Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Jak czytam o Waszych postępach, to od razu się do siebie uśmiecham. Przypomina mi się, jak to miło było widzieć postępy na budowie.

My mieszkamy od kilku miesięcy i powiem Wam, że jesteśmy zachwyceni. Dom jest dla nas idealny. Także możecie mieć pewność, że też będziecie zadowoleni:)

Jedynym baaaardzo małym minusem jest dla mnie dość niewielki wiatrołap. Ale nie jest to jakoś koszmarnie uciążliwe.

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hejka wszystkim.

Ja znowu trochę pomarudzę, ale nie udaje mi się założyć strony ze zdjęciami tak jak u was. Mam zdjęcia w swojej galerii, ale chyba nie można jej otworzyć. Nie mam pojęcia jak to się robi, w sprawach komputerowych to jestem noga. Proszę o podpowiedź.:(

Możesz spróbować tak jak my mamy:

1. Logujesz się na picasa.pl

2.Tworzysz album przesyłając zdjęcia-instrukcje jak się zalogować i jak dodawać zdjęcia są wytłumaczone także dasz rade

3.Wklejasz link albumu na forum

Nie jestem dobry w tłumaczeniu, ale próbuj :yes:

A ja mam takie pytanie na czasie:)

Jak macie (bądź planujecie mieć) zrobiony taras? Głównie chodzi mi o zadaszenie, osłonięcie się przed wiatrem, sąsiadami itp. U nas taras wypada na płd-zach. Niby fajnie, ale już teraz w te ciepłe dni była patelnia:( Posadziłam już brzózki - szybko rosną i będzie cień, ale pomyślałam też o zadaszeniu. Gdyby nie było u góry balkonu, to dałabym prosty daszek i już, ale tak, to nie wiem czy pasuje. Może macie jakieś zdjęcia? Chodzi mi o coś takiego jak na zdjęciu, tylko że u góry jest balkon. Jak myślicie? Może być? Jak jest (będzie) u Was?

21936318.jpg

Hejka wszystkim.

Ja znowu trochę pomarudzę, ale nie udaje mi się założyć strony ze zdjęciami tak jak u was. Mam zdjęcia w swojej galerii, ale chyba nie można jej otworzyć. Nie mam pojęcia jak to się robi, w sprawach komputerowych to jestem noga. Proszę o podpowiedź.:(

Tu znajdziesz cała instrukcję: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?197051-Jak-umie%C5%9Bci%C4%87-zdj%C4%99cie-na-forum

A ja mam takie pytanie na czasie:)

Jak macie (bądź planujecie mieć) zrobiony taras? Głównie chodzi mi o zadaszenie, osłonięcie się przed wiatrem, sąsiadami itp. U nas taras wypada na płd-zach. Niby fajnie, ale już teraz w te ciepłe dni była patelnia:( Posadziłam już brzózki - szybko rosną i będzie cień, ale pomyślałam też o zadaszeniu. Gdyby nie było u góry balkonu, to dałabym prosty daszek i już, ale tak, to nie wiem czy pasuje. Może macie jakieś zdjęcia? Chodzi mi o coś takiego jak na zdjęciu, tylko że u góry jest balkon. Jak myślicie? Może być? Jak jest (będzie) u Was?

[ATTACH=CONFIG]189245[/ATTACH]

A rozważałaś przedłużenie balkonu w postaci rozwijanej markizy?

• 2 weeks później...

Co taka cisza? Nikt nic nie buduje? NIEMOLIWE !!!! :)

U nas hydraulik w zasadzie skonczyl, teraz szaleja elektrycy, jak sie uda to w czerwcu wejda tynkarze. Straszne problemy z fachowcami zaczelam miec, z ich slownoscia, niby kryzys, pracy nie ma, dzwonie zeby sie na prace umowic, obiecuja przyjsc, a potem nawet nie zadzwoni ze ma mnie w d...., takim sposobem umawialam sie juz z 3 ekipami od tynkow, Do kazdego dzwonilam 3 razy z przypomnieniem, a potem rezygnuje z fachowca i nastepna ekipa, to samo mialam z meblami do kuchni, 3 telefony niby przyjedzie na pomiar a potem zero kontaktu. Zalamac sie idzie, a wszyscy niby z polecenia

Supernik

ja w zasadzie to mam jeden schód wejściowy, taki nazwijmy to podest. Kostka na pewno nie jest potrzebna do odbioru, jak ze schodami do domu to nie wiem. Przy czym pamiętaj, że dokumenty do odbioru zawozisz sam do wydziału, a oni sprawdzają zawartość (papierologię) i zatwierdzają odbiór, bez wizytacji. Domy prywatne nie są wizytowane :)

Zdjęcia postaram się wrzucić wieczorkiem, u mnie już elewacja się zrobiła, teraz męczę ogród :) Robi się naprawdę fajnie, już coraz mniej budowlanie wokół domu.

U nas do odbioru była potrzebna mapka inwentaryzacji koncowej budynku a na niej wrysowane podjazdy, schodki. Jeśli takie rzeczy nie są zbudowane i nie są wniesione na mapkę to kierownik musi wpisać w protokole o odstępstwie od projektu. Ale należy pamiętać, że jak już wybudują podjazdy trzeba zawołać geodetę by to naniósł na mapę i oddać do urzędu. Oczywiście taka dodatkowa wizyta geodety kosztuje.

Stefany, nawet nie masz pojęcia jak Ci zazdroszczę postępów wokół domku, ogródka. U nas teraz robi się ogrodzenie frontowe - jest totalny poligon, a o trawie, kwiatkach to moge na razie pomarzyć. Zaglądam do wątków ogródkowych i marzę i wzdycham ... :)

To napiszę jeszcze jedno - możę jakoś to skomentujecie....

Postanowiłem wykonać schody wewnętrzne z płytek gresowych .....

Tendencja jest że w drewnie ale jakoś nie sądzę aby udało się zmieścić w kwocie 10 tys zł w schodach drewnianuych z barierką. A żona mi wyliczyła że schody w gresie z barierka drewno stal nierdzewna zmieścimy się w kwocie 4 tys .....

Tendencja tendencją, a kieszeń kieszenią.

Gres na schodach miałam. Sprawował się dobrze, mieliśmy zaokrąglone kanty, co sprawdziło się przy małym dziecku, które kilka razy upadło na schodach. Dobrze, żeby gres nie był zbyt gładki- ale to pewnie oczywistość.

Gosia zaskoczyłaś mnie tymi podjazdami i schodami na mapce inwentaryzacyjnej, w ogóle nie kojarzę, aby coś takiego było u nas robione. Czyżby przepisy tak bardzo się zmieniły w przeciągu roku, czy może z moją pamięcią już nie najlepiej.

Co do bałaganu wkoło domu, to rzeczywiście jest to męczące, wyobrażam sobie co masz w związku z ogrodzeniem, no ale jak już będzie to dom i posesja też zupełnie inaczej wyglądają. My niestety nie posiadamy frontu, teraz zabraliśmy się za elewację no i zaczynami z ogrodem. W zasadzie rok 2013 to u mnie zdecydowanie ogrodowy rok, skupiłam się na krzaczkach, wyrównaliśmy teren, przygotowaliśmy pod trawnik, no i w sobotę zasialiśmy. Tyle, że od poniedziałku codziennie deszcz. Modlę się żeby mi tych nasion nie wypłukało, bo u nas działka jest pochyła. Już widzę, że wyrobiły się ścieżki, gdzie spływa deszcz i nasionek tam już niestety niet :mad: Będę dosiewać. Na pogodę wpływu nie ma.

Supernik co do gresowych schodów, to nigdy ich nie brałam pod uwagę, bo wydawały mi się zimne i takie jakieś ciężkie, ale dziś nie wiem czy bym się nie zdecydowała, tym bardziej, że wybór płytek jest prze ogromny. Moje drewniane w dwóch miejscach się rozeszły, a że są wiszące, nie lane, to niestety są na to narażone. Szczerze powiedziawszy zastanawiałam się czy ich nie obłożyć płytkami :) Poczekam na efekt Twoich, pochwal się.

Wrzucam obiecane zdjęcia:

201305231328.jpg 201305231330.jpg 201305191313.jpg 201305231335.jpg 201305231331.jpg

Edytowane przez STEFANY

Podjazdy, schodki, tarasy itp. utwardzenia nanosi się na mapę (inwentaryzuje geodeta) takie przepisy są od 1976 r. więc albo nie pamiętasz, bo zostało to zrobione bez Twojej wiedzy albo ktoś (geodeta, kier. bud.) cos pominął, a urząd przeoczył. Tak się składa, że akurat z tematem geodezja obcuje na co dzień.

Stefany, elewacja super dobrana do reszty no i ten zaczątek ogrodu - będzie bajecznie niech no tylko minie sezon, dwa, trzy. Dosiewanie to raczej normalka. Jeśli deszcz nie wymyje to wiatr pozamiata ;)

Supernick, my też mamy rynne wpuszczoną w schodki - zauważ wewnętrzny narożnik przy wejściu do domu. Nasi panowie stwierdzili, że tak może być: kostka, schody nie przeszkadzają. Na razie wszystko jest OK. Jeśli cos pierdutnie to będziemy wszystko rozbierać tfu, tfu ... .

pb195606[1].jpg

Gosia obejrzałam zdjęcia w albumie i widzę, że u Ciebie również spory spadek terenu. W Szczecinie taaaakie wzniesienia ? ;)

Dorka dziękuję :)

Tak mi się marzyło, że jak się już przeprowadzimy to będę się delektować kawą na tarasie i odpoczywać, a tu już minął drugi rok w kwietniu i końca nie widać :(

Kawę piję w tzw międzyczasie biegając od sadzonki do sadzonki, pilnując jeszcze żeby moja młodsza córa nie weszła tam gdzie nie powinna.

201305191315.jpg

201305191315.jpg

Edytowane przez STEFANY