delmonio 05.04.2012 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2012 Jaka jest mniej więcej powierzchnia ścian wewnętrznych do tynkowania w groszku 4 (bez piwnicy)? I czy 9-10tys za podstawową elektrykę wraz z materiałem to przyzwoicie? Elektryk naliczył nam razem w domu i garażu ok. 120 punktów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 06.04.2012 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2012 Papier wszystko przyjmie Projektanta chyba poniosła fantazja z aranżacją kominka. Nie ma opcji, aby zmieścił się na tej ściance telewizor wraz z kominkiem, a tym bardziej narożnym przesuniętym tak w prawo. Pomijam kwestię głębokości wkładu, a co za tym idzie głębokości obudowy. Normalny kominek ma jak nic jakieś 50 cm, czyli wg tej aranżacji musiałby być wmurowany w ścianę. Dobrze by było aby projektant informował o takich "detalach" potencjalnych kupujących projekt, bo można się rozczarować w trakcie budowy pozdrawiam budujących Witamy. odnośnie umiejscowienia kominka, chcieliśmy pokazać jak to wygląda u nas. Kominek nie jest wbudowany. Szerokość wnęki wynosi 150cm. Spokojnie wszedł telewizor 46 cali, który dodatkowo powiesiliśmy go na ruchomym uchwycie( ramieniu), dzięki któremu można spokojnie z drugiej części salonu oglądać jeśli jest tak potrzeba. Dodatkowo pod i nad telewizor znaleźliśmy szafki 148cm. Także w naszym przypadku problemu kominka w sumie nie było. Nic ze sobą nie koliduje. Pozdrawiamy https://picasaweb.google.com/112537140070314227913/Budowa18042009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 07.04.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2012 u nas ruszyło:)a środę będą zalewane ławy:) pawlu czy mogę prosić zdjęcie kominka razem z tv? czy jak byś teraz robił to kominek zostałby w tej wersji czy przesunąć w kąt?jakie macie doświadczenia? wszystkim życzę Wesołych Świąt:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertdl 09.04.2012 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2012 Wesołego i mokrego dyngusa dla wszystkich:wiggle:Ale na tym dość przyjemnościCzy ktoś miał zamiar lub zrobił ogrzewanie ścienne na poddaszu. Jak wygląda rozkład ciepła. Czy można je instalować na skosach. Poydrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 11.04.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2012 http://picasaweb.google.com/103239318016583390762/Budowa?authkey=Gv1sRgCK_vr9Cru9KKPw&gsessionid=Jh9GmR4hAXAvdlfEnS_FCQ#5534174442668591570 Przepraszam autora za rozpowszechnienie, ale skoro trafiły na forum to chyba mogę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 12.04.2012 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Widzę, że kwestia kominka wraca jak bumerang Powiem tak: każdy ma swoje subiektywne odczucia w tej kwestii. Owszem na zdjęciu, które zamieściła Gosia czy Pawlu tv się mieści w kąciku, ale jak dla mnie jest to ustawienie mało praktyczne, bo "swobodne" oglądanie tv możliwe jest siedząc w zasadzie tylko na wprost tv, a kominek w tym miejscu zasłania tv gdybyśmy chcieli rzucić okiem bardziej od strony jadalni . Dlatego ja uważam, że umiejscowienie kominka przez architekta w tym właśnie miejscu jest "błędem w sztuce" i archon powinien wymyślić coś bardziej "ustawnego". Na wizualce Archonu kominek z pewnością nie wjeżdza aż pół metra w salon, tak jak to normalnie wychodzi i ta wizualka może trochę mylić potencjalnego klienta. Na moje oko, patrząc na głębokość szafki tv, zabudowa ma ok 30 cm głębokości Czekam z niecierpliwością, aż Violuś pochwali się swoją zmianą kominkową - kominek w scianie pomiędzy kuchnią a jadalnią. No i jeszcze odczuciami praktycznymi z codziennego użytkowania, bo to jest przecież najważniejsze. Pozdrawiam wszystkich budujących i mieszkających. Dzielmy się swoimi odczuciami, bo mogą komuś pomóc, a na pewno nie zaszkodzą. Każdy przecież podejmuje decyzje wg własnych potrzeb ale się rozpisałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlu 12.04.2012 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Zgadzam się Stefany jak najbardziej. Dla mnie Wasze rozwiązanie wizualnie i praktycznie jest ok. My zostawiliśmy prawie tak jak było w projekcie i też jest ok. Mocno wysunięty kominek i tym samym głęboka wnęka na kącik TV też nam się nie podobała. Dlatego nasz kominek jest płytszy od tego w linku zamieszczonym przez Gosię. Niestety nie mam chwilowo możliwości zamieszczenia aktualnych zdjęć z telewizorem i meblami. Postaram się w niedługiej przyszłości coś wrzucić.By można było oglądać telewizję z drugiej części salonu np. przez gości siedzących przy stole, wisi on na ścianie na wyciąganym ramieniu. Ze wszystkich rozwiązań za najlepsze uważam zlikwidowanie okna na ścianie przy kominku i tam zawieszenie telewizora. Wtedy można sobie na ścianie z kominkiem poszaleć. Mieszkając w groszku zdecydowanie twierdzę, że salon ma za dużo okien. Chyba będziemy musieli powiesić firany, których z założenia miało nie być w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 12.04.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Pawlu zgadzam się - okien jest rzeczywiście za dużo. Ja zrobiłabym dziś jedno balkonowe na środku - wymiar 150 cm. Kwestia zamurowania okna przy kąciku tv jest rzeczywiście b. praktyczna "od środka", natomiast z zewnątrz dom traci na uroku bez tego okna. Chociaż jako tako poradziłam sobie z tv, to i tak kusi mnie przestawienie szafki tv pod to właśnie okno i w wolnej chwili coś pokombinuję. Na razie nie zamęczam męża, bo już widzę, że ma dość moich ciągłych "ale" Męska cierpliwość do przemeblowywania jest zdecydowanie słabsza od żeńskiej Pozdrawiam, no i czekamy na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 12.04.2012 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2012 Witajcie, jak już niejednokrotnie pisałam zamurowaliśmy okno przy kominku. Od początku wiedzieliśmy, że mamy zbyt duży telewizor (50') + dodatkowo nieciekawy widok za tym "oknem' i od razu wiedzieliśmy jaki chcemy kominek - nie było więc problemu przy podejmowaniu decyzji Zamówiliśmy już kominek z boczną podnoszoną szybą - szyba jest gięta, w całości. Montaż nastąpi po wylewkach myślę, że w maju Nie mam jeszcze jasno sprecyzowanego pomysłu na zagospodarowanie wnęki obok kominka, myslę że pusto stał nie będzie Tak to ma wygladać u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 13.04.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 dziękuję za wszystkie rady i czekam na fotki:) my się chyba ostatecznie zdecydujemy na zamurowanie tego okna od strony kominka:) chociaż mamy jeszcze chwilkę do namysłu:) ławy zalane a od poniedziałku mają działać dalej:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delmonio 13.04.2012 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 Inka, my początkowo mieliśmy to okno obok kominka jak w projekcie, ale przed zamontowaniem okien zdecydowaliśmy jednak przerobić je na tarasowe - planujemy mieć taras od tyłu a nie z boku przed oknem sąsiada. Decyzji póki co nie żałujemy, dla mnie salon powinien być dobrze doświetlony. A na zamurowanie tego okna napewno byśmy się nie zdecydowali, bo może pokój jest bardziej ustawny ale tak jakoś ciemno i "blokowo". A kominek będzie w rogu tak jak u Stefanów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 13.04.2012 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2012 witam,bardzo dawno mnie tu nie bylo,trochę czuję się wywołana do odpowiedzi przez Stefany,zresztą bardzo mi miło,pozdrawiam oczywiście wszystkich budujacych,wkońcu już czas się odezwać,wiosna przeciez.U mnie niewiele sie zmienilo,w dalszym ciągu robimy prąd ale mamy nadzieję niebawem skończyć,ekipa od tnków już ceka,od rurek też i pare innych spraw pcha się drzwiami i oknami,damy radę.Jeśli zas chdzi o kominek to na pewno pokażę w calej okazalości,obiecuję,jak tylko będzie,podrowionka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 14.04.