dana531 01.07.2006 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2006 Do funyo- czy scianki działowe oraz wymurowanie czy tez poskładanie kominu /kominy systemowe/ rowniez wchodzą w skład 8 tys? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funyo 02.07.2006 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2006 Do dana531 - My w naszych 8 tysiacach mamy: sciany zewnetrzne, kominy ( u nas murowane z cegly ) , schody ( dwie pary, jedne w domu, drugie w garazu do pokoju nad garazem ) i strop z terivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_10 03.07.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2006 Proszę napiszcie czy to prawda że humus powinień być ściągnięty z obszaru o wiele większego niż domek. Nasz Kierownik budowy twierdzi że powinniśmy ściągnąc humus prawie z 1/3 działki a to prawie 4 ary. Twierdzi że przed wejściem do domku (odległość 10 metrów) powinno sie to zrobić bo potem i tak trzeba będzie wszystko zmienić tzn. nawozić nowej ziemi itd. Cy to prawda i jak sytuacja wygląła u Was?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymar 06.07.2006 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2006 Witam wszystkich groszkowców, Od przedwczoraj jesteśmy posiadaczmi działki koło Gdańska. Zdecydowaliśmy się na budowe Domu w Groszku. Przed nami walka z papierologią - podobno uzyskanie pozwolenia na budowę to długa i trudna walka - do tego nasza działeczka znajduje się w rejonie ochrony archeologicznej (musimy zrobić jakieś badania). Mam ogromną prośbe do forumowiczów z rejonu trojmiasta: czy moglibyście polecić mi dobrego architekta do adaptacji projektu, oraz jakąś sprawdzoną ekipe budowlaną, która nie doprowadzi nas do bankructwa i rozstroju nerwowego PS. Zmian nie robimy wiele. Chcemy podnieść okno w kuchni, zmienić kształ tarasu, oraz powiększyć garderobe i łazienke na piętrze kosztem jednego z pokoi. PS2. Jakie macie ogrzewanie w domku? My myślimy nad piecem na groszek węglowy, tylko nie wiemy czy to dobry pomysł gdy nie mam piwnicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 07.07.2006 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Cześć Krzymar Witaj w naszym groszkowym gronie! Ja buduję w Łostowicach a Ty? To miło spotkać kogoś z "sąsiedztwa" Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami z pola walki urzędowo-budowlanej. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzymar 07.07.2006 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2006 Cześć Krzymar Witaj w naszym groszkowym gronie! Ja buduję w Łostowicach a Ty? To miło spotkać kogoś z "sąsiedztwa" Chętnie podzielę się moimi doświadczeniami z pola walki urzędowo-budowlanej. Pozdrawiam! Cześć Ulcia Działeczke mamy w Jakowie gmina Kolbudy, więc niedaleko. W przyszłym tygodniu chcemy znaleźć architekta do zrobienia adaptacji projektu i geodety do przygotowania mapki. Coby nie zaśmiecać forum możesz pisać do mnie na maila [email protected] Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 08.07.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2006 Witam wszystkich Groszkowców - szczególnie tych którzy zdecydowali się na ten projekt niedawno. Widać, że wszysce zawzięcie budują i nie mają czasu pisać. Tylko Ulcia czasami coś skrobnie (kliknie) i jakieś fotki zamieści w albumie. Odwiedziliśmy budowę Ulci i nasunęło mi się kilka pytań. Oczywiście domek śliczny i właśnie tak go sobie wyobrażałem. Zauroczyło nas też położenie działki - piękna panorama ... A co do pytań: nie robisz Ulcia ciągu wentylacyjnego w kuchni? No i brak tej ścianki przy wejściu do kuchni to też ciekawe rozwiązanie. To chyba nie jest ściana nośna i nie trzeba nic zmieniać w projekcie? Ciekawi nas też czy znaleźliście nasz liścik? No cóż z tego co zobaczyliśmy to widać że niedługo zamieszkacie we własnym Groszku. Życzymy powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_10 11.07.2006 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Groszkowicze, mam pytanie dotyczące rur kanalizacyjnych. Czy rura kanalizacyjne wychodząca z fundamentu z poziomu w pion powinna być łączona w jedno kolanko wygięte w 90% czy w dwa kolanka po 45% tak aby był łagodniejszy spad, a tym samym mniejsze prawdopodobieństwo zapchania w przyszłości?. Wiem że pytanie jest dziwne, ale zupełnie nie wiem kogo o to spytać i po dwu-godzinnym szukaniu w muratorze mam już dość . Z góry dziękuję za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_10 11.07.2006 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Groszkowicze, mam pytanie dotyczące rur kanalizacyjnych . Czy rura kanalizacyjna wychodząca z fundamentów powinna zostaż zgięta z poziomu w pion za pomoca jednego kolanka wygiętego w 90 %, czy za pomoca dwóch kolanek wygiętych po 45 % każda. W ten sposób spad będzie bardziej łagodny i w przyszłości mogę uniknąć prawdopodobieństwa zapchania?. Przeszukałam już cały murator i po dwu-godzinnej lekturze mam juz dosyć. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 11.07.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2006 Groszkowicze, mam pytanie dotyczące rur kanalizacyjnych . Czy rura kanalizacyjna wychodząca z fundamentów powinna zostaż zgięta z poziomu w pion za pomoca jednego kolanka wygiętego w 90 %, czy za pomoca dwóch kolanek wygiętych po 45 % każda. W ten sposób spad będzie bardziej łagodny i w przyszłości mogę uniknąć prawdopodobieństwa zapchania?. Przeszukałam już cały murator i po dwu-godzinnej lekturze mam juz dosyć. Z góry dziękuję za każdą odpowiedź . Hmm ja zrobiłbym 2 x 45%. Gdzieś czytałem że tak będzie lepiej, ale nie pamiętam gdzie. To tylko moje zdanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzmicz 18.07.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2006 Odwiedziłem forum po dłuższej nieobecności, odrobiłem zaległości ale pytania pozostały. Kozanka jeżeli moge to do Ciebie, wspominałaś, że pomieszczenia w groszku wydają się małe. Jak obecne wrażenia? Możesz już ocenić i pomieszczenia na poddaszu, czego oczywiście gratuluje. I co małe czy akurat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 19.07.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 Witam Co do wielkości pomieszczeń - mogę już coś powiedzieć - teraz wydają się większe niż na początku i tak podobno jest, że obraz wielkości zmienia się średnio co kolejny etap budowy. Wynika to prawdopodobnie z ułomności naszej wyobraźni. To co w fazie fundamentów, jako płaskie, wydawało się maleństwem, w następnej fazie rośnie a na koniec zgadza się z projektem. Tak więc mój groszek staję się powoli taki jak myślałam, że będzie i wcale nie sprawia wrażenia małego - ja zawsze porównuję wielkości do tych z mojego mieszkania. To będzie ładny i funcjonalny dom! Ale fakt, że salon dobrze byłoby poszerzyć o 1metr - wtedy to byłoby już na prawdę super. Serdecznie pozdrawiam!Dana - o kominach napiszę Ci dzisiaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bernas 20.07.2006 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Witam .Wraz z żoną dołączyliśmy do grona miłośników Groszka 2. Jesteśmy już zdecydowani na ten projekt w 100% , po przeczytaniu forum na pewno skorzystamy z kilku zmian proponowanych przez was.Mam tez pytanie o ile zwiększa sie koszt budowy w przypadku wykonania podpiwniczenia budynku ?Czy może ktoś posiada zdjęcia już wybudowanego domku, bylibyśmy bardzo wdzięczni za nie [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 20.07.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Witam wszystkich serdecznie.Do Bernasa. otoz ja buduję piwnicę i budowa tejze piwnicy pochłoneła w moim przypadku jak na razie ok 30 tys zł.Wiem ze piwnica w domu jest bardzo potrzebna ale gdybym budowała poraz drugi to na pewno nie budowałabym piwnicy ze względu na koszty- ale jest to tylko moje zdanie.Takze dobrze sie zastanow zanim sie zdecydujesz i zadaj sobie pytanie czy jest CI ona naprawdę niezbędna.Ulcia bede Ci wdzieczna za informacje w sprawie kominow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 20.07.2006 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 DanaWysłałam Ci na priva - nie jestem pewna czy doszło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 20.07.2006 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lipca 2006 Ulcia doszło i dziękuję.Jednoczesnie czekam na nowe zdjęciu tego dachu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuzmicz 21.07.2006 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 A czy ktoś z Was może planuje w swoim domu założyć wentylację mechaniczną z rekuperatorem. Ja się nad tym zastanawiam i wyczytałem iż wymaga to zmiany projektu przez architekta. Zastanawiam się więc jak poważna są to przeróbki i czy nie zmienią mi wyglądu pomieszczeń w postaci jakiś maskownic pod sufitem. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 22.07.2006 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2006 CześćNie myśleliście może o wykorzystaniu schowka, który powstaje nad kuchnią, na granicy łazienki i pokoju - na poddaszu. Jest całkiem spory i szkody by go było oddać tak całkiem za darmo. Tylko jak to zrobić? Jakieś drzwiczki w łazience w ścianie? A co z ciepłem, będzie tamtędy uciekać?A u mnie odbyła się WIECHA! bardzo nam było miło i błogo, fajnych i kulturalnych mamy wykonawców, oby tak nam się układała współpraca dalej. Dziś budynek został uprzątnięty ze wszystkich odpadów budowlanych i jest baaardzo przestronnie. A wiecie jakie duże jest poddasze? Jest fajne a zdjęcia jutro. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 23.07.2006 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Ulcia czekamy na zdjecia.Codziennie sprawdzam czy juz wkleiłas nowe zdjęcia czy tez nie,ale wiem ze w koncu sie doczekamy.Pozdrowienia dla wszystkich zwolennikow domu w groszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 23.07.2006 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2006 Cześć Nie myśleliście może o wykorzystaniu schowka, który powstaje nad kuchnią, na granicy łazienki i pokoju - na poddaszu. Jest całkiem spory i szkody by go było oddać tak całkiem za darmo. Tylko jak to zrobić? Jakieś drzwiczki w łazience w ścianie? A co z ciepłem, będzie tamtędy uciekać? A u mnie odbyła się WIECHA! bardzo nam było miło i błogo, fajnych i kulturalnych mamy wykonawców, oby tak nam się układała współpraca dalej. Dziś budynek został uprzątnięty ze wszystkich odpadów budowlanych i jest baaardzo przestronnie. A wiecie jakie duże jest poddasze? Jest fajne a zdjęcia jutro. Pozdrawiam! Witam. Właśnie tak kiedyś zastanawiałem się, czy to miejsce można jakoś wykorzystać, ale w końcu doszedłem do wniosku, że skoro w projekcie tego nie zagospodarowali to raczej nie można. Trudno mi sobie to wyobrazić jak to wygląda. Taki schowek na preparaty chemiczne i środki czystości mógłby się przydać. Albo jakoś wykorzystać to miejsce na pojemnik z brudną bielizną? Tylko zależy gdzie umiejscowi się pralnię. Ulcia - super daszek. Wygląda ładnie... I ta wiecha ładnie wygląda. Planujecie zamknąć budynek w tym roku? A ścianki działowe na poddaszu będziecie robili z karton-gipsu? Pozdrawiamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts