Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My przeprowadzamy casting na firmę produkującą okna:)

W domku mamy łącznie 13 okien.

Mamy wycenę z oknoplastu OKNA z Krakowa i tak:

na 5-komorowe ok 14 tys. , na 6-komorowe 19 tys. do tego rolety okolo 6 tysięcy.

Bognas napisz proszę gdzie robiliście wycenę na Wasze okna. My Wroclaw, ul . Legnicka.

Podzielcie się proszę namiaramu na Wasze okna i cenami:)

Hej,

właśnie dostałam wyceny okien z Oknoplastu. Mamy 12 okien (7 parter+1 półpięterko+4 góra). Rozpatrzyliśmy 3 warianty. Wzięliśmy pod uwagę okna:

- 2 szybowe antywłamaniowe (4 folie)

- 3 szybowe

- 3 szybowe antywłamaniowe (2 folie)

Okna antywłamaniowe tylko do okien na parterze, pozostałe bez folii antywłamaniowej. Dodatkowo okazało się, że szyba antywłamaniowa jest grubsza (co daje mniejszą przestrzeń pomiędzy szybami) co daje większy współczynnik to znaczy mniej ciepłe okno. Okna będą 2- stronnie białe.

1) Platinium 2 szyby w tym 1 antywłamaniowa 44,4 kl. P4 klamki antywłamaniowe z kluczykiem cena 18 189,42 zł. po rabacie 12 940 zł Wsp. szyby 1,3

2) Platinium Evolution 3 szyby klamki antywłamaniowe z kluczykiem cena 16 518,83 zł po rabacie 11 800 zł. wsp. 0,7

3) Platinium Evolution 3 szyby w tym jedna antywłamaniowa klamki antywłamaniowe z kluczykiem cena 20 640,53 zł po rabacie 14 600 zł wsp. 0,8

Kurcze, miałam to zrobione w tabelce wszystko się rozjechało. Mam nadzieję, że dojdziecie co jest co :)

Profil - Zaokrąglony od wewnątrz kształt profilu, klasa A (ścianki 3mm)

System - 6-komorowy system profili niemieckiej firmy VEKA, o szerokości zabudowy 70 mm

Szyba - Potrójny pakiet szybowy, o szerokości 36 mm oraz współczynniku przenikalności cieplnej Ug=0,7 W/m2K

Okucia - Multi-Matic z zaczepem antywyważniowym Safety Plus z blokadą uchyłu, rolki IS

Klamka - Aluminiowa firmy Hoppe

Uszczelki - EPDM

Wzmocnienie - Do 1,75 mm wielokrotnie gięte

Wydaje się, że wygra trzecia opcja czyli Platinium Evolution - 3 szyby w tym jedna antywłamaniowa

Rabat wynika z promocji zimowej - tzn. umowę zawiera się do końca grudnia a dostawa i montaż I / II / III 2012 r. - cena uzależniona od terminu odbioru :)

Co o tym myślicie?

Edytowane przez gosia sz-n

My przeprowadzamy casting na firmę produkującą okna:)

W domku mamy łącznie 13 okien.

Mamy wycenę z oknoplastu OKNA z Krakowa i tak:

na 5-komorowe ok 14 tys. , na 6-komorowe 19 tys. do tego rolety okolo 6 tysięcy.

Bognas napisz proszę gdzie robiliście wycenę na Wasze okna. My Wroclaw, ul . Legnicka.

Podzielcie się proszę namiaramu na Wasze okna i cenami:)

Fistaszek, jeżeli jeszcze nie kupiłeś to zapoznaj się tez ofertą http://www.avante.pl, wrocławski dystrybutor to firma Codem, ja zdecydowałem się właśnie na nich :)

swoją drogą, jeżeli będziecie jeszcze na legnickiej to daj wcześniej znać, możemy się spotkać i pogadać o groszkach, moje biuro jest w tym budynku co Okna z krakowa ;)

Hej

Z niecierpliwością oczekuję na wydanie decyzji o warunkach zabudowy i cały czas planuję ;)

Póki co wymyśliłem, że ściany będą z silikatu 24 cm + 15-20 cm styropianu.

Teraz zastanawiam się nad systemem ogrzewania. Z pewnością będzie to kocioł gazowy plus kominek. Tylko nie wiem jeszcze w jakich odmianach. Najlepszy byłby chyba kocioł kondensacyjny dwufunkcyjny i kominek z płaszczem wodnym. Nie jest to jednak najtańszy zestaw ;/ Poza tym użytkownicy kominków z płaszczem wodnym narzekają na ciągłe brudzenie się szyby. Dlatego zastanawiam się nad DGP lub rozprowadzeniem grawitacyjnym.

W związku z powyższym chciałbym zapytać zaawansowanych "Groszkowców" jakie zastosowaliście systemy ogrzewania, jak wygląda w praktyce energooszczędność tego domu i jak duże są nakłady na ogrzewanie? Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że zużycie energii na ogrzewanie zależy od wielu czynników, w tym, w dużej mierze, od systemu dociepleń. Dlatego możecie też podać jak macie docieplone domy.

Ponadto chciałbym zapytać tych co wybudowali / kończą budować odmianę G2 jak zagospodarowaliście strych nad garażem. Bo chyba szkoda pozostawić go jako jedno pomieszczenie i jeszcze z wejściem od sypialni ;/

Pozdrawiam

Violuś montażu okien oczywiście gratuluję, ale Ty się tu pochwal na forum jaki innowacje wymyśliłaś w kwestii szaf w sypialniach dzieci na górze, takiego cuda to jeszcze na tym forum nie spotkałam :) pozdr. No i umiejscowienie kominka, czysta rewelacja :) Moim zdaniem zawstydziłaś samego architekta, który chyba ma delikatne problemy z wyobraźnią przestrzenną :) pozdr

budrom 72 - faktycznie fajny prezent, taka mała rzecz a cieszy - rozumiem, że na wiosnę startujecie :)

Violuś - pokaż okna i koniecznie szafy oraz kominek, o których wspominają Stefany.

Robertdl - jak się ma Wasza budowa?

U nas koniec na ten rok :) SSO + dren wokół domu + podłączenie rynien do kanalizacji deszczowej + strych na poddaszu wykonany + okna zabite dechami, założone prowizoryczne drzwi wejściowe + okna zamówione = plan wykonany + zadowoleni inwestorzy :) :) :)

Pora ubierać choinke i pakować prezenty. Pozdrawiam

budrom 72 - faktycznie fajny prezent, taka mała rzecz a cieszy - rozumiem, że na wiosnę startujecie :)

Violuś - pokaż okna i koniecznie szafy oraz kominek, o których wspominają Stefany.

Robertdl - jak się ma Wasza budowa?

U nas koniec na ten rok :) SSO + dren wokół domu + podłączenie rynien do kanalizacji deszczowej + strych na poddaszu wykonany + okna zabite dechami, założone prowizoryczne drzwi wejściowe + okna zamówione = plan wykonany + zadowoleni inwestorzy :) :) :)

Pora ubierać choinke i pakować prezenty. Pozdrawiam

witam,czuję się wywołana do odpowiedzi,a propo szaf to trudno wytłumaczyć ale spróbuję,pomiędzy pokojami na górze zamiast prostej ściany "zbudowałam"ścianę w kształcie litery S,z jednej strony ma wnękę na szafę córka a z drugiej syn,wystarczy tylko wstawić drzwi przesuwne,mankament taki,że dziwne wejście ma do pokoju mój syn (tj.pokój od łazienki,)bo kawałek szafy wystaje jednak na pokój a na ścianie obok jest komin,który przestawiliśmy do części jadalnej,sąsiaduje z kuchnią i na górze w związku z tym jest w innym pokoju.Mojemu synowi się podoba,bo po otwarciu drzwi pokój nie jest jak na dłoni widoczny.Acha ,pokoje są wyrównane a wiec są takie same.Czuję,że nie wyszła mi ta odpowiedż.Może chociaż zdjęcia uda się pokazać.pozdrawiam wszystkich i życzę wesołych świąt

Hej Violuś,

oczywiście rozumiem Twój opis ścian (miałam coś takiego w starym mieszkaniu. Ja ścianę w "S" też zrobiłam. Przesunęłam łazienkę do szczytu więc normalne okno - brak garderoby w sypialni, ale w zamian mam pomieszczenie obok łazienki na wprost schodów powiekszone o wykusz, którego nie zamurowaliśmy. Powstało całkiem spore pomieszczenie, w którym planuję mieć pralkę, deskę do prasowania mopy i inne dobra. Wykombinowałam, że w ścianie pomiędzy łazienką a kanciapą wytniemy dziure do przerzucania zdjętych ciuchów. Zobaczymy jak to wyjdzie docelowo. Załaczam zdjęcia 1-3 scianka od stronyu łazienki, 4-5 kanciapa - pralnia. Pa

PC108377.jpg

PC108378.jpg

PC108380.jpg

PC108389.jpg

PC108390.jpg

Violuś, przestawiliśmy komin o 90 stopni aby nie dzielił łazienki (ten większy na zdj.) ten mniejszy to kanał wentylacyjny z kuchni

Dorobiłam odręczny schemat poddasza .Schemat jest czysto poglądowy, bez zachowania jakichkolwiek proporcji. Pa.

schemat poddasza.pdf

Kochani Groszkowcy, z okazji zbliżających się Świąt przesyłam Wam życzenia przede wszystkim zdrowia, wytrwałości w realizacji Waszych planów. Niech te Święta będą okresem wypoczynku, spokoju, spędzone w rodzinnej i ciepłej atmosferze. Ładujcie akumulatory, aby w Nowym Roku wystarczyło zapału do nowych wyzwań, których przecież niemało jest przy budowie :) Życzę wszystkim cierpliwości i siły, aby przy tym nie zwariować :) A niepowodzenia i nietrafione wybory traktować z przymrużeniem oka.

W naszym Groszku będą to pierwsze Święta i pierwsze w czteroosobowej ekipie :) Atmosfera świąteczna już u nas zagościła :)

Obraz 175.jpg

Obraz 184.jpg

Obraz 186.jpg

Obraz 192.jpg

Obraz 201.jpg