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2012 witam,bardzo dawno mnie tu nie bylo,trochę czuję się wywołana do odpowiedzi przez Stefany,zresztą bardzo mi miło,pozdrawiam oczywiście wszystkich budujacych,wkońcu już czas się odezwać,wiosna przeciez.U mnie niewiele sie zmienilo,w dalszym ciągu robimy prąd ale mamy nadzieję niebawem skończyć,ekipa od tnków już ceka,od rurek też i pare innych spraw pcha się drzwiami i oknami,damy radę.Jeśli zas chdzi o kominek to na pewno pokażę w calej okazalości,obiecuję,jak tylko będzie,podrowionka witam ponownie,tyle,że rankiem,mam pytanie do wszystkich majacych ogrzewanie podłogowe,czy wówczas też w niektórych pomieszczeniach robi się kaloryfery?,tak sugeruje pan,ktory ma nam robić,robił też u kolezanki i jest zadowolona,ja planuje podlogówkę wiatrołap,łazienki,kuchnia,przedpokoj,pan sugeruje mimo wszystko maly kaloryfer w wiatrołapie i łazience,jak to było u was?,chcę też powiedzieć,że argumenty tego pana mnie przekonują,pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertdl 15.04.2012 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2012 Witam wszystkichElektryka już jestHydraulik zrobił wszystko co można bez wylewekPiasek na tynki przesiany. Tynki będą wapienno cementowe - ponoć zdrowsze i chłoną mniej wilgoci - tak mówią niech im będzieZa tydzień podłączenie wody i kanalizacjiŻEBY TYLKO KASY STARCZYŁO:bash:POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 16.04.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witaj Violuś,u nas hydraulik od jutra wkracza do akcji . Podłogówkę będziemy mieć na całym parterze (ale bez gabinetu), na górze tylko w łazience. Nasi fachowcy zalecają podłogówkę + kaloryfer w łazience. Kaloryfer będzie mógł grzać razem z podłogówką ale będzie go można odłączyć albo załączyć niezależnie od podłogówki np. w letni wilgotny, zimny dzień. W grzejnik ma być wmontowana grzałka na prąd. Mamy kupiony piec kondensacyjny ACV. U koleżanki robił ten sam facet, taki sam piec, podobny domek wszystko hula jak należy więc robimy tak jak nam sugeruje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 16.04.2012 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witaj Violuś, u nas hydraulik od jutra wkracza do akcji . Podłogówkę będziemy mieć na całym parterze (ale bez gabinetu), na górze tylko w łazience. Nasi fachowcy zalecają podłogówkę + kaloryfer w łazience. Kaloryfer będzie mógł grzać razem z podłogówką ale będzie go można odłączyć albo załączyć niezależnie od podłogówki np. w letni wilgotny, zimny dzień. W grzejnik ma być wmontowana grzałka na prąd. Mamy kupiony piec kondensacyjny ACV. U koleżanki robił ten sam facet, taki sam piec, podobny domek wszystko hula jak należy więc robimy tak jak nam sugeruje. witaj gosia sz-n,u nas podobnie z tym kaloryferem,tyle,że jeszcze poleca w wiatrołapie,argumentuje to tym ,że kaloryfer też troche szybciej się rozgrzewa niż podlogówka i szybciej jest ciepło,nie wiem o co chodzi z ta grzałką o której mówisz,może coś wiecej byś napisała,zaintrygowałaś mnie,a jakiej wielkości czy tam pojemności kupujesz piec?i jeszcze jedno ile cię to bedzie kosztowało?tzn.podłogowka,kaloryfery,wszystkie rurki?razem z piecem i robocizną?jeśli masz już wycenę i mogłabyś powiedzieć?pozdrawiam i dzięki,ja cieszę się,bo mam do domu pociągniętą wodę,kanalizację i prawie prąd,byle kasy starczyło,kurcze:stirthepot: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 16.04.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Witaj Violuś, tak podczytuję Wasze rozważania, co do cen do kompletnie nie pamiętam jak to wychodzi, ale mam uwage odnośnie kaloryfera w wiatrołapie. Wg mnie zupełnie niepotrzebny wydatek, no i mało efektowna sprawa. Wiatrołap jest b.mały i jest w nim zwyczajnie duszno. Ja mam tylko podłogówkę która jest ustawiona na delikatne dogrzanie podłogi, a i tak w okresie grzewczym mam wrażenie strasznej duchoty (małę pomieszczenie + zimowe buty... uff). Gdyby wiatrołap nie był w bryle budynku, tylko wysunięty poza budynek, to pewnie miałoby to sens, bo byłby "zimny". Ale w groszku? To ostanie miejsce gdzie dałabym kaloryfer. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 16.04.2012 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Dodam że nie mam w wiatrołapie gniazdka z prądem i bardzo żałuję bo z pewnością miałabym tam elektryczny odświeżacz do powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 16.04.2012 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 (edytowane) Hej Violuś, odnosnie kaloryferów w łazience to na szczegółach się nie znam ale chodzi o to, że będą grzały jak centralne czyli np. zimą, dodatkowo można wmontować grzałkę w kaloryfer i jak mi się zrobi zimno choćby latem czy wiosną to mogę sobie to włączyć do prądu i nagrzać czy też wysuszyć ręcznik niezależnie od ogrzewania centralnego. Szczegółów jak to sie nazywa fachowo nie znam. Piec kupilismy ACV kondensacyjny 2-funkcyjny ze zbiornikiem 50 litrów, którego wydajność wynosi 200 litrów w 10 minut. Podobno to wystarczy na swobodne napuszczenie wody do wanny bez szkody dla pozostałych domowników. Koszt wg wyceny to 55 tys. = materiały 35 tys. zł. (materiały porządne, omijamy markety i chińszczyznę) + piec i osprzęt do pieca 12 tys. + robocizna 8 tys. zł. Mielismy również wycene 10 tys. wyższą, wybraliśmy tanszego ale sprawdzonego. Pan robił u koleżanki. Jutro zaczynają, musiałam dokładnie określiś gdzie jaki kran będzie- wychodzący ze ściany czy z szafki, umywalki itd. na szczęście miałam już wszystko wybrane. Wszystko nabiera tempa. W wiatrołapie tylko podłogówka, czytałam gdzieś że nie powinno się nadmiernie dogrzewać wiatrołapu np. przy drewnianych drzwiach zewn. - a takie zaplanowaliśmy. Pozdrawiam W załaczeniu zdjęcia 1-3 salon, 4 kuchnia, 5 widok z sypialni Oczywiscie dokleiłam prom ale uwierzcie mi widzę gdy płynie ze Sz-na do Świnoujścia - na horyzoncie mam tor wodny do Swinoujścia - kiedyś to sfotografuję. Za chwilę sąsiad mnie zamuruje na szczęście w lewo i w prawo widoki pozostaną Edytowane 16 Kwietnia 2012 przez gosia sz-n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swawrz 16.04.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Kwietnia 2012 Hej Od jakiegoś czasu przeglądam wasze dyskusje na temat tego domu. Projekt już kupiony (wersja podstawowa) i teraz pytanie ile Was kosztowała budowa tego domu. Ja myślę o ścianach z bloczku komórkowego + 15 cm styropianu, na dach blacha, piec na ekogroszek, wentylacja grawitacyjna. Wiem, że ceny silnie zależą od regionu, ale chciałbym mniej więcej wyrobić sobie zdanie ile kasy potrzeba.Czy ktoś z Was ma piec na ekogroszek i Groszka w wersji podstawowej? Jeśli tak to czy mógłbym prosić o informację jaki macie piec, czy komin zostawiliście z boku i jakieś zdjęcie kotłowni. PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts