Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Oj, RobercieNicki - zadziwiasz mnie swoją znajomością Gdańska,... A to mój fotoalbumik, ale nie w onecie bo jakoś kiepsko działa:

http://www.uadas.photosite.com

Pozdrowionka

Hmm znam bo przez pięć lat "pobierałem tam nauki", a do ośrodka egzaminowania miałem zaszczyt podwozić na egzamin siostrzenicę żony, więc znam z autopsji. A albumik - no początki imponujące. Życzę wytrwałości!!! :D

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam!

Ja także "zapadłem" na Dom w Groszku. Jestem na etapie stawiania ścian na poddaszu i za moment więźby. Dzięki forum zauważyłem, że okno w kuchni jest 80 cm nad podłogą i zaraz biegnę do majstra aby to podmurował. Życzę wszystkim budującym kont z wieloma zerami i dużo cierpliwości.

Witam Groszkowców! Napisałem już raz i pojawiło się, ale nie w tym dziale. Też buduję groszek i jestem na etapie poddasza i więźby. Na razie wszystko wychodzi drożej niż planowałem :( . Ale może koniec będzie lepszy...

Witam. Zapraszamy doświadczonego inwestora do konwersacji

TU Pozdrawiam. :D

Witam!

Ja także "zapadłem" na Dom w Groszku. Jestem na etapie stawiania ścian na poddaszu i za moment więźby. Dzięki forum zauważyłem, że okno w kuchni jest 80 cm nad podłogą i zaraz biegnę do majstra aby to podmurował. Życzę wszystkim budującym kont z wieloma zerami i dużo cierpliwości.

Witam jeszcze raz. Wyżej napisałem gdzie klepią groszkowcy. Zapraszamy. My też będziemy mieli masę pytań. Ja dopiero będę zaczynał, czekam na zgodę na budowę. Pozdrowionka.

Hejka Groszkowcy!

Buduję systemem gospodarczym. Mam majstra, ktory kieruje wszystkim. On poleca mi ekipy od kolejnych etapów, a ja decyduję czy je brać czy szukać innych. Na razie działają tylko murarze, bo stawiane są ściany poddasza. Dochodzi sporo wydatków jak np. piaski, żwiry,itp. Nawet goście od pompy i gruszek przy wylewaniu stropu próbowali kantować na parę złotych. Ale majster jest bystry i sam powiększył wysokość ściany parteru o 10 cm i dzięki temu okno jest w kuchni na odpowiedniej wysokości. Ściany na poddaszu też podniesie i skosy będą miały 125 cm, a nie 120. Mało, a cieszy..Pozdrówka.

Mam już wylane ławy :D . Wczoraj rano o 6.30 wylali chudziak, cały dzień układali zbrojenie i wieczorem już można było zalewać. Pierwsza grucha przyjechała o 18.30 i zalewanie zeszło się do 21.00. Łącznie poszło 17 m3 B20, bo kierownik budowy zdecydował, żeby powiększyć ławy z 30x50 na 40x60. Niestety majster wyjeżdża na 2 tygodnie, więc ściany fundamentowe zaczną stawiać dopiero 8 maja. :(

Cześć!

Oj tak sobie oglądam te moje ściany fundamentowe i i tak sobie myślę, że to taki malutki domek z malutkim salonikiem, malutką kuchenką, malutką łazienką..... a w projekcie to jakoś wyglądało na większe, kurcze, złudzenie optyczne czy jaki czort?

Nie macie takiego wrażenia? Ten mój domek jest w dodatku bez garażu więc jeszcze mniejszy niż Wasze groszki.

Napiszcie coś na pocieszenie, np. że się po wybudowaniu rozciągnie albo że nie mam wyobraźni przestrzennej, please!

Mieszkając w bloku miałam powtarzający się sen, że gdzieś za szafą odkrywam nieodkryty nigdy pokój, no ale mieszkając w domu było by głupio tak śnić, prawda?

Ot, taka melancholia mnie naszła.

Ulcia, ja mam takie same wrażenia patrząc na te moje ławy. Jedynie się pocieszam, że przecież ściany nie będą przy wewnętrznych krawędziach ław, tylko trochę dalej. Ale jakby się zaczynały przy zewnętrznych , to by było fajnie ...

Wczoraj jeszcze nasz wykonawca powiedział, że nad garażem mogliśmy jeszcze dorobić pokój, bo to niewiele drożej by wyszło, a ładny pokój by tam mógł być. I przez chwilę zaświtała nam myśl, żeby może jeszcze się wstrzymać, zmienić projekt ...

... ale jednak zostawiamy tak jak jest.

A jedyna rada na małe pomieszczenia, to dobre urządzenie wnętrz. Na pewno dużo jasnych kolorów i luster, bo to optycznie powiększa.

Nie mam jeszcze swojego domeczku ani żadnych doœwiadczeń zwišzanych z budowš. Jestem w trakcie przygotowań i rozeznania wœród osób które budujš bšdŸ majš ten proces juz za sobš. Wszystkie osoby o których pisze ostrzegły mnie iz zaraz po wylaniu ław fundamentowych załamali sie poniewaz mieli wrażenie że buduja domki wręcz klaustrofobiczne. Ponoć takie odczucie jest jak najbardziej normalne i dotyczy to tylko sytuacji kiedy jeszcze nie ma œcian. Ponieważ takš opinie usłyszałam od kilku osób, przypuszczam że to prawda.

Reasumujšc uszy do góry, to tylko takie złudzenie APTECZNE:)).

.....OBY??!!!!

Nie mam jeszcze swojego domeczku ani żadnych doœwiadczeń zwišzanych z budowš. Jestem w trakcie przygotowań i rozeznania wœród osób które budujš bšdŸ majš ten proces juz za sobš. Wszystkie osoby o których pisze ostrzegły mnie iz zaraz po wylaniu ław fundamentowych załamali sie poniewaz mieli wrażenie że buduja domki wręcz klaustrofobiczne. Ponoć takie odczucie jest jak najbardziej normalne i dotyczy to tylko sytuacji kiedy jeszcze nie ma œcian. Ponieważ takš opinie usłyszałam od kilku osób, przypuszczam że to prawda.

Reasumujšc uszy do góry, to tylko takie złudzenie APTECZNE:)).

.....OBY??!!!!

Tak się cieszyłam, że mamy już wylane ławy, że w ogóle do mnie nie docierało, kiedy mężuś mówił, że są nierówne. Dopiero dzisiaj się przyjrzałam i ... niestety są BARDZO NIERÓWNE. :evil: Taka jestem wkurzona, że nie wiem. Nie chciało się ekipie robić deskowania, lali do ziemi i teraz z jednej strony są wyżej, a z drugiej niżej. Już nigdy się nie zgodzę na wylewanie betonu wieczorem. Ciekawe co powie kier. bud. jak to zobaczy. Miał być przy wylewaniu, ale nie przyjechał. Ale jestem zła. :evil:

Tak się cieszyłam, że mamy już wylane ławy, że w ogóle do mnie nie docierało, kiedy mężuś mówił, że są nierówne. Dopiero dzisiaj się przyjrzałam i ... niestety są BARDZO NIERÓWNE. :evil: Taka jestem wkurzona, że nie wiem. Nie chciało się ekipie robić deskowania, lali do ziemi i teraz z jednej strony są wyżej, a z drugiej niżej. Już nigdy się nie zgodzę na wylewanie betonu wieczorem. Ciekawe co powie kier. bud. jak to zobaczy. Miał być przy wylewaniu, ale nie przyjechał. Ale jestem zła. :evil:

Zaczęła się budowa, zaczęły się kłopoty. A ja jeszcze nie buduję i też jestem zła. Obiecano nam pozwolenie na początek maja, a przedwczoraj pani od pozwolenia z uśmiechem od ucha do ucha powiedziała, że pozwolenie będzie JUŻ!!! na koniec maja :evil: . Pozdrawiam. (Oglądając zdjęcia ław Ulci też miałam wrażenie że to domek krasnoludków - ponoć skromność jest pozytywną cechą :wink: )

No to tylko wyrazy współczucia. Teraz zmarnują sporo czasu na wyrównanie, zużyją masę betonu - a kto za to zapłaci........? Mam radę KozAnka - przygotuj sobie na poniedziałek solidną dębową deskę, najlepiej z dwucalowym gwoździem żeby zrobić tym panom lepszą przyjemność.... :wink:

Ciekwy jestem jak tam postępy u Wolfa. Nie odzywał się dawno, napewno budowa pochłonęła Go dokumentnie. Pozdrowionka.

Na tych moich panów to jeszcze poczekam, bo wyjechali i będą dopiero za 2 tygodnie. Dlatego tak im się spieszyło. Wstępnie byliśmy umówieni na wylewanie na piątek rano, ale skończyli zbrojenie we czwartek w południe i dlatego chcieli lać jeszcze tego samego dnia.

Teraz tylko mogę robić sobie postanowienia, że będę nękała kierownika budowy, żeby cały czas ich pilnował. Nawet gdyby miał być na budowie CAŁY CZAS. Dobrze, że mu płacimy za całość, a nie za wizytę. :wink:

Ale ciszaaaa...Pogoda dopisuje więc pewnie praca wre na budowach.Jesteśmy ciekawi kto pierwszy załozy dziennik budowy i ładnie bedzie nam relacjonował swoje poczynania.Ulcia założyła album i zaglądamy za dalszymi zdjęciami...A my cóż ,nadal czekamy na pozwolenie i powoli tracimy cierpliwość:evil: .Wszystkim Groszkowcom życzymy pieknej pogody i udanego długiego weekendu!

Cześć!

U mnie ściany fundamentowe zaizolowane, robią się przepusty pod kanalizę i wodę. Cały czas debatujemy jak rozwiązać kwestię tarasu, bo ściana ma 115cm i trzeba jakoś go łagodnie wyprofilować w jakąś skarpę albo coś. Panowie Budowlańcy tłumaczą nam, pokazują w powietrzu ale jak to sobie wyobrazić jak nic nie widzę. Ale się wpakowałam z tą pochyła działką. Chociaż podobno będzie ładnie i ciekawie. Oby!

Już mam 10tyś w plecy przez to podwyższanie terenu. Więcej nie dam bo nie mam!

Ciągle szukam na czym by tu oszczędzić. Może macie pomysły na jakiś program minimum?

Muszę zrobić zdjęcia i zrobię ale dopiero jak się wypogodzi. U nas mokro i mgliście. Cudowny weekend! A u Was?

Pozakładajcie albumy żebyśmy mogli na żywo wzajemnie obserwować postępy i rozwiązania.

Pozdrawiam!