Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pytanie do już mieszkających w domkach...powiedzcie co myślicie o oknch połaciowych, przede wszystkim chodzi mi o ich wady, czy rzeczywiście woda się skrapla? Czytałam artykuł, że trzeba pod nimi robić grzejniki, ale w życiu nie widzialam pod takim oknem grzejnika. Czy wy je robiliście?

czesc. Tak, mamy grzejniki pod kazdym oknem dachowym. Tez o tym czytalam, poza tym nasz fachmen co nam robil hydraulike, sam nalegal zeby kaloryfery tam pozakladac, wiec my nawet sie nad tym nie zastanawialismy, mialy byc i juz. Woda nam sie nie skrapla, czasem jak zapominalismy domknac w czasie deszczu to pocieklo po scianie ale to wylacznie nasza wina :)

Hejka, a my nie mamy okien połaciowych. Mamy zwykłe okna (brak również balkonów i drzwi balkonowych) i to zupełnie wystarcza - nasza sypialnia i łazienka okna od wschodu - słonko nas budzi i łatwiej wstać :), okna w pokojach nad salonem również jasne - od zachodu więc całe popołudnie jest jasno i słonecznie - u syna musieliśmy kupić roletkę zaciemniającą w 100%, bo zgłaszał że ma zbyt jasno i nie widział co ma na monitorze lapka :)

Nie chcieliśmy połaciowych by "nie dziurawić dachu" oraz by nie doszło do sytuacji opisanej przez Katw1 - zacieki przez zapomnienie. Zdjęcia w stopce.

O tym, że grzejniki pod oknem połaciowym też kiedyś czytałam.

Hej RodzinkaS! My mamy groszka-wersja podstawowa, odbicie lustrzane.Mamy tylko okno połaciowe w garderobie, w pozostałych pomieszczeniach zrezygnowaliśmy.Nasz pan od hydrauliki też kazał nam zrobić grzejnik pod tym oknem.Nie mieszkamy jeszcze w domku, mamy dopiero zrobione tynki wewnętrzne ale w pokojach dzieci juz teraz jest wystarczająco jasno.Ja od zawsze byłam zakochana w oknach dachowych, kiedy podczas budowy odradzano nam te okna nie byłam za bardzo zadowolona.Teraz ciesze się że jednak ich nie zrobiliśmy,kiedy myję okna to to jedyne okno połaciowe w garderobie to totalna porażka!Mimo że obrotowe- do mycia beznadzieja!No ale to moje zdanie.Pozdrawiam. Edytowane przez 84dorota19

Jeszcze odnośnie okien - już to kiedyś pisałam więc zrobiłam kopiuj wklej - nasz Pan architekt powiedział nam coś takiego: Minimalna powierzchnia okien – to właściwie jedyne wymaganie, które dotyczy oświetlenia pomieszczeń i jest określone przez odpowiednie przepisy. Wynika z nich, że w pomieszczeniach przeznaczonych do przebywania ludzi, wielkość okna powinna wynosić przynajmniej 1/8 powierzchni podłogi, a w pomieszczeniach, w których ludzie przebywają nie dłużej niż 2 godziny dziennie, stosunek tych powierzchni może wynosić 1/12.

RodzinkaS, mieszkam w swoim Groszku już 5 lat. Zrezygnowałam z okien połaciowych w pokojach, mam tylko jedno - w łazience. Nie mam grzejnika pod oknem, ponieważ znajduje się tam wanna. I jak na razie nie zaobserwowałam jakiegokolwiek skraplania, żadnych strużek wody, itp.

A co do okien połaciowych - może i fajnie się prezentują, ale.. po pierwsze: w porównaniu ze zwykłymi oknami fatalnie się myje. Po drugie: kiedy pada deszcz, robi się w pomieszczeniu mały hałas. Z zadowoleniem stwierdzam, że zrezygnowałam z tych okien w pokojach dzieci i sypialni, ponieważ podczas opadów jest tych pomieszczeniach ciszej. Ale podkreślam, że jest to moja subiektywna opinia, nie każdy musi się z nią zgadzać. Z tego co czytałam na forum widzę, że są fani takich okien, bo widok gwiazd, itp...

W pokojach na górze mam okna balkonowe. Sypialnia skierowana jest na wschód, natomiast pokoje dzieci na zachód. Okna balkonowe dają wystarczająco dużo światła, nie są to ciemne pomieszczenia.

dziękujemy wszystkim za pomoc, chyba zdecydujemy się na te okna, byliśmy dziś u rodziny, która w dziecięcych pokojach nie zrobiła okien i jest tam w ciągu dnia za ciemno, za to w łazience gdzie jest okno połaciowe jest bardzo widno. Mam nadzieję że nie będziemy żałować. Na jutro mamy mieć wycenę okien z markizami i roletami i coś wybierzemy.

Jeśli ktoś chce zobaczyć, czy w pokojach na poddaszu jest ciemno bez okien dachowych, to wklejam zdjęcia pokoi mojej córki i synów. Bo w gruncie rzeczy czy ciemno czy jasno to też jest to bardzo subiektywne odczucie. Nadmieniam, że zdjęcia były wykonane rano, kiedy słońce jest po drugiej stronie domu. Pokoje te są od strony zachodniej, od godzin południowych jest w nich znacznie więcej światła. Pozdrawiam!

