dana531 16.06.2006 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Witam wszystkich.Ulcia ja natomiast mam zamiar przeniesc okno w wiatrołapie na sciane frontowai chyba tak zrobie.Jezeli chodzi o dachowkę to mnie rowniez bardziej podoba sie brazowa i taka połozę.Natomiast jezeli chodzi o firmy budowlane to wiadomo ze nie maja jednej budowy i dlatego nie sa w stanie dotrzymac terminow,moj wykonawca rowniez ma kilka budow i biega z jednej na druga.Czekam na zdjecia z budowy z niecierpliwoscią Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 16.06.2006 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 ulcia, My wg umowy mieliśmy mieć stan surowy do końca maja, a nie wiem, czy wyrobią się do końca czerwca. Co prawda dzisiaj przyjechali i od jutra zaczynają stawiać ścianki kolankowe. Jeśli chodzi o dachówkę, to ja nie głosuję, bo my wybraliśmy antracytową. O takim okienku w kuchni też myślałam, ale mi szkoda tracić miejsca na szafki kuchenne. Poza tym, jak ktoś przychodzi, to raczej czeka pod furtką, a nie pod drzwiami - oczywiście jak jest domofon. Ja sobie furtkę zaprojektowałam na wprost drzwi wejściowych i już sprawdzałam, że z okna kuchennego bardzo dobrze ją będzie widać. Z tym, że my mamy dom jakieś 6-7 metrów od ogrodzenia. danaJa właśnie mam to okienko z przodu, bo z boku mam garaż. Tylko, że u mnie to będzie okienko w kotłowni. Wizualnie z zewnątrz to wygląda w porządku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 16.06.2006 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Dwa słowa odnośnie dachówki. Fachowcy, którzy u mnie kładli dach odradzali jasne kolory. Mówili, że bardzo widać na nich brud. Namówili mnie na brąz w macie i jestem zadowolony. U mnie koniec tynków wewnętrznych. Trochę boję się, czy nie dmuchną mi okien, bo już są wstawione od 2 tygodni. Pozdrówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 18.06.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2006 No Ulcia fajne zdjęcia. Idziecie jak burza do przodu. A my ... szkoda gadać. Pozdrowionka dla Groszkowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 21.06.2006 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Cześć!No z tą burzą to gruba przesada. Najpierw problemy z materiałem - boom budowlany, teraz za gorąco i za sucho, no i póki co czekamy na strop, który wreszcie ma zawisnąć w sobotę.A ze spraw merytoryczych: mój kierbud odkrył, że takie a nie inne usytuowanie schodów powoduje że nie ma miejsca na wyczystkę do kiminka, która musi być z tyłu od strony klatki schodowej. W wersji projektowej trafia dokładnie na stopień schodów. Z tego powodu zmieniamy bieg schodów na przeciwny. Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 21.06.2006 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2006 Cześć! ...A ze spraw merytoryczych: mój kierbud odkrył, że takie a nie inne usytuowanie schodów powoduje że nie ma miejsca na wyczystkę do kiminka, która musi być z tyłu od strony klatki schodowej. W wersji projektowej trafia dokładnie na stopień schodów. Z tego powodu zmieniamy bieg schodów na przeciwny. Co Wy na to? Witaj Ulcia! Hmm mi też po głowie chodziła myśl z odwróconym biegu schodów, ale z innego powodu. Mianowicie dla mnie nienaturalne jest wchodzenie po schodach w lewo (jestem dzieckiem bloku a tam wszystkie schody są w prawo) Tylko moja żonka stwierdziła, że chce widzieć z salonu ładne schody a nie drzwi od spiżarni. No i mnie przekonała. Tylko teraz nie wiadomo czy naprawdę nie będziemy musieli tego zmienić. A tak poza tematem to w przyszły tygodniu wybieramy się do Trójmiasta, więc może będzie możliwość rzucenia okiem co tam Ulcia zmajstrowałaś? Pozdrowionka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 22.06.2006 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2006 Widzę, że nie tylko ja myślałam o odwróceniu tych schodów. Z resztą między innymi ze względu na tą wyczystkę. Na szczęście u nas to nie było konieczne, bo my wydłużaliśmy schody i te ściany nośne obok schodów są o 23 cm dłuższe. W sumie to niecały jeden stopień, ale bieg już jest o te kilkanaście cm wyżej. Poza tym mamy pod schodami obniżony poziom o ok. 40 cm (spiżarka ) i dostęp do wyczystki jest w miarę dobry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 24.06.2006 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Mam strop!!! Schnie sobie... i schody mam... i schną sobie... i buda staje się domem. Mam wrażenie, że to właśnie schody nadają charakter domu domowi. Życie jest piękne! Znów lubię budowę! /Ale używam dużo interpunkcji - to emocje/RobercieNicki zapraszam, bo już jest co oglądać. Nie wiem tylko czy uda się nam natknąć się na siebie w okolicach budowy, bo mam dziecko w szpitalu i spędzam tam większość czasu, a potrwa to do 5 lipca. Pozdrawiam Wszystkich Budujących! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 24.06.2006 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2006 Witam wszystkich Groszkowców, Od paru ładnych miesięcy jesteśmy z mężem posiadaczami projektu Groszek 3. Jak dobrze pójdzie, to do końca czerwca złożymy komplet dokumentów o pozwolenie. Za pierwszym podejściem się nie udało , ale dla Was to pewnie nie nowina. W tym roku poza stan zerowy, a w najlepszym razie surowy otwarty bez pokrycia dachu, raczej nie wyjdziemy. Zabraliśmy się jednak za zrobienie kosztorysu i poprosiliśmy pierwszego potencjalnego wykonawcę o wstępną wycenę. No i mamy problem... Nasz Wykonawca policzył sobie za stan surowy otwarty bez pokrycia dachu 65 tys. za robociznę!!! O ile materiały potrafimy sobie policzyć, to za bardzo nie wiemy, jaki powinnien być koszt robocizny w tym regionie, bo mieszkamy tutaj od niedawna. Podana cena lekko nas zszokowała. Będę bardzo wdzięczna za jakieś wskazówki. Dodam tylko, że w naszym domku zmieniliśmy garaż na 2-stanowiskowy z poddaszem użytkowym i dachem dwuspadowym. Jak szaleć, to szaleć Widziałam, że parę osób z okolic Wawy zaczęło już budowy, poradźcie pleaseeee!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 25.06.2006 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 ulcia Gratuluję stropu i życzę dużo zdrowia dla dziecka. LuMa Ta wycena jest jakaś kosmiczna, ale fakt - Groszek 3 jest dużo większy, a Wy go dodatkowo powiększyliście. Najlepiej daj jeszcze kilku wykonawcom i wtedy sobie porównasz. A różnice na pewno będą bardzo duże. Wiele osób pisało o tym na forum. My też mieliśmy rozbieżności od 22 tys do 42 tys. Wybraliśmy najtańszego wykonawcę, ale polecanego i sami wcześniej oglądaliśmy jak robi. Fakt, miał parę wpadek - nierówne ławy fundamentowe, zapomniał o drzwiach między jadalnią a kuchnią, ale ogólnie jesteśmy zadowoleni. Sąsiadka mówi, że pracują od 6 rano do 21 i czasami nawet nie mają czasu zjeść, bo latają z kanapką w ręku. U nas kończy się więźba, są już ścianki działowe na parterze i zaczęte na poddaszu (robimy murowane, a nie jak w projekcie z gips-kartonu). Jeszcze kilka dni na deskowanie i na razie kończymy budowę - musimy do sierpnia czekać na dekarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 25.06.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Hej KozAnka, dzięki za informacje . Jasne, że chcemy dać nasz projekt do wyceny jeszcze paru wykonawcom. Nie bardzo tylko wiemy, jak najlepiej ich szukać, bo niestety oboje z mężem spędzamy dużo czasu w pracy. Kolega próbował przez internet; wysłał oferty do kilku firm, które się reklamowały i dostał odpowiedź od... jednej. Czytałam gdzieś, że dobrze jest pojeździć po okolicy i spisywać firmy z tablic informacyjnych z budów, albo wypytywać po hurtowniach. Z kolei szukanie z książki telefonicznej to dla mnie jak totolotek. A ja nie mam szczęścia w grach losowych Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 25.06.2006 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2006 Hej KozAnka, dzięki za informacje . Jasne, że chcemy dać nasz projekt do wyceny jeszcze paru wykonawcom. Nie bardzo tylko wiemy, jak najlepiej ich szukać, bo niestety oboje z mężem spędzamy dużo czasu w pracy. Kolega próbował przez internet; wysłał oferty do kilku firm, które się reklamowały i dostał odpowiedź od... jednej. Czytałam gdzieś, że dobrze jest pojeździć po okolicy i spisywać firmy z tablic informacyjnych z budów, albo wypytywać po hurtowniach. Z kolei szukanie z książki telefonicznej to dla mnie jak totolotek. A ja nie mam szczęścia w grach losowych Podzielcie się swoimi doświadczeniami. Witaj. Ja dostałem kilka kontaktów od kierownika budowy. Kilka od elektryka. Pozostałe od budujących kolegów i znajomych. Warto też zapytać sąsiadów w bliskiej okolicy działki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 26.06.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2006 Szczerze mówiąc, to ja też mam ekipę z forum. Co prawda sami się tutaj nie ogłaszali, ale dostałam namiary od jednego z forumowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.06.2006 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 KozAnka napisała Jeszcze kilka dni na deskowanie i na razie kończymy budowę - Czy to znaczy, że zdecydowałaś się jednak na deskowanie? Co cię do tego ostatecznie przekonało? Dlaczego nie folia? pozdrawiam justa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 27.06.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2006 Chociaż skłanialiśmy się ku foliowaniu (głównie ze względu na koszty), to robimy deskowanie.Decydującym argumentem było to, że już mamy zrobioną więźbę a dekarz dopiero będzie mógł wejść w sierpniu i baliśmy się, że przez miesiąc na słońcu więźba się powykrzywia. A folii za wcześnie też nie chcieliśmy kłaść, bo też nie może być tak długo narażona na działanie promieni UV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_10 29.06.2006 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Groszkowiecze, dajcie znac ile może kosztować ściągnięcie humusa pod groszek oczywiście. Będzie tego jakieś max. 12 X 12 m. Czy cena 350 złotych jest dobra?Proszę odpowiedzcie szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 29.06.2006 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 My płaciliśmy 220 zł za ściągnięcie humusu (90 zł za godzinę). Oczywiście wszystko zależy od tego, jaką masz działkę - czy dużo drzew do wyrwania i jaki jest grunt - od tego zależy na jaką głębokość trzeba kopać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_10 29.06.2006 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Dziękuję za odpowiedź i podpowiedź. W naszym przypadku nie ma drzew, ziemia jest raczej piaszczysta - będziemy się targować! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 29.06.2006 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2006 Witam wszystkich groszkowcow.Stoję przed dylematem-czy 6 tys. za budowę tj. robocizne parteru z jednym kominem-drugi będzie systemowy jest dobrą cena czy nie jest za bardzo na wyrost.Jak sądzicie ,proszę o komentarz.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funyo 01.07.2006 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Mysle, ze nie masz sie nad czym zastanawiac, te 6 tysiecy za parter, to dobra cena, my zaplacilismy 8 tysiecy i byla to najnizsza oferta z proponowanych. Ten etap mamy juz za soba, strop, schody zalane. Czekamy az wyschna i ciagniemy dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts