Kasia i Łukasz 19.11.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Sebastian idziecie jak burza! Super Supernik grzejniki są firmy Purmo, zwyczajne bez żadnych wydziwiasów W łazienkach obu, wiatrołapie korytarzu i kuchni jest podłogówka, plus w łazienkach grzejniki na schnące ręczniki:) CO do stopnia zaawansowanie robót, to dom jest ocieplony i otynkowany (choć miał być w marcu- polecam te prace przed wykończeniowką bo jest z tego niezły bajzel) Piec i kominek zamontowane i odpalone. Piec ustawiony na jakieś 20 stopni i mimo braku podłóg, drzwi i mebli jest ciepło. (bez grzania kominkiem bo mąż sprawdza czy piec działa jak trzeba. Aktualnie robiona jest górna łazienka. Wymyśliliśmy system że jedziemy od góry, czyli łazienka, podłogi w pokojach, schody już się robią (montaż pewnie na dniach), montaż drzwi (czekają oparte o ściany), zamykamy górę i jedziemy z dołem, kuchnia (montaż na styczeń) dolna łazienka (nasz glazurnik to "struś pędziwiatr" nie żartuję obudowę wanny robi już 2 tygodnie heheh, aczkolwiek jest mega dokładny, a jaj jestem dość cierpliwa:) no i malowanie i montaż drzwi na dole na koniec. W planach jest przeprowadzka na marzec ustalona, ale jak wiadomo życie zweryfikuje plany. My mieszkamy na sąsiedniej działce więc właściwie cały czas jesteśmy na budowie. Myśleliśmy żeby przeprowadzić się jak tylko będzie górna łazienka ale pomysł upadł bo dziecko jest alergikiem i pewnie ciężko byłoby jej wytrzymać w pyle z ciętych płytek. W wykańczaniu najgłupsze jest to że człowiek się napracuje a tak naprawdę efekty nie są tak spektakularne jak przy murowaniu ścian czy kładzeniu dachu, w każdym bądź razie przed nami pracowita zima:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anio123 19.11.2012 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 (edytowane) Witajcie:) Kasia i Łukasz, trzymam kciuki za wykończeniówkę. Dla mnie to trudny czas - niby widać metę, ale już jakoś tchu brakuje:bash: Zazdroszczę Wam, że macie budowę tak blisko - ja swój domek wizytuję zdecydowanie zbyt rzadko. swawrz, my nawet nie zastanawialiśmy się nad innym ogrzewaniem - tylko gaz. Nawet jak mąż był na targach budowlanych w Łodzi, to facet od pomp ciepła stwierdził, że jak jest gaz, to on nawet do pompy nie da rady przekonać. Z doświadczeń moich znajomych ekogroszek i gaz wychodzą bardzo podobnie w eksploatacji. A z gazem jednak mniej roboty, czyściej, mniej miejsca zajmuje. No i oni wodę latem grzeli prądem... Tylko, że gaz to też koszt przyłącza - u nas wyszło ok 6-7tys za 5m przyłącza, skrzynkę i projekt:bash: Zdjęć nowych brak, ale wrzucę te wcześniejsze. Góra - nasza sypialnia i pokoik córki - są dwa niemal bliźniacze, bo zmieniliśmy nieco ścianki działowe na górze. Edytowane 19 Listopada 2012 przez anio123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anio123 19.11.2012 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 19.11.2012 12:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 O, fajnie, teraz się ładnie otwierają! Świetna ta czarno-biała podłoga! Anio123, którego Ty masz groszka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anio123 19.11.2012 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2012 Nasz groszek, to ten podstawowy bez garażu. Sporo jednak w nim zmieniliśmy - wydłużyliśmy, zmieniliśmy okna, przeorganizowaliśmy niemal całą górę, podnieśliśmy strop. Gdzieś to wcześniej chyba opisałam. Na szczęście architekt adaptujący budynek zrobił to niemal za darmo:rolleyes: Wyszedł nam taki groszek indywidualny. I dziękuję w imieniu podłogi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Łukasz 20.11.2012 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 Anio123Rzeczywiście super podłoga w kuchni, ja myślałam o takiej w łazience ale jestem cykor:) a że w swoje umiejętności designarskie nie do końca wierzę to wszystko w domu będzie jak to określił mój mąż ,nudne i zachowawcze:) Co do przyłącza do zapłaciliście strasznie dużo!!!My mieliśmy chyba z 21 m, do 16 metrów jest jakaś stała opłata a póżniej liczą za każdy metr. W każdym bądź razie my dostaliśmy fakturę na jakieś 2300 zł, I to jest cały koszt przyłącza.Skrzynka i projekt to chyba inna historia bo to idzie do uzbrojenia terenu . Projekt instalacji gazowej wewn, to był koszt chyba 500-600 zł a skrzynka koło 1000? Chyba że ja już coś pokręciłam:) PozdrawiamKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anio123 20.11.2012 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2012 (edytowane) Kasia i Łukasz, chodziło mi o pełny koszt podłączenia gazu, dlatego w podanej kwocie uwzględniłam ok 2200 opłaty przyłączeniowej, coś ok 4000 tys za projekt i wykonanie z materiałem (w tym za dodatkowe mapki geodezyjne) i skrzynka - ona chyba kosztowała znacznie mniej niż 1tys - raczej 300-400zł). Ceny zapewne zależą od dystrybutora i konkurencji na danym terenie. My i tak się cieszymy, bo od lipca br. nasza spółka nie robi nowych przyłączy. Prawdopodobnie do 2019r. Edytowane 20 Listopada 2012 przez anio123 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Łukasz 21.11.2012 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 Hej no to macie fuksa:)Wogóle nie podoba mi się to całe oczekiwanie, nawet do roku!!! za gazem energią i wodą. A rzeczywiście uzbrojenie terenu kosztuje swoje, ja nawet nie za bardzo wiem ile bo robiła nam to jedna ekipa (tzn gaz, woda, centralne , podłogówka i inne instalacje prócz elektrycznej, kaloryfery, piec itp była jedna płatność) z tymże my od płotu do wejścia mediów w dom mamy 50 metrów:) masakraPozdrawiam i miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anio123 21.11.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 50 metrów? To chyba fajną działkę macie... A czas oczekiwania na wszystkie pozwolenia faktycznie strasznie długi... Najgorzej było z elektrownią i gazownią właśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Łukasz 21.11.2012 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2012 hehe nie normalna ok 1000 m tylko taki trochę dziwny wjazd że w sumie do domu od bramy jest te 50 m niestety. Działka była oddzielona od tej na której aktualnie mieszkamy i niestety taki podział był najbardziej sprawiedliwy. Aczkolwiek jeśli chodzi o uzbrojenie to nieźle ten kawałek przedrożył sprawę Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Łukasz 22.11.2012 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Hej Ktoś ostatnio pytał o okna.Wczoraj w radiu słyszałam że Oknoplast ma promocję- 40 % taniej jeśli zamówi się okna w grudniu chyba a odbierze do końca marca.Jak ktoś jest zainteresowany niech do nich przedzwoni. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 22.11.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 (edytowane) Hej, potwierdzam słowa Kasi, też słyszałam - ale chyba "do -42% " . Jak już pisałam wcześniej w ubiegłym roku w grudniu skorzystaliśmy z tej promocji (było do - 40%). Sporo zaoszczędziliśmy Okna są w porządku. Należy zwrócić uwagę na zapis "do - 42%" to nie znaczy 42 % Edytowane 22 Listopada 2012 przez gosia sz-n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 22.11.2012 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 Wg mnie faktycznie oknoplast ma dobre okna ale z ta promocją to hyt matertindowy, Jak ja robiłe wycenę to czy w grudniu czy w listopadzie czy w marcu albo w czerwcu to ceny były bardzo zbliżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 22.11.2012 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2012 A propos,A podzielcie się ionformacją jaki kominek zamontowaliście w domku chodzi mi o oproducenta wkładu i moc wkładu (12, 14 ,16 kW) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 23.11.2012 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2012 witam, super rosną i wykańczają się wszystkie groszki:) gratulujemy i Was gonimy:) mamy już skończony dach:) pięknie wygląda:) ostatecznie wybraliśmy blachodachówkę plannja czarną satynową świetnie wygląda:) a kilka dni temu zamówiliśmy okna i w połowie grudnia mają je montować okna mamy z dwóch stron w kolorze ciemnego brązu ze strukturą drewna:) zatem i nasz dom zaczyna przypominać dom a nie gruzowisko:) no i wraz z oknami zamontujemy pierwsze drzwi:) więc będzie klucz:) ale drzwi póki co montujemy jakieś używki, tak nam doradzili, żeby nie poniszczyć tych docelowych w trakcie tynków i wylewek:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.S 24.11.2012 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 24.11.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 hej Jolanta.S, czyżby kolejny groszek w zachodniopomorskim ? Miłej niedzieli dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 24.11.2012 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 (edytowane) Supernik, jeśli wg Ciebie 20 640 zł., a14 600 zł to niewielka różnica w cenie to ja przepraszam ale sie z Tobą nie zgodzę. Róznica 6 tys. dla mnie to sporo a tyle zaoszczędzilismy na promocji zimowej okien w oknoplaście Za 6 tys, to kupiłam np. 100 m kw. kostki na podjazdy, tarasy i ścieżki Za gaz zapłaciliśmy we IX - 200 zł., w X 280 zł. Gaz służy nam do grzania wody (długie kąpiele - 3 osoby) i ogrzewania domu, bez gotowania. Mamy ustawioną temp. na 22,5 st. w dzień i 19 st. noc. Podajemy co miesiąc stan licznika. A jak u Was z opłatami za gaz? Edytowane 24 Listopada 2012 przez gosia sz-n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolanta.S 24.11.2012 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2012 Witam wszystkich budujacych i szczęśliwcow mieszkających w groszkach. My także zapragnęliśmy wybudować ten domek . Projekt w adaptacji . Czytam forum oglądam zdjęcia Waszych groszków i chciala bym już widzieć rosnacy nasz groszek. Wiem że droga do celu długa i pewnie na niejednym wyboju się potkniemy , ale co tam . Puki co to bardzo bym chciala zobaczyć groszek w realu . Najbliżej mi do Szczecina może Gosia zechce nas zaprosić ? Pozdrawiam wszystkich . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ania Brzoskwinia 25.11.2012 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2012 Pytanie do Gosi sz-n jakie okna masz w domu z oknoplastu za te pieniadze? bo my wycenialiśmy platinium evolution2 6 komór, 3 szyby kolor obu stronny z montażem i wyszło nas 22tys juz w promocji, ale jeszcze nie podjelismy ostatecznej decyzji. nie powiem że cena nas przeraziła, ale od samego poczatku chcieliśmy zainwestowac w dobre ocieplenie i okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts