xarra 29.05.2006 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2006 Witam wszystkich groszkowców. Postanowiłam dziś dołączyć do waszego wątku. Dłuuuugo szukaliśmy z mężem projektu (to co podobała sie mi nie odpowiadalo jemu) aż znalazłam groszek ... i jakoś go namówilam. Projektu jeszcze nie kupiłam, ja zdecydowałam się na "Dom w groszku 4" - nie ma go jeszcze na stronie Archonu. Dostałam od nich rzuty na maila. Różnica jest taka, iż jest on troszkę większy do "Dom w groszku" i jest całowice podpiwniczony. Bardzo mi to odpowiada, bo chcemy zrobić garaż pod salonem i jadalnią - nie musimy więc ponosić dodatkowych kosztów na projekt piwnicy bo będzie gotowiec. Nie wykluczam różnych zmian, ale o tym innym razem. pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 01.06.2006 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Czerwca 2006 ...ja zdecydowałam się na "Dom w groszku 4" - nie ma go jeszcze na stronie Archonu. Dostałam od nich rzuty na maila. ... Już jest. Fajny, ale mi chyba bardziej podoba się "Dom w groszku 3". Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 02.06.2006 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Jak dla mnie Dom w groszku 4 jest idealny. Jak go zobaczyłam, to żałowałam, że rok temu jeszcze go nie było. Jedyne co mnie pociesza, to ... Koszty budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 02.06.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 koszty groszku 4 będą większe niż groszka, bo nie dośc, że jest on większy to jest całkowicie podpiwniczony a to dodatkowa kondygnacja - i to niestety babranina w ziemi, ale cóż mąż się uparł to będzie miał piwnicę.Groszek 3 jest trochę większy od groszka 4 (nie licząc piwnicy) a metrów i tak będzie dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 02.06.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Czerwca 2006 Witam.Rzeczywiscie szkoda ze groszek 4 ukazał sie kilka miesiecy za pozno.Ja musiałam dorabiac piwnice a to dodatkowy koszt.Po mojej piwnicy widze ze moj groszek wcale nie jest za duzy,niestety juz taki pozostanie i bedzie musial nam wystarczyc jesli chodzi o metraz.Natomiast jezeli chodzi o podpiwniczenie to koszty sa nie takie małe,wolałabym bez podpiwniczenia ale moja działka wymogła na nas piwnice inaczej sie nie dało za duzy skos.Na pewno piwnica nam sie przyda-będzie tam garaż,pralnia oraz kotlownia wraz ze składzikiem na opał.Udało nam sie rowniez w podschodzoi wykombinowac dosc spora piwniczke na zapasy na zimę.W tym tygodniu zalewamy strop nad piwnicą, a potem to juz z gorki.Ta piwnica pochłoneła nam bardzo dużo czasu i oczywiscie pieniedzy.Jak sie naucze wklejac zdjecia to zamieszcze je na forum.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 04.06.2006 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Witam Was po przerwie! 2 tygodnie temu pożegnaliśmy się z naszym ukochanym mieszkankiem - ciasnym ale własnym. Stało się, teraz wynajmujemy i nie ma odwrotu trzeba szybko budować żeby Boże Narodzenie przywitać już we własnym, wymarzonym domku. Na mojej budowie była przerwa ale teraz stoją już ściany do wysokości nadproży i budowa zaczyna wyglądać jak dom. Fajne uczucie kiedy wchodzi się do salonu i wygląda przez okno. Wkrótce zamieszczę zdjęcia. Serdecznie pozdrawiam! Acha, RobercieNicki - znalazłam kosztorys, jesteś jeszcze zainteresowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 04.06.2006 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2006 Witam Was po przerwie! 2 tygodnie temu pożegnaliśmy się z naszym ukochanym mieszkankiem - ciasnym ale własnym. Stało się, teraz wynajmujemy i nie ma odwrotu trzeba szybko budować żeby Boże Narodzenie przywitać już we własnym, wymarzonym domku. Na mojej budowie była przerwa ale teraz stoją już ściany do wysokości nadproży i budowa zaczyna wyglądać jak dom. Fajne uczucie kiedy wchodzi się do salonu i wygląda przez okno. Wkrótce zamieszczę zdjęcia. Serdecznie pozdrawiam! Acha, RobercieNicki - znalazłam kosztorys, jesteś jeszcze zainteresowany? Witaj ulcia! Już myśleliśmy, że Cię zamurowało Pewnie niedługo pojawią się nowe zdjęcia w albumie? Ale jesteście odważni - my mieszkanko sprzedamy w momencie kiedy będziemy mogli się wprowadzić do domku. Ale to jeszcze nieprędko. Mój architekt znowu się popisał - oddał dokumentację tj. projekt, projekt zagospodarowania i przyłącza do Starostwa, ale nie dostarczył projektu rozbudowy sieci wodnej i energetycznej, bo biedny nie zdążył Na dodatek ostatnio zadzwonił i prosił o zaliczkę. Dostał. Dostał zapewnienie, że w dniu kiedy otrzymam kompletną zgodę na budowę on otrzyma całą kasę - ani dnia wcześniej. A co do kosztorysu jeśli możesz mi wysłać to będę zobowiązany. .Adres przypominam na priva. Życzę powodzenia i jak najmniej niespodzianek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 05.06.2006 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Witam. Rzeczywiscie szkoda ze groszek 4 ukazał sie kilka miesiecy za pozno.Ja musiałam dorabiac piwnice a to dodatkowy koszt.Po mojej piwnicy widze ze moj groszek wcale nie jest za duzy,niestety juz taki pozostanie i bedzie musial nam wystarczyc jesli chodzi o metraz. Ciekawi mnie bardzo ile kosztuje dorobienie projektu piwnicy. A tak w ogóle to ile bierze architekt za adaptację???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 05.06.2006 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Gdyby ktoś miał ochotę to fotki już są. Dzisiaj zamontowali okna i tak powoli posuwamy się dalej. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 05.06.2006 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 blackrsSuper zdjęcia. Widzę, że też robisz lustrzane odbicie i zlikwidowałeś jedno okno balkonowe w salonie. U mnie jest tak samo.A schody będziesz miał drewniane?I dlaczego nie masz podciągów? A teraz pytanie do wszystkich. Robicie deskowanie, czy folię? My już po prostu głupiejemy, bo każdy nam inaczej doradza. Nasz wykonawca - deskować, kier. bud. - foliować, dekarz - deskować, we wszystkich ostatnich muratorach - foliować itd. itd.Dostaliśmy próbki folii Tyvek Solid, Pro i Supro. Wczoraj laliśmy wodę z kranu mocnym strumieniem i nic nie przecieka. Mamy ostatni tydzień na podjęcie decyzji, bo za tydzień wraca nasz wykonawca i ewentualnie trzeba będzie zamówić deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 05.06.2006 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Blackrs!Jeszcze, jeszcze, jeszcze!!!!Masz może więcej ujęć w środku? Och, jak miło zobaczyć projekt w realu. Od razu poprawił mi się humor. A jakie są Twoje wrażenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 05.06.2006 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 KozAnka Schody będą drewniane - lada dzień wyruszam na poszukiwanie stolarza. A podciągi - pierwsze słyszę, powiedz co to? Ulcia Zdjęć ze środka kilka jeszcze mam, ale mało na nich widać. Za parę dni zrobię nowe fotki wnętrz - już otynkowanych. A wrażenia? Ogólnie fajnie, domek taki akurat, ale najważniejsze wg mnie to otoczenie. Moja działka jest na wsi i czasami jak na niej zasiądę, aby pański okiem wszystko objąć, to czuję się jak w bajce - śpiew ptaków, porykiwanie krów, szum wiatru i poa tym cisza, cisza, cisza.. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 05.06.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Czerwca 2006 Podciągi to takie wieńce, tylko że wieńce leżą na ścianach, a podciągi "wiszą" w powietrzu. Ja w przejściu z korytarza do salonu mam taką belkę pod sufitem (to właśnie ten podciąg), a u Ciebie tego nie ma. Szkoda, że nie mam cyfrówki i nie mogę zdobić zdjęcia, to byś zobaczył o co mi chodzi. Ale zobacz w projekcie bo tam jest to zaznaczone. I drugi podciąg w korytarzu też. Jeszcze raz przyjrzałam się Twoim zdjęciom i tak to wygląda, jakby wieńca też nie było. Twój strop leży bezpośrednio na ścianach? Kierownik budowy się na to zgodził? W projekcie natomiast nie ma wieńca nad ścianką kolankową i moi kier. bud. i wykonawca zgodnie stwierdzili, że to błąd i ten dodatkowy wieniec trzeba będzie zrobić. Ten akurat chyba u Ciebie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 08.06.2006 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Tak oglądam sobie zdjęcia z budowy zrobione przez blackrs i nie mogę doczekać się mojego. Ja dopiero zaczynam i długa droga przede mną. W niedługim