Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć

No to odpowiadam:

- folia jest wysokoparoprzepuszczalna i jak twierdzi mój kierbud z górnej półki; folię położyliśmy ponieważ od razu chcieliśmy położyć dachówkę więc nie było sensu dodatkowo deskować. Poza tym to powszechne o tańsze rozwiązanie

- czy zamknięmy w tym roku - to pytanie jeszcze czeka na odpowiedź a odpowiedź twierdząca zależy od tego czy uda się nam dociągnąć wodę do października - niestety trochę przeceniliśmy nasze urzędy. Jeśli się nie uda pozwolimy naszemu groszkowi "pospać" do wiosny.

- zdjęcia będą jak zwykle "jutro", jakoś się nie wyrabiam, wybaczcie :(

Pozdrowionka

Napiszcie jak Wasze budowy lub przygotowania do nich

Dawno mnie nie było.

Widzieliśmy projekt naszej decyzji o warunakch zabudowy i ... buuuuu :cry: Pani architekt mówi, iż trzeba zachować istniejącą linię zabudowy i muszę swój dom postawić w wyznaczonym przez nią miejscu, czyli uwaga uwaga NA ŚRODKU SADU, zresztą, którego większość będę musiała z tego powodu wyciąć. Mamy działkę ćwierć hektara ok 27/90 m (krótszy brzeg przylega do jezdni) a ona nam każe budować się 8 metrów od ulicy powiatowej. Paranoja, to jest wieś, nie myślałam że będziemy mieli takie problemy, ale to chyba urok tej gminy bo z warunkami na przyłącze do wodociągu i kanalizacji - też się opierniczali. Pozdrawiam wszystkich pozytywnie nastawionych

UlciA - świetne zdjęcia, masz już bliżej do końca niż dalej.

Odwiedziłem forum po dłuższej nieobecności, odrobiłem zaległości ale pytania pozostały. Kozanka jeżeli moge to do Ciebie, wspominałaś, że pomieszczenia w groszku wydają się małe. Jak obecne wrażenia? Możesz już ocenić i pomieszczenia na poddaszu, czego oczywiście gratuluje. I co małe czy akurat?

Podpisuję się pod tym co napisała Ulcia. Pomieszczenia są OK, ale salon mógłby być trochę szerszy. Zwłaszcza jeśli tam ma się zmieścić kominek.

Ten narysowany w projekcie ma 40 cm szerokości ( albo raczej głębokości :wink: ). To trochę mało. Te wkłady, które oglądałam mają przeważnie ok. 55 cm. Zastanawiam się teraz, czy nie zrezygnować z DGP i nie zrobić kominka w rogu.

Dawno mnie nie było.

Widzieliśmy projekt naszej decyzji o warunakch zabudowy i ... buuuuu :cry: Pani architekt mówi, iż trzeba zachować istniejącą linię zabudowy i muszę swój dom postawić w wyznaczonym przez nią miejscu, czyli uwaga uwaga NA ŚRODKU SADU, zresztą, którego większość będę musiała z tego powodu wyciąć. Mamy działkę ćwierć hektara ok 27/90 m (krótszy brzeg przylega do jezdni) a ona nam każe budować się 8 metrów od ulicy powiatowej. Paranoja, to jest wieś, nie myślałam że będziemy mieli takie problemy, ale to chyba urok tej gminy bo z warunkami na przyłącze do wodociągu i kanalizacji - też się opierniczali. Pozdrawiam wszystkich pozytywnie nastawionych

UlciA - świetne zdjęcia, masz już bliżej do końca niż dalej.

Według mnie nie ma co buczeć, szczególnie mając działkę o długości 90m. 8m od drogi plus 9,1m szerokości domu to zostaje jeszcze 72,9m. To i tak sporo. Ja też w warunkach zabudowy mam linię zabudowy na 8 metrze, a działkę mam 25/35m... I co Ty na to?

Według mnie nie ma co buczeć, szczególnie mając działkę o długości 90m. 8m od drogi plus 9,1m szerokości domu to zostaje jeszcze 72,9m. To i tak sporo. Ja też w warunkach zabudowy mam linię zabudowy na 8 metrze, a działkę mam 25/35m... I co Ty na to?

Komu sporo temu sporo. Każdy ma swoje priorytety. Jak sam wspomniałeś twoja działka jest o wiele krótsza, więc proporcje też są inne. Nie wspomniałam, że jest to działka "pod górkę",mamy projekt z garażem w piwnicy więc przesunięcie domu bliżej środka działki pozwoliłoby nam zrobić wjazd do garażu bez dużego zjazdu w dłół, a taras który ma być z tyłu nie byłby wysoki, tylko na równi z ziemią.

Witam wszystkich budujących dom w groszku.

Przeczytał wszystkie 7 stron :p i zmiany jakie porobiliście są dość ciekawe.

Przymierzamy się z żoną do zakupu tego projektu Dom w groszku 2 lub 4 (zona uparla sie na piwnice :) )

Jednak zanim to nastąpi chciałbym poznać jakie są realne koszty wybudowania tego domku.

Proszę wszystkich piszących w tym wątku o pomoc w realnym kosztorysie.

Pozdrawiam

Witam wszystkich zwolennikow domu w groszku.

Ulcia jestem pod wrazeniem piękny ten nasz groszek. Czekamy na nastepne zdjęcia z budowy.

Do Dadi -koszt piwnicy to ok 30 tys.-wiem bo mam juz piwnice- do tego nalezy doliczyc okna wylewki oraz drzwi garazowe o ile bedziecie mieli garaz w piwnicy.Powodzenia.

Dadi

Wydałam juz 45 tys = łacznie z papierologią +zakupiłam juz 800 szt suporeksu- z tego własnie buduję.Muszę jeszcze dokupic na poddasze i scianki działowe suporeks,ponadto krokwie,deski/ mam ich za mało/ oraz papę.Do tego nalezy doliczyc cement,zwir, oraz robocizna . I to mam nadzieję ze bedzie to koszt stanu surowego. O zapomniałam dolicz jeszcze kominy,nie wiem jakie masz zamiar zakupic ,systemowe czy z cegły.Systemowe mają rozne ceny,ja mam zamiar postawic jeden systemowy z IBF poniewaz jest najtanszy i ze słyszenia wiem ze nie odbiega jakoscia od tych drozszych a drugi do kominka bedę miała zwyky murowany.Takze podlicz to wszystko i bedziesz miał mniej więcej koszt stanu surowego.Jezeli bedziesz miał pytania to pytaj postaram sie odpowiedziec jak będe znała odpowiedz .Pozdrawiam

Witam forumowiczów, temat jakze bliski gdyz od miesiaca budujemu Dom w Groszku 2 (metraż) po zmianach zewnetrzynych i poddasza bliżej mu jednak wizualnie do Groszka 3. W tej chwili fundamenty czekają spokojnie na dalsza kolej rzeczy. Nasz wykonawca wycenił stan surowy otwarty na ok 100 tys (dachówka brass i część elewacji w klinkierze) Termin oddania domku do końca pażdziernika, więc jeżeli kogoś bedzie interesować dokumentacja foto to służę.

POZDRAWIAM

Witam forumowiczów, temat jakze bliski gdyz od miesiaca budujemu Dom w Groszku 2 (metraż) po zmianach zewnetrzynych i poddasza bliżej mu jednak wizualnie do Groszka 3. W tej chwili fundamenty czekają spokojnie na dalsza kolej rzeczy. Nasz wykonawca wycenił stan surowy otwarty na ok 100 tys (dachówka brass i część elewacji w klinkierze) Termin oddania domku do końca pażdziernika, więc jeżeli kogoś bedzie interesować dokumentacja foto to służę.

POZDRAWIAM

Na pewno wszyscy forumowicze są ciekawi twojego domku. Bardzo proszę o zdjęcia na priva: [email protected]

z góry dzięki

Witam

dana531 - napisz ile Cie bedzie kosztował stan surowy zamknięty ??

Nie mam jeszcze projektu, ale zanim go kupie chciałbym znać orientacynie koszty wszystkich etapów.

Bede budował na kredyt i muszę ocenić czy mnie stać na Domek w Groszku 4 :-)

Czy jest to możliwe aby Groszek 4 był o 100tys droższy od Groszka 2 ?? Przynajmniej tak podają w kosztach budowy.

Pozdrawiam

widziałam wczoraj groszka Kozanki :)

bomba mówię Wam :)

bardzo mi się ten domek podoba.

Jaka tam bomba - niewiele się różni od innych groszków tu prezentowanych :wink: .

I nawet nie ma takiego ładnego dachu jak ulci i blackrs. Ale cieszę się, że się podobał. :D

Loxia, mam dla Ciebie jedną mała radę. Nie kupuj jeszcze projektu jak nie masz działki, bo potem znajdziesz fajną działkę,

a projekt nie będzie do niej pasował, albo jeszcze gorzej - będzie miał nieodpowiednie wymiary.

Ale to tylko moje skromne zdanie. :wink:

Loxia, mam dla Ciebie jedną mała radę. Nie kupuj jeszcze projektu jak nie masz działki, bo potem znajdziesz fajną działkę, a projekt nie będzie do niej pasował, albo jeszcze gorzej - będzie miał nieodpowiednie wymiary.

Ale to tylko moje skromne zdanie. :wink:

tego się już na forum nauczyłam :) najpierw działka potem projekt ale wizję domku już mam :)