Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Beatko, działka piękna.

Gdy my wybieralismy projekt szukalismy domku, który będzie miał pokój na dole tzw. gabinet. Z założenia pokój do pracy, dla gości, którzy się zasiedzą :) no i może na stare lata gdy nie będzie sił wskrobać się na górę. Okazało się że pokój bedzie potrzebny za chwilę. Mój 17 latek uległ wypadkowi na nartach, wczoraj miał drugą operacje kolana - rekonstrukcja więzadła krzyżowego, stabilizator, kule - masakra. Na szczęście jest ten pokój, nie wiem co by było gdyby go nie było. Pokój blisko prysznica i łazienki to przy problemach z chodzeniem luksus. Nie spodziewałam się że tak szybko okaże się niezbędny.

U nas wjazd jest od południa - wg mnie jest to układ doskonały. Rano budzi mnie wschodzące słoneczko, w weekendy gdy krzątam się po kuchni słonko dopieszcza mnie swymi promykami, w dni powszednie wracam styrana pracą do domku gdzie czeka salon rozświetlony zachodzącym słonkiem :)

Edytowane przez gosia sz-n

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witaj Beata :) ja zaryzykowałabym nawet stwierdzenie, że Groszek jest sporym domem, co sobotę dochodzę do tego wniosku latając na odkurzaczu :) tzn na odkurzaczu latam częściej, ale w sobotę to taka generalka :)

Zmiany jakie planujesz są zbliżone do moich. Też zmieniłam dach nad garażem zyskując pomieszczenie (garderobę), a projektową garderobę powiększyłam i mam tam aneks komputerowy - mini gabinet.

Generalnie Groszek jest fajnym domkiem, powodzenia :)

Sauraj bardzo podobają mi się Twoje projekty, nawet bardzo mi się podobają :) Widzę, że idziesz w klasykę.

Jakie kafle wybrałeś, na projekcie prezentują się znakomicie.

Kabinę prysznicową już masz wybraną?

Witaj Gosiu!!! Bardzo współczuję synkowi, wiem co to za ból. Sama obecnie jestem na L4 bo skręciłam kostkę i naderwałam więzadła. Ból niesamowity!!! U niego bardziej powazniejsza sytuacja. My też mamy wjazd od południa i tak właśnie myslałam, że to będzie fajnie. Słońce przez cały dzień!!! A tego mi brakuje. My też myśleliśmy o przyszłości naszej, że na starość wchodzić po schodach to nam się nie uśmiecha hahah, więc taki kącik na dole dla styranych życiem staruszków bardzo się przyda. Jak na razie to moja babcia będzie go użytkować. Oglądałam Twoje zdjęcia i są prześliczne. Już się nie mogę doczekać mojego urządzania. Pozdrawiam.

Hej Stefany!!!!

Muszę się do czegoś przyznać. Twoje zdjęcia natrafiłam pierwszy raz jak zajrzałam na ten portal i od razu się zakochałam w tym projekcie. Masz podobny gust do mojego w sprawach aranżacji wnętrz. Może tylko teraz nie miałabym ciemnych mebli i podłóg. 5 lat temu zrobiliśmy kapitalny remont naszego mieszkanka. Tak się napaliłam na ciemne meble, ściany i podłogi. Super to wygląda, bardzo mi się podoba, ale....jeden jedyny mankament -to codzienne sprzatanie!!! Ja rano wytrę kurze z mebli , a po południu mogę to robic na nowo. Jeszcze do tego jak się śpi w dużym pokoju i ciągle składa pościel to te "koty" wszędzie latają. Więc teraz jak będę miała możliwość będzie wszystko na jasno, zwłaszcza że blisko mamy do pola. Wiosna i latem kombajny , traktory, więc będzie się kurzyło. Mam tylko ochotę zrobic sypialnie w ciemnych kolorach, ale to okaże się w przyszłości- mam nadzieję, że nie dalekiej. Pozdawiam.

Aciagilbert bardzo mi miło, że przyczyniłam się w jakiś sposób do wyboru Groszka.

Z ciemnymi meblami i podłogami to święta racja. O ile z meblami problem jest niewielki bo na stole mam obrus czy bieżnik, a więcej mebli na dole już nie planuję, to z podłogami już trochę gorzej. No, ale apogeum kurzu to mam na schodach:mad: A że człowiek uczy się na błędach i niedalej jak tydzień temu dorobiłam się w końcu mebli do małego pokoju na dole, to są oczywiście....... jasne :) Fakt meblowania na raty ma olbrzymie plusy, rnie popełniamy już tylu błędów. Teraz zbieram na dolną łazienkę i też będę mądrzejsza o doświadczenia w użytkowaniu górnej, choć muszą przyznać, że płytki utrafiłam w 100%, są bezobsługowe.

Pozdr.

I w końcu forum ruszyło na nowo, można więc stwierdzić, ze wiosna nas w końcu obudziła :)

Gosiu

Twoje uwagi odnośnie szafki są słuszne, zresztą dopiero teraz zobaczyłem Twoją szafkę nad geberitem, to dobre dla niej miejsce. U mnie pewnie już zostanie tak jak w projekcie, chociaż może warto będzie zrobić szafkę mniejszą, aby było widać pod nią podłogę. Gosiu, przykro mi tez z powodu Twojego syna, mam nadzieję, że powróci w pełni do zdrowia. U nas rok temu uległa poparzeniu najmłodsza, roczna córka, trafiła wtedy do szpitala - to była największa trauma jakiej doświadczyliśmy. Na szczęście bardzo ładnie z tego wyszła. Mam więc nadzieję, że i u Was będzie dobrze.

Beato

My się budujemy w Obornikach Śląskich. W linii prostej na mapie źle to nie wygląda (kierunek na wołów), nie wiem jak byłoby drogami.

Stefany

Na dolną łazienkę wybraliśmy gres paradyż - Masto. Ten gres mamy też na całym dole tj. kuchnia, hol, salon i schody do piwnicy.

Założeniem obu projektów było to, aby łazienki wyglądały dobrze również za 10 lat, stąd faktycznie bez szaleństw :)

Teraz właśnie wybieram armaturę i jestem trochę przerażony bo wychodzi około 14 tyś, poza gresem, czyli wanna, umywalki, baterie, miski etc... Staram się maksymalnie zbić ceny, patrząc również na zamienniki, ale nie idzie mi łatwo :)

Odnośnie kabiny prysznicowej, to w projekcie mamy kabinę Poolspy za 1700 zł, jest to kabina jedno-drzwiowa. Wydaje mi się jednak, że lepszym rozwiązaniem byłaby kabina dwudrzwiowa, tak jak u Gosi. Jestem też zaskoczony cenami armatury z Koła np. taka umywalka dwustanowiskowa w łazience na górze kosztuje 1600-1900 zł :(

Licząc więc ile trzeba mieć na wykończenie dwóch łazienek 45 tyś za stan surowy z dachem, jest bardzo dobrą ceną ;)

Edytowane przez SamurajJack

Wiosna, wiosna och to ty ... :) u nas też w końcu się pojawiła, po sąsiedzku mamy gniazdo bocianów - już sięzameldowały w letniej rezydencji :)

SamurajJack, poprzednio nie dodałam - bardzo fajne projekty, kafelki bardzo ładne były również w kręgu naszych zainteresowań.

Zwróć uwagę przy kabinie jednodrzwiowej czy te drzwi się swobodnie otworzą - jednak jest to duże skrzydło, czy aby przy otwieraniu nie trafią na swej drodze w sedes? I czy przy otwieraniu z rozmachem nie uderzą o szafkę, umywalkę. Dzieci są nieprzewidywalne - nawet te duże - jak u mnie :)

Hejka!!!

Samuraj Jack jak tylko ogarnę się ze swoim zdrowiem to z miłą chęcią spojrzałabym na waszą rezydencję ,jeśli pozwolisz. Myślę,że z droga nie będzie większego problemu. Ja tak sobie oglądam projekty kuchni, łazienek i już jakiś zarys mam w głowie, ale to co mi się podoba nie idzie z praktyką hahaha. Podoba mi się jedna z łazienek. Zrobiłam zdjęcie jak byłam w salonie we Wrocku, a potem się okazało, że nie mozna robić fotek upsss. Pokaże WDSC_0737.jpgDSC_0738.jpgDSC_0739.jpgam moje inspiracje. Chciałabym miec duużą wannę , bo mam miniaturową łazienkę z wc razem, tam mieści sie tylko brodzik.

...

Zwróć uwagę przy kabinie jednodrzwiowej czy te drzwi się swobodnie otworzą - jednak jest to duże skrzydło, czy aby przy otwieraniu nie trafią na swej drodze w sedes? I czy przy otwieraniu z rozmachem nie uderzą o szafkę, umywalkę. Dzieci są nieprzewidywalne - nawet te duże - jak u mnie :)

Projekt to przewiduje, teraz to się nawet zastanawiam, czy jednoskrzydłowe nie będą lepsze, bo właśnie dwuskrzydłowe mogą natrafić na sedes :D

Poniżej projekt z obrysem ruchu drzwi:

Drzwi jednoskrzydłowe.jpg

Powiedzcie mi jak wy zrobiliście album ze zdjęciami?

Większość ma albumy na Picasie - platformie Googla. Poniżej link, gdzie można pobrać picasę na komputer. Program umożliwia zarządzanie zdjeciami i wysyłanie do albumu internetowego. Albumy internetowe możesz mieć jako prywatne, tylko dla Ciebie, publiczne, dla wwszystkich i takie dla wybranych osób którym udostępnisz link.

http://picasa.google.com/#utm_medium=embed&utm_source=pwalogin

Pozdrawiam

Hej

Matko toż to nie wiosna tylko lato od razu... Wczoraj zastanawiałam się w sklepie czy dziecku sandałów już nie kupić:)

No pięknie działacie. Samuraj Jack bardzo fajne projekty łazienek. Widzę że Masto robią furorę:) To był też mój pierwszy wybór płytkowy. Z tymże miały być na całym dole prócz salonu (te jasne) ale po przewertowaniu kilku forum i skutecznym zniechęceniu mnie przez osobę która po roku użytkowania ma zamiar zrywać 70 m2 odpuściłam je sobie i znalazłam bardzo podobne Cisa Elegance, z tymże dwa razy droższe:( Masto szare mam w łazience górnej i szczerze żałuję że jednak nie położyłam ich na dole ponieważ są bardzo przyjazne w użytkowaniu i jak pięknie wyglądają jak słoneczko na nie zaświeci...Cisa są może trochę bardziej lapatto:) i bardzo łatwe w utrzymaniu czystości aczkowliek przy Masto miałalbym kilka tys w kieszeni... trudnno

Tak czy inaczej na łazienkę dolną czekają też Masto tylko te jasne czyli jak u Ciebie:) Na dole nie idzie pofolgować, łazienki wygladają bardzo podobnie bo co tu ukrywać przestrzeń jest ograniczona. My wybraliśmy kabinę bezbrodzikową muszę sprawdzić jakiej firmy, ale koszt tej kabiny powalający po rabacie jakieś 4tys więc też zaczynam szukać zamiennika:) bo kuchnia nas zżarła:)

Ale tak jak mówisz łatwo nie jest:)

Pozdrawiam

Kasia

Faktycznie lato, od wczoraj chodzę w sandałach :D

Stefany, kabina w moim projekcie to Poolspa Metropolis Rondo 90x90 ( http://www.poolspa.pl/produkt-metropolis-rondo-90x90-98.html ). Kabina wygląda solidnie, a z racji prostoty budowy nie ma co się w niej psuć. Katalogowo kosztuje 2,5 tyś, my dostaliśmy ofertę na 1,7 tyś. To w sumie najtańszy wariant jaki znalazłem z kabin otwieranych, ale jeszcze szukam :)

Dziękuje Kasiu za dobre słowo, teraz rozpoznają masto w Waszej łazience :) To jasne masto chcemy dać w kuchni w pasie przy meblach.

Nie wiem jaką aranżacje chcesz w dolnej łazience, ale jeżeli jesteś zainteresowana mogę udostępnić swoje projekty, bo robiliśmy kilka wariantów kolorystycznych. A gdyby bardzo spodobał Ci się nasz projekt, mogę udostępnić i rzuty projektowe :)

A wybór akcesoriów do łazienek nie jest łatwy, jak tylko się za to zabieram od razu odczuwam silne zmęczenie i senność :D

Ale o wyborach poinformuję....

pozdrawiam

Samuraj a gdzież Ty tak zbiłeś cenę, toż to upust 32% :eek:

Kupujesz internetowo czy stacjonarnie? Możesz podać namiary na sklep?

Taka cena była w salonie Cermag we Wrocławiu - dokładnie 1758,98. Piszę "była", bo oferta już się przeterminowała, muszę zapytać handlowca, czy jeszcze obowiązuje. Po tym co napisałaś, zrobiła się dla mnie atrakcyjna :)

Na razie jeszcze nic poza płytkami nie zamówiłem, nie mogę się zebrać :)

Przy okazji mam pytanie, jak robiliście obudowy wanny, czy stoliki pod umywalki?

Ja się zastanawiam nad konstrukcją płyta osb impregnowana, na to płyty regipsowe i dopiero glazura, ale może robi się inaczej?

Pozdrawiam

Edytowane przez SamurajJack

Z tego co kojarzę to obudowy na pewno były z płyt karton gipsowych - tych zielonych, impregnowanych. Nie kojarzę, aby glazurnik najpierw wykonyał konstrukcję z płyt osb, wydaje mi się, że tylko k-g. No, ale mogę się mylić.

Samuraj pamiętaj, że zabudowa wanny do samej podłogi, bez pozostawionej "szczeliny" na stopę jest mocno niepraktyczna. Z tego co widzę to tak masz na wizualce - palce będziesz miał poobijane :p

Coś mi się wydaje, że Twoje łazienki to będą perełki, z niecierpliwością czekam na realizację, projekty zapowiadają wielkie wow :)

Jak będziesz miał inf w sprawie kabiny to daj znać. Przy takiej cenie to zastanawiam się nad zakupem internetowym, choć trochę się boję odległości i ewentualnych reklamacji.