czasie będę składać wniosek o decyzję o warunkach zabudowy. Mam wątłą nadzieję, że chociaż piwnicę zdążymy w tym roku postawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolf111 08.06.2006 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Czerwca 2006 Witam po bardzo długiej nieobecnośni, widzę że przybyło tutaj kilku nowych zwolenników groszka i widzę bardzo duże postępy w pracach budowlanych przy waszych domkach w groszku, ja dopiero zaczynam w tą sobotę tz. na moją działkę wieżdża koparka i będę robił wykopy pod piwnicę i ławy fundamentowe potem chudy beton, zbrojenie i zalewanie fundamentów myślę, że do Bożego Ciała zdążę, a potem wyjście z ziemi na stan zero. Wszystkie te prace postaram się utrwalić na zdjęciach i zamieścić na forum . Pozdrawiam !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 12.06.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Jestem juz po zalaniu stropu nad piwnica i w najblizszym czasie zaczne izolacje sciany fundamentowej piwnicy.Jestem ciekawa co u Was koczani słychac jak radzicie sobie z budowa naszych groszkow?.Odezwijcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 13.06.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Wczoraj złożliśmy wniosek o decyzję o warunkach zabudowy... wreszcie. I niestety twierdzą, że potrwa to z 2 miechy. Mówią, że może będę musiała robić jakiś projekt wjazdu na działkę czy coś takiego. Dodam, iż wjazd na działkę jest bezpośrednio z drogi powiatowej. Czy ktoś z was musiał uzgadniać wjazd na działkę to z zarządem dróg???? I tak: tu 2 miesiące, adaptacja i różne inne z miesiąc, pozwolenie też 2 miesiące, 2 tygodnie uprawomocnienie i ... jest listopad. Mam jeszcze troszkę nadziei, że jednak coś z tego będzie w tym roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 13.06.2006 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 xarra Ja musiałam uzgadniać zmianę wjazdu z Zarządcą Dróg. Miałam stare ogrodzenie na działce z bramą na środku, a chciałam przesunąć ją na bok i dlatego musiałam mieć na to zgodę. Na szczęście drogę mam gminną czy tam lokalną (już nie pamiętam) i nie musiałam robić żadnego projektu zjazdu. W przypadku drogi powiatowej, to rzeczywiście tak jest. Na pewno coś można znaleźć o tym na forum, bo pamiętam, że o tym czytałam. U mnie nic się nie dzieje. Wykonawca miał wrócić wczoraj, ale nie wrócił i będę musiała jeszcze tydzień na niego poczekać. Dobrze, że teraz chociaż odbiera telefon. Aktualnie zbieramy wyceny na okna i szukamy drzwi zewnętrznych. Z tymi drzwiami to mamy problem, bo zostawiliśmy szerokość tak jak w projekcie 110 cm, wykonawca dodał 1 cm, więc właściwie mamy 111, natomiast szerokość na typowe skrzydło "90" w przypadku antywłamaniowych wynosi 100, a drewnianych 106, więc mamy trochę za dużo i prawdopodobnie będziemy musieli zamawiać na wymiar. Natomiast jeśli chodzi o wysokość, to trochę obniżyliśmy - chyba do 212, bo te 230 z projektu wydawało nam się za dużo. Teraz szukamy drzwi z przeszkleniem i ciężko znaleźć jakieś fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 15.06.2006 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Czerwca 2006 Drodzy groszkowcy - co u Was słychac jak Wasze budowy-jak postępują prace budowlane?.Odezwijcie się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 16.06.2006 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Cześć!U mnie kończą się ściany parteru, jutro ostatnie uzgodnienia co do okien, bo chciałabym jeszcze trochę z nimi pokombinować, np. zrobić taki wąski świetlik w ścianie kuchennej, żeby móc podglądać kto stoi przed dzrzwiami wejściowymi. Ale boję się, że kierbud mnie zabije wzrokiem, a niech tam, zapytać mogę! Trochę jestem wkurzona bo termin zakończenia stanu surowego był 10 czerwca a tu bujamy się powolutku ze ścianami jakby czas stał w miejscu. Niestety firma obsługuje też inną budowę i musimy być cierpliwi. Zostałam postawiona przed wyborem - jaka dachówka: czerwona czy brązowa? Kierownik sugeruje czerwoną, że niby najbardziej uniwersalna a mnie trochę kusi ten ciemny brązik. Uwaga: ogłaszam plebiscyt! Zdjęcia wkrótce.Pozdrowionka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts