadzieję, że nikogo nie uraziłem tym określeniem.

Wracając do okien lepszych czy gorszych, podobnie drzwi, itd. wszystkiego co można wpakować w dom. Samuraj - takie okna jak Twoje to prawie mercedes. ale jak mi kiedyś tłumaczył pewien budowlaniec - dobrze mieć wszystko w bardzo dobrej klasie, ale to obciąża również kieszeń. Powiedział krótko, trzeba sobie skalkulować, czy dana inwestycja zwróci się nam za naszego życia czy nie ? W pierwszej chwili oniemiałem, potem przyszła refleksja. Jako ekolog - sympatyk, bez wspinania się na drzewa ale segregujący od wielu lat śmieci, myślałem o zainstalowaniu pompy ciepła, kolektorów słonecznych, trójszybowe okna. Ktoś powie, zostawia się to dla naszych dzieci, kiedyś się to zwróci, może skorzystają potomkowie. A czy oni w ogóle kiedyś będą chcieli mieszkać w tym naszym domku, gdzie niejednokrotnie wypruwamy sobie żyły. A więc rozsądek i umiar. Może lepiej wziąć okna za rozsądną cenę, średniej klasy a za różnicę zainwestować w coś innego, albo zwyczajnie pojechać na zasłużony urlop, zwiedzić jeszcze trochę Świata. Myśląc w ten sposób, można sporo kaski zaoszczędzić a jak już naprawdę mnie będą męczyć te okna, to może za 10 lat wymienię sobie na drewniane, dobrej niemieckiej marki. Oczywiście jak kogoś stać, nie mam nic przeciw, to wolny wybór każdego z nas. Także Samuraj, fajne masz te okna, w pełni popieram Twój wybór (tzn 3 szyby, 6 komór, dobre profile). Ja niestety nie dam rady.

Mam obecnie inny problem - w projekcie mam ekologiczne szambo z drenażem. Podpowiedzcie, jak znaleźć o tym temat na forum ?

Uuuuu nad Łódź nadchodzi niezła burza. Właśnie na moment siadło światło a chwilę później zaczęło mocno grzmieć.

Trzymajcie się Groszki

Kempes, nie chodzi oczywiście oto aby mieć najlepszą klasę, bo faktycznie wtedy trzeba by mieć inną kasę :)

Moim zdaniem groszki to raczej skromniejsze domki, do rezydencji im daleko :)

Prawdą jest natomiast to, że zbyt duże oszczędności kosztem jakości w ostatecznym rozrachunku nie są wcale oszczędnościami. I tu dochodzimy właśnie do dylematu inwestora, gdzie znaleźć właściwe optimum do podjęcia decyzji, czy warto się zdecydować na coś lepszego, czy jednak nie ma takiej potrzeby. Ja przyjąłem założenie że na konstrukcji domu nie mogę oszczędzać, chociaż np. zdecydowałem się na tańszy niż monolityczny strop systemowy rectora. Doszedłem też do wniosku że nie można oszczędzać na termiczności domu, bo będzie się to mściło wysokimi rachunkami za energię. Stąd właśnie okna 3 szybowe. Na ocieplenie planuję 20 cm styropianu, co zaleca już nawet sama pracownia Archon - kupując projekt otrzymałem wkładkę pokazującą przenikalność cieplną muru z projektu i muru ocieplonego 20 cm.

Oczywiście każdy wydatek warto jakoś ocenić, czy jest w ogóle uzasadniony ekonomicznie, na swoje potrzeby przyjmowałem jakieś 10 lat. Wg takich założeń nie ma uzasadnienia ekonomicznego zarówno na pompę ciepła jak również na kolektory - po prostu nie mają szans się zwrócić w takim okresie.

Odnośnie szamba, to ja bym raczej szukał wątki dotyczące oczyszczalni np. tu:

http://forum.muratordom.pl/search.php?searchid=2220975

Pozdrawiam

kempes 2005 witaj odnosnie oczyszczalni to trochę sie rozglądałem a nawet rozmawiałem z przedstawicielami kilku firm na targach tak że w sumie wybrałem oczyszczalnie z rozsącznikiem poziomym cena za ompletna usługę 7 tyś (kompletny koszt) zaś szambo ok.4 tyś ateraz najważniejsze koszt utrzymania oczyszczalni ok.200 zł. rocznie a szamba 160 miesięcznie a wracając do twojej wypowiedzi niebardzo wiem co to jest szambo z drenażem

Hej Samuraj - uwielbiam takie konstruktywne rzomowy Też jestem za budowaniem ciepłych domów. W moim Groszku 3 ma być ściana z porothermu 30 i 15 cm styropianu, co ma dać współczynnik przenikania ok. 0,19. Nie wiem jaką Ty masz ścianę i jaki współczynnik ?

Okienka, okienka - fajnie się wszystko czyta a pytanie jak z praktyką. Bo same 2 szybowe okno, dla szyb współczynnik 1 a dla ramy 5 komorowej chyba ok 1,4.

Nie wiem jak dla drewnianej ale chyba koło 0,7 - 0,8. Czyli najlepiej by było okienko drewniane z pakietem trójszybowym ale pewnie kosztuje wówczas minimum 50% drożej. Myślę, że aby tu znaleźć jakieś porównanie, należałoby przyjąć okno o określonej powierzchni - wymiarach i porównywać w różnych wykończeniach i konstrukcji. Wtedy można sobie powiedzieć, w którym iść kierunku.

Witaj kempes2005.

Wreszcie ktoś z Łodzi. Ja zaczynam budowę groszka wiosną 2012 oczywiście w okolicach Łodzi. Mam nadzieję, że będziesz dzielił się swoimi doświadczeniami budowlanymi na forum. Na początek bardzo interesuje mnie firma, którą wybrałeś no i czy już robiłeś adaptację projektu, jeśli tak to też prosiłabym o jakieś rady co do architekta.

Gdyby była taka możliwość, aby od czasu do czasu o kilka spraw zapytać to byłabym wdzięczna.

Pozdrawiam.

Cześć Ewelinek. Miło mieć kogoś bliskiego w zmaganiach. Rozumiem, że Ty będziesz budować Groszka 2 ? Ja zdecydowałem się na Groszka 3 ze względu na większą kuchnię i salon. Mam dość blokowych wymiarów. Oczywiście będę starał się na bieżąco pisać o swoich postępach, założę album i zainteresowanym zdradzę na priv, gdzie stanie moje marzenie.

Mam zdjęcia Groszka 3 zbudowanego koło Łowicza. Miałem przyjemność go zwiedzić i domek utwierdził mnie w mojej decyzji. Niestety ten inwestor podniósł o jeden pustak ścianę kolankową i zburzył proporcje budynku. Podobnie zresztą jak w innym Groszku 3 z pod Wrocławia. Także tu nie będę dokonywał zmiany, może kosmetyczną, tak aby wysokość ściany w wybudowanym domu miała 125 cm.

Mój architekt jedynie przystosował projekt do warunków zabudowy i przerobił garaż na 2 stanowiskowy z kotłownią. Także tu chyba nie doradzę.

Mam ciekawe spostrzeżenie odnośnie okien ale to w następnym poście.

CZY WARTO INWESTOWAĆ W OKNA ???

Zrobiłem na bazie kalkulatora oszczędności w OKNOPLAST wyliczenie oszczędności w PLN przy zastosowaniu okien 3 szybowych, z profilem 6 komorowym ( współczynnik dla całęgo okna 0,9) oraz dla okna 2 szybowego z profilem 5 komorowym. ( współczynnik od 1,3 do 1,4). Wyliczenie zrobiłem w odniesieniu do wymiany starych okien z PCV na nowe. W odniesieniu do wszystkich okien w GROSZKU 3 kupując okna 3 szybowe zaoszczędził bym w skali roku zaledwie 178 PLN w porównaniu do okien 2 szybowych. Różnica w cenie zakupu pomiędzy oknami to kwota PLN 8271,49. ( o tyle są droższe okna 3 szybowe). Ta różnica zwróci się dopiero po 46 latach - SPRAWDZAŁEM 2 x. Jak mnie nie wyprowadzicie z błędu, to te zaoszczędzone pieniądze przeznaczę na kupno pieca na ekogroszek.

Kempes, taka mała refleksja...

1.jeżeli zamierzasz kupić okna w najbliższym czasie to jak najbardziej drąż temat, jeżeli to kwestia jesieni, to lepiej zostaw temat, bo i tak wrócisz do niego w całości od nowa - może zmienią się ceny, technologie, oferty etc...

2.Jeżeli chodzi o wyliczenia to:

- akurat moje okna mają 0,74 dla okna więc sporo mniej niż w Oknoplaście, relatywna róznica będzie więc większa

- moje okna są tańsze, różnica jeszcze większa - gdy kupowałem okna Oknoplast miał gorszą ofertę niż Avante, dodatkowo wg mojej oceny Avante wypadły też lepiej

- jeżeli chcesz zaoszczędzić kolejne tysiące na oknach, rozważ ofertę firmy Drutex

jeżeli zrezygnujesz z koloru i kupisz okna białe, zyskasz kolejne tysiące :)

3.Poza wyliczeniami

- rozważ warunki współpracy, gwarancję na okna, dodatkowe produkty które możesz kupić od dostawcy jak np. parapety, rolety, bramę garażową, drzwi etc....

- Okna avante objete sa a¿ siedmioletnia gwarancja. W pierwszym roku użytkowania chroni je bezpłatna polisa ubezpieczeniowa. Inni producenci tego nie oferowali.

4.Inne uwarunkowania

- należy mieć na uwadze, że z czasem okna ulegną rozszczelnieniu a gaz zwyczajnie uleci, to pewnie kwestia kilku sezonów

- trudno więc zrobić wiarygodne wyliczenia na okres wieloletni, ja uznałem że po rozszczelnieniu i tak okna 3 szybowe będą znacznie cieplejsze

Pozdrawiam

Jack, fajnie się z Tobą dyskutuje. W pełni się z Tobą zgadzam ale od strony czysto ekonomicznej to cyfry mówią same za siebie. Ja nie chcę białych okien a zatem tu nie zaoszczędzę - mam zaplanowaną kolorystykę i nie ma tematu. Inny powie wolę białe ale cieplejsze - OK, tylko dlaczego mają mnie męczyć okna swoim kolorem do końca życia - chyba, że komuś to obojętne.

Wracając do kalkulatorka, przyjmując, że ta różnica oszczędności będzie 2 x większa, tj 2 x 178,- = 356 pln w skali roku. Różnica w cenie okien 8272 / 356 = 23 lata z kawałkiem. Jak sam zauważyłeś okna się mogą rozszczelnić ( osobiście w to wątpię - trzeba zapytać specjalisty ). Jak dla mnie gra nie warta świeczki. To przypomina oszczędności rodem pompy ciepła i kolektory słoneczne. W swoim mieszkaniu ma okna 2 szybowe, 5 komór - nawet nie wiem jakie są współczynniki a że blok ocieplono, to kaloryferki zimą są przykręcone i tak jest ciepło. Ale zgodnie z Twoją radą temat na razie odpuszczam. Wrócę do tematu pewnie jesienią.

Kempes2005. Dzięki za odpowiedź, będę z uwagą śledzić twoją budowę i jeśli zechcesz w kolejnych etapach swoich prac podzielić się swoimi uwagami to będzie super. Oczywiście, ze względu na ten sam rejon będę chciała od czasu do czasu zapytać o kilka spraw na priv. Ja będę budować groszka bez garażu, bo garaz mamy juz na działce, tak jak i budynek gospodarczy. A co do okien to dla mnie jeszcze odległy temat, chociaż wszystkie informacje są cenne.

Pozdrawiam serdecznie.

Będzie to Groszek w wersji podstawowej 127,6 bez garażu. Zastanawiałam się nad 3 ze względu na salon, ale nasz domek miał być do 120m, a w 3 jest trochę więcej więc zostaje ten projekt, to i tak spełnienie marzeń.

A projekt oprócz kilku kosmetycznych zmian jest idealny dla mojej rodzinki jak i usytuowania do stron świata.

• 3 weeks później...

Kempes2005, tak wygląda nasz Groszek 3 z podniesioną ścianką kolankową o jeden pustak. Celem skompensowania efektu została przedłużona połać dachu o ca. 25 cm.

http://i903.photobucket.com/albums/ac233/dorekspl/P1000120.jpg

Edytowane przez dorkaS