Ania Brzoskwinia 12.03.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 [bardzo fajnie Wam to wyszlo, Slicznie wykonczony dach i podbitka!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 13.03.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 My przeprowadzamy się właśnie do groszka G2. Powoli wnętrza nasze domu nabiera kształtów. W domu poza listwami przypodłogowymi, listwami łączącymi panele z gresem na podłodze, docelowych lamp w części pomieszczeń i większością mebli jest już wszystko:) Boje się , że jak zaczniemy mieszkać to gołe żarówki przestaną nam przeszkadzać ale kasa się kończy drastycznie szybko więc jakoś damy radę.... Elewację, taras i podjazdy planujemy zrobić latem co z tego wyjdzie zobaczymy. Nasze groszki -- musicie się ze mną zgodzić są naprawdę fajnymi, funkcjonalnymi domkami i widzę, że każdy może dostosować ten projekt do swoich potrzeb. Np. my jeden pokój na górze ten przejściowy do pomieszczenia nad garażem zmieniliśmy na dwie garderoby i pralnię a nad garażem mamy ogromną sypialnię. Te zamiany spowodowały tez powiększenie górnej łazienki. Pozdrawiam i życzę miłego dnia. gosiu sz-n dziękuję za to że znalazłaś czas na wymianę doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 13.03.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Zuzanka gratuluję. Nie pozostaje Ci nic innego jak pochwalić się swoim Groszkiem Jak znajdziesz czas to wrzuć fotki, uwielbiam (pewnie nie tylko ja) oglądać Groszki w różnych wariantach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 13.03.2013 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Katw1, AniaBrzoskwinia, Inka.ja, Kasia i Łukasz - gratuluję Wam wszystkim postępów budowlanych. Cieszę się razem z Wami. Pamiętam jaka to radość z każdego kolejnego etapu. Po założeniu okien to już leci ekspresowo - dużo pracy, dużo pieniędzy ale trud się opłaci i jaka frajda usiąść na miejscu przyszłego tarasu i zjeść na obiad "gorący kubek" Kasia i Łukasz, Zuzanka wielkanocne śniadanko w nowym groszku będzie podwójnie smaczne Zuzanka cieszę się ze mogłam coś podpowiedzieć . Podobnie jak Stefany uwielbiam zdjecia - czekam zatem na fotki, duzio fotek U nas dzisiaj rano było -10 st.C, takie mrozy w Sz-nie zdarzają się sporadycznie, a było już tak pięknie. Byle do wiosny. Trzymajcie się ciepło. Pa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Kasia 13.03.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Witam! Od pewnego czasu śledzę wątek, postanowiłem zaistnieć na forum. Budujemy z żoną w okolicach Mielca Groszka G2 aktualnie czekamy na okna. Postaram się opanować dodawanie zdjęć i pochwalić. Dół pozostawiliśmy bez zmian, natomiast górę pozmienialiśmy po swojemu tak żeby wejście do pokoju nad garażem było z korytarza a nie przez pokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 13.03.2013 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2013 Wojtek i Kasia - witamy w naszej rozrastającej się Groszkowej Rodzince . Czekamy na fotki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 14.03.2013 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Dzięki za ciepłe słowa:) W weekend postaram się zrobić najaktualniejsze zdjęcia i pochwale się trochę.U nas dziś rano było -6 a okna dachowe od wczoraj mam zasypane śniegiem i gdzie ta wiosna pytam się? Edytowane 14 Marca 2013 przez ZuzankaT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 14.03.2013 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 Witam! Od pewnego czasu śledzę wątek, postanowiłem zaistnieć na forum. Budujemy z żoną w okolicach Mielca Groszka G2 aktualnie czekamy na okna. Postaram się opanować dodawanie zdjęć i pochwalić. Dół pozostawiliśmy bez zmian, natomiast górę pozmienialiśmy po swojemu tak żeby wejście do pokoju nad garażem było z korytarza a nie przez pokój... Wojtek i Kasia to chyba mamy podobne rozwiązanie. Też mamy korytarz do sypialni nad garażem i po prawej garderobę męża po lewej moją i pralnię. Także na górze mamy w sumie 3 pokoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek i Kasia 14.03.2013 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2013 (edytowane) Nasza góra po przeróbce będzie w albumie, o ile się z nim uporam... Zdjęcia w albumie......udało się Edytowane 14 Marca 2013 przez Wojtek i Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZuzankaT. 15.03.2013 05:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2013 Nasza góra po przeróbce będzie w albumie, o ile się z nim uporam... Zdjęcia w albumie......udało się Wojtek i Kasia u mnie podobnie to wygląda z tym, że my zupełnie zrezygnowaliśmy z tego pokoju na rzecz pralni oraz drugiej garderoby. Poza tym widzę, że zmieniliście wysokość garażu. My mamy różnice poziomów tak jak w projekcie i do pokoju nad garażem mamy schodek. Nasze warunki zabudowy wykluczyły tez balkon więc nie mam okien balkonowych na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budrom 72 16.03.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 :cool:OTO JESTEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kateh 16.03.2013 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 witam wszystkich groszkowiczów:) bardzo Wam zazdroszczę ślicznych domków... my dopiero niedługo zaczynamy od ław... ale powoli i może też będziemy się cieszyć naszym upragnionym domkiem:) budujemy groszka 4 z piwnicami...kilka zmian mamy w piwnicach (tzn. garaz w miejscu kotłowni), drzwi prosto do kotłowni. na parterze i na strychu zmiany dotyczące okien (wymiarów), schody ze spocznikiem i zamknieta kuchnia. Juz nie moge sie doczekac pogody żeby ruszyć pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
violuś 18.03.2013 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2013 witam wszystkich serdecznie,stra.....sznie dawno mnie tu nie było......ale jestem i pragnę podzielic się radosna nowiną ..........PRZEPROWADZIŁAM SIĘ DO GROSZKA 2..,wielu rzeczy jeszcze nie mam np.dokonczonej górnej łazienki,schodów tzn.nie ma na nich jeszcze desek,wielu drobiazgów i mebli...ciezko mi sie przestawić ,bo ja mieszczuch jestem...do pracy dalej...i mała depresja jednak mnie dopadła ,ktora trochę przeszla , w końcu przecież spełniam swoje marzenie i o co mi chodzi?jednak przyznaje ,,,,ze groszek to fajowy domek,jak dla mnie kuchnia jest duza ,pokoje w sam raz i mozna sobie jeszcze modyfikować projekt wg.uznania,nie wierze ,ze to mój domek,nie wierzę ,że juz mieszkam ,pozdrawiam wszystkich i zyczę wielu cierpliwosci a przede mna tez jeszcze sporo pracy, trzymajcie się groszkowcy:wave: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 27.03.2013 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Witam. Potrzebuję informacji nt. kominka, CZy możecie podzielić się informacjami, opiniami w tym zakresie, mam trochę problem z umiejscowieniem go z projektem obudowy, chętnie skopiował bym jakiś pomysł od was A wogóle co myślicie o kominku w groszku ? U mnie ceny wkład + obudowa wachaja się od 7 do 11 tys. - troiche dużo i bez szans na zwrot zainwetowanych środków, ale za to będę w zimie czół się bezpieczniej. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 27.03.2013 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Jakich dokładnie informacji potrzebujesz na temat kominka? Ze zwrotem nakładów jest różnie, to zależy jaki kominek chcesz postawić, czy tylko czysto ozdobny, czy pełniący funkcję grzewczą. W moim przypadku postawiłem na funkcję grzewczą i zbudowałem tzw. ciepły kominek z masą akumulacyjną oraz dodatkową możliwością dogrzania c.o. (nie mylić z płaszczem wodnym). Kominek waży okoł 3T i jakoś się zmieścił Poniżej lokalizacja na rzucie projektowym - dom w groszku w wersji 4. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 27.03.2013 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Miło to słyszeć Violuś, że jesteście już na nowym Ja ciągle nie mogę sobie tego wyobrazić, pracę posuwają się wolniej niż myślałem, na szczęście ciągle do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
supernik 27.03.2013 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 No dzięki za informację, raczej w groszku to jedyne miejsce, zresztą ty Samuraj Jacku z tego co pamietam to mialeś zdaje się nietypowy kominek a mnie to interesuje bardziej typowy wkład. Kurcze chyba ludzie wolą mieć kominek który ogrzał by dom jednoczesnie a nie stanowił tylko wizualny dodatek.Ale czy do tego potrzebna jest masa akumulacyjna to nie wiem bo wystarczy odbierać ciepło effektywnie czyli np. turbiną.Ciekawi mnie rozwiązanieo0 którym piszesz - dogrzanie CO nie mylić z płaszczem wodnym ? - czyli jak to działa. ? No ale to akademicka dyskusja, większość pewnie nie zbuduje pieca zduńskiego w domu tylko skorzysta z firmy która postawi typowe rozwiązanie czyli wkład obudowany płytą GK i wełną z rozprowadzeniem DGP - taniej i skuteczniej. Najbardziej boje się kucia w stropie bo nie wiem czym to grozi, A najbardzie pomocne są rozwiąznia obudowy jakie zastopsowaliście u siebie bo z tym mam problem. - żeby było małe ale funcjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 27.03.2013 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Gdy cofniesz się do postów wcześniejszych, to znajdziesz kilka kominkowych rozwiązań w groszku. Jeżeli nie planujesz postawić tego samemu, to projekt czy doradztwo otrzymasz od firmy kominkowej. A odnośnie skuteczności, taniości i potrzeby... ja mam wysoko sprawne palenisko ceramiczne, nie metalowe. Takie palenisko daje wysoką temperaturę spalin - ograniczam ją nawet aby nie była za wysoka to 600 stopni. Taka ilość energii jest za duża, aby emitować ją w 100% na dom w momencie palenia, szczególnie gdy dom jest dobrze docieplony. Zresztą trudno taką energię sprawnie przechwycić i rozprowadzić. W moim rozwiązaniu kieruję więc spaliny do akumulatora ciepła - to 1.5 t magnezytu, mogę też przekierować spaliny do wymiennika wodnego, który grzeje 1000 litrowy zasobnik wpięty w c.o. Akumulator ceramiczny nagrzewa się kilka godzin (oczywiście, gdy jest wychłodzony), ale wtedy trzyma bardzo przyjemne ciepło dobrą dobę i o to chodzi. Kominek jest projektowany tak, że palę raz dziennie, a zmagazynowane ciepło jest oddawane przez całą dobę. Taki akumulator ma tez dużą sprawność odbioru ciepła, spaliny o temperaturze 500 stopni po przejściu przez akumulator mają już temperaturę 100 stopni i tylko tyle idzie w komin. Gdy wkład podepniesz bezpośrednio w komin, to głównie ogrzewasz właśnie komin Na forum muratora jest wiele wątków o tego typu kominkach, jest tez szczegółowo opisane moje rozwiązanie. Obudowy zewnętrznej jeszcze nie mam, więc mamy podobny dylemat, jak zrobić aby było ładnie pozdro. No dzięki za informację, raczej w groszku to jedyne miejsce, zresztą ty Samuraj Jacku z tego co pamietam to mialeś zdaje się nietypowy kominek a mnie to interesuje bardziej typowy wkład. Kurcze chyba ludzie wolą mieć kominek który ogrzał by dom jednoczesnie a nie stanowił tylko wizualny dodatek. Ale czy do tego potrzebna jest masa akumulacyjna to nie wiem bo wystarczy odbierać ciepło effektywnie czyli np. turbiną. Ciekawi mnie rozwiązanieo0 którym piszesz - dogrzanie CO nie mylić z płaszczem wodnym ? - czyli jak to działa. ? No ale to akademicka dyskusja, większość pewnie nie zbuduje pieca zduńskiego w domu tylko skorzysta z firmy która postawi typowe rozwiązanie czyli wkład obudowany płytą GK i wełną z rozprowadzeniem DGP - taniej i skuteczniej. Najbardziej boje się kucia w stropie bo nie wiem czym to grozi, A najbardzie pomocne są rozwiąznia obudowy jakie zastopsowaliście u siebie bo z tym mam problem. - żeby było małe ale funcjonalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 27.03.2013 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Supernik moje zdanie na temat kominka: z perspektywy czasu już mnie tak nie cieszy kominek, tzn ta aura i atmosfera panująca w domu, powiedzmy, że nie zwracam już na to uwagi. Z kolei bardziej zwracam uwagę na bałagan jaki panuje przy kominku, bo jakbyś się nie starał to zawsze przy dokładaniu się wkoło nabrudzi. Dziś zastanawiam się czy nie zrobiłabym zamiast kominka po prostu zwykłego pieca, tzw śmiecioka Wówczas salon byłby salonem, a nie kotłownią. I tu z płaszczem czy bez, bałagan ten sam. No ale dla miłośników kominka w salonie i tej właśnie atmosferki (np mój mąż) kominek to fajna sprawa, a jeśli spełnia funkcję ogrzania całego domu a nie tylko rekreacyjną to już super. My mamy z płaszczem wodnym i nie licząc kwestii bałaganu to cała reszta jest jak najbardziej na tak. Miał być alternatywą dla pieca gazowego, ale tej zimy grzejemy tylko kominkiem, a gazu nie odpaliliśmy ani razu. Oszczędność jest bardzo duża, no ale więcej obróbki. Było nie było, drewno trzeba porąbać i codziennie dokładać. Gaz jest wygodniejszy, tyle że dużo droższy no i to ciepło jest zupełnie inne, kominkowe jest takie "cieplejsze". Przy płaszczu fajne jest to że temperatura jest równomiernie rozprowadzona po całym domu, no i nie ma problemu osmolonych ścian. KOminek jest tak podpięty do instalacji że dogrzewa również ciepłą wodę użytkową. Cena: wkład wyniósł nas około 4,5 tys zł. Z obudową chcieli 12 ty dla mnie to było trochę za dużo i obudowę zrobiliśmy z k-g, ramki granitowej z 4 kawałków i forniru z frontu. W sumie kosztowało nas to ok 1,5 tys. , czyli z wkładem 6 tys. U nas wygląda to tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SamurajJack 27.03.2013 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2013 Wasze rozwiązanie Stefany bardzo mi się podobało, tzn. umieszczenie paleniska w rogu pod kątem. Niestety zobaczyłem to zbyt późno, po rozpoczęciu prac kominkowych u siebie. Również jak Wy, główna kotłownia zasilana jest gazem, nie chciałem się uzależniać tylko od kominka, ale zakładam, że jednak znacząco wpłynie to na rachunki za gaz. Nad obudową jeszcze pracuję, ale może ona wyglądać jak poniżej. Zamieściłem również rysunek przed zabudową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts