Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

:wiggle:witam,przyglądam się waszym poczynaniom i uważam,że kazdy groszek jest inny i każdy sliczniutki,każdy ma inną dusze i chyba o to chodzi,gratuluje wszystkim zwłaszcza,że wiem ile wysiłku i kompromisów wkłada w to dzieło każdy z nas,ale to nasze marzenie o własnym domeczku się spełnia,nie?Dziękuję wszystkim co odpowiedzieli mi w temacie panele/podłogówka.Panele kupiłam do całego domku,prrzygotowujemy sie do malowania pokoi,jeszcze szukam plytek do kuchni,chciałam lapatto,bo są dobre w utrzymaniu czystosci,mam to sprawdzone,cena mogłaby być niższa,narazie porównuję,Masto Bianko też ładne,kuchnie zamowiłam,bedzie w styczniu,drzwi zamówiłam,szukam sprzetu agd,może jakies sugestie macie?sprawdzone firmy?a moze to wszystko jedno?ogólnie to spieszę się by na ferie się przeprowadzić ,ja to już musze,bo sprzedałam mieszkanie,acha,jak uwazacie czy można zaufać zakupowi kominka np. w Castoramie?ma ktos doświadczenie?szukam kominka zwyklego ,dzięki i pozdrawiam:-?

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

witam

my czekamy na okna, mają być jeszcze w tym roku:) i od razu Angela mam pytanie, zmieniliście trochę to okno w górnej łazience? bo w oryginale łuk jest większy? otwiera się bez problemu? my zmieniliśmy w końcu i mamy podzielone to okno;/ a chciałam mieć tak jak Wasze... z tym że my ten łuk mamy o wiele większy

http://imageshack.us/photo/my-images/338/dompapa.jpg/

piękne wszystkie groszki:)

ostatnio marzyliśmy jakby fajnie było jakby się udało na następne święta przeprowadzić:)

Edytowane przez inka.ja

Witam inka!

Z tym łukiem to nasz autorski projekt- w projekcie w ogóle tam nie było jaskółki z oknem bo my mamy groszka 1

tylko ze przerobiliśmy tę łazienkę , no i to okno łukowe też miało być inne ale w końcu wyszło takie - mysle ze nie jest zle.

Pozatym mamy taki system okuć w oknie ze jest hamulec w klamce i blokuje sie kiedy chcemy. Więc nie bedzie chyba problemu.

• 2 weeks później...

witam wszystkich groszkowców

mieszkamy już czwarty rok w naszym groszku i poniewaz to forum było nam wielkim wsparciem i kopalnia pomysłów w dopasowaniu domku do naszych oczekiwan

zamieszczamy zdjecia naszego groszka- może komuś z wam pomogą

pozdrawiamy roman i beata

link do zdjęć :http://www.fotosik.pl/u/romwol/album/1369316

Z okazji tegorocznych Świąt oraz nadchodzącego Nowego Roku życzymy wszystkim budującym dużo wytrwałości, siły, samych profesjonalnych ekip, no i trudnej sztuki kompromisu :) a tym już mieszkającym spełnienia kolejnych marzeń i planów, bo to przecież "never ending story...." :)

Pozdrawiamy świątecznie z naszego Groszka.

IMG_2388.jpg

IMG_2387.jpg

IMG_2391.jpg

• 2 weeks później...

Znowu mam problem z oknami :) Tym razem balkonowymi

Jak dokładnie dokonac ich pomiaru. Okno musi byc pomniejszone o wyskokosc wylewek (czyli tak naprawde styropian, wylewka + ew. wykończenie podłogi-panele lub płytki). Ile u was to bylo? Na necie podaja ze ok 15 cm, boje sie sugerować tym co podaja w projekcie bo jak juz sie nauczylam projekt swoje a życie swoje :) A żeby potem nie wyszło ze mi sie balkon otwierał nie bedzie bo okno jest za duże

Katw1 - problem okna balkonowego - co jakiś czas temat wraca jak bumerang. U nas pomiar okna wykonywała firma od okien ale zanim przyjechali powiedzieli, że budowlaniec ma nam zaznaczyć przy otworze okiennym tzw. "zero podłogi". Co nasz budowlaniec uczynił. Zero podłogi musi być wyznaczone profesjonalnie - tak samo przy drzwiach wejsciowych do budynku i przy schodach jeśli masz lane z betonu (pierwszy stopień na dole jest wyższy od pozostałych o właśnie wysokość wylewki i styropianu). U nas na dole jest podłogówka mamy styropian 10 cm + 6 (7) cm wylewki + panele (salon) lub kafelki (wiatrołap). Chodzi o to by tzw. 'zero' było w całym domu na jednym poziomie, wiadomo podłoga musi byc prosta a nie jak na pochylonym statku :) Na górze mamy kaloryfery i podłogówkę w łazience - 4 cm styropianu + 6(7) cm wylewki. Poziom zero jest ważny szczególnie gdy w drzwiach balkonowych weźmiesz tzw. niski próg (wystaje on ponad panele ok.0,5 - 1 cm). Jeśli weźmiesz zwykły próg wysoki to nawet jeśli podłoga będzie ciut wyzej to nie będzie problemu z otwieraniem drzwi balkonowych.

Instalacja wodno-kan :)

Jestem po rozmowach z dwoma wykonawcami:

1. Wykonawca nr 1 chce wejsć na budowe teraz tzn przed elektrykiem, przed tynkami, koszt materiałów 35 tys + robocizna 12 tys (w materiały oprocz standardowych rurek, złączek i innych wchodzi tez piec z podajnikiem, kominek, częściowo ogrzewanie podłogowe-wersja groszek z piwnicą)

2. Wykonawca nr 2 chce wejsc na budowe po elektryku i po tynkach- koszt materiałów ok 25 tys + robocizna ok 5 tys (wszystko jak wyżej oprócz kominka bo sie nimi nie zajmuje)

Suma sumarum pewnie wyjdzie ostatecznie kwotowo porownywalnie jak jeszcze kominek dolicze, tylko zastanawiam sie co bedzie lepsze ryć ściany po tynkach od nowa, czy wpuścić wykonawce nr 1 na gołe ściany. W sumie wykonawca nr 2 byl bardzo przekonujacy- nie trzeba bedzie ściągać kaloryferów do tynkowania, ani nic nie zachlapią tynkarze (tzn bojler, piec ) , a podobno bruzdy w ścianach robią tylko minimalne :) Dostałam jego namiar z polecenia, powiedzial ze roboty na ten rok na mase, ale ze to z polecenia to może mnie wciśnie koło maja (bylby czas na elektryka i tynki)

Co o tym myślicie? Jak to u was wyglądalo? Ile płaciliście ?

Katw1- rok temu o tej porze miałam te same pytania, dylmaty :) Skopiowałam swój tekst z kwietnia 2012 r. prace wod-kan.

"Koszt wg wyceny to 55 tys. = materiały 35 tys. zł. (materiały porządne, omijamy markety i chińszczyznę) + piec i osprzęt do pieca 12 tys. + robocizna 8 tys. zł. Mielismy również wycene 10 tys. wyższą, wybraliśmy tanszego ale sprawdzonego. Pan robił u koleżanki. Jutro zaczynają, musiałam dokładnie określiś gdzie jaki kran będzie- wychodzący ze ściany czy z szafki, umywalki itd. na szczęście miałam już wszystko wybrane".

Nasz pan robił po tynkach. Faktycznie robi mało dziur, zniszczeń :) - tzn. doprowadzenia do kaloryferów to jakieś 20-30 cm nad ziemią, podprowadzenia do kranów, natrysku podtynkowego, odpływy i skrzyneczka taka rozdzielnia do podłogówki i centalnego jakieś 0,5 na 0,7 metra (u nas 2 szt. - góra w pralni oraz na dole w kotłowni). Kaloryfery to i tak musi zawiesić a potem zdjąć :) u nas gdy wszystko zrobił, napuścił wodę sprawdzał szczelność a potem wodę wypuścił i zdjął kaloryfery do malowana ścian. Na koniec znów zawieszał. Generalnie hydraulik i elektryk to najczęściej się pojawiają na budowie.

Heloł:)

Inka gratulacje- okna to połowa sukcesu.

Gosia widzę że się już na dobre zadomowiliście- kostka przed domem cudna!

My też powoli zmierzamy ku końcowi- powoli znaczy baaaardzo powoli:(

Galzurnik bawi się w gónej łazience już 3 miesiące co wstrzymuje nas w dużym stopniu od dalszych działań,.

Przekonałam męża żeby zamontowali już schody, ale zanim zdążyłam obejrzeć i obfotografować efekt ich pracy zostały obłożone taką ilością kartonów, pianki i starych koców że nic nie widać hhehhe, czekamy jeszcze na poręcz która dla odmiany będzie aluminiowa.

Materiał na podłogi kupiony czeka na montaż, kuchnia zamówiona- będzie za 6 tygodni- masakra, zamawiamy sprzęty, zaczęliśmy od lodówki która już przyjechała, a co tam kuchni nie ma ale wymarzona lodówka już jest!!!! cieszyliśmy się jak dzieci, chyba 2 godziny siedzieliśmy i sie na nią gapiliśmy:)

Tak czy inaczej chcemy na święta Wielkanocne się przeprowadzić, czy nam się uda - zobaczymy, trzymajcie kciuki, ja oczywiście cały czas za resztę trzymam zaciśnięte i w tym Nowym Roku życzę Wszytskim budującym, wykańczającym oraz już szczęśliwie mieszkającym dużo siły, wytrwałości i samych trafnych decyzji!!!

Pozdrawiam

Kasia

Inka.ja - czekamy zatem na zdjęcia groszka z oknami :) No to teraz już teraz będzie widać postępy na budowie i zacznie znikać kasa w zastraszajacym tempie - oto urok wykończeniówki :) My okna założyliśmy 17.II a 17. VIII byliśmy przeprowadzeni :)

Kasia, tak mieszkamy już 5 miesięcy (jutro :) ) w domku jest juz domowo i przytulnie choć tego i owego jeszcze brakuje, gorzej z działką oprócz podjazdu, tarasu i ścieżek nie ma nic tzn. jest wielki sajgon. W końcu oddajemy kwity, by zalegalizować dom. Mam nadzieję, że za 2 tygodnie budwa stanie się pełnoprawnym domem :)

Poręcz zakładaliśmy dopiero po wniesieniu mebli na górę - klatka schodowa jednak jest wąska (w codziennym życiu nie ma z tym problemu, ale przy wnoszeniu mebli była gimnastyka i rozkręcanie tego co miało wejść w całości)

Doskonale rozumiem Wasz zachwyt nad lodówką, my też tak mieliśmy nawet sedes cieszył :)

Stefany, wspominałaś kiedyś o desce sedesowej, że ucieka w bok. U nas właśnie zaczyna się skręcać i dziwnie skrzypi :( Jak udało się Wam rozwiązać ten problem? Zaczyna mnie to drażnić. Nie wiem czy reklamacja coś da.

Gosia ja swoją deskę najzwyczajniej w świecie zareklamowałam u sprzedawcy - kupiłam ją przez internet. Przyznam się szczerze, że zrobiłam się straszna harpia jeśli chodzi o reklamacje, wstyd się przyznać, ale w ogóle się nie cackam, bo mnie szlag trafia ile syfu jest na rynku. Składam reklamację mail'owo lub pisemnie osobiście w sklepie, nigdy "na gębę", czekam 14 dni jeśli nie ma odpowiedzi to "atakuję" ;)

W przypadku deski dostałam najpierw nowe zawiasy, ale problem się ponowił. Więc złożyłam ponowną z wnioskiem o zwrot gotówki. Miałam z nimi przeboje bo chcieli mnie odesłac do Koła jako producenta (gwarancja), ale ja z tej opcji nie skorzystałam tylko reklamowałam ją z tytułu niezgodnosci towaru z umową i męczyłam sprzedawcę. Wysłałam pisemko z odpowiednimi paragrafami i zwrócili kasę. Kupiłam nową u innego sprzedawcy. Ale szczerze mówiąc to chyba mąż w końcu doszedł do tego jak powinny być prawidłowo zamocowane zawiasy, bo to podobno czarna magia.