Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Dziękuję za odpowiedzi.

Mozę ktoś jeszcze ma jakieś uwagi?

Te Twoje satynowe w kuchni rewelka. Rzeczywiście tak się je żle myje?

Widzę pewną regułę jak coś jest mega ładne to musi mieć jakaś wadę nie ma siły

Gosia a te Twoje z Nowej Gali to jaki kolor beż czy bianco?

pozdrawiam

kasia

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Angela007, moje szafki wraz z blatem mają 93,5 cm od podłogi (tj. 89,5 cm szafki + 4 cm grubość blatu)

Kasia, moja Nowa gala jest w kuchni i ma kolor szary MG 12 (jest zdecydowanie jasniejszy niż na zdjęciu), w wiatrołapie mam Ceramika Gres -storm krem (tak jest zapisane na fakturze) w rzeczywistości również jaśniejszy niż na zdjęciu. Zarówno jedne jak i drugie sa półpoler i mają strukturkę ale nic się nie haczy i myja się rewelacyjnie, żadnych smug, kropli itp.

Hej

My mamy gazowy Vailanta jednofunkcyjny czyli z zasobnikiem, instalatorzy odradzali nam dwufunkcyjny (przepływowy) ale ja tam się nie znam. Mam nadzieję że nie pomyliłam pojęć heheh

Zasobnik ma albo 120 albo 150 litrów nie pamiętam dokładnie (jest nas trzech w domku plus pies:)

Kominek po długich poszukiwaniach wybraliśmy KFD Eco iline 5183, zwykły nie narożny, stalowy z wkładem szamotowym, mi się podoba.

Pozdrawiam

Kasia

Fajnie,

A macie może jakąś galerię lub zdjecia kominka ? Zastanawiam się jaką obudowę daliście - prostączy ściętą.

Macie rozprowadzoen powietrze ? jeśli tak to do jakich pomieszczeń.? Chodzi mi głownei czy do pokoiku na dole doprowadziliściei którędy albo do łazienki na dole, lub kuchni.

Jak się sprawuje Valiant, duże rachunki czy zadowleni

Kominek nie jest jeszcze zabudowany, choć mogę podesłać Tobie wizualizacje jakie kamieniarz zaproponował, aczkolwiek jakoś nie jestem do nich przekonana... Ale zabudowa będzie prosta, ścięta chyba do wystroju który sobie wymyśliłam by nie pasowała.

Nie rozprowadzaliśmy powietrza bo kominek ma mieć funkcję jedynie rekraacyjną. Myślałam żeby do pokoju na górze puścić kominem ale kiedyś zobaczyłam że u koleżanki chyba było coś żle zaizolowane i rok w rok malowanie.

Jak się sprawuje jeszcze nie wiemy:) jesteśmy na etapie łazienek dopiero, nie mieszkamy jeszcze i właściwie gaz podłączą nam dopiero jakoś w tym miesiącu. Przepalamy póki co kominkiem,a że ma bardzo dużą szybę daje ciepło że hej:)

A Vailant dobra firma chyba (na pewno nie tania:( więc mam nadzieję że da radę nie wykończyć nas finansowo:)

Piec kupilismy ACV kondensacyjny 2-funkcyjny ze zbiornikiem 50 litrów, którego wydajność wynosi 200 litrów w 10 minut. To wystarczy na swobodne napuszczenie wody do wanny, można w tym samym czasie brac kąpiel pod prysznicem - daję radę nagrzać wodę na bieżaco. Póki co zapłaciliśmy jedną fakturę ale uzywaliśmy w tym okresie tylko ciepłą wodę do mycia - dduuużżżooo wody do mycia ;) nie grzwliśmy jeszze podłogówką wiec trudno powiedzieć. Znajomi mają taki sam piec i użytkowali całą zimę, rachunki mieli stosunkowo niewysokie ale nie pamiętam teraz dokładnie kwoty. Mówia że ACV to mercedes wśród piecy ??? Na razie wszysko działa bez zastrzeżeń.

Kominek mamy firmy hajduk z szybą panoramiczną, podnoszoną do góry - w zwiazku z tym po zabudowie dosyć duży, ale efekt przy paleniu niesamowity - siedząc w jadalni równie dobrze widac ogień jak przy oglądaniu go z pozycji salonu. Nie rozprowadzaliśmy ciepła do pokoi - powód ten sam, który podała Kasia post wyżej. Zdj. przed zabudowa w linku zabudowany chyba gdzieś już wkleiłam wcześniej (str. 162). Zabudowa kanciata z minimalna ilością kamienia. Prostota ponad wszystko :)

pozdr.

Edytowane przez gosia sz-n

Hehhe

CO CI instalatorzy mają z porownywaniem piecy do samochodu.

Nam też powiedzieli ze Valiant to mercedes wśród piecy. Nie wiem jak wyjdzie w praniu ale cenę miał mercedesową heheh, to na bank

Wypowiem się jak już zaczniemy używać;)

Gosiu jadę sprawdzić fakturę tych płytek Storm z Ceramika Gres, ja to muszę wszystko wymacać. Mi się podobają bianco i szare bo są podobne do MASTO przynajmniej na zdjęciu w necie

Masto mam domu i są w miarę gładkie, robiłam próby z wszelkiego rodzaju plamami- wino, cola ketchup sok z buraków, zostawione na płytce na noc i jak wezmę chusteczkę mokrą taką dziecięcą to wszystko znika, próby darcia rajstop też przeszły pomyślnie heheh. Maż mówi że jestem wariatka, a ja po prostu nie chcę się zajechać szorując podłogi szczotką ryżową:)

Hehhe

CO CI instalatorzy mają z porownywaniem piecy do samochodu.

Nam też powiedzieli ze Valiant to mercedes wśród piecy. Nie wiem jak wyjdzie w praniu ale cenę miał mercedesową heheh, to na bank

Wypowiem się jak już zaczniemy używać;)

Gosiu jadę sprawdzić fakturę tych płytek Storm z Ceramika Gres, ja to muszę wszystko wymacać. Mi się podobają bianco i szare bo są podobne do MASTO przynajmniej na zdjęciu w necie

Masto mam domu i są w miarę gładkie, robiłam próby z wszelkiego rodzaju plamami- wino, cola ketchup sok z buraków, zostawione na płytce na noc i jak wezmę chusteczkę mokrą taką dziecięcą to wszystko znika, próby darcia rajstop też przeszły pomyślnie heheh. Maż mówi że jestem wariatka, a ja po prostu nie chcę się zajechać szorując podłogi szczotką ryżową:)

Nie martw się jeszcze ma byc pogodnie, na czwartek 12 stopni zapowiadają:)

więc na pewno zdążycie zakryć dach, trzymam kciuki.

Gosiu byłam w sklepie sprawdzić fakturę tych płytek cermaika gres storm, i po macaniu dochdzę do wniosku że szare i kremowe fakturę mają w miarę gładką, porównywalnie z fakturą masto szarych myśle że w utrzymaniu nie powinno być problemu. Ale ja chciałam mieć kolor bianco:) i tak samo jak w masto bianco faktura jest mocno porowata (tak jakby bianco nie szło ładniej spolerować) i jakoś nie chce mi się wierzyć żeby były one łatwe w utrzymaniu...

Znalazłam natomiast inne płytki w kolorze ivory i grigio, włoska firma Cisa, płytki elegance powierzchnia lapatto czyli też półpoler i są idelanie gładkie w dotyku, ehhh piekne, ale 2 razy droższe od masto. Muszę użyć mojego uroku osobistego żeby przekonać do nich męża:)

Zakończyli nam też elewację hurraa, zaczynamy intensywnie ze środkiem działać...

Może mi ktoś napisac jak dodać link z picasy do moich postów. Pewnie gdzieś wczesniej się pojawił ale nie chce mi się szukać.

Może to zmotywuje mnie do dokumentowania postępów..

Dziękuję

Miłego niedzielnego popołudnia

Dzięki serdecznie za szybką odpowiedź , jesteś niezawodna:)

Czyli Nowa Gala Magma półpoler? A nie wchodzi w te wrąbki? Bo jak przeczytałam że Masto z Paradyża moje wyśnione trzeba na kolańskach i szczotką ryżową to mi się ryczeć chciało A znając mojego kochanego mężulka to naniesie tyle błota do chaty że się zajadę na mopie:) Plus jeszcze 4 latka rozlewająca soki w zawrotnym tempie i golden retriever na dokładkę. Muszą być łatwe do utrzymania w czystości.

