Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Ania-Brzoskwinek - Dla orientacji podam Ci troche wiecej szczegółów o naszym zamówieniu - będzie łatwiej podjąć decyzję.

Mamy takie okna:

- na parterze założyliśmy okna 3 szybowe z szybą antywłamaniową P2 (brak rolet) i klamką z kluczykiem (zamek przeciwrozwierceniowy) współczynnik ciepła wynosi w nich U=0,8

balkon - 2 skrzydła z ruchomym słupkiem1760X2355, próg win step = 3 859 zł.

1 szt. nie otwiera się (zbyt duze) 1770 x 1440 =1 734 zł

3 szt. 1400 x 1440 = 1 555 x 3 = 4 666 zł.

1 szt. 860 x 1440 = 1 111 zł.

1 szt. 860 x 1020 = 908 zł.

1 szt. 849 1 190 = 934 zł

- Na poddaszu 3 szyby ale bez antywłamaniowej i bez klamki z kluczykiem co daje U=0,7.

3 szt. 1400 x 1440 = 1002 x 3 = 3 006 zł.

1 szt. 860 x 1440 = 742

+ montaż 1 780 zł.

Wszystko razem z 8% vat 20 245 zł. i teraz najważniejsze rabat po rabacie z montażem 14 300 zł. + gratis zestaw zatrzask + pochwyt balkonowy. W poście wyżej napisałam 14 600 zł - sorki , pomyliłam sie o 3 stówki. Myśle, że niezłą cenę dostaliśmy. Nasze okna to platinum evolution 2. Okna są 2-stronnie białe, jednoskrzydłowe. Umowę zawieralismy w ubiegłym roku w grudniu, montowaliśmy w lutym.

Jolanta.S - oczywiście, że zapraszam do Szczecina :) - mielismy już wizytę ze Szczecinka (Jaro - jak Wasza budowa? odezwijcie się) oraz ze Sz-na. Chętnie poznamy kolejnych groszkowców z naszego województwa :) Na priv. wysyłam telefon do mnie, zadzwon, umówimy się :)

Edytowane przez gosia sz-n

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam,stra...sznie dawno mnie tu nie było ale zapewniam,ze nadal działam i pilnie studiuje wasze linki i że też mam mnóstwo dylematów,wasze poczynania budowlane są imponujące,gratuluje,zwłaszcza jak się wie ile to wszystko wysiłku kosztuje.Ja w końcu wykańczam środek,kuchnia zamówiona,łazienka dolna zrobiona,wiatrołap i pomieszczenie gospodarcze też,zdjęcia obiecane też w końcu pokaże.A teraz przywołuje do odpowiedzi tych wszystkich,którzy mają panele na ogrzewaniu podłogowym-to ,że się sprawdzają to już wiem,bo mi odpowiedzieliście ale chodzi o podkłady pod panele,na co zwrócić uwagę i czy zawsze te najdroższe są najlepsze?mam mętlik w głowie,:rotfl:w każdym sklepie co innego mówią,poradzcie coś,pozdrawiam

Hej

Ja tak z innej beczki

W sumie pytanie dla Wykończonych i Wykańczających:)

Czy schody ( znaczy się obłożenie drewniane schodów) robiliście już po skończonej łazience górnej i położeniu podłóg czy jeszcze przed.

Mój kochany mąż twierdzi że zajedziemy te schody jeśli stolarze położą je teraz, kiedy aktualnie jest robiona łazienka górna i pełno pyłu od cięcia płytek.

Supernik my mamy wkład KFD ECO iline 5183 , 15 kw z tego co pamiętam.

ALe to nie ma znaczenia bo nie mamy rozprowadzenia, funkcja typowo rekraacyjna, aczkolwiek daje ciepełko że hej bo szyba duża, cena też w miarę atrakcyjna, daliśmy coś około 4000. Niestety jeszcze nie zabudowany...więc zdjęć nie pokażę, na zdjęciach z elewacją widać przez okno jak się pali:)

Violuś, mieliśmy ten sam dylemat co pod panele na podłogówkę. Znaleźlismy nawet taki podkład, który wyglądał jak "folia życia" (folia aluminiowa z jednej stony "złota" z drugiej "srebrna" z 1 mm gąbka kosztowało to coś ok. 15 zł i trzeba było długo czekać na dowiezienie. Ostatecznie wybralismy nazwyklejszy wariant czyli folia paroizolacyjna + taki zwykły podkład nie wiem jak się nazywa fachowo ale to taka ni tektuta ni styropian miało ok. 1,5 mm grubości. Działa idealnie w domlu ciepło - panele nie są ciepłe ale są przyjemne w dotyku dla gołej stopy.

Kasia i Łukasz - schody drewniane robilismy przed kafelkami (kolejki i terminy - nie było to naszym planem - tak wyszło). Na początku załozyłam wykładzinę dopasowaną do każdego stopnia ale po 2 dniach stwierdziłam, ze pył wchodzi pod wykładzinę więc sie przeraziłam. Kupiłam 20 metrów zielonej gąbki takiej pod panele i szczelnie obłożyłam schody (jednym kawałkiem od góry do dołu z zakładką na boki) i okleiłam taśmą i na to położyłam grubą tekturę. Sama gabka by sie przetarła stąd ten karton. Kontrolowałam co 2 dni stan gąbki itd. sprawdziła sie idealnie. Oczywiście pyłu było strasznie dużo i musiałam go ciągle sprzątać ale dałam radę. Schody nie zostały uszkodzone. Jedyne co mi zostało po tym zabiegu to ślady po tasmie - ale za radą 'perfekcyjnej pani domu' usunęłam to olejem jadalnym :D :D pa

Violuś, my pod panele dajemy pianomat 3mm - ten szary. Mam nadzieję, że się sprawdzi:rolleyes: Na razie nie układaliśmy, żeby wygrzać wylewki.

Kasia i Łukasz, nasz stolarz powiedział, że zrobi nam schody po miesiącu mieszkania:o Bo wtedy dopiero wilgoć ucieknie. Ale urabiamy go i tłumaczymy, że tam się cały czas pali i non stop ktoś jest i coś robi... No i nie wiem. Ale facet jest mega dokładny i taki "czysty". U znajomego jak kładł schody, to w białych skarpetkach pocinał. Znajomy się śmiał, że mu głupio było do własnego domu wchodzić, bo się bał, że nabrudzi i potem stolarz będzie musiał sprzątać:)

katw1, fajny Wasz groszek:)

A tak w ogóle, to chcieliśmy z przeprowadzką wyrobić się do świąt... Ale to raczej mało realny termin. Jestem już tak tym wszystkim zmęczona, że żałuję, że tak przyspieszyliśmy z tą przeprowadzką. Było trzeba zaczekać do lata i przez wiosnę wszystko na spokojnie ogarnąć.

To się Wam wyżaliłam...

Pod panele daliśmy podkład na ogrzewanie podłogowe, można dostać w Casto - taka niebieska rolka 16,50mkw (nie wiem czy mogę tu podać producenta) Wszystko działa bez zarzutu - mamy podłogówkę w całym domu :)

anio123 nawet się teraz nie zastanawiaj - zobaczysz jak odetchniesz jak się już przeprowadzicie :) My w tamtym roku w święta mieliśmy położonej pół podłogi w salonie hahaha, bo nie zdążyliśmy :D ale w jadalni stała choinka na oknach firanki, lampki i inne bajery świąteczne a my siedzieliśmy sobie na kanapie tyłem do tego całego bajzlu i oczu nie mogliśmy oderwać od tej skończonej części salonu haha Tylko my z tych wariatów co nie musi być od razu wszystko na tip top :)

Hej

No z tymi schodami to nie możemy czekać aż zamieszkamy:)

Bez nich nie możemy położyć reszty podłóg i osadzić drzwi bo korytarz górny też będzie z desek dębowych takich jak schody i żeby dopasować grubość podkładu pod panele w pokojach musi być położony bo inaczej może wyjść uskok między korytarzykiem a pokojami a tego chciałabym uniknąć.

Co do wilgoci to racja lepiej jak odparuje ale to raczej miesiąc nie styknie:) Z tego co słyszałam trzeba roku żeby wszystko wyschło.

My grzejemy cały czas gazem plus kominek także o wyginanie się schodów nie boję, na pewno nie kładłabym w budynku nieogrzewanym bo na bank im się coś stanie (nawet jeśli drewno było idealnie wysezonowane i miało odpowiednią wilgotność (wiem bo pracuję w stolarni:) Jak dobry stolarz położy i zrobi odpowiednią dylatację to nic nie powinno się stać. Ja bardziej boję się uszkodzeń mechanicznych typu spadające olbrzymie płytki gresowe:) tudzież jakieś inne dziadostwo w postaci piachu pod butami który wejdzie pod kartony i będzie zdrapywał lakier...

CO do podkładu się niestety nie wypowiem bo my daliśmy grzejniki (czego niestety żałuję)bo w planach były panele a ktoś nam doradził żeby podlogówki pod panele nie kłaść, a widzę że większość z Was jest zadowolona, poza tym jak chodzę i szukam paneli to też mają napisane że nadają się na podłogówkę... Cóż tego już nie zmienię, natomiast mam kolejne pytanie. Jakiej firmy panele montowaliście i czy jesteście z nich zadowoleni?

Mi strasznie podobają się panele Balterio ale że tak powiem cena podoba się mniej, Niemal 120 zł/m2, ma ktoś te panele? Opinie mile widziane:)

Pozdrawiam

Aniu, bardzo fajny Wasz groszek. Ogólnie ten projekt ma potencjał, prawda?

Można go wykończyć tradycyjnie, podstylizować (jak dorka:) ) albo unowocześnić i zawsze wygląda dobrze a jednocześnie odzwierciedla gust właścicieli.

Pokażesz elewację boczną - tą salonową?

Małgolinka, dziękuję za to co napisałaś. Mam nadzieję, że nam tez uda się spędzić te święta w takiej atmosferze. Choć przy rocznym dziecku wolałabym jednak mieć podłogi w całym salonie:)

Ja mogę poczekać. I tak się cieszę, że w końcu to będzie mój i tylko mój ten kawałek podłogi. Nawet jak na razie nie jest idealnie tak, jak zaplanowałam.

Na pewno zrobie jeszcze pare fotek, choć my na razie zakończyliśmy prace w domu, gdzieś w marcu planujemy wstawić okna i dopiero wtedy dalsze prace ruszą! POZDRAWIAM!!!

Anio życzę Wam abyście się wprowadzili jak najszybciej!!!

Edytowane przez Ania Brzoskwinia