Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Katw1, u nas rynny są podpięte do kanalizy deszczowej (mamy taki luksus) więc nie mamy problemu. Jednakże mamy studnie (4 kręgi) do której schodzi woda z drenów, które są wokół domu. Działka jest krzywa, grunt kiepski i woda spływa w najniższe miejsce czyli do nas. Gdy jest nadmiar wody (np. teraz gdy snieg się topi, albo sporo pada) to pompujemy ją również do kanalizy deszczowej, latem gdy będzie potrzeba zuzyjemy do ogródka.

Angela007, jaki rodzaj kuchenki to trudna sprawa. Ja wychowałam się na gazie :), ale po przeprowadzce 15 lat temu nie miałam gazu, kupiliśmy chyba jedną z pierwszych kuchenek z płytą ceramiczną firmy amica, trudno uwierzyć ale szybko sie przestawiłam na taką nowość. Kuchenka słuzyła mi przez wszystkie lata, gdyby nie przeprowadzka do 'groszka' pewnie gotowałabym na niej do dziś (czy teraz produkują jeszcze sprzęty o tak długiej żywotności?). Teraz przy wyborze nie wahałam się ani chwili. Gazu uzywamy jedynie do ogrzewania domu. Gotuje na płycie ceramicznej Boscha. Zastanawiałam się czy ceramika czy indukcja. Wybrałam ceramikę - dlaczego? nie wiem, chyba z przyzwyczajenia. Co prawda mam garnki do indukcji i wszyscy mi doradzali indukcję ale zostałam przy swoim przyzwyczajeniu. Przy płycie jest jeden minus - gdy nie ma prądu to nie ugotujesz obiadu, zdarzyło mi się to jeden, jedyny raz gdy w całym Sz-nie zabrakło prądu :)

Przy małych dzieciach płyta jest chyba bezpieczniejsza - nie odkręcą niepostrzeżenie, chociaz teraz to pewnie sa zabezpieczenia. Życzę trafnego wyboru. Ja oddaję głos na płytę :). pa

U mnie jest indukcja. Bardzo obawiałam się tej zmiany, bo od zawsze był gaz. Dużym plusem jest teraz to, że mam czasówkę, ustawiam sobie gotowanie na czas jaki chcę, jest też funkcja podtrzymywania ciepła, także generalnie dla mnie plus. A garnki niekoniecznie muszą być wypasione, bo zwykłe emaliowane świetnie się sprawdzają :)

Angela 007 u nas też kuchenka indukcyjna i powiem tyle... kocham ją :D i zawsze jej to mówię jak ją czyszczę haha. Na indukcji gotuje się bardzo szybko i ma dodatkowo różne bajery o których mówi STEFANY Trudno też spalić garnek :) bo jak coś wykipi kuchenka się automatycznie wyłączy, jak zapomnisz wyłączyć rosołu to po 4 godzinach "nietykania" jej też się wyłączy. Rozpuszczanie czekolady czy robienie twarogu też bajka bo funkcja podtrzymywania ciepła nie dopuszcza do podgrzania powyżej 60 stopni. Indukcje mają bardzo dużo różnych ciekawych funkcji które ułatwiają życie :)

inka.ja jak mówi dorkaS - bez paniki - kuchenka mikrofalowa i indukcyjna to dwie różne sprawy. W mikrofali to fale bezpośrednio podgrzewają jedzenie - na indukcji fale elektromagnetyczne podgrzewają garnek a potrawa gotuje się już tradycyjnie. Tak naprawdę to bardziej szkodliwe jest to nasze przesiadywanie godzinami na forum hahah niż gotowanie na indukcii :) bo każdy sprzęt czy to telewizor czy komputer wytwarza pole elektromagnetyczne.

violuś bardzo fajna kuchnia - w moim klimacie :) Moja też czerwona tylko taka fest :)

dorkaS jakie macie plany odnośnie górnej łazienki? Chodzi mi o rozmieszczenie sprzętów. Może jeszcze jakiś groszek 3 podczytuje i podrzuci swoje trzy grosze :) bo tu tak mało nas jest a te śliczne łazienki, które pokazujecie tutaj mają zupełnie inny rozkład niż w naszej wersji groszka.

Jak macie rozwiazane odprowadzenie wody deszczowej?? Chodzi mi o to czy jakos ja bedziecie przy domu wykorzystywać?

Ja zrobiłem tak:

Od każdej rury spustowej rura drenarska, ale CAŁA tak z 3 metry, potem drenarska z dziurami obsypana żwirem i owinięte geowłókniną.

Z 10 m od domu prowadzą do zakopanych skrzynek po piwie i owiniętych geowłókniną.

Tak na 1 spust przypada z 10 skrzynek, po 5 sztuk: najpierw rura do pierwszej piątki, potem do następnej i koniec. Jak pierwsza się przeleje to następna.

Na razie 3 lata i to działa, ale mam piaski na głębokości 40 cm.

Teraz żałuję, że nie wykorzystuję tej deszczówki do podlewania.

Drugi raz zrobiłbym studnię pod ziemią dla tej deszczówki + pompa i miałbym do ogrodu.

• 2 weeks później...
HEj Katw 1 my też budujemy Groszka 4 i chyba jestesmy prawie na tym samym etapie, tyle ze nam okna przyjada za miesiąc. Jak możesz to zamieść zdjęcia jestem ciekawa Waszego okna w łazience, my mamy tak samo wyprofilowane i mam nadzieje ze bedzie super wyglądać! Edytowane przez Ania Brzoskwinia

Hej

Dawno tu nie byłam i musiałam nadgonić lekturę:)

Już była piękna wiosna a teraz znów śniegu po kolana.

Ciężko pracujemy bo niedługo chcemy dołączyć do braci groszkowej już zamieszkującej swoje cudeńka. W związku z powyższym budowa zaczyna nabierać znamiona domku. W linku nowe zdjęcia naszych wnętrz, oczywiście wszystko pozaczynane ale nic nie wykończone.... ale i tak jest już miło.

Jak zwykle nie obyło się bez opóźnień, pomyłek i niedomówień, życie:)

Pochwalcie się swoimi kominkami (obudowami) nie mam pomysłu jak go wykończyć...

Pozdrowienia

Kasia

hej

groszkowcy 4 chyba na tym samym etapie;p my w styczniu okna wstawiliśmy i mamy elektrykę:) teraz czas na hydraulika i tynki:) mam nadzieję, ze szybko się z tym uporamy:)

Kasia kiedy zamierzacie się wprowadzić? my planujemy na jesień ale boję się, że nie damy rady czasowo;/ choć chyba i tak piętra na razie wykańczać nie będziemy...

My też przeprowadzaliśmy się bez dolnej łazienki, oby tylko szybciej zamieszkać. Inna rzecz że prawie rodziłam. A dolna łazienka.... cóż nadal jej nie mamy ;) Po drodze wyszły pilniejsze wydatki okołodomowe. Kasia gratuluje, wiem ile to radości i wyobrażam sobie jak się musicie niecierpliwić :)

Hej

Dzięki za miłe słowa:)

My planujemy przeprowadzkę w ciągu 2 tygodni...nie ma jeszcze dolnej łazienki ale to nam nie przeszkadza:)

czekamy na resztę frontów do kuchni i wymalowanie klatki schodowej.

Miłego popołudnia

Kasia

Bardzo mi się podoba Wasz pomysł na wykończenie. Lekko i ze smakiem!

a jednak cos tam sie udalo, okna są juz wstawione, pozaklejane jeszcze. Wybralismy oknoplast, platinium evolution, w kolorze dąb bagienny. W górnej łazience szybka na górze jest mleczna, nieotwieralna. Po kliknieciu na zdjecie mozna do albumu na fotosiku zagladnac, tam jest jeszcze kilka fotek z dzisiaj. Aktualnie na budowie szaleją hydraulicy, tylko im zimno troche :)