gosia sz-n 16.02.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Magda, my zaczynaliśmy budowę 13 IX 11r. w połowie XII mieliśmy stan surowy, zabiliśmy okna, wstawiliśmy prowizoryczne drzwi i nastała zima. Zaczęliśmy 17 II 12r. od wstawienia okien, a 18 sierpnia już mieszkaliśmy czyli licząc robocze miesiące to było ich 9 Ocieplenie, elewację, podjazd i wejście do domu mieliśmy robione gdy już mieszkaliśmy, ale w domu było już prawie wszystko gotowe. Słabo się znam na budowlance, ale ja bym nie ocieplała takiego świeżego domu niech sobie schnie powoli. Gdy obłożysz dom styropianem to całą wilgoć, która jest w murach zamkniesz. Będzie jesień i nie wiadomo czy nie będzie padać więc mury będą mokre. U nas elektryk pracował w lutym, marcu i nie było ogrzewania i nawet nie chciał kozy by trochę podgrzać. Po elektryku idą tynki - podobno się wtedy nie grzeje, by ich nie odparzyć nie wiem ile powinny schnąć bez grzania. Z drugiej strony na naszej ulicy sąsiad zaczął budowę 1 sierpnia 13 r. i przed mrozami zdążył z elektryką i tynkami. Nie wiem po jakim czasie zaczął podgrzewać kozą, by mróz nie wszedł do domu, na dzień dzisiejszy ma już zrobioną hydraulikę i wylane posadzki, na Wielkanoc jak nic zamieszka, więc chyba jest to możliwe. Cały czas nie ma ocieplenia. Wszystko zależy od intensywności zimy, jeśli traficie na dobrą ekipę, nie będzie przestojów, bo czegoś zabrakło albo wykonawcy zaczyna regularnie wymierać rodzina, a żona rodzić co kwartał to dacie radę. Jola była gotowa do elektryki i tynków przed zima, ale wolała odczekać, będą zaczynać gdy wiosna rozgości się w Koszalinie na dobre A u nas przed chwilą była ulewa, a już świeci słońce. Ależ ta zima kapryśna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 16.02.2014 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 hej, Dorka a masz gdzieś wstawione zdjęcia tych drzwi? Nie, u nas idzie wszystko powolutku, będą latem. Te, które mam w dzienniku to z wypożyczalni Taka opcja, która przekonała mnie ostatecznie do zamówienia drzwi u 'naszego' stolarza. Wstawia tymczasowe, żeby np. łazienka normalnie funkcjonowała, a docelowe, wtedy gdy największy nawał robót minie, by nie zostały uszkodzone. jeśli traficie na dobrą ekipę, nie będzie przestojów, bo czegoś zabrakło albo wykonawcy zaczyna regularnie wymierać rodzina, a żona rodzić co kwartał to dacie radę. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Groszek G2 16.02.2014 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, bardzo spodobał nam się projekt Groszek G2 i dosyć szybko udało się trafić na to niezwykle pomocne forum. Budowę planujemy w przyszłym roku i póki co zbieramy szczegółowe informacje odnośnie adaptacji i funkcjonalnych przeróbek. Napewno bardzo pomocnym byłoby poczucie przestrzeni w środku na własnej skórze, stąd gorąca prośba jeśli ktoś budował w małopolsce i ma chęć podzielić się wrażeniami na żywo to bardzo chętnie skorzystamy z żoną. Jak tylko skończe czytać wszystkie wątki od początku tematu napewno pojawią się pytania więc będę się zwracał. z góry dzięki pozdrawiamKuba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 17.02.2014 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Do usług, ale Groszek 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Groszek G2 17.02.2014 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Bardzo ciekawa wersja (Groszek 3) - wcześniej nawet nie brałem pod uwagę bo chyba na stronach archonu nie jest w podstawowej ofercie. Bardzo jestem ciekaw kosztów realizacji w stosunku do szacunkowego kosztorysu opartego na KNR. Zastanawiam się również nad wentylacją mechaniczną ale bez gruntowego wymiennika ciepła. Prawda jest taka że tematów jest sporo i jeśli tylko będzie możliwość to z chęcią zasięgne opinii. DorkaS dziękuje bardzo za chęć pomocy - jak tylko się uda to z wielką chęcią skorzystam z twoich doświadczeń Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 17.02.2014 23:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Groszek 3 na stronie Archonu wisi dobre 8 lat, jak nie dłużej U nas stan surowy, po znacznych fanaberiach , nie odbiegał od oficjalnego kosztorysu, a nawet był ciut korzystniejszy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 18.02.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Witaj Jakub,dobrze trafiłeś. Z pewnością znajdziesz tutaj mnóstwo cennych informacji, całą masę zdjęć, pomysłów. Z pewnością w większości nurtujących Cię pytań znajdzie się ktoś kto będzie w stanie pomóc. Pytaj zatem bez skrępowania.Odnośnie kosztorysu i realnych wydatków to nie pamiętam szczegółów, jednakże wiem, że trochę się nam rozjechało (zmiana ściany na 2-warstwową, zmiana stropu, częściowe podpiwniczenie itp.) Myślę, że zawsze należy mieć pewna rezerwę finansową i nie wpadać w panikę. Ceny w różnych częściach kraju są bardzo różne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.02.2014 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 I pamiętać trzeba też o tym, że czasem coś opłaca się ściągać z odległości 500km, bo wyjdzie taniej o 25% niż na miejscu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Groszek G2 18.02.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Ciekawe bo własnie na stronie archonu wpisując w wyszukiwarce produktów mają 4 propozycję i nie ma wśród nich Groszku 3, stąd nie zauważyłem go. Tak na szybko porównując do Groszka G2 to wydaje mi się że wszystko jest na plus na korzyść Groszka 3: większa kuchnia, ciut szerszy salon z jadalnią i komunikacja u góry po pokojach. Pytanie czy wystarczyło wam miejsca w pojedynczym garażu na graty. Wstępnie myśleliśmy o garażu na 2 samochody ale Groszek G2 ma mało funkcjonalny układ pomieszczeń u góry. Czy wasze modyfikacje obejmowały powiększenie holu wejściowego czy też wystarcza wielkość z projektu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia sz-n 18.02.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 (edytowane) Groszek 3 faktycznie większy, zależy co się chce. My mamy groszka podstawowego bez garażu - mała działka. Układ pokoi na górze to możesz sobie zmienić wg potrzeb i upodobań. Ja w moim np. zlikwidowałam garderobę i przesunęłam łazienkę do szczytu, a nad kuchnią mama małą pralnio/suszarnio/prasowalnię. Musieliśmy jedynie na etapie projektu przestawić o 90* komin w łazience no i na dole w kotłowni siłą rzeczy Pod schodami mam spiżarnię - pogłębioną przez co jest większa (w projekcie wersji podst. jej nie było, nie wiem jak to teraz wygląda). Hol wejściowy jest mały, ale da się bez problemu ubrać w 3 dorosłe osoby równocześnie - kwestia odpowiedniej logistyki. Lekki tłok jest gdy wszyscy wychodzą/ wracają równocześnie. Część przydasiów, natry, walizki itd. można upchnąć na strychu (40 m kw. podłogi), no ale kosiarka, rowery to albo w garażu albo w pomieszczeniu wolnostojącym na zapleczu ogródka. U nas nie ma garażu ale mamy sporą piwnicę więc problem kosiarek itd. się rozwiązał. Edytowane 18 Lutego 2014 przez gosia sz-n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.02.2014 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Tak na szybko porównując do Groszka G2 to wydaje mi się że wszystko jest na plus na korzyść Groszka 3: większa kuchnia, ciut szerszy salon z jadalnią i komunikacja u góry po pokojach. Pytanie czy wystarczyło wam miejsca w pojedynczym garażu na graty. Wstępnie myśleliśmy o garażu na 2 samochody ale Groszek G2 ma mało funkcjonalny układ pomieszczeń u góry. Czy wasze modyfikacje obejmowały powiększenie holu wejściowego czy też wystarcza wielkość z projektu? W 2 nie byłam fizycznie, ale w 3 kuchnia nie jest gigantyczna, ale jak na potrzeby mojej 5 osobowej rodziny jest wygodna. Holu i przedsionka nie powiększaliśmy, w zamyśle miał nam dom nawiązywać do sielskich klimatów, a tam duży hol i przedsionek ni z gruszki, ni z pietruszki. Za to garaż powiększony jest u nas, tak powiedzmy na półtorasamochodu i wydłużony, zeby gdzie graty ogrodowe było trzymać. I powstało całkiem spore 30 m2 pomieszczenie gospodarcze nad. Bo niestety piwnic u mnie brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Groszek G2 18.02.2014 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 U nas ze względów ekonomicznych piwnic nie planujemy. Ciekaw jestem tego garażu czy przy tym spadku płaskiego dachu dało się go poszerzyć? Czy też pomieszczenia nad garażami zostały utworzone przez przeprojektowanie dachu na taki jak w G2 2-spadowy? Cały czas zastanawiam się czy aby nie postawić w późniejszym terminie odrębnego garażu połączonego z pomieszczeniami gospodarczymi ale z drugiej strony założe się że miejsce na graty będzie potrzebne od zaraz a jak ten temat odłoże to może to potrwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaS 18.02.2014 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Jakubie, wejdź na pierwsze strony mojego dziennika i zobacz jak wyszło w praniu. Czasem obrazek za tysiąc słów starczy. Link w stopce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magdalena w Groszku 18.02.2014 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Halo, witam Jakuba:) z tymi dziewczynami nie zginiesz:D wiecie co, ja to jednak jestem szalona:) Zaczęłam ponownie rozpatrywać te przyspieszone budowanie i odkryłam, że i tak dopiero w maju będą mi podłączać gaz... więc nie ma co szaleć tylko zaplanować tak jak Ty Gosiu spokojna przeprowadzka w okresie wakacyjnym, a i pieniędzy zdołam więcej zarobić na realizację moich pomysłów ekstrawaganckich. Mieszkanko jako świeżo upieczone małżeństwo urządzaliśmy skromnie i nie miałam głowy do spełniania marzeń, teraz sytuacja trochę się zmieniła: obydwoje pracujemy, dzieciaki 3 i 5 lat już sensowne;) więc postanowiłam zrobić ten mój wymarzony domek najlepiej jak się da:) i np.: http://sklep.restodesign.pl/sofa-diss-3f2x1m-fotel-relax-skora-naturalna-p-215.html extra... pozdrawiam M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Groszek G2 18.02.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Super , jesteście naprawdę bardzo pomocni. Bardzo się cieszę że mimo zakończenia budów aktywnie wspieracie świeżaków. Wsparcie jest nieocenione !! DorkaS zabieram się powoli za studiowanie twojego dziennika budowy. Napewno zajmie mi to trochę i będę męczył pytaniami ale mamy jeszcze troche czasu i chcemy naprawde wszystko przemyśleć bo jednak inwestycja życia wymaga cierpliwości i pokory. Dodam że działkę mamy za południowymi granicami Krakowa i jest fajnie nasłoneczniona a obecnie gnieździmy się w małym mieszkanku w Kraku i obecnie czekamy w marcu na przyjście na świat córeczki która wesprze naszego 3 letniego smyka w planowaniu nam każdej wolnej chwili Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina77 19.02.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 A u mnie w groszku 3 - wersja z garażem (podniesiony dach, poszerzony i wysunięty do tyłu) tak mnie3j więcej rozwiązałam piętro. Zlikwidowałam mały pokój od frontu, cofnęłam ścianę kosztem balkonu nad kuchnią. Boczny balkon zlikwidowałam. Dom wizualnie z zewnątrz przypomina dom w majeranku 2N, którym się sugerowałam przy zmianach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Groszek G2 19.02.2014 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2014 Ciekawe rozwiązanie. Pytanie czy ktoś bawił się w wentylacje mechaniczną>?> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina77 20.02.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 U mnie same prototypy wentylacja mechaniczna też jest - wykonana przez mojego ślubnego, który doktoryzował się w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jakub Groszek G2 20.02.2014 21:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Sabina77 jestem bardzo zainteresowany szczegółami i waszymi spostrzeżeniami. Na podstawie którego projektu budowaliście? Czy koszta znacznie rosną w stosunku do wariantu z grawitacyjną? Czy macie wersję z gruntowym wymiennikiem? Pytań to jeszcze mam sporo ale na początek to wystarczy. Dosyć poważnie zastanawiam się właśnie nad wprowadzeniem takiego udziwnienia do projektu - natomiast raczej w prostej wersji bez gruntowego wymiennika. Narazie wiem o tym bardzo mało więc pytam gdzie mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sabina77 20.02.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2014 Ok. Postaram się streścić. Dom w groszku 3, sama wentylacja bez gruntowego. Wyceny z firmy rekuperatory.pl powaliły z nóg. Oscylowały między 30-40 tys. Zrezygnowaliśmy z gruntowego, choć miejsce na rury było, tylko i wyłącznie dlatego, ze nie jestem przekonana i nie wierze w szczelność rur. Jak już wilgoć, pleśń się zrobi -umarł w butach. Cena ok. 6 tys za rekuperator i sterownik, rury ok. 3 tys. kupione na allegro. Rekuperator Samsung na strychu chyba 550, ale to tylko chyba Nie mieszkamy jeszcze, więc nie mogę się wypowiedzieć w kwestii użyteczności. Nastawienie było takie, świeże powietrze wiosna, jesień, zima. Co do lata to moja znajoma włącza w dzień tylko wywiew, z wiadomych względów. Ciepłym powietrzem daje Ale mój mąż już obmyśla patent jakby tu podłączyć klimę albo coś w ten deseń żeby w lecie schładzało. Tylko ile my znów mamy tego bardzo gorącego lata.....może z 2 tygodnie? Czy jest sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts