SamurajJack 06.09.2011 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 Faktycznie, jest tu pewna zależność, że im taniej tym prawdopodobieństwo problemów większe Ale nie mamy też gwarancji, że biorąc firmę najdroższą będziemy mieć najlepiej, warto więc szukać sprawdzonych referencji. Tekst o Wrocławiu jest oczywiście nieprawdziwy, jestem właśnie z Wrocka i jet to drogie miasto, nie stać mnie było nawet na działkę, stąd buduję się 25 km dalej. Jest też takie powiedzenie: "chcesz się wybudować, nie dawaj zaliczek" w moim przypadku zostałem oszukany już dwa razy, w jednym przypadku podpisałem umowę na SSO a firma nie zjawiła się na placu budowy. To była firma, gdzie właściciel powiedział mi wszystko to co chciałem usłyszeć, podpisałem z nimi umowę zweryfikowaną z prawnikiem, gwarancję etc... cena była b. dobra ale nic poza tym. Miesiąc przed terminem szef firmy przestał odbierać ode mnie telefony. Na dzień dzisiejszy mam wyrok sądowy, ale komornik nie jest w stanie z nich nic ściągnąć, bo takich spraw mają więcej. Druga firma to Tartak, który nie wywiązał się z dostawy więźby, ale ma problem z oddaniem zaliczki, sprawa sądowa w toku... Prawdą jest też to, że rozpiętość cen za usługi jest bardzo duża, często dochodzi do 100% za mój SSO chcieli od 50 to 100 tyś. w zależności od firmy. Zmieściłem się w jakiś 60. Rynek cen można sprawdzić na stronie http://www.szukajfachowca.pl gdzie można wystawić swoje zlecenie i poczekać na oferty. Ale właśnie jeden wykonawca z tego portalu okazał się oszustem, drugą ekipę mogę śmiało polecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 06.09.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2011 My mamy firmę sprawdzoną. Firmę poleciła nam dobra koleżanka, która od miesiaca odpoczywa na nowym tarasie Budowa minęła jej bez większych stresów (do SSO bez żadnych komplikacji i nerwów), terminowo i porządnie. Oczywiście jestem świadoma, że zawsze coś się moze zmienić, staram sie jednak być dobrej myśli. Jak będzie przekonamy się niebawem. Zaliczki Szef firmy pobiera tylko i wyłacznie na określony i uzgodniony w danym momencie materiał, przekazuje faktury, rozliczenia, buduje i kolejny zakup. Facet kupuje w hurtowni materiałów, w której uzyskuje duże rabaty jako stały klient. Podobnie jak Wrocław (moje ukochane miasto ), Szczecin to drogie miasto przygraniczne co ma duży wpływ na ceny. Jako ciekawostkę podam, że np. za zakupy w realu, carefour i innych można płacić w euro Kurs euro dużymi literami wypisany przy każdej kasie. Gosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta kr 07.09.2011 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 Wszystkim z okolic Krakowa z czystym sumieniem polecam moją ekipę Terminy rezerwują u nich na przyszły rok. Mój kierownik budowy jest z nich bardzo zadowolony. Nie dawałam żadnej zaliczki. Niedowiarków zapraszam na budowę Dzis zaczęli zbroić płytę. Jaki macie wymiar bramy w garażu? W projekcie jest 2,40. My zmieniliśmy na 2,60. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 07.09.2011 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2011 witajci,hura,dzięki Samuraj Jack,udało się,właśnie wkleiłam zdjęcia.oto mój zmieniony groszek a raczej jego połowa,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 08.09.2011 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 [ATTACH=CONFIG]73818[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]73819[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]73820[/ATTACH]witajci,hura,dzięki Samuraj Jack,udało się,właśnie wkleiłam zdjęcia.oto mój zmieniony groszek a raczej jego połowa,pozdrawiam Z czego budujecie? Czy te cegiełki są typu pióro-wpust? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 08.09.2011 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Wszystkim z okolic Krakowa z czystym sumieniem polecam moją ekipę Terminy rezerwują u nich na przyszły rok. Mój kierownik budowy jest z nich bardzo zadowolony. Nie dawałam żadnej zaliczki. Niedowiarków zapraszam na budowę Dzis zaczęli zbroić płytę. Jaki macie wymiar bramy w garażu? W projekcie jest 2,40. My zmieniliśmy na 2,60. Aneta_kr możesz zdradzić z kim budujecie? Jak nie tu to na priv? Nasi znajomi szukają ekipy, a moja dawna ma napięty program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta kr 08.09.2011 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2011 Jasne, prześlę namiar na priv. Pierwsza próba wklejenia zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 09.09.2011 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 witam,my budujemy z klasycznego maxa,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bognas 09.09.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2011 Samurajjack - dzieki serdeczne za tę lekcję, jutro postaram sie coś wrzucić. Violuś - my budujemy na samym koniuszku południowej Wielkopolski i Groszka 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 10.09.2011 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 Samurajjack - dzieki serdeczne za tę lekcję, jutro postaram sie coś wrzucić. Violuś - my budujemy na samym koniuszku południowej Wielkopolski i Groszka 1. witaj bognas,widać,że możemy się wspierać z różnych regionów Polski,fajnie by było by zaglądali tu czasem i ci co już mieszkają w swoich groszkach,zanim zaczęłam budowę bardzo korzystałam z doświadczeń innych,z ich dylematów i porad,oczywiście ostateczną decyzję zawsze trzeba podjąć samemu,czasem spędza to sen z powiek,no ale do boju,a tych co budowali przed nami,których groszki można dziś podziwiać oczywiście pozdrawiam:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk106 11.09.2011 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam Wszystkich! To mój pierwszy post na tym forum. Piszę bo właśnie jesteśmy na etapie wyboru projektu domu. Podoba nam się Dom w groszku 2. Jeszcze nie przebiłem się przez wszystkie 141 kart tematu (jestem na 51;)). Nie jestem fachowcem od budownictwa więc moje pytania mogą się komóś wydać dziwne ale... póki co, chciałbym zapytać, czy ktoś potrafi podać ile w przybliżeniu może kosztować na dzień dzisiejszy budowa tego domku w rejonie Śląska? Co sądzicie o murach z bloczków silikatowych 18 cm i do tego 15-20 cm styropianu/wełny ? Lepiej styropian czy wełna? Czy możliwa jest zmiana dachu garażu na płaski i wykorzystanie go jako tarasu? ewentualnie na garażu dwustanowiskowym. Pozdrawiam. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 11.09.2011 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 Witam. Luk106 - proponuje spojrzeć na inne wersje groszka - z już doprojektowanym garażem dwustanowwisowymi użytecznym strychem nad garażem.Dodatkowo klatka schodowa jest ze spocznikiem a nie zabiegowa i od razu w gratisie masz ściany z innego materiału wykonane (z normalnego a nie 1 warstwowe 44cm)Mimo wszystko na bazie dświadczeń proponuje ci zastanowić się nad proponowanymi przez ciebie zmianami konstrukcyjnymi i zlecić adaptacje bezpośrednio w archon - czasem to robią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 11.09.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2011 (edytowane) Śpieszę donieść że wgrałem zdjęcia na google po adresem https://picasaweb.google.com/105321081289287897501/Budowa?authuser=0&authkey=Gv1sRgCOKnwdX7lOP-RQ&feat=directlinkJak je umieścić w stopce lub koło awatara ? Proszę o dawanie krytycznych uwag. Edytowane 11 Września 2011 przez supernik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budrom 72 12.09.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 luk 106 to są pytania typu ile kosztuje samochód (na ślasku jest wiele ba bardzo wiele zmiennych poczawszy od kosztu działki ,materiałach a na pomocy roboczej od rodziny znajomych skończwszy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk106 12.09.2011 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 budrom 72 zdaję sobie z tego sprawę... pytałem tylko orientacyjnie... myślałem, że może w ostatnim czasie ktoś kończył budowę i ma dobry pogląd na to zagadnienie... a co do ścisłości to chodzi tylko o koszt budowy domu... działka na szczeście już jest pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 12.09.2011 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2011 Witam wszystkich budowniczych, szczególnie ciepło ściskam Violuś My już należymy do grupy mieszkających - od kwietnia 2011, co nie oznacza, ze leżymy i odpoczywamy - nic bardziej mylnego. U nas nie ma praktycznie dnia, żeby przy czymś się jeszcze w domu nie dłubało, a to lampa, a to kontakt, a to listwa, a to karnisz itd.... to jakieś "never ending story"... masakra po prostu. Najgorsze, że te braki z czasem przestają człowiekowi przeszkadzać i okazuje się, że np. przy żarówkach zamiast lamp da się żyć Tak się zastanawiamy kiedy w końcu po prostu w sobotę i niedzielę człowiek usiądzie i odpocznie, no i wychodzi na to, że gdzieś tak za jakieś 2 lata. Ale obawiam się, że wtedy trzeba będzie zacząć... remontować! Fakt, że ma się w domu jeszcze 5 miesięcznego szkraba czasu też nie dodaje, no ale... jak tu narzekać. Na razie pozdrowienia od Milenki, a jak zrobię nowe zdjęcia naszego Groszka to wrzucę, na razie mam tylko kiepskie komórkowe, którymi uraczyłam Violuś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 13.09.2011 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Jak wyglądało uzyskanie pozwolenia na użytkowanie ? Czy urzędnicy się zgłaszali i coś sprawdzali ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta kr 13.09.2011 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 DorkaS, wysłałąm kontakt na priv., oglądałam zdjęcia Twojego domku, śliczne krokwie! Zostawiasz takie jasne? A jaki planujesz kolor elewacji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aneta kr 13.09.2011 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Bognas, masz jakiś projekt/rysunek drewnianego balkonu? Bardzo mi się taki podoba. Zrezygnowałam w ogóle z balkonu i teraz (po wylaniu płyty) zaczynam się zastanawiać czy dobrze zrobiłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 13.09.2011 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2011 Jak wyglądało uzyskanie pozwolenia na użytkowanie ? Czy urzędnicy się zgłaszali i coś sprawdzali ?? my jeszcze pozwolenia na użytkowanie nie mamy, właśnie w tym tygodniu składamy wszystkie papiery. Z tego co mi mówił kierownik budowy i znajomi, którzy już je uzyskali kontrole z nadzoru są bardzo rzadkie. Jeśli się złoży kompletny wniosek do 21 dni następuje wydanie pozwolenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts