Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ramwol obejrzałam zdjecia, podoba mi się w twojej kuchni rozwiązanie ze stołem. Mam pytanie jaki wymiar ma u Ciebie ściana miedzy kuchnia i salonem, jaki wymiar ma stół, czy przejście jest wystarczające? Którego groszka macie? garderoba duza z pokoju , czy nad garażem. No dosc tych pytan na dziś. Dobranoc.

witam,odnośnie twoich pytań;

-stół w kuchni-110x60 cm

-przejście obok niego 90 cm bardzo wystarczające w codziennym użytkowaniu

-ścianka za przejściem 90 cm

-groszek 2 z naszymi modyfikacjami-garderoba na górze zlikwidowana-większa łazienka

-nad powiększonym garażem dach dwuspadowy i pod nim duża garderoba

Kasiu, poręcz (dolna krawędz) dolny bieg mocowany na ścianie 90 cm, górny bieg balustrada 100 cm. Dopiero po zmierzeniu stwierdziłam różnicę, mieszkam już 5 msc. i nic nie widziałam i nie czułam?? ;) :)

W Sz-nie leje, zniknął śnieg, syn na feriach - przysłał nam pozdrowienia i takie widoczki :)

pa.

image (1).jpg

aa.jpg

zdjecie.jpg

Bardzo proszę o podanie rzeczywistych kosztów budowy domu w groszku 2 tzw. metodą gospodarczą (od "zera" do momentu wprowadzenia się) - nie katalogowych, a realnych wynikających z Waszego doświadczenia. Zastanawiamy się nad jego budową z małymi przeróbkami, ale nie wiemy czy podołamy finansowo.

Bardzo proszę o podanie rzeczywistych kosztów budowy domu w groszku 2 tzw. metodą gospodarczą (od "zera" do momentu wprowadzenia się) - nie katalogowych, a realnych wynikających z Waszego doświadczenia. Zastanawiamy się nad jego budową z małymi przeróbkami, ale nie wiemy czy podołamy finansowo.

Obawiam, się że prosisz o niemożliwe. Każdy ma tak inny poziom wykończenia domu i użytych materiałów, że większy sens ma zapytanie o koszty stanu surowego zamkniętego.

Dziękuję dorkoS za odpowiedź, choć miałem nadzieję na inną. Nie mniej jednak: ileTy wydałaś na stan surowy zamknięty - jeśli może mi podać kwotę?

Mam nieco innego Groszka niż Ty planujesz, i u mnie stan SSO. Ale nie licząc elewacji wyszło 860 zł/m2. Podanie ile na metrach ma chyba jakiś sens i możesz to odnieść o swojej powierzchni.

Mam nieco innego Groszka niż Ty planujesz, i u mnie stan SSO. Ale nie licząc elewacji wyszło 860 zł/m2. Podanie ile na metrach ma chyba jakiś sens i możesz to odnieść o swojej powierzchni.

DorkoS dziękuję - w sumie wychodzi mi, że dużo taniej niż przewiduje kosztorys z archonu.

Czy ktoś buduje swojego groszka 2 poprawiając jego energooszczędność. Jesteśmy na etapie planowania zmian do projektu Groszka 2 i prosimy o rady co można poprawić lub zmienić, aby obniżyć koszty jego przyszłego użytkowania. Myślimy o dodatkowym ociepleniu oraz dodaniu wentylacji mechanicznej - rekuperator i solarach, a także zmianie pieca gazowego na ekogroszek.

zawsze warto poprawiać energooszczędność- to zwraca się z nawiązką przez kolejne lata-u nas ściany 20 cm styro,dach 30 cm wełny, podłoga 15 cm styro,fundamenty 15 cm styro,cały dól podłogówka(teraz byłaby również góra), ogrzewanie gaz sieciowy, żadnego kominka i ..................rachunki za gaz max 500 w zimie- rewelacja

zawsze warto poprawiać energooszczędność- to zwraca się z nawiązką przez kolejne lata-u nas ściany 20 cm styro,dach 30 cm wełny, podłoga 15 cm styro,fundamenty 15 cm styro,cały dól podłogówka(teraz byłaby również góra), ogrzewanie gaz sieciowy, żadnego kominka i ..................rachunki za gaz max 500 w zimie- rewelacja

Dziękuję za odpowiedź.

dziennik budowy 1178.jpgdziennik budowy 1179.jpg

Dziękuję dorkoS za odpowiedź, choć miałem nadzieję na inną. Nie mniej jednak: ileTy wydałaś na stan surowy zamknięty - jeśli może mi podać kwotę?

witajcie,dawno mnie nie było ale cięzko znoszę chyba czas wykańczania domu,mam wrazenie,że koszty mnie przerazają,chociaż sam fakt jak zmienia się mój dom jest imponujący ,drogie wszystko okrutnie, nie da się jednak podać ceny pod klucz , bo to naprawde zależy z czego się wykancza, jakie ma sie oczekiwania i marzenia, na co cie stać, czy fachowców ma się za darmo tzn.po rodzinie czy nie.Ja trochę odpowiadam na poprzedni post,i chciałam pochwalic sie moja kuchnią i oznajmic, że zaczynam sie przeprowadzać i że nie mogę w to uwierzyć... i że jeszcze nie potrafię się tym cieszyć... mam nadzieję ,żę przyjdzie na to czas jak troche odpoczniemy.Pozdrawiam wszystkich budujacych i zyczę wielu budowlanych sukcesów i samych dobrych i trafnych wyborów..:sleep:dobranoc

dziennik budowy 1180.jpg

dziennik budowy 1199.jpg

Hej Violuś, gratuluje przeprowadzki. Kuchnia wydaje się być funkcjonalna i słodka - skojarzyła mi się z latem ... malinami i bitą śmietaną mniam :) Kurcze, lustrzane odbicie mojej kuchni i wszytko wygląda inaczej. Wyszło superowo. Radość z zamieszkania pojawi się za chwilę gdy pierwszy szok i zmęczenie miną. Oczywiście czekamy na kolejna porcję fotorelacji :)

Dslpb, jak juz poprzednicy orzekli trudno określić koszt całkowity szczególnie aż do etapu zamieszkania. Jednych ucieszy kran z LM za 80 zł, a inni na taki za 2 -3 tys. kręca nosem - trzeba sobie określić ile mam, ile mogę wydać i tego się trzymać by nie zabrakło na ostatniej prostej.

Nam budowała i wykańczała wszystko jedna firma, oni też kupowali materiały i dostawali (jako stali klienci) dla nas duże rabaty, których my jako zwykły zjadacz bysmy nie uzyskali np. nam zaproponowano rabat na dachówki 20 groszy na sztuce, a nasz szef firmy za tę samą dachówkę dostał 1 zł rabatu na sztuce a dachówek jest jakieś 1800 szt. :) Poza tym ceny materiałów i robocizna są tak różne w różnych częściach kraju, że mozna się zdziwić, ze to ta sama Polska. Najłatiwej ocenić koszty udając się hurtowni mat. budowlanych i poprosić o wycenę materiałów na podstawie projektu. Dobrze takie wyceny zrobić w kilku miejscach do tego dodajesz koszt robocizny i masz. No i dobrze zrobic sobie jakis margines błędu jakieś 15% na nieprzewidziane wydatki. Z pewnością się pojawią :) :)

Ja dorzucę do tego, co pisze Gosia, że warto czasem sprowadzić materiały nawet z końca świata. Na samych bloczkach betonowych na fundamenty zaoszczędziliśmy 30% ceny miejscowej, choć trzeba było doliczyć przejazd i vat. Nam akurat firmy mające budować od a-z śpiewały takie ceny, że absolutnie nie opłacało się z nimi budować. Warto też nie brać najtańszych ekip, tylko dlatego, że są najtańsze. Potem przychodzi płacić za ich błędy i w sumie wychodzi drożej.