Jak bęziesz miala czas to sprawdz co to za płytki w wiatrołpaie są. Mozę te Masto to wcale nie tragedia?

Dzięki serdeczne

Kasia

Do mycia powierzchni pokrytej płytkami gresowymi szkliwionymi i usuwania wszystkich rodzajów zabrudzeń, w tym tłuszczowych, należy stosować dostępne na rynku środki o odczynie zasadowym (alkaicznym). Do usuwania kamienia, który może odkładać się na płytkach po odparowaniu wody używanej do codziennego mycia, jak i usuwaniu zanieczyszczeń powstałych np. po niestarannym montażu prosimy stosować okresowo środki o odczynie kwaśnym (najpopularniejszy to woda z octem).

W pielęgnacji i czyszczeniu płytek gresowych, szkliwionych strukturalnych , a do takich należy Masto Bianco, należy unikać pozostawiania zabrudzenia na powierzchni przez dłuższy czas, ponieważ jego usunięcie może przysporzyć problemów. W takim przypadku najważniejszy jest pierwszy etap działania, czyli rozpuszczenie zabrudzenia. Ten etap jest wielokrotnie zaniedbywany, pomimo, że odgrywa kluczową rolę w procesie usuwania zanieczyszczenia. Wystarczy nanieść na powierzchnię płytek preparat czyszczący i odczekać od kilku do kilkunastu minut, aby środek miał szansę "przegryzienia" się przez brud. Większość osób natomiast myje podłogę za pomocą mopa i zaraz po tym stara się ją wysuszyć - w takim przypadku chemia czyszcząca ma zbyt mało czasu i możliwości wniknięcia między pory, aby w skuteczny sposób usunąć zalegający tam brud.

Ekspert Paradyż

"Wystarczy nanieść na powierzchnię płytek preparat czyszczący i odczekać od kilku do kilkunastu minut, aby środek miał szansę "przegryzienia" się przez brud. Większość osób natomiast myje podłogę za pomocą mopa i zaraz po tym stara się ją wysuszyć - w takim przypadku chemia czyszcząca ma zbyt mało czasu i możliwości wniknięcia między pory, aby w skuteczny sposób usunąć zalegający tam brud"

O matko z córką, toż to cały proces czyszczący a Pan Ekspert twierdzi, że "wystarczy tylko..." :jawdrop:

"Wystarczy nanieść na powierzchnię płytek preparat czyszczący i odczekać od kilku do kilkunastu minut, aby środek miał szansę "przegryzienia" się przez brud. Większość osób natomiast myje podłogę za pomocą mopa i zaraz po tym stara się ją wysuszyć - w takim przypadku chemia czyszcząca ma zbyt mało czasu i możliwości wniknięcia między pory, aby w skuteczny sposób usunąć zalegający tam brud"

O matko z córką, toż to cały proces czyszczący a Pan Ekspert twierdzi, że "wystarczy tylko..." :jawdrop:

Ale to proces samoistny :)

Jaki by ten proces nie był czy samoistny czy nie:) zakrawa mi tu na Perfekcyjną Panią Domu i coś w stylu mycie wanny o 3 nad ranem wow

Niemniej dziękuję Panu?Pani Expert za wyczerpującą odpowiedź na temat płytki i procesu jej czyszczenia. Ja należę jednak do grona ludzi którzy podłogę myją " tylko" za pomocą mopa i wolałabym przy tej technice zostać:) Wylewanie detergentu na kilka kilkanaście minut żeby wyżarł brud:) nie wchodzi w rachubę.

Zaznaczam że lubię porządek w domu ale niewolnicą płytek, nie wiem nawet jak pięknych zostać nie zamierzam.

Pozostaje mi poszukać innych płytek i czekam na opinie innych zadowolonych użytkowników płytek w kolorze ivory/bianco?:)

Dzięki

Hej

No my jeszcze przed kuchnią, ale obawiam się że ta kwota to całkiem realna, zależy od frontów i ilości szuflad (im więcej prowadnic tym drożej).

Chociaż Gosia ma śliczną kuchnię a płaciła chyba mniej niż 16 tys.

My skonczylismy elewację, robię próbę z wklejeniem linka do picasy, mam nadzieje że wyjdzie:)