Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

:lol: Witam wszystkich groszkowców. Postanowiłam dziś dołączyć do waszego wątku. Dłuuuugo szukaliśmy z mężem projektu (to co podobała sie mi nie odpowiadalo jemu) aż znalazłam groszek ... i jakoś go namówilam. Projektu jeszcze nie kupiłam, ja zdecydowałam się na "Dom w groszku 4" - nie ma go jeszcze na stronie Archonu. Dostałam od nich rzuty na maila. Różnica jest taka, iż jest on troszkę większy do "Dom w groszku" i jest całowice podpiwniczony. Bardzo mi to odpowiada, bo chcemy zrobić garaż pod salonem i jadalnią - nie musimy więc ponosić dodatkowych kosztów na projekt piwnicy bo będzie gotowiec. Nie wykluczam różnych zmian, ale o tym innym razem.

pozdrawiam wszystkich

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

koszty groszku 4 będą większe niż groszka, bo nie dośc, że jest on większy to jest całkowicie podpiwniczony a to dodatkowa kondygnacja - i to niestety babranina w ziemi, ale cóż mąż się uparł to będzie miał piwnicę.

Groszek 3 jest trochę większy od groszka 4 (nie licząc piwnicy) a metrów i tak będzie dużo.

Witam.

Rzeczywiscie szkoda ze groszek 4 ukazał sie kilka miesiecy za pozno.Ja musiałam dorabiac piwnice a to dodatkowy koszt.Po mojej piwnicy widze ze moj groszek wcale nie jest za duzy,niestety juz taki pozostanie i bedzie musial nam wystarczyc jesli chodzi o metraz.Natomiast jezeli chodzi o podpiwniczenie to koszty sa nie takie małe,wolałabym bez podpiwniczenia ale moja działka wymogła na nas piwnice inaczej sie nie dało za duzy skos.Na pewno piwnica nam sie przyda-będzie tam garaż,pralnia oraz kotlownia wraz ze składzikiem na opał.Udało nam sie rowniez w podschodzoi wykombinowac dosc spora piwniczke na zapasy na zimę.W tym tygodniu zalewamy strop nad piwnicą, a potem to juz z gorki.Ta piwnica pochłoneła nam bardzo dużo czasu i oczywiscie pieniedzy.Jak sie naucze wklejac zdjecia to zamieszcze je na forum.Pozdrawiam

Witam Was po przerwie!

2 tygodnie temu pożegnaliśmy się z naszym ukochanym mieszkankiem - ciasnym ale własnym. Stało się, teraz wynajmujemy i nie ma odwrotu trzeba szybko budować żeby Boże Narodzenie przywitać już we własnym, wymarzonym domku.

Na mojej budowie była przerwa ale teraz stoją już ściany do wysokości nadproży i budowa zaczyna wyglądać jak dom. Fajne uczucie kiedy wchodzi się do salonu i wygląda przez okno. :p

Wkrótce zamieszczę zdjęcia. Serdecznie pozdrawiam!

Acha, RobercieNicki - znalazłam kosztorys, jesteś jeszcze zainteresowany?

Witam Was po przerwie!

2 tygodnie temu pożegnaliśmy się z naszym ukochanym mieszkankiem - ciasnym ale własnym. Stało się, teraz wynajmujemy i nie ma odwrotu trzeba szybko budować żeby Boże Narodzenie przywitać już we własnym, wymarzonym domku.

Na mojej budowie była przerwa ale teraz stoją już ściany do wysokości nadproży i budowa zaczyna wyglądać jak dom. Fajne uczucie kiedy wchodzi się do salonu i wygląda przez okno. :p

Wkrótce zamieszczę zdjęcia. Serdecznie pozdrawiam!

Acha, RobercieNicki - znalazłam kosztorys, jesteś jeszcze zainteresowany?

Witaj ulcia!

Już myśleliśmy, że Cię zamurowało :wink: Pewnie niedługo pojawią się nowe zdjęcia w albumie? :) Ale jesteście odważni - my mieszkanko sprzedamy w momencie kiedy będziemy mogli się wprowadzić do domku. Ale to jeszcze nieprędko. Mój architekt znowu się popisał - oddał dokumentację tj. projekt, projekt zagospodarowania i przyłącza do Starostwa, ale nie dostarczył projektu rozbudowy sieci wodnej i energetycznej, bo biedny nie zdążył :evil: :evil: :evil: Na dodatek ostatnio zadzwonił i prosił o zaliczkę. Dostał. Dostał zapewnienie, że w dniu kiedy otrzymam kompletną zgodę na budowę on otrzyma całą kasę - ani dnia wcześniej. A co do kosztorysu jeśli możesz mi wysłać to będę zobowiązany. :wink: :D .Adres przypominam na priva. Życzę powodzenia i jak najmniej niespodzianek.

Witam.

Rzeczywiscie szkoda ze groszek 4 ukazał sie kilka miesiecy za pozno.Ja musiałam dorabiac piwnice a to dodatkowy koszt.Po mojej piwnicy widze ze moj groszek wcale nie jest za duzy,niestety juz taki pozostanie i bedzie musial nam wystarczyc jesli chodzi o metraz.

Ciekawi mnie bardzo ile kosztuje dorobienie projektu piwnicy. A tak w ogóle to ile bierze architekt za adaptację????

blackrs

Super zdjęcia. Widzę, że też robisz lustrzane odbicie i zlikwidowałeś jedno okno balkonowe w salonie. U mnie jest tak samo.

A schody będziesz miał drewniane?

I dlaczego nie masz podciągów?

A teraz pytanie do wszystkich. Robicie deskowanie, czy folię? My już po prostu głupiejemy, bo każdy nam inaczej doradza. Nasz wykonawca - deskować, kier. bud. - foliować, dekarz - deskować, we wszystkich ostatnich muratorach - foliować itd. itd.

Dostaliśmy próbki folii Tyvek Solid, Pro i Supro. Wczoraj laliśmy wodę z kranu mocnym strumieniem i nic nie przecieka. Mamy ostatni tydzień na podjęcie decyzji, bo za tydzień wraca nasz wykonawca i ewentualnie trzeba będzie zamówić deski.

KozAnka

Schody będą drewniane - lada dzień wyruszam na poszukiwanie stolarza. A podciągi - pierwsze słyszę, powiedz co to?

Ulcia

Zdjęć ze środka kilka jeszcze mam, ale mało na nich widać. Za parę dni zrobię nowe fotki wnętrz - już otynkowanych. A wrażenia? Ogólnie fajnie, domek taki akurat, ale najważniejsze wg mnie to otoczenie. Moja działka jest na wsi i czasami jak na niej zasiądę, aby pański okiem wszystko objąć:), to czuję się jak w bajce - śpiew ptaków, porykiwanie krów, szum wiatru i poa tym cisza, cisza, cisza..

Pozdrówka.

Podciągi to takie wieńce, tylko że wieńce leżą na ścianach, a podciągi "wiszą" w powietrzu. Ja w przejściu z korytarza do salonu mam taką belkę pod sufitem (to właśnie ten podciąg), a u Ciebie tego nie ma. Szkoda, że nie mam cyfrówki i nie mogę zdobić zdjęcia, to byś zobaczył o co mi chodzi. Ale zobacz w projekcie bo tam jest to zaznaczone. I drugi podciąg w korytarzu też.

Jeszcze raz przyjrzałam się Twoim zdjęciom i tak to wygląda, jakby wieńca też nie było. Twój strop leży bezpośrednio na ścianach? Kierownik budowy się na to zgodził?

W projekcie natomiast nie ma wieńca nad ścianką kolankową i moi kier. bud. i wykonawca zgodnie stwierdzili, że to błąd i ten dodatkowy wieniec trzeba będzie zrobić. Ten akurat chyba u Ciebie jest.

Tak oglądam sobie zdjęcia z budowy zrobione przez blackrs i nie mogę doczekać się mojego. Ja dopiero zaczynam i długa droga przede mną. W niedługim czasie będę składać wniosek o decyzję o warunkach zabudowy. Mam wątłą nadzieję, że chociaż piwnicę zdążymy w tym roku postawić :(

Witam po bardzo długiej nieobecnośni, widzę że przybyło tutaj kilku nowych zwolenników groszka :lol: :lol: i widzę bardzo duże postępy w pracach budowlanych przy waszych domkach w groszku, ja dopiero zaczynam w tą sobotę tz. na moją działkę wieżdża koparka i będę robił wykopy pod piwnicę i ławy fundamentowe potem chudy beton, zbrojenie i zalewanie fundamentów myślę, że do Bożego Ciała zdążę, a potem wyjście z ziemi na stan zero. Wszystkie te prace postaram się utrwalić na zdjęciach i zamieścić na forum . Pozdrawiam !!!

Wczoraj złożliśmy wniosek o decyzję o warunkach zabudowy... wreszcie. I niestety twierdzą, że potrwa to z 2 miechy. Mówią, że może będę musiała robić jakiś projekt wjazdu na działkę czy coś takiego. Dodam, iż wjazd na działkę jest bezpośrednio z drogi powiatowej. Czy ktoś z was musiał uzgadniać wjazd na działkę to z zarządem dróg????

I tak: tu 2 miesiące, adaptacja i różne inne z miesiąc, pozwolenie też 2 miesiące, 2 tygodnie uprawomocnienie i ... jest listopad. Mam jeszcze troszkę nadziei, że jednak coś z tego będzie w tym roku. :-?

xarra

Ja musiałam uzgadniać zmianę wjazdu z Zarządcą Dróg. Miałam stare ogrodzenie na działce z bramą na środku, a chciałam przesunąć ją na bok i dlatego musiałam mieć na to zgodę. Na szczęście drogę mam gminną czy tam lokalną (już nie pamiętam) i nie musiałam robić żadnego projektu zjazdu. W przypadku drogi powiatowej, to rzeczywiście tak jest. Na pewno coś można znaleźć o tym na forum, bo pamiętam, że o tym czytałam.

U mnie nic się nie dzieje. Wykonawca miał wrócić wczoraj, ale nie wrócił i będę musiała jeszcze tydzień na niego poczekać. Dobrze, że teraz chociaż odbiera telefon.

Aktualnie zbieramy wyceny na okna i szukamy drzwi zewnętrznych. Z tymi drzwiami to mamy problem, bo zostawiliśmy szerokość tak jak w projekcie 110 cm, wykonawca dodał 1 cm, więc właściwie mamy 111, natomiast szerokość na typowe skrzydło "90" w przypadku antywłamaniowych wynosi 100, a drewnianych 106, więc mamy trochę za dużo i prawdopodobnie będziemy musieli zamawiać na wymiar. :x

Natomiast jeśli chodzi o wysokość, to trochę obniżyliśmy - chyba do 212, bo te 230 z projektu wydawało nam się za dużo. Teraz szukamy drzwi z przeszkleniem i ciężko znaleźć jakieś fajne.

Cześć!

U mnie kończą się ściany parteru, jutro ostatnie uzgodnienia co do okien, bo chciałabym jeszcze trochę z nimi pokombinować, np. zrobić taki wąski świetlik w ścianie kuchennej, żeby móc podglądać kto stoi przed dzrzwiami wejściowymi. Ale boję się, że kierbud mnie zabije wzrokiem, a niech tam, zapytać mogę! Trochę jestem wkurzona bo termin zakończenia stanu surowego był 10 czerwca a tu bujamy się powolutku ze ścianami jakby czas stał w miejscu. Niestety firma obsługuje też inną budowę i musimy być cierpliwi. Zostałam postawiona przed wyborem - jaka dachówka: czerwona czy brązowa? Kierownik sugeruje czerwoną, że niby najbardziej uniwersalna a mnie trochę kusi ten ciemny brązik. Uwaga: ogłaszam plebiscyt!

Zdjęcia wkrótce.

Pozdrowionka!