Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas na dole jest podłogówka mamy styropian 10 cm + 6 (7) cm wylewki + panele lub kafelki. Parapet i blat w kuchni to jedna płaszczyzna. Supernik ma rację - przy budowie schodów pierwszy stopień na dole jest wyższy od pozostałych o właśnie wysokość wylewki i styropianu. Poziom tzw. zero również widać przy drzwiach balkonowych i drzwiach wyjściowych - no chyba, że ktoś ma próg powyżej podłogi ale chyba nikt tak nie robi. Na górze mamy kaloryfery i podłogówkę w łazience - 4 cm styropianu + 6(7) cm wylewki.

Supernik nie podpowiem, my w poprzednią zimę nic nie robiliśmy - okna były zabite dechami na głucho. Zczęlismy działać w połowie lutego - elektryk itd.

Witam wszystkich:welcome:

Supernik my postanowiliśmy po prostu zrobić wszystko, żeby jak najszybciej tam zamieszkać. Ponieważ stwierdziliśmy, że jest już tyle zrobione, że trzeba grzać, a jak grzać, to wypadałoby tam być:) No i jakoś tak wyszło, że zarządziliśmy przeprowadzkę;) Najbardziej przeraża mnie brak ocieplenia, brak wyłożonych schodów, no i ten pier...nik na podwórku:bash: Ale da się jakoś przeżyć... chyba:rolleyes: No i muszę jeszcze się wywiedzieć co zrobić, żeby mieszkać tam legalnie i ile to trwa:bash: Może ktoś z już mieszkających coś mi podpowie ?

Kilka zdjęć wrzucam do pooglądania:popcorn:

Szachownica w kuchni została mianowana placem zabaw - można chodzić po białym, bądź po czarnym, bądź grać w warcaby:D

P1000856.JPG

P1000857.JPG

P1000858.JPG

P1000855.JPG

P1000862.JPG

Anio123, gratuluję przeprowadzki :) Miłego mieszkania w domku.

Mam chwilowo jakiś problem z kompem i nie chcą mi sie otworzyć (powiększyć ) zdjecia. Mam nadzieję, ze wieczorem sobie obejrzę bez problemu. Czy w dolnej łazience masz kafle stella lub bardzo podobne, a znacznie drozsze la rable? Ja mam stellę w górnej łazience :) Podłoga w kuchni extra i oczywiscie zachęca do partyjki warcabów.

Witam wszystkich.

Wracając do tematu okien to podam więcej szczegółów: założyliśmy okna firmy Vetrex V70 Optimal Black - 3 szybowe 4x18x4x18x4 o przenikalności 0,5 i sa to okna 5 kmorowe. Zasugerowaliśmy się opinią naszych znajomych którzy mają te okna od lutego i są bardzo zadowoleni. Mają fajne okucia Roto nts z czarną powłoką galwaniczną która podobna jest do teflonu. Pozatym założyliśmy tzw. ciepłe parapety które są patentem Vetreksu - coś z twardego styropianu z gotowymi wyżłobieniami na okno. Koszt do wszystkich okien to 500 zł ale podobno mają zmniejszyć przenikanie zimna pod parapetami.

Odnośnie wylewek to u nas przewidujemy 10 cm styropianu i 7 cm wylewki na dole, a na górze 5 cm styropianu i 5 cm wylewki- zastanawiamy sie co dać pod styropian - czy papa nie będzie się kiedyś rozkładać pod wylewką i dawać niezdrowe opary.

Hej

Pozwólcie, że się przywitam. od jakiegoś czasu (3 miesięcy) należę do braci Groszków. Budujemy się w Siekierkach Wielkich (koło Paczkowa). Aktualnie dach jest deskowany i w przeciągu najbliższych dwóch tygodni mam nadzieje na osiągniecie SSO. Reszta prac w przyszłym roku. Dzięki uprzejmości Kasi i Łukasza mieliśmy przyjemność obejrzeć Groszka na żywo. Jeszcze raz wielkie dzięki.

Ania Brzoskiwinia

Jeśli masz już ściany to nie możesz sobie zmieniać poziomu posadzki. Musi on być taki jak został przyjęty przez budowlańców. Jeśli zwiększysz grubość posadzki nie zmniejszając równocześnie grubości ocieplenia to:

- zmieni się wysokość parapetów

- pierwszy stopień będzie miał inną wysokość niż pozostałe

- niestandardowe okno tarasowe jak i drzwi

Jeśli masz wylane schody zewnętrzne, taras to ich poziom również nie będzie pasował

Pozdrawiam

Sebastian

Pralnia, korytarz - góra, kuchnia.

Na dziś wystarczy.

Witam w rodzinie groszkowców i pozdrawiam ze spowitego we mgle Szczecina.

Anio123 - zmieniłam komputer i zdjęć nadal nie mogę powiększyć, dorkaS też zgłasza, że nie otwiera - błąd chyba po Twojej stronie.

PB159624.jpg

PB159623.jpg

PB159628.jpg

PB159645.jpg

PB159646.jpg

Edytowane przez gosia sz-n

Anio123 - zmieniłam komputer i zdjęć nadal nie mogę powiększyć, dorkaS też zgłasza, że nie otwiera - błąd chyba po Twojej stronie.

Faktycznie mój błąd. Jakoś tak z rozpędu zmniejszyłam zdjęcia i nie sprawdziłam do jakiego rozmiaru. W tej chwili nie mam już dostępu do oryginałów, to nie wrzucę, ale jutro może uda mi się cyknąć kolejne.

Płytki na dole to Stella - wyłożony będzie tylko prysznic.

Gosiu, Twoja kuchnia faktycznie wydaje się spora i taka lekka.

Edytowane przez anio123

Sebastian witajcie na forum:) Ciesze się że moglismy pomóc:) Jak Wam idzie budowa?

Gosia rzeczywiście miło w tym Twoim groszku. w Poznaniu też mgła nie odpuszcza:)

Supernik my nie mieszkamy jeszcze ale wykańczamy, więc odpaliliismy piec.

Aktualnie robiona jest łazienka na górze i schody, niby kominek przy tych temperaturach by wystarczył, ale podłączyli nam wodę i została napuszczona w kaloryfery (podłogówkę mammy tylko w wiatrołapie, korytarzu, kuchni i łazienkach) w pokojach są kaloryfery. A jak już jest to żeby nie zamarzła trzeba byłoby ją spucić. Więc komisyjnie odpaliliśmy piec w tym tygodniu:)

Pozdrawiam

Kasia

Sebastian witajcie na forum:) Ciesze się że moglismy pomóc:) Jak Wam idzie budowa?

Gosia rzeczywiście miło w tym Twoim groszku. w Poznaniu też mgła nie odpuszcza:)

Supernik my nie mieszkamy jeszcze ale wykańczamy, więc odpaliliismy piec.

Aktualnie robiona jest łazienka na górze i schody, niby kominek przy tych temperaturach by wystarczył, ale podłączyli nam wodę i została napuszczona w kaloryfery (podłogówkę mammy tylko w wiatrołapie, korytarzu, kuchni i łazienkach) w pokojach są kaloryfery. A jak już jest to żeby nie zamarzła trzeba byłoby ją spucić. Więc komisyjnie odpaliliśmy piec w tym tygodniu:)

Pozdrawiam

Kasia

Całkiem dobrze. Jeśli pogoda wytrzyma to w przeciągu następnych dwóch tygodni dach będzie na miejscu (jedna strona jest już przygotowana do położenia dachówki, a druga zaawansowana na 50%). W środku murarze zakończyli już wszelkie prace. Teraz muszę pomyśleć o elektryce i w końcu zdecydować się czym będzie grzane. gaz mamy w drodze, ale mimo wszystko myślę o ekogroszku. Najlepiej byłoby włożyć dwa piece, ale te koszty ...

Groszkowcy grzejący gazem - ile Was kosztuje ogrzewanie i jaką temperaturę, ocieplenie macie?

Przy okazji ile Was kosztowała elektryka i instalacja CO?

Pozdrawiam

Sebastian