Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

Witam Wszystkich,

tak jak już pisałem też będziemy budowali "dom w groszku". Zaczynamy na wiosnę 2007 a teraz kompletujemy dokumenty do pozwolenia na budowę. Pierwszy szok jaki przeżylem to gazownia warszawska. Na warunki dostawy gazu czeka się 2 miesiace ! To moze zniechecic do budowy

Ponieważ mamy malo czasu i dodatkowo małego synka (14 miesięcy) to chcieliśmy zlecić budowę firmie. Jak zacząłem zbierać oferty to piersza firma powiedzała 650 PLN/m2 pow. całkowitej za stan surowy z dachem ale bez okien. Stwierdziliśmy, że to drogo i szukamy dalej. No ale wczoraj to mnie już jeden gościu zabił. W wersji z pustaka U 220 bez okien i bez dachu (ale z więźba): 139 000 netto (w tym robocizna 54 000 a materialy 81 000).

Szukamy więc dalej bo do wiosny jeszcze kupa czasu. Z drugiej strony zacząłem jednak roważać budowę systemem kontraktowym - zatrudniam ekipę i wszysko jej organizuję, materialy oczywiście kupuję sam.

Doswiadczeni Goszkowicze - poradzcie. Czy budowa w ten sposob jest bardzo stresująca? Ile czasu poświęcacie na jej organizację? I najważniejsze, co robić żebysmy się z żoną nie pozabijali jak już wystartujemy z tym Groszkiem :wink:

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mamy końcu pierwszy budulec-bloczki na działeczce.Oczywiście życie byłoby zbyt piękne gdyby wszystko szło jak z płatka.Ze stali otrzymalam dzisiaj tylko drut wiązałkowy.Stal miała być 12 metrowa no to przywieżli 6 metrowe i odjechali z nią spowrotem.Jutro przywiozą taką jaką zamówiliśmy.A myślalam,że uda się za jednym zamachem.

Jimmyco!My budujemy systemem kontraktowym.Zatrudniamy ekipę od fundamentów po dach.Materiały załatwiamy sami i uważamy,że wystarczy znalezć dobry skład budowlany i dobrze się targować.Korzystniej jest zaopatrywać się we wszystko u jednego dostawcy bo można wtedy wynegocjować wyższe rabaty.No i targować się do upadłego!Dla porównania nasza ekipa skasuje nas za pracę na 25tyś razem z dachem.Jest to chyba róznica.Co do czasu no to napewno trzeba raz dziennie pojawić się na budowie(jeśli ma się zaufaną i sprawdzoną ekipę),ale i tak pewnie będzie Was tam ciągