gosia sz-n 17.10.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Wiecie co, budowa skończona a ja ciągle tu zaglądam, muszę się przyznać sama przed sobą jestem uzależniona od FM , cieszy mnie każdy wpis o postępach w kolejnych domkach, martwię się że czasem wychodzą komplikacje. Czy też tak macie? Aciagilbert - same dobre wiadomości, że wszystko sie poukładało i lecicie z robotą. Pytałaś gdzieś wyzej o meble w okolicach Legnicy i powiem Ci, że meble robione w Legnicy przez p. Jurka przyjechały do Sz-na i za jakiś czas pójdę w odwiedziny to zobaczę jak wyszły i ewentualnie polecę. Pan Jurek przywiózł meble swojej córce i tak się składa, że ją znam Podobno kolejki u gościa są długie, ale ponoć warto zapisać się i poczekać. Powiesz nam co zmieniłaś w projekcie? no i czekamy na fotorelację, wiem, że nie tylko ja lubię oglądać postępy. FAjnie, że podoba się w naszych progach nie tylko nam ale jeszcze komuś. Każdy stara się wg własnego gustu i różnie z tym bywa - jeden się zachwyca a drugi na to samo powie ble..., będziesz miała pięknie także i Ty, do tego my już będziemy mieć stare wyposażenie, a ty nówki sztuki :D zobaczysz jak to szybko będzie, prorokuję, że za rok na koniec lata będziesz już myć podłogi i cieszyć się domkiem 84dorota19 odnośnie terminowości zakładów energetycznych to nie mam pojęcia gdyż kupiliśmy działkę w pełni uzbrojoną i "główna" skrzynka już stała. Skrzynka chyba zawsze stoi na granicy - jeśli jest awaria przed skrzynką to naprawia zakład energetyczny jesli za skrzynką to właściciel nieruchomości. Na czas budowy nasz elektryk przy tej skrzynce postawił takie małe coś z licznikiem - z gniazdami i to zakład energetyczny włączył i mieliśmy prąd na budowę. Elektryk rozłożył okablowanie w groszku, założył skrzynkę z bezpiecznikami w kotłowni i wyprowadził to wszystko do tej dużej skrzynki. Po czym zgłosiliśmy, że chcemy to podłączyć, panowie z zakł. en. przyjechali podpięli co trzeba, mały licznik i gniazdka wymontowali i po temacie. Prąd budowlany mieliśmy aż do odbioru bydynku. Tak więc bez bólu, nerwów i oczekiwania. Stefany mają racje, brak piwnicy, magazynka na narzędzia to z pewnością minus. My mamy piwnicę pod częścią domu - działka krzywa i dało się doprojektować spore pomieszczenie. Nie wiem co byśmy bez niej zrobili - kosiarka, rowery, węże, narzędzia itd. strasznie dużo tego jest. Do moich prac ogrodniczych to dodam, że mamy skarpę - przy schodach do piwnicy - staraliśmy się coś z tym zrobić by deszcz nie wymywał wody, zrobiliśmy tarasy a na nich posadziłam jakieś 200 cebul tulipanów, żonkili, krokusów i przebiśniegów, posadziłam jukę i piwonie. Nie moge się doczekać kiedy to zakwitnie. Na wiosnę dosadzę co nieco. Trawka, która wzeszła przed domem cieszy oko mimo że jeszcze taka cienka, ale już się zieleni pa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katw1 17.10.2013 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Czesc. Czy ktos zrobil drewniane listwy przypodlogowe do płytek ? Podobaja mi sie biale w calym domu, a w kuchni i na korytarzu mam plytki i sie zastanawiam czy te drewniane sie bardzo brudzic nie beda jak np mopem przejade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 17.10.2013 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Katw1 - ja mam w całym domu białe listwy przypodłogowe (oczywiście poza łazienkami). W połączeniu z kaflami wyglądają bdb, u mnie nie brudzą się od mopa, ale strasznie na nich widać osiadajacy kurz tak więc przy sprzątaniu zminiam ssawkę w odkurzaczu i jadę delikatnie by nie uszkodzić ściany, albo biorę ściereczkę i lecę dookoła. Na szczęście mam listwy bez zagłębień i ozdobników. Mimo trudności i tak lubię moje białe listwy - z białymi drzwiami i podstopnicami dobrze sie komponują.W wiatrołapie i w kuchni mam podłogę z kafli i listwy - coś możesz zobaczyć w albumie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 17.10.2013 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 katw1 i gosia-sz-n dzięki za odpowiedzi, pomogłyscie mi bardzo.jak dojdę do tego jak się wstawia zdjęcia to coś wrzucę.Póki co pozdrawiam serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 17.10.2013 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aciagilbert 18.10.2013 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Przesyłam zdjęcia z naszych postępów budowlanych: tu te okropne ulewy i mały przestój To na razie tyle z naszych zdjęć, reszte myslę po niedzieli. Gosiu dziękuję za miłe słowa, fajnie jest tu gościć i cieszyć się z wszystkimi z ich poczynań. Zawsze ktoś doradzi, coś zaproponuje, pocieszy. Czas leci nieubłaganie- wydaje mi się , że dopiero co tu weszłam , a juz prawie rok jak otworzyłam pierwszy raz tą stronę. Pytałaś co ja zmieniłam: - obniżyłam o dwa stopnie wejście do spiżarki -wyrównałam na górze dwa pokoje, dzięki temu są równe, większa łazienka, prostokątny przedpokój - z garderoby robie pralnię ( ale jeszcze zastanawiam się nad wejściem do niej ( czy z łazienki, czy z pokoju?) - podniosłam dach nad garażem i mam garderobę - nie będę miała ścianki między kuchnią, a pokojem ( wolnę otwartą przestrzeń) - i mam nadzieję, że uda nam się postawić ogród zimowy. Byliśmy u rodzinki we Francji i oni mieli to coś i się zakochałam!!! Tam bym zrobiła jadalnię. - kominek przesunęliśmy jak u Stefany w kącik. Rozmyślamy nad schodami. Jak myslicie jakie maja być? I mam pytanko jakie okna zamawialiście i jakie koszty mniej więcej wychodziły? A i jeszcze jedno: jaką macie podbitkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swawrz 18.10.2013 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 Przesyłam zdjęcia z naszych postępów budowlanych: [ATTACH=CONFIG]219226[/ATTACH] tu te okropne ulewy i mały przestój [ATTACH=CONFIG]219227[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]219228[/ATTACH][ATTACH=CO NFIG]219229[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]219230[/ATTACH] To na razie tyle z naszych zdjęć, reszte myslę po niedzieli. Gosiu dziękuję za miłe słowa, fajnie jest tu gościć i cieszyć się z wszystkimi z ich poczynań. Zawsze ktoś doradzi, coś zaproponuje, pocieszy. Czas leci nieubłaganie- wydaje mi się , że dopiero co tu weszłam , a juz prawie rok jak otworzyłam pierwszy raz tą stronę. Pytałaś co ja zmieniłam: - obniżyłam o dwa stopnie wejście do spiżarki -wyrównałam na górze dwa pokoje, dzięki temu są równe, większa łazienka, prostokątny przedpokój - z garderoby robie pralnię ( ale jeszcze zastanawiam się nad wejściem do niej ( czy z łazienki, czy z pokoju?) - podniosłam dach nad garażem i mam garderobę - nie będę miała ścianki między kuchnią, a pokojem ( wolnę otwartą przestrzeń) - i mam nadzieję, że uda nam się postawić ogród zimowy. Byliśmy u rodzinki we Francji i oni mieli to coś i się zakochałam!!! Tam bym zrobiła jadalnię. - kominek przesunęliśmy jak u Stefany w kącik. Rozmyślamy nad schodami. Jak myslicie jakie maja być? I mam pytanko jakie okna zamawialiście i jakie koszty mniej więcej wychodziły? A i jeszcze jedno: jaką macie podbitkę? Hej Ja mam przejście do pralni z łazienki. Dzieki temu w sypialni mam szafe na calej dlugosci sciany. Poczatkowo myslelismy zeby zrobic suwane drzwi pomiedzy lazienka, a pralnia , ale zrezygnowalismy z tego pomyslu. Schody mam betonowe oblozone drewnem, dwubiegowe. U nas wyszly dosc wysokie stopnie z racji zmiany stropu i stosunkowo wysokiego parteru (2,7m). Podbitke mam tynkowaną i wyszła rewelacyjnie. Śmiem twierdzić, że nikt takiej nie ma. Jasna czekolada do ciemno-brazowego dachu. Pozdr. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 18.10.2013 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2013 (edytowane) Witaj aciagilbert. My mamy schody betonowe pólzabiegowe(chyba tak to się nazywa-mamy tak jakby pól spocznika i 3 schody kręte).Jak chcesz mogę wrzucić fotki.Przed rozpoczęciem budowy oglądaliśmy groszek budowany wg projektu, bez jakichkolwiek zmian, i powiem ci że dla mnie oryginalne schody były za strome( zależy co kto woli).Kiedyś nasze schody będą obłożone drewnem.My mamy nadbitkę drewnianą( chcieliśmy aby krokwie były widoczne na zewnątrz), kolor-orzech.Jeśli chodzi o okna to jestem umówiona z panem na poniedziałek, jak będę mieć wycenę to się odezwę.Swarz strasznie ciekawi mnie ta twoja podbitka.Gdybyś mogła wrzucić jakąś fotkę, może być na priv.Pozdrawiam. Edytowane 18 Października 2013 przez 84dorota19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 19.10.2013 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 84dorota19 - bardzo ładnie się Twój Groszek prezentuje. Widzę, że zrezygnowałaś z frontowego okna w jadalni. Czym było to spowodowane? I chyba garderoba na górze zyskała dodatkowe okno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 19.10.2013 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Swawrz, tak mnie zaintrygowałeś swoimi wypowiedziami, że aż wzięłam miarkę i sprawdziłam jak u nas to wszystko wyszło. Też zmieniliśmy strop na TERRIVE. Wysokość pomieszczeń na parterze to 2,66 m, na poddaszy 2,62 m. Schody mamy również betonowe obłożone drewnem, są dwubiegowe ze spocznikiem. Każdy stopień ma wysokość 20,5 cm i głębokość stopnia to 26,5 cm. Mamy 8 stopni + 1 spocznik (liczę to jako jeden - kolejny, duży stopień) + 6 stopni + poziom podłoga (również jako kolejny stopień) = 16 stopni (16 podstopnic). Schody są bardzo wygodne, nie uważam, by były np. zbyt wysokie stopnie. Mam prośbę pokaż swoje schody, no i podłączam się do letniowoc z prośba o pokazanie innowacyjnej podbitki. W naszych rejonach najbardziej powszechna jest podbitka z drewna i taką mamy, czasem robiona jest z paneli PCV, prawie wcale u nas nie widać nadbitki. 84dorota19 - faktycznie oryginalnie wygląda groszek bez okna w salonie na frontowej ścianie - czy Wy macie groszka z wejściem od północy? Aciagilbert - oby deszcze omijały Was szerokim łukiem i niech się mury pną do góry, okna mamy z oknoplastu - 3 szybowe, jednoskrzydłowe, białe plastikowe. Zamawialiśmy w grudniu - była promocja zimowa, montaż był jakoś w lutym gdy mrozy odpuściły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 19.10.2013 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 gosiu sz-n czy poszerzałaś swojego Groszka od strony salonu? Patrzę na zdjęcia z Twojego linka i jakoś tak przestronnie jest w salonie, wydaje się że jest naprawdę wystarczający.A co do okien to opłaca się zamawiać w zimie z montażem na przedwiośniu. Moi rodzice tak zamawiali i wyszło im bodajże 40% rabatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aciagilbert 19.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Dziekuję wszystkim za odpowiedzi. Chyba też bedziemy zamawiać okna na zimę i wstawiać na wiosnę. Schwarz tak jak i dziewczyn tak i mnie zaintrygowała Twoja podbitka, czy jest możliwość obejrzenia zdjęć? Jeżeli chodzi o schody to chciałabym coś takiego jak ma Gosia. Z takim półpięterkiem, te jakie są w projekcie lekko mnie przerażają ( mam problemy z wysokością i schodami stromymi, ruchomymi), więc wolę takie . 84 dorota czy mozna zobaczyc również twoje zdjęcia? Jeżeli nie na forum to może na priv? Jak by co to jest mój adres: [email protected]Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 19.10.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Nie zmienialismy wymiarow groszka, sa zgodne z projektem. Na promocji zimowej zaoszczedzilismy ok. 6 tys. o ile dobrze pamietam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 19.10.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2013 Dzieki temu ze schody sa ze spocznikiem pod schodami w spizarce jest prosty sufit co pozwolilo nam zawiesic szafki wiszace. przy schodach zabiegowych jak w projekcie pod schodami sufit jest wyokraglony jest przez to mniej miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 20.10.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 (edytowane) Gosia-sz-n tak mamy wejście od północy.Mogłabyś na priv przesłać ile wyniosły was okna( tak dla orientacji).Letniowoc zrezygnowaliśmy z okna w jadalni bo cały salon wychodzi na stronę południowo-zachodnią więc jest wystarczająco jasno.A na górze faktycznie okno dachowe jest w garderobie( wprowadziliśmy zmiany na górze, u nas do garderoby wchodzi się z korytarza, zaraz na wprost schodów).W pokojach na poddaszu zrezygnowaliśmy z okien dachowych po sugestiach koleżanek z FM:yes: Edytowane 20 Października 2013 przez 84dorota19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 20.10.2013 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Nasze schody, proszę nie zwracać uwagi na bałagan;) Tez chciałam schody ze spocznikiem ze względu na bardziej ustawną spiżarkę, ale jak przyszło co do czego to nasz majster stwierdził że się nie da:confused: Jednak z efektu końcowego jesteśmy zadowoleni więc jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aciagilbert 20.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Witajcie. Gosiu też zrezygnowaliście z okien na poddaszu? Nie jest za ciemno? Mogłabyś pokazać zdjęcie jednego z pokoi? A my dzisiaj mieliśmy pogodę na zamówienie. Było z 20 st. Pojechaliśmy na naszą inwestycję i porobiłam parę fotek. Z zarysu chatki mam już kuchnię , garaż , salon ( i powiem że jak dla mnie to jest duży - juz mnie martwi sprzątanie - mąż obiecał mi kupić tego robota co ma perfekcyjna pani hehehe). Zrobiliśmy ognisko, upiekli kiełbachy. Nawet mielismy mini orkiestrę: naszą chatkę odwiedził konik polny. Mój synciu stał nad nim urzeczony i wszędzie go śledził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 20.10.2013 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 84dorota19 - tak właśnie myślałam, że może to być spowodowane wejściem do domu od północy, też mam działkę z wjazdem od północyJeżeli garderobę masz naprzeciwko schodów to łazienka jest obok garberoby? I do łazienki wchodzi się przez garderobę czy jest wejście prosto z korytarza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 20.10.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2013 Letniowoc do wszystkich pomieszczeń na górze mamy wejścia z korytarza, stojąc u szczytu schodów: (Zaznaczam że mamy odbicie lustrzane groszka)- na lewo 2 pokoje z balkonami, na wprost garderoba, na prawo łazienka, obok niej sypialnia.Nie chcieliśmy żadnego przechodzenia między pomieszczeniami, a w oryginale ta garderoba z wejściem ze sypialni była dla nas nie do przyjęcia:no: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia i Łukasz 21.10.2013 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 HejAle się dzieje:) Pięknie rosną te Wasze groszki.Beatko my też zrezygnowaliśmy z okien na poddaszu, ja na początku miałam obawy ponieważ balkonowe okno mamy tylko w sypialni (która jest najciemniejsza bo leży od północy) ale dekarz powiedział że jak mi będzie za ciemno to można w każdej chwili te okna dołożyć, wiec zaryzykowaliśmy i aktualnie nie mam potrzeby ich dokładania. W sypialni jest ciemniej ale z założenia tam miało by ciemno. Za to w pokojach dziecięcych jest bardzo jasno (oba są od południa) . Natomiast na razie pozytywnie zaskoczona jestem temperaturą w groszku:) Wstaje rano i już od dłuższego czasu widzę dym z komina u sąsiadów w okolicy a my pomimo tego że piec nie został odpalony mamy temperaturę 22 stopnie. 2 lub 3 razy wieczorem uruchomiliśmy kominek (bardziej ze względów rekreacyjnych) ale piec stoi na razie odłogiem. Salon mamy od południa więc w te słoneczne dni jak przychodzę z pracy dochodzi do 23 stopni. będzie to nasza pierwsza zima więc nie za bardzo mam porównanie no i temperatury tez raczej nas rozpieszczają, ale pożyjemy zobaczymy:)Miłego dniaKasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts