Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Hej,

tak moja kuchnia kosztowała 13 300 zł. z blatem - bez sprzętów oczywiście. Wszystko zależy od frontów, ilości szuflad, koszy itd. U mnie są 3 widoczne szuflady i 3 schowane za drzwiczkami (pod płytą), mam wszystkie zawiasy bluma ze spowalniaczami również w szufladach (choćbym nie wiem jak była wściekła i chciała sobie ulżyć trzaśnięciem drzwiczkami lub szufladą to nie dam rady - zawsze wyhamują w porę :) ) Fronty z akrylu są jakieś 30% droższe.

A u nas kostka pozbruk stoi przed domkiem i czeka na rozłożenie :) Od jutra mają zacząć, oby pogoda dopisała.

Kasiu, bardzo ładna elewacja - ciekawie wyszła ta ciemniesza wstawka.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No kuchnia to jeden z najdroższych punktów niestety, zaraz po łazienkach. My też zaczniemy z nią walczyć niedługo

Pogoda sprzyja na układanie kostki, a przynamniej piach się nie będzie wnosić.

Ta ciemniejsza wstawka to tzw bonie:) została wymuszona grubością puszki od rolet, która nie ukryła się w styropianie. W Planach jej nie było ale musiałam coś wymyślić na poczkaniu i w sumie jestem zadowolona z efektu:) jest tylko dwa tony ciemniejsza (na zdjęciach wygląda na dużo ciemniejszą) cała elewacja jest gołębia:) i przy oknie w sypialni tym balkonowym też się pojawia...

Taras w planach będzie drewniany:)

Dziekuje:) ja jestem zwolenniczką minimalizmu i nie uśmiechały mi się ozdobniki ale wyszło chyba ok.

Spostrzegawcze oko:) ścianka kolankowa jest rzeczywiście wyższa o jedną cegłe czyli w naszym przypadku 25 cm. Okapów chyba nie przedłużaliśmy przynjamniej nic mi o tym nie wiadomo.;)Zrezygnowalismy tez z ozodobników na dachu nad kuchnią i klatką schodową (oczywiście ze względów oszczędnościowych) za to chce poszaleć we wnętrzach a co, kobiecie też się coś z budowy należy:) Może z tym szaleństwem to przesadziłam ale nie będę oszczędzać na łazienkach:)

Dom jest troszkę na wzniesieniu (mamy lekki spadek na działce) i stad równieżo wrażenie że jest on wyższy.

Pozdrawiam

A Dorka Wasza elewacja cudna!!!

Mój brat ma domek w podobnym stylu, elewacja klinkierowa, czerowny dach i biała stolarka plus biała podbitka (wygląda bosko)

Dzieki! to moje marzenie bylo. Choc troche sie niepokoję, czy ta cegła nie jest za miękka. Podczas październikowych obchodów odkryłam dwie ubite na narożnikach, przy przenoszeniu desek. Za jedna odpowiada w dodatku Inwestor.

AAA tam za miękka! Wygląda cudnie.

Z drugiej strony ile tych dech będzie Inwestor jeszcze nosił:) Wyobraź sobie jak z takiej dechy przywalic w elewację tynkową:)

Poza tym moim skromnym zdaniem kilka drobnych ubytków w cegłach czy ułupań doda Waszemu groszkowi dodatkowego uroku.

Pozdrawiam i radosnego poniedziałku:)

Byłam w oknoplascie, jak mi zrobili symulacje to wyszlo ok 16000 za caly dom wlacznie z piwnica i garazem, z tym ze to sa okna dwuszybowe, 5 komorowe. Bylam tez w innej firmie lokalnej ktora oferuje okna na okuciach ROTO i profilu BRUGMANNA- 3 szybowe, 7 komorowe (polecane do domów energooszczędnych), za caly dom wyszlo ok 17tys. Zastanawiam sie co zrobic, domu pasywnego nie mam, ale roznica 1 tys jest zadna, fajnie byloby miec cieplejsze okna, ale oknoplast znowu jest to znana i dosc ceniona firma, tylko czy warto placic za firme tylko dlatego ze jest znana, czy dac szanse lokalnemu sprzedawcy.

TE DYLEMATY :):):)

My mamy okna z oknoplastu - zamawialiśmy w ubiegłym roku w grudniu - była promocja zimowa - polegała na tym, że montaz był do uzgodnienia ale w okresie I-III. My montowaliśmy 17 II. Mamy Platinium Evolution 3 szyby w tym jedna antywłamaniowa klamki antywłamaniowe z kluczykiem na dole, na górze mamy 2 szyby - cena przed rabatem 20 640,53 zł po rabacie 14 600 zł. Warto sie teraz rozejrzeć na rynku i zaczekać jeszcze chwile na rabaty - wiele firm ich udziela. My z naszychokien jesteśmy zadowoleni.

Odnosnie dylematów - to okna sa dopiero rozgrzewką do prawdziwych dylematów związanych z wykończeniówka :D :D

u nas okna Avante, 3 szybowe, 5 komorowe o współczynniku przenikalności 0,5 dla szyby i 0,7-0,8 dla całego okna (w zależności od okna), wiele ludzi na to nie patrzy a współczynnik całkowity jest dużo ważniejszy niż tylko dla szyby, a taki najczęściej podają sprzedawcy żeby zachęcić.

Zanim zdecydowaliśmy się na te okna, robiliśmy wnikliwą analizę rynku i Avante wypadły najlepiej. Wraz z roletami i montażem wyszło na początku 2012 roku 30tys.

Jednak każdy komu zależy na małych stratach ciepła wybierze okna energooszczędne, które może i więcej kosztują ale przynajmniej zapewnią mniejsze rachunki w przyszłości, szczególnie przy wciąż rosnących cenach gazu czy prądu. Z tego co pamiętam to już kilka osób na groszkowym forum ma Avante.

Edytowane przez delmonio

Witam wzystkich na forum. Jestem nową osobą ale forum obserwuję od ponad roku, jestesmy na etapie okien i skoro na nowo pojawil się ten temat chciałbym was zapytac ile centymetrów wylewki macie i ile do tego trzeba doliczyc jeszcze na podłogi? Nie wiem na jaką wysokość wymierzyć okna a w przyszłym tygodniu ma przyjechać przedstawiciel i je wymierzyć. wiem oczywiście ze wysokośc wylewki można regulować ale jaki jest powiedzmy standart.

Standard zalezy co chcesz miec :) U kazdego wylewka, to co i nad wyglada ciut inaczej. U mnie wyjdzie to okolo 30 cm, bo tak chcielismy...

U Ciebie policz mniej wiecej tak:

5cm styropianu+5cm wylewki daje 10cm, na sam spod lepik+papa ( dla wygody mozes sobie 1cm dodac tak pi razy oko), a moze folia ( to znow <1cm), a moze to i to, roznie ludzie robia... co pod kable, jaka srednica kabli? Na gore jakies plytki (<1cm)? i wyjdzie Ci wynik.

myśleliśmy jakies 5cm steropianu i 5 cm wylewki + własnie podłogowka no i plytki i w niektorych miejscach panele

JA mam podłogówkę na dole, ale żeby nie grzać ziemi trzeba ją dobrze ocieplić. JA dałem 12 cm styropianu i na to 6-8 cm wylewki. razem daje to około 20 cm.

Te podane wielkości to absolutne minimum. Te podane przez ciebie wielkości są za małe.

Proponuje ci założyć do okien również 20 cm luzu - co najmniej.

Ale te wielkości powinny być przemyślane na etapie budowy ścian bo co z tego żę zwiększysz warstwy odłogowe jak ci parapet za chwiel wyjdzie na podłodze.

Wysokość parapetu to 75-85 cm standard jest 80. Tak więc przemyśl również warstwy podłogowe biorąc pod uwagę również parapety.

Kolejna sprawa to wysokość pierwszego stopnia. Twoja brygada budując schody jeśli masz betonowe już musiała założyć warstwy podłogowe żeby zbudować pierwszy stopień. Wystarczy teraz od wysokości pierwszego stopnia odjąć wysokośc drugiego stopnia i wyjdzie ci minimalna założona wielkość warstw podłogi.

Oczywiście pierwszy stopień może być krótszy (jeśli cię to nie razi) więc możesz od tego założenia trochę powiększyć warstwy ale rozsądnie żeby głupio nie wyszło.

A piersze pytanie jest takie - a jak jest w projekcie ? U mnie w groszku było założone 17 cm i tak było robione.