supernik 18.08.2011 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Skoro masz ścianę 30 to jakiej szerokości jest twoja ściana fundamentowa i z czego jest wykonana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 20.08.2011 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 witam,zdecydowaliśmy się na dom w groszku 4:)czy jest kotś kto ma ten domek i może się podzielić uwagami?? zdjęciami??pewnie wcześniej było o tym pisane ale strasznie duzo tego do czytania...a moze jest ktoś z pomorskiego i zechciał nam pokazać?? chociażby z zewnątrz?? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 20.08.2011 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Negocjator, nie napisałeś gdzie się budujesz, czy to tajemnica ? Ja podniosłem okna na parterze o 10 cm czyli tak jak Ty na 90, z uwagi na kuchnię, gdzie ostatecznie podniosłem okno jeszcze bardziej Okno w kuchni będzie powyżej blatu, a pod parapetem planuję listę oświetlającą blat. Na tym etapie warto jednak pomyśleć o wysokości murów parteru, pytanie czy planujesz ogrzewanie podłogowe, jeżeli tak, odejdzie Ci więcej na podłodze niż przewiduje projekt, u mnie od stropu do sufitu jest 290 cm, na gotowo bedzie 270 cm. E efekcie nie mam więc mniejszych okien. Supernik, ciągle wracasz do tych ścian fundamentowych, moim zdaniem nie ma większego znaczenia czy będzie to 24, 30, czy 38. Ja mam ściany piwnic wymurowane na grubość 24, a parter i poddasze już z 30 Witaj Inka, pytasz o groszka nr 4, dwa posty powyżej pisze o nim Negocjator, ja równiez buduję groszka 4 z tym tylko że dostawiłem do niego garaż dwustanowiskowy a od strony salony jest taras pod którym jest piwnica. W stosunku do katalogu jest więc trochę powiększony. Zdjęcia z realizacji możesz zobaczyć w mojej galerii, masz ochote przyjechać do Wrocławia to też zapraszam Jezeli chodzi o dzielenie się uwagami, to właśnie po to tu jesteśmy, masz pytania, to pytaj śmiało teraz całe moje zaangażowanie idzie w budowę pieco-kominka oraz planowania dalszej instalacji C.O. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 20.08.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 pierwsze moje pytanie odnoście okien w piwnicy:) bo na rysunku sa one zaznaczone a w przekroju narysowane, że 3 metry piwnice idą w ziemię;/ więc jak to jest? i mam pytanie odnośnie zmian:) jeśli np chce zamurować jakieś okno w salonie i zlikwidować wszystkie okna dachowe to musi to być ujęte w projekcie? czy mogę sobie już podczas budowy to zmieniać? Projektu jeszcze nie zakupiliśmy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 21.08.2011 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Inka, pierwszego pytania nie do końca rozumiem, ale coś odpowiem Okna piwniczne mogą być poniżej poziomu gruntu, wtedy stosuje się co najmniej 3 rozwiązania: - murowane ścianki oporowe zakończone na powierzchni kratką, - kosze z tworzywa sztucznego też zakończone kratką - świetlki, wtedy na gruncie są jedynie półkule U mnie dwa okna będą poniżej gruntu, pozostałe już powyżej. Jeżeli chodzi o zmiany w projekcie, to chyba nie ma groszka bez zmian każdy coś od siebie dodaje/zmienia, to normalne. Aby uzyskać pozwolenie projekt katalogowy musi być tzw. zaadoptowany do konkretnych warunków i działki, musi więc przejść przez architekta. Po zakupie projektu zróbcie sobie listę zmian i zgłoście je architektowi niech od razu to naniesie. Pewne zmiany można też robić w trakcie realizacji, tu rozróżnia się zmiany tzw. istotne i nieistotne. Zmiany istotne to zmiany konstrukcyjne lub zmieniające obrys budynku. W przypadku zmian ingerujących w obrys budynku konieczne jest wykonanie przed odbiorem projektu zastępczego, tak właśnie jest w moim przypadku. Wydaje się więc, że jeżeli nie wykonasz jakiegoś okna, lub zmienisz jego lokalizację to będzie to zmiana nieistotna, chyba że od okna do granicy bedzie mniej niż 4 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 21.08.2011 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 dzięki:) już coś jaśniej:)a można piwnice nieco mniej wkopać?? no i pytanie zasadnicze:D czy ten dom jest duży?? bardzo bym chciała go zobaczyć na żywo ale nie wiem gdzie w pomorskim mogłabym go zobaczyć;/ wczoraj pokazywaliśmy rodzinie i stwierdzili, że to wcale nie mały dom... kurcze a ja nie chce dużego;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 21.08.2011 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2011 Oczywiście że piwnice można wkopać mniej, ustalenie poziomu zero robi się właśnie na etapie adaptacji projektu. Sprawa wielkości jest względna, według mojej oceny sama powierzchnia użytkowa duża nie jest, kuchnią byłem wręcz rozczarowany, ale już to przebolałem Powiem tak, przeczytaj cały ten wątek, to dużo się dowiesz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 22.08.2011 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 a macie może jakieś ciekawe wykończenia wejścia? średnio mi się podoba jakikolwiek brak filaru:( to wejście jest takie zwyczajne;/ ktoś to przerabiał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Negocjator78 22.08.2011 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Samuraj, to nie jest tajemnica - budowa w Kocmyrzowie pod Krakowem. dzięki za odpowiedź w sprawie okien. pozdr. Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Negocjator78 22.08.2011 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Supernik, ściana grubości 30 cm wykonana z lanego betonu (żelbet). pozdr. Negocjator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 23.08.2011 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 dzięki:) no i pytanie zasadnicze:D czy ten dom jest duży?? bardzo bym chciała go zobaczyć na żywo ale nie wiem gdzie w pomorskim mogłabym go zobaczyć;/ wczoraj pokazywaliśmy rodzinie i stwierdzili, że to wcale nie mały dom... kurcze a ja nie chce dużego;/ To bardzo indywidualne podejście, my mamy Groszka 3 i sporą rodzinkę i według mnie wewnątrz jest mały, ale na zewnątrz wygląda na całkiem spory. Wszystko zależy od Twoich potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 23.08.2011 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 hihi no tak pojecie mały czy duży to jest względne:Pale na 100%zdecydowaliśmy się na groszka:) więc witam w Waszym gronie:)teraz proszę o rady:)mamy działkę rolną ponad 4000m i mamy warunki zabudowy:) rozumiem, że teraz muszę kupić ten projekt domu, znaleźć architekta i zrobić adaptację? tak? a co z badaniem gruntu? i co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 24.08.2011 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 W takim razie witamy już bardziej oficjalnie, ale oficjalne przyjęcie do elitarnego kręgu groszkowców nastąpi po zakupie projektu Do wykonania adaptacji musisz zebrać parę dokumentów, prawdopodobnie też będziesz chciała coś zmienić w samym projekcie, więc wykonaj akcję równoległą. Zrób listę planowanych zmian i rozpocznij poszukiwanie architekta a równolegle zbierz inne potrzebne dokumenty jak niżej: Warunki zabudowy i zagospodarowania terenu lub wypis z miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego. Mapa do celów opiniodawczych. Mapa do celów projektowych. Wyniki Badań Geotechnicznych. Pozwolenie na zjazd z drogi publicznej na działkę. Uzgodnienie obsługi komunikacyjnej inwestycji. Warunki przyłączenia do sieci energetycznej i zapewnienie dostawy prądu. Warunki przyłączenia do sieci gazowej i zapewnienie dostawy gazu. Warunki przyłączenia do sieci wod - kan. I zapewnienie dostawy wody i odbiór ścieków. Warunki przyłączenia do sieci kan. Deszcz. Uzgodnienie ZUDP. Promesa odbioru odpadów stałych. Musisz mieć też świadomość, że to co kupisz nie jest pełnym projektem, jest to przede wszystkim część architektoniczna. Czasem bywa tak, że kierownik żąda jeszcze tzw. projektu wykonawczego, są to bardziej dokładne rysunki konstrukcyjne. Ja np. musiałem taki projekt dorobić, głównie chodziło o płytę fundamentową. Szukając kierownika budowy omów więc z nim tę kwestię, czy to co masz będzie wystarczające czy też nie, jeżeli kiero poradzi sobie z tym co masz, to masz zaoszczędzone kolejne stówki pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budrom 72 24.08.2011 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 inka .ja kup sobie taczkę jak taczka zapełni sie papierami to jest ten moment ze mozna sie budować ja mam juz połowe taczki a końca nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 24.08.2011 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 Nie strasz dziewczyny, bo jeszcze nie dołączy do grona groszkowego Inka nie jest tak źle, wystarczą dwie teczki. Ważne abyś wybrała architekta, który to zbierze i w twoim imieniu uzyska pozwolenie na budowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bognas 24.08.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 inka - witaj:) U nas dziś murarze zakończyli izolację ławy i od jutra startujemy z murami:) Samurajjack - jakoś nie możemy sie wybrać do Ciebie. Mąż mój ma ostatnio nawał obowiązków a ja ciągle mu marudzę, że chciałabym zobaczyć Groszka na żywo. Myślę, jednak, że niebawem skorzystamy z Twojego zaproszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 24.08.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 (edytowane) Bognas no ja myślę, że w końcu zawitacie, już tyle czekam i czekam ... U mnie właśnie zakończyłem tynki, teraz szykuję się do instalacji c.o. ocieplenia domu oraz buduję swój wymarzony kominek..... chociaż to konstrukcja mocno eksperymentalna, będzie ważył prawie 3 tony Edytowane 11 Września 2011 przez SamurajJack Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 25.08.2011 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Projekt zakupiony:) kupiłam w oddziale:) dzięki czemu zaoszczędziłam 200zł no właśnie i tu pytanie o architekta:) znalazłam takiego co wszystko poprowadzi aż do otrzymania pozwolenia na budowę, chce 2000zł czy to dużo czy mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 25.08.2011 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Witaj inka.ja my zapłaciliśmy 5000 zł. za całość - do stanu doprowadzenia do pozwolenia na budowę. Trochę zmian robiliśmy - schody 2-biegowe ze spocznikiem, zmiana stropu na terrive, doprojektowanie piwniczki, okna, zmiana położenia komina i kilka drobniejszych. W moich rejonach 5 tys. to niedrogo. Czekamy na pozwolenie - moze będzie juz w przyszłym tygodniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 25.08.2011 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 o kurcze ja tez chce zmienić schody;/ zapomniałam o tym czyli wyjdzie drożej:( ehh poczekam na projekt i dokładnie omówię z architektem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts