Kasia i Łukasz 21.10.2013 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 AAa odnośnie schodów:) Istnieje taka reguła którą pamiętam z czasów szkoły: długość kroku dorosłego człowieka to 60-65 cm . Podstawowa zasada komfortowych schodów to 2h+sz=60-65 cm czyli dwie wysokosci stopnia plus szerokość stopnicy powinna dać sumę 60-65 cm. Wysokość stopnia optymalna to zakres 14-19 cm, przy czym dolna granica schody bardzo wygodne 19 cm wystarczające, Szerokość stopnicy może się wahać od 25-32 cm z tym że tutaj na odwrót, im większa wartość tym schody wygodniejsze Schodów powinna być nieparzysta liczba, wtedy podobno wchodzi się wygodniej. My mamy schody 17,5 cm i są raczej wygodne, tylko patrzę z perspektywy 30 latków. Mojej mamie wchodzi się już ciężko... Aha i nie dajcie namówić się majstrom na kombinowanie z wysokością ostatniego stopnia:) jaki by on nie był czy wyższy , czy niższy od pozostałych na bank za każdym razem się potkniecie. U nas panowie tak długo kombinowali żeby wartości były równe bo mam kolegę u którego o mały włos połowa znajomych zębów nie zgubiła właśnie przez ostatni stopień Jeszcze raz miłego dnia:) Kasia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 21.10.2013 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 U nas z kolei dodaliśmy wszędzie okna dachowe, bo było dla nas za ciemno. Dom zorientowany jest wejściem na północ-wschód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swawrz 21.10.2013 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Swawrz, tak mnie zaintrygowałeś swoimi wypowiedziami, że aż wzięłam miarkę i sprawdziłam jak u nas to wszystko wyszło. Też zmieniliśmy strop na TERRIVE. Wysokość pomieszczeń na parterze to 2,66 m, na poddaszy 2,62 m. Schody mamy również betonowe obłożone drewnem, są dwubiegowe ze spocznikiem. Każdy stopień ma wysokość 20,5 cm i głębokość stopnia to 26,5 cm. Mamy 8 stopni + 1 spocznik (liczę to jako jeden - kolejny, duży stopień) + 6 stopni + poziom podłoga (również jako kolejny stopień) = 16 stopni (16 podstopnic). Schody są bardzo wygodne, nie uważam, by były np. zbyt wysokie stopnie. Mam prośbę pokaż swoje schody, no i podłączam się do letniowoc z prośba o pokazanie innowacyjnej podbitki. W naszych rejonach najbardziej powszechna jest podbitka z drewna i taką mamy, czasem robiona jest z paneli PCV, prawie wcale u nas nie widać nadbitki. 84dorota19 - faktycznie oryginalnie wygląda groszek bez okna w salonie na frontowej ścianie - czy Wy macie groszka z wejściem od północy? Aciagilbert - oby deszcze omijały Was szerokim łukiem i niech się mury pną do góry, okna mamy z oknoplastu - 3 szybowe, jednoskrzydłowe, białe plastikowe. Zamawialiśmy w grudniu - była promocja zimowa, montaż był jakoś w lutym gdy mrozy odpuściły. Hej Gosia sz-n U mnie stopnie maja 19,5 cm wys i to jest sporo. Wszystko zależy jak wysocy jesteście. Im wyższa osoba tym łatwiej akceptuje wyższe stopnie.. Moja żona mająca 164 narzeka na nie. Dla mnie są one OK. Optymalna wysokość stopnia to 17,5 i o ile to możliwe warto się tego trzymać. Jak będę w domu to zrobię zdjęcie podbitki i wrzucę na forum. Ale ostrzegam - wszelkie prawa zastrzeżone Dla osób wachających sie czy usuwać okna dachowe, czy nie. Ja usunąłem i nie żałuję. Podobnie jak Kasia pokoje dzieci są od południa i światła w nich nie brakuje. W sypialni mam zwykłe okno 150x150 i też daje radę. Okno dachowe nad łóżkiem może daje klimat, ale w zimie jednak czuć chłód. Poza tym deszcz też mocno będzie słyszalny, a latem z koleji trzeba szukać opcji zasłonienia okna bo robi się piekarnik. Okno które wyeliminuje te wszelkie niedogodności kosztować będzie majątek. Ja powiedziałem nie, ale wybór należy do Was. Pozdr Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 21.10.2013 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) 84dorota19 - Znalazłam mój stary post o oknach Dla orientacji podam Ci troche wiecej szczegółów o naszym zamówieniu - będzie łatwiej podjąć decyzję. Mamy takie okna: - na parterze założyliśmy okna 3 szybowe z szybą antywłamaniową P2 (brak rolet) i klamką z kluczykiem (zamek przeciwrozwierceniowy) współczynnik ciepła wynosi w nich U=0,8 balkon - 2 skrzydła z ruchomym słupkiem1760X2355, próg win step = 3 859 zł. 1 szt. nie otwiera się (zbyt duze) 1770 x 1440 =1 734 zł 3 szt. 1400 x 1440 = 1 555 x 3 = 4 666 zł. 1 szt. 860 x 1440 = 1 111 zł. 1 szt. 860 x 1020 = 908 zł. 1 szt. 849 1 190 = 934 zł - Na poddaszu 3 szyby ale bez antywłamaniowej i bez klamki z kluczykiem co daje U=0,7. 3 szt. 1400 x 1440 = 1002 x 3 = 3 006 zł. 1 szt. 860 x 1440 = 742 + montaż 1 780 zł. Wszystko razem z 8% vat 20 245 zł. i teraz najważniejsze rabat po rabacie z montażem 14 300 zł. + gratis zestaw zatrzask + pochwyt balkonowy. Myśle, że niezłą cenę dostaliśmy. Nasze okna to platinum evolution 2. Okna są 2-stronnie białe, jednoskrzydłowe. Zamawialiśmy w XII 2011 r. Zrobiłam edycje posta i zeżarło mi to co napisałam wcześniej wrrrr .... No to jeszcze raz. Aciagilbert - nie mamy okien połaciowych, zrezygnowaliśmy również z balkonów - okna mają wymiar 140 x 144 cm (widzę to w powyższj wycenie), jest bardzo jasno, dziś po pracy postaram się zrobic i wrzucić zdjęcia. Swawrz - masz rację wszystko to indywidualne odczucia użytkowników - jam ma 173 cm, a chłopaki po ok. 180 cm wzrostu więc stopnie wygodne 15 cm pokonywałabym po dwa naraz moje są dla nas optymalne, są wszystkiw równej wysokości. Edytowane 21 Października 2013 przez gosia sz-n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 21.10.2013 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Jeszcze odnośnie okien - już to kiedyś pisałam więc zrobiłam kopiuj wklej - nasz Pan architekt powiedział nam coś takiego: Minimalna powierzchnia okien – to właściwie jedyne wymaganie, które dotyczy oświetlenia pomieszczeń i jest określone przez odpowiednie przepisy. Wynika z nich, że w pomieszczeniach przeznaczonych do przebywania ludzi, wielkość okna powinna wynosić przynajmniej 1/8 powierzchni podłogi, a w pomieszczeniach, w których ludzie przebywają nie dłużej niż 2 godziny dziennie, stosunek tych powierzchni może wynosić 1/12. Tak więc zrezygnowaliśmy i nie czujemy braku światła na poddaszu (łazienkę przesunęłam do szczytu - wiec mam okno na ścianie). Pokój syna jest od zachodu więc popołudniu jest mocne słońce - musieliśmy nabyć roletkę zaciemniającą w 100%, bo zgłaszał niemożność gry na kompie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
STEFANY 21.10.2013 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Gosia Sz-n ja też tu zaglądam choć mieszkamy już 2,5 roku - kwiecień 2011: przeprowadzka i narodziny Milenki. Zleciało, że hej. Teraz skupiam się na ogrodzie, w międzyczasie mąż postawił drewutnię i domek gospodarczy. Czas ucieka, a my dalej dłubiemy. Co do okien to my też zrezygnowaliśmy w pokojach dzieci, gdzie mam balkonowe. Podeszłam do tematu zgodnie z radami architektów i jesteśmy bardzo zadowoleni. Niższe koszta, no i mniej mycia - a one są paskudne do mycia. Pozdrawiam wszystkich budujących, co groszek to coś nowego, 84dorota19 jestem bardzo ciekawa Waszego domu. Wprowadziłaś sporo zmian, zapowiada się nowa odsłona. Chwalcie się postępami, bo aż miło popatrzeć pozdrawiam wszystkich Wrzucam link do moich poczynań ogrodowych, prace cały czas trwają i każdą wolną chwilę spędzam z łopatą, ale mam ogromną satysfakcję, że każde nasadzenie to moja własna robota. Mąż wybudował dom, a ja sama zrobię ogród, a co tam: https://picasaweb.google.com/118167913214357679828/DomWGroszku?authkey=Gv1sRgCLruv-Hghp7hDQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inka.ja 21.10.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 witajcie ja ostatnio zalatana ale to dlatego, że za tydzień przeprowadzka!!!!!!!!!! tak tak!!!! :lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2::lol2: ogólnie poddasze niewykończone, zamknięte drzwiami, parter ma ściany i podłogi:) umeblowany będzie tylko salon i córki pokój:) kuchnia to zbieranina szafek:P a łazienka w tynkach zagruntowana:) ale i tak jest pięknie i jest nasze:) jak bedzie kasa to wykończymy, bo póki co nie chcemy w kredyty się pakować będzie totalna zbieranina ale co tam:P ważne, ze na swoim Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swawrz 21.10.2013 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 Witajcie Zgodnie z obietnicą załączam link do zdjęć podbitki/elewacji mojego domku. Mam nadzieję, że Wam się spodoba i może kogoś zainspiruje do tynkowanej podbitki. https://picasaweb.google.com/sebastian.wawrzyniak75/Elewacje?authkey=Gv1sRgCICHnsni4NqosgE PozdrawiamSebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 21.10.2013 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2013 (edytowane) Inka.ja - nie od razu Rzym zbudowano, najważniejsze że będziecie u siebie. Cieszę się razem z Wami :) Swawrz - musze przyznać, że po raz pierwszy widzę taką podbitkę. Aciagilbert - obiecane zdjęcia w pokoju na górze - mały pokój ze starymi meblami czekający na perkusję, okna od strony zachodniej, zdjęcie zrobione dziś ok. godz. 17, oraz łazienka okno od wschodu, godz, ta sama dziś. Stefany - widzę ogromne postępy na działce, trawka, nasadzenia gdy wszystko się rozrośnie będzie pięknie, macie super działeczkę. Edytowane 21 Października 2013 przez gosia sz-n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
letniowoc 22.10.2013 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 84dorota19- możesz wstawić na forum lub wysłać mi na priv rzut poddasza po zmianach? Jestem ciekawa jak to wygląda, układ drzwi itp To bardzo dobry pomysł, aby każde pomieszczenie miała swoje wejście, bez przechodzenia przez inne pomieszczenia. Nie ma wtedy problemu, że ktoś chce dostać się do garberoby/pralnia, a inny domownik blokuje w tym czasie łazienkę. swawrz- ciekawa podbitka, powiem szczerze że pierwszy raz się z taką spotykam. gosiu sz-n- dotarłam teraz do Twoich zdjęć spiżarki pod schodami. Wow ile tam miejsca! Już wiem co zrobię z moim starymi meblami z kuchni Zdjęcie z sypialnią to jeden z pokoi nad salonem czy ten po drugiej stronie schodów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 22.10.2013 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 swawrz - ciekawa jest ta Twoja podbitka. Jak ją dylatowaliście od murów? nie ma problemów z mikropęknięciami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 22.10.2013 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Gosia-sz-n dziękuję za wyczerpującą odpowiedz w sprawie okien.My też się zdecydowaliśmy na Platinum Evolution 2 ze zwykłą szybą bo cały dół będzie w roletach zewnętrznych, czekam niecierpliwie na wycenę. Jakiej wysokości macie wylewkę i w związku z tym na jakiej wysokości zaczynają się u was otwory okienne? Swarz bardzo oryginalna ta twoja podbitka, przyznaję pierwszy raz taką widzę i niesamowicie mi się podoba! My też zrezygnowaliśmy z okien połaciowych w pokojach po sugestiach forumowych koleżanek i kolegów, zresztą okna dachowe można wstawić w każdej chwili, chociaż na razie nie widzę takiej potrzeby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 22.10.2013 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Letniowoc wrzucam rzut poddasza po zmianach.Łazienka przesunięta do szczytu, początkowo miało tam być okno dachowe( wykreślone) ale zmieściło się w ścianie więc tamto odpadło.Zmieniliśmy też położenie kominów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 22.10.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Letniowoc, zdjęcie sypialni - to pokój nad gabinetem, za ścianą (szafą) jest łazienka. Dla przypomnienia wklejam prowizoryczny rzut poddasza - u nas wejscie do pralni też z korytarza, zmienialiśmy położenie komina o 90 st. Spiżarnia jest faktycznie duża, stoję w niej swobodnie dzięki obniżeniu podłogi, blat na szafkach ma 2 m długości. 84dorota19 - jeśli się Wam aż tak nie spieszy z oknami to zaczekajcie z zamówieniem do grudnia - wtedy są spore rabaty do 40%, Porównacie wycenę, którą teraz przygotowują z grudniową i prezent pod choikę wyskoczy jak królik z kapelusza my w ten sposób zaoszczędziliśmy 6 tys. O wysokości wylewek pisałam gdzieś wcześniej, muszę poszukać. Mamy ciut wyższe szafki kuchenne, bo uparłam się na blat i parapet w jednym. Przez 2 dni czułam, ze coś jest nie tak z wysokością blatu, ale teraz wogóle o tym nie pamiętam, jestem dzięki temu wyprostowana przy blacie, no ale mam 173 cm wzrostu wiec jest OK.schemat poddasza.pdf Edytowane 22 Października 2013 przez gosia sz-n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 22.10.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 o znalazłam o wylewkach i wysokości szafek kuchennych: u nas na dole jest podłogówka mamy styropian 10 cm + 6 (7) cm wylewki + panele lub kafelki. Parapet i blat w kuchni to jedna płaszczyzna Moje szafki kuchenne wraz z blatem mają 93,5 cm od podłogi (tj. 89,5 cm szafki + 4 cm grubość blatu) - szafki są wyższe - mają trochę wyższy cokół.. Na górze mamy kaloryfery, włazience kaloryfer + podłogówkę - 4 cm styropianu + 6(7) cm wylewki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aciagilbert 22.10.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 (edytowane) Swawrz podbitka rewelacyjna. Super to wyglada. Jak cenowo na tym wyszedłeś? Gosia faktycznie bardzo jasno masz w pokojach, więc i chyba ja tez z rezygnuję z okien dachowych. Stefany co raz fajniej się tam u Was robi:) W ogóle to te groszki sa superaśne!!!! I już nie mogę się doczekać mojego groszeczka. Mam pytanie : jakie kominy zamawialiście? Przeglądałam dzisiaj ponownie forum ale jakoś nie widzę wątku. Syncio mi się rozchorował i nie pozwala posiedzieć przy komputerku. I czy podnosiliście okna wyżej niż w projekcie? A jeszcze jedno jak robiliście ogrzewanie? Ja chcę podłogówkę, tylko czy kładliście wszędzie? Jakie pomieszczenia obdarzyliście podłogówką i czy na górze też? Edytowane 22 Października 2013 przez aciagilbert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swawrz 22.10.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 swawrz - ciekawa jest ta Twoja podbitka. Jak ją dylatowaliście od murów? nie ma problemów z mikropęknięciami? Hej dorkaS Podbitka jest zrobiona na konstrukcji z OSB na to styropian i siatka, klej, tynki. Nie było żadnych dodatkowych dylatacji. Myślę, że pęknięcia jeśli nawet powstaną będą niewidoczne - w końcu nie jest to na wysokości oczu. Poza tym elewacje raczej nie pękają gdy pracuje ściana więc liczę, że tak samo zachowa się podbitka. Na razie mam ją (podbitkę) koło miesiąca więc za krótko, żeby móc coś więcej powiedzieć. Pozdr Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
swawrz 22.10.2013 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2013 Swawrz podbitka rewelacyjna. Super to wyglada. Jak cenowo na tym wyszedłeś? Gosia faktycznie bardzo jasno masz w pokojach, więc i chyba ja tez z rezygnuję z okien dachowych. Stefany co raz fajniej się tam u Was robi:) W ogóle to te groszki sa superaśne!!!! I już nie mogę się doczekać mojego groszeczka. Mam pytanie : jakie kominy zamawialiście? Przeglądałam dzisiaj ponownie forum ale jakoś nie widzę wątku. Syncio mi się rozchorował i nie pozwala posiedzieć przy komputerku. I czy podnosiliście okna wyżej niż w projekcie? A jeszcze jedno jak robiliście ogrzewanie? Ja chcę podłogówkę, tylko czy kładliście wszędzie? Jakie pomieszczenia obdarzyliście podłogówką i czy na górze też? Hej, Trudno ocenić. Podbitkę robiła ta sama ekipa co ocieplenie, elewacje i inne rzeczy. Robocizna to 65 zł/m2 co do materiałów to nie jestem w stanie ich wydzielić - za dużo tego równocześnie było.Znajomy mówił mi, ze jak przyjmę cenę około 110 zł/m2 to na 100% się zmieszczę ze wszystkim - i chyba tak było. Pozdr Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 25.10.2013 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 (edytowane) Aciagilbert - proponuję Ci byś o kominie poszukała wśród naszych wypowiedzi groszkowców. Wróć na górę strony - jest taki jasnoszary paseczek a na nim są: 'pokaż pierwszy nieprzeczytany' ... oraz 'przeszukaj temat' - stań na 'przeszukaj' i kliknij, w okienku wpisz to co Cię interesuje np. 'komin' i poczytasz wszystko co napisaliśmy od początku wątku groszkowego My mamy komin z wkładem ceramicznym nie jest to Szchiedel, jakiś sporo tańszy ale już nie pamiętam, zajmował się tym mąż i budowlańcy. Podłógówkę mamy na całym dole za wyjątkiem gabinetu - kaloryfer. Na górze mamy kaloryfery + łazienki podłógówka i kaloryfer. W łażienkach mamy oprócz podłogówki, kaloryfery a w nich dodatkowo zamontowana grzałka na prąd, którą można właczyć niezależnie od ogrzewania np. latem gdy nie schną ręczniki. Teraz zrobiłabym podłogówkę również w pralni gdzie mam kaloryfer. Pranie jednak szybciej schcnie gdy ciepłe powietrze wydostaje sięz podłogi ku górze. Podłogówka jest rewelacyjna, nie ma kaloryferów przez co pokój jest bardziej ustawny. W pokojach - sypialnich zrobiliśmy kaloryfery, bo jednak łatiwej tym sterować na bieżąco zakręcasz kaloryfer i masz po chwili chłodniej, podłogówka potrzebuje wiecej czasu na zmianę temperatury w pomieszczeniu. Życzę zdrówka dla Synka i miłego weekendu dla Wszystkich. Pa. Edytowane 25 Października 2013 przez gosia sz-n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
84dorota19 25.10.2013 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2013 Aciagilbert my mamy system kominowy leier"a, montaż szybki, bez problemów.Na razie tyle mogę się wypowiedzieć w tym temacie;), jak sie sprawdzi w użytkowaniu to się okaże za jakiś czas.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts