Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Tak, to jest dachówka Meyer Holsen Tandem Terrabraun. Zdecydowaliśmy się na ten model ponieważ posiada małą masę ok 34kg/m2 i nie potrzeba wtedy ingerować w konstrukcję więźby (została jak w projekcie).

Na więźbę została przykręcona płyta OSB3 gr 18mm z frezem (dla zwiększenia szczelności i sztywności konstrukcji). Na płytę daliśmy papę dachową na zakładkę, kontrłaty, łaty i dachówkę.

Płatew kalenicowa jest standardowa (16x20)

Co do zapasu na długości więźby to nie pamiętam dokładnie ale chyba 20cm - więźba była docięta na wymiar bo już wcześniej wiedzieliśmy jakim materiałem pokryjemy dach. Więc jeśli chcesz sobie oszczędzić pracy, to wybierz wcześniej dachówkę i wtedy majster dotnie więźbę pod konkretny wymiar (aby uniknąć dociętych dachówek przy kalenicy). W przypadku blachy nie będziesz miał tego problemu bo zamawiasz pod konkretny wymiar.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

delmonio napisał:
Udało mi się w końcu wstawić fotki naszego rosnącego powoli groszka i garażu :) Ile jeszcze przed nami.. no ale chyba kiedyś go w końcu skończymy :) Następny etap stolarka okienna i ocieplenie a w międzyczasie wykańczanie garażu. Pozdrowionka

[ATTACH]78070[/ATTACH]

[ATTACH]78071[/ATTACH]

[ATTACH]78072[/ATTACH]

[ATTACH]78073[/ATTACH]

delmonio,fajny ten twój Groszek,gratuluję,gdzie budujesz?A przy okazji mam pytanie,moze ktoś z was jest zorientowany w temacie ociepleń.Mój groszek ma z boku garaż,daszek nad garażem jest trochę inny niż w projekcie(ale tylko troszke),nasz szefo proponuje,by na razie nie robić daszku nad garażem,dopóki nie ocieplimy domu,a chodzi mu o to,ze potem trudniej technicznie będzie ocieplic tą stronę{ścianę) domu,chodzi też o to by tego daszku niechcący nie uszkodziła ekipa ocieplajaca dom,co o tym myślicie?Ja to bym chciała mieć zamknięty cały dom,ale może to on ma rację?co?nadmieniam,że ekipę mam bardzo dobrą i solidną,jesteśmy z męzem znich bardzo zadowoleni,pozdrawiam,czekam na jakieś uwagi

dziennik budowy 120.jpg

violuś

Moim zdaniem lepiej zrobić ocieplenie miedzy domem a garażem teraz, gdy jest łatwiejsze dojście do ściany no i przy okazji pozbędziecie się mostku zimna, który może powstać na wysokości styku daszku garażowego ze szczytem budynku. A i opierzenie daszku garażowego można wykonać wtedy na gotowo. Koszt pokrycia styropianem i tynkiem tak malej powierzchni jest niewielki a korzyści na przyszłość spore, a i oko cieszy.

A tak to wygląda;

szczyt.jpg

Aneto kr

Z pierwszego komina zrezygnowaliśmy(wentylacyjny), ponieważ planujemy wentylacje wymuszona z rekuperatorem natomiast drugi dwudrożny komin - jeden kanał z wkładem ceramicznym służyć ma tylko do odprowadzenia spalin z kominka a drugi kanał z wkładem stalowym koncentrycznym do podłączenia kotła gazowego, który przewidziany jest pod klatka schodową.

Pozdrawiam

Violuś tak jak napisał delmonio robi większość inwestorów, docieplają i opierzają tą ścianę pomiędzy garażem i domem tak aby można było spokojnie przykryć dach na całym domu a potem przy ocieplaniu reszty ten kawałek już masz z głowy :) My też tak zrobiliśmy, niestety nie zaciągnęliśmy od razu klejem i właśnie czeka nas z tym zabawa.

Witam.

Zupełnie nie wiem jak rozwiązać belkę pod tajemniczym tytułem Wymian - pozycja 11 na więźbie dachowej Przekrój tego to 8x16, belka ta stoi na dwóch słupach nad klatką schodową, słupy są o przekroju 14x14. Na rysunku nic nie wychodzi poza obrys słupa więc belka chyba nie leży płasko. Z kolei jeśli by stala pionowo to ktoś widze dodatkowo dorysował jakieś niepotrzebne linie. Poza tym jak mogła by stać pionowo skoro krokwia by ją przechyliła przy takim przekroju ?

Widziałem że niektórzy dawali normalną belę 14 x 14 na słupach 14 x 14, ale o coś w końcu temu projektantowi chodziło chyba do cholery.

O co tu kurde chodzi.

Jak mieliście rozwiązany ten element.

Załączam ten fRAGMENT PROJEKTU

JAk to mieliśCIE ZROBIONE

zdjęcie

http://imageshack.us/photo/my-images/194/wymian.jpg/

http://img194.imageshack.us/img194/1012/wymian.th.jpg[/url]

Edytowane przez supernik

supernik napisał:
Witam.

Zupełnie nie wiem jak rozwiązać belkę pod tajemniczym tytułem Wymian - pozycja 11 na więźbie dachowej Przekrój tego to 8x16, belka ta stoi na dwóch słupach nad klatką schodową, słupy są o przekroju 14x14. Na rysunku nic nie wychodzi poza obrys słupa więc belka chyba nie leży płasko. Z kolei jeśli by stala pionowo to ktoś widze dodatkowo dorysował jakieś niepotrzebne linie. Poza tym jak mogła by stać pionowo skoro krokwia by ją przechyliła przy takim przekroju ?

Widziałem że niektórzy dawali normalną belę 14 x 14 na słupach 14 x 14, ale o coś w końcu temu projektantowi chodziło chyba do cholery.

O co tu kurde chodzi.

Jak mieliście rozwiązany ten element.

Załączam ten fRAGMENT PROJEKTU

JAk to mieliśCIE ZROBIONE

zdjęcie

http://imageshack.us/photo/my-images/194/wymian.jpg/

http://img194.imageshack.us/img194/1012/wymian.th.jpg[/url]

witaj supernik,jak tylko się cos dowiem jak to mam zrobione to odpowiem,ja zbytnio więżbą się nie interesowałam,nasi panowie po prostu robili,wiem,że raz potrzebowali się konsultować z kierownikiem ,bo coś tam wg.nich było niekonieczne i tyle,życzę dużo siły,człwiek niby nie buduje własnymi rękami a tyle się trzeba nagłówkować i czasem jednak pownerwiać,nie?pozdrawiam,

mam drobne pytanie czy drzwi zewnętrzne wejściowe to wszyscy macie inny wymiar niż projekt,jeśli tak to jakie?

violuś napisał:
witaj supernik,jak tylko się cos dowiem jak to mam zrobione to odpowiem,ja zbytnio więżbą się nie interesowałam,nasi panowie po prostu robili,wiem,że raz potrzebowali się konsultować z kierownikiem ,bo coś tam wg.nich było niekonieczne i tyle,życzę dużo siły,człwiek niby nie buduje własnymi rękami a tyle się trzeba nagłówkować i czasem jednak pownerwiać,nie?pozdrawiam,

mam drobne pytanie czy drzwi zewnętrzne wejściowe to wszyscy macie inny wymiar niż projekt,jeśli tak to jakie?

to znowu ja supernik,sposób ułożenia tej belki jest pokazany str.A-6,u mnie prawie kończą przyślę niebawem zdjecie,pozdrawiam

hej:)

i my działamy ale idzie to jak krew z nosa:( niestety wszystka musimy sprawdzać na własnych błędach:( no ale dzisiaj już była rozmowa z architektem:) projekt oddany do adaptacji:)

Zmieniamy schody, okna połaciowe wyrzucamy, zmieniamy garderobę, no i robimy moje ukochane naczółki na dachu:D i za to wszystko i doprowadzenie do pozwolenia na budowę zaśpiewał nam 3200zł... dużo czy normalnie?

no i mamy podpisaną umowę z energią:) prąd będzie:)

poza tym firma budująca wyliczyła nam potrzebny materiał i robociznę wyceniała na 40000 za SSO ( z opapowaniem) dużo czy mało?

Witaj inka.ja,

zastanawiam się czy my mieszkamy w jednym kraju. Ceny są powalające. My zaczęlismy budowę w Szczecinie - w tej chwili robią strop z terrivy. Ale po kolei. Mam doprojektowaną piwnicę pod częścią domu (krzywa działka, więc piwnica wyszła jakby sama). Zmiany w projekcie kosztowały nas 5 000 zł. (piwnica, zmiana schodów, sropu, zmiana ułożenia komina - zmiana położenia łazienki na górze itd.). Robociznę za SSO mamy wycenioną na 77 000 zł + materiały ok. 100 000 zł. z dachem. Budujemy groszka bez garażu. Dodam jedynie, że piach zasypowy do fundamentów (niestety głębokie) + praca koparki kosztowały 10 000 zł, beton b25 do fundamentów 6 800 zł, beton b25 jako tzw. chudziak i lany strop nad piwnicą 4 500 zł. o reszcie nie wspomnę. Firma kupuje wszystko sama po konsultacjach z nami. Szef firmy jako stały klient ma spore rabaty - my jako indywidualni odbiorcy nie bylibysmy w stanie takich wynegocjować. Więc jeśli pytasz czy 40 000 zł za SSO to drogo - to ja odpowiadam to tanio jak barszcz, no chyba że czegos nadal nie rozumiem. A może miałaś na mysli stan 0 czyli fundamenty + chudziak? Bo SSO to dom bez okien ale z dachem.

A jeszcze dodatkowe koszty przed rozpoczęciem budowy - koszty umowa przyłaczeniowa - prąd 1 700 zł. + 600 zł elektryk - podłaczenie prądu na działce, studzienka wodomierzowa na działce 3 200 zł. (konkurencja chciała 4 000 zł). To by było na tyle. Inka.ja daj znać za co właściwie masz zapłacić te 40 000 zł, bo ja już tracę rachubę, dysproporcje cenowe w jednym kraju są trudne do porównania i zrozumienia.

witajcie,pragnę przyłączyć się do rozważania nad cenami,ja tez nie bardzo rozumiem co miałaś na myśli Inka pisząc o 40 tyś.?ja tu bardziej przyłączam się do zdania Gosi,a u mnie mniej więcej cenowo wychodzi ok.150 tyś.za stan surowy plus okna, z czego za robociznę płacimy 40 tyś.,a materiały kupujemy sami,zgadzam się z tym ,że rozpiętości cenowe są duże,też jestem ciekawa Inka czy twoja cena materiały plus robocizna są takie faktycznie,pozdrawiam:goodnight:

40.000 za samą robociznę piwnica, parter, piętro i dach tylko odeskowany i opapowany:) materiały kupujemy sami:) tzn już część mamy a część kupimy w grudniu:) niby jest taniej:) Mieszkam w okolicach trójmiasta ale ekipa spod kościerzyny a tam robocizna o wiele tańsza:)

no a ze zmianami to właśnie okna, i naczółki i adaptacji to 2200 i zmiana schodów 1000zł.

Dorzuce moje trzy grosze, lato 2009, stan surowy otwarty z przykrytym dachówkami dachem, Groszek3 z poszerzonym w stosunku do oryginalu garazem, pomieszczenie nad garazem - robocizna 77 tys., Kraków. Elewacji nie licze, bo to odrebna bajka.

A też dorzucę swoje trzy grosze.... :)

Ceny w poszczególnych regionach faktycznie się różnią, trudno więc jednoznacznie porównywać ceny. Ważniejsze jest jednak, aby zrobić takie rozeznanie w swoim regionie. Moje skromne doświadczenie pokazuje, że warto szukać atrakcyjnych cen, jednak trzeba mieć świadomość, że im cena niższa tym ryzyko potencjalnych problemów rośnie. Niestety z dwoma nieuczciwymi wykonawcami musiałem wkroczyć na drogą sądową. Warto tez mieć świadomość, że niższa cena może świadczyć o niższej jakości, np. brak staranności, nie trzymanie się technologii, robienie na tzw. sztukę etc...