Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Stefany, nasza działka to wyzwanie - jest mała i krzywa - z dużą różnicą wyskości - dzięki temu mamy piwnicę. Zrobiliśmy z jej wady taką małą zaletę. Teraz głowimy się jak to "w miarę wyrównać'. Nasz domek jest na wysokości 65 m npm. - blisko do wody więc musi być ostro z górki :)

Wracając do Szczecina. Generalnie idąc ulicą nie trzeba się wspinać jest płasko jak na stole. Jednakże nalezy pamiętać, że Sz-n leży nad Odrą i blisko morza (65km w linii prostej) różnica wyskości jest spora od 0,1 m w okolicach ramion Odry do 148 m npm na wzgórzach Bukowych. Ja mieszkam blisko Odry (przez okno widzę tor wodny do Świnoujścia - już nie możemy doczekać się imprezy tall ship races 2013 - zlot żaglowców z całego świata - wszystkie popłyną przed moim oknem :) :) ) Załączam kilka fotek ze Szczecina - na pierwszym z nich widok z mojego okna i to tutaj zaobserwuję wszystkie żaglowce płynące na sierpniowy zlot :)

Dodam jeszcze, że mamy w Sz-nie - "szczecińską Gubałówkę" jakieś 100 m npm - jest zainstalowany wyciag narciarski i mnóstwo Szczecinian spędza na tym "stoku" ferie zimowe :) Tak więc mamy blisko do morza i namiastkę gór.

Stefany oczywiście nie da się tego porównać z widokami roztaczajacymi się w Waszych okolicach. Jaka córcia już duża, urodziła się prawie na naszych oczach i tak szybko wyrosła :)

Dajcie znać, może kogoś w czasie urlopu przygna w moje rejony :) Pozdrawiam, Gosia

426906_383121861749260_1604197331_n[1].jpg

162810_129714780423304_7735510_n[2].jpg

67855_129714643756651_8104451_n[1].jpg

151046_129714970423285_7710728_n[1].jpg

63451_129714753756640_7471953_n[1].jpg

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No no Gosia, widoki rzeczywiście imponujące. Ta bliskość do morza hmmm moje marzenie. Ale tak to bywa, że nie docenia się tego, co ma się pod nosem, wiec żeby nie było, nasze "górecki" też są niczego sobie ;)

A Milenka, cóż, dalej takie budowlane dziecko. Ciągnęłam ją po wszystkich sklepach przy wykończeniówce (w sumie to nie miała innego wyjścia będąc u mamy w brzuchu), a teraz biega za mną po działce, tu podleje, tam przydepnie, tu się przewróci, tam zahaczy. Taka dzielna kobitka rośnie. Swoją drogą teraz widzę różnice jak inaczej dorastają dzieci z własnym kawałkiem ziemi. Cały dzień na dworze. Nawet jak plucha na zewnątrz, mała woła "na polko, na polko".

Właśnie dziś u mnie skończono robić tynki: licząc bez szczytów, które sobie zażyczyłam otynkować, wyszło 680m2/25zl - groszek3. Jakby coś to ekipa genialna, choć nie wiem czy chciałoby się im pokonać te 150km :)

DorkaS ta cena 25zl/m to razem z materialem? I jakie to tynki Ci tak policzyli ( tradycyjne maszynowe)??

Tak nie wiem czy tradycyjne, ale na pewno maszynowe, zacierane rączkami. Baumit typu gładszego. Szczegóły w dzienniku. To drogo czy tanio wg Ciebie?

Hej Stefany!!! Twój domek robi wrażenie!!! Bardzo, ale to bardzoo mi się podoba:yes: Widzę, że u Wszystkich prace ida pełną parą. U nas od poniedziałku koparkowi równają teren, ścigają humus, robia drogę wenętrzną. Czy robiliście może i co kładliście na nią i jakie koszty? My mamy 150m, szerokie na 5 metrów, głębokie na jakieś 40 cm. Powiedziano nam aby najpierw piasek potem bazalt. W przyszłym tygodniu wujek robi nam przyłącze kanalizacyjne. Mam " patyczki " na działeczkach hahah od geodety:D To dobre wiadomości. Złe , że jednak prąd będzie w październiku 2014:mad::mad::mad: Szukamy wszelkich dojść, ale jak na razie echo, więc chyba będzie agregat, albo jak sąsiad się zlituję to podłączymy się do niego. 10 czerwca chłopaki chcą rozpocząć budowę::lol2:

A WSZYSTKIM BUDUJĄCYM MATECZKOM ŻYCZĘ Z OKAZJI NASZEGO ŚWIĘTA DUŻO MIŁOŚCI, RADOŚCI, SPEŁNIENIA MARZEŃ:wave:DSC_0829.JPG