20140814_092441.jpg

20140814_093050.jpg

20140814_092414.jpg

20140814_092505.jpg

20140814_092736.jpg

Zapadła decyzja- w dziecięcych poszerzymy okna i nie robimy dachowych, zrobimy w sypialni, bo jest od północy i w ogóle by słońce nie dochodziło no i w garderobie. W sypialnie zrobimy z markizą.

Kolejne pytanie: czy zmienialiscie wymiary okna na klatce schodowej z parteru na poddasze? Jesli tak to na jakie?

Witam!

Od bardzo dawna śledzę już to forum, bo też jestem posiadaczką groszka, ale 3. Niedawno się przeprowadziłam i mam pytanie do mieszkających już w groszku. Nie wiem czy mieliście takie same doświadczenie co ja, ale irytuje mnie tzw. pogłos w domu. Fakt, że nie mam na korytarzu na parterze i górze dywanów, ale teoretycznie dół jest umeblowany. Więcej zagracania nie planuję. 2 komody stoł z krzesłami naroznik i stolik kawowy. Kuchnia jak w projekcie z dwóch stron otwarta na salon (od strony korytarza i jadalni). Na ścianie korytarza tapeta, firanki powieszone. Oddżwięk włączonego telewizora czy zwykłe położenie talerza w kuchni doprowadza mnie do szału. Wydaje mi się, że szum czegokolwiek jest wzmagany kilkukrotnie. Nie mówiąc o tym, że przebywając na piętrze nie muszę siedzieć przed telewizorem, żeby go słyszeć. Poradźcie coś please.....:bash:

84dorota19 - albo w swoim wymiarze zjadłaś 1 co zmniejszyło Twoje okno o 1 metr :D albo masz faktycznie okno zmniejszone do 120 x 80 a o tym nie pamiętasz :D Sprawdziłam w projekcie - okno na półpiętrze ma wymiar 120 x 180 i wg projektu musi być od zewnątrz barierka dla bezpieczeństwa. Znalazłam u rabarbarek widok tego okna z zewnątrz jest duże, a i tak nie wiem czy nie jest np. zwężone. To jakie masz 120 x 180 czy 120 x 80 (80 x 120)? Różnica jest ogromna :)

Sabina77, chyba wiem o czym mówisz i co słyszysz. Ja czasami też słyszę taki pogłos jak w pustym mieszkaniu - nie wiem z czego to wynika, ja sobie tłumaczę że nie mam dywanów, ciężkich kotar i to dlatego, no ale nie odczuwam tego ciągle, a jedynie na szczęście od czasu do czasu??? moi panowie tego zupełnie nie słyszą i uznali, że przewrażliwiona jestem. Chyba więc nie można o tym myśleć i przywyknąć.

IMG_8364[1].jpg

Edytowane przez gosia sz-n

• 2 months później...
  • 1 month później...

Witajcie :)

Kupiłem domek :):) Groszek z dwoma garażami :)

http://i.imgur.com/cy9EQc0.jpg

na działce 1200m2

Jak widzicie na zdjęciu stan surowy zamknięty .

Kompletnie nie znam się na budowie i szukam firmy która kompleksowo doprowadzi mi środek do stanu developerskiego.

Bardzo was proszę o pomoc i oszacowanie jakie koszty jeszcze mnie czekają tzn

Instalacja elektryczna

Tynki wewnątrz i najlepiej jakie

Instalacja wodno kanalizacyjne wewnątrz budynku

Ogrzewanie podłogowe

Prosze o koszta tak mniej więcej.

Fajnie jak ktoś zna firme ze śląska która uczciwie i dobrze dokończy całość na tip top.

BARDZO DZIĘKUJE ZA WSZELKIE INFO

Ew na pw mój adres [email protected]

• 2 weeks później...

Kochani!!!

Dawno mnie tu nie było, ale miałam powody. Ja już mieszkam!!!!!!!!!!!!!!!!! Od listopada mieszkamy!!!!!! Powiem krótko: jest za.....fajnie hehehe. Na początku to szok, wieczne wakacje:eek: ale już powoli czuje sie u siebie. Nie pamiętam nic co mi się śniło pierwszej nocy, bo byłam tak padnięta przeprowadzką, że zasnęłam w trymiga. Potem miałam lekkie fazy związane z byciem samą w nocy, kiedy moja połówka musiała iść na noc do pracy. Sama się nakręcałam, ale już STOP!!! Już jest tak jak powinno być. Kochani o to moja chatka. Mamy zakończoną część domową, ocieplony budynek, ale nie pomalowany, brak ogrodzenia, wyłożonego tarasu. Najważniejszy środek, reszta przyjdzie z wiekiem heheheh.

DSC_1848.jpg garderoba

DSC_1939.jpgDSC_1925.jpg

DSC_1940.jpgDSC_1941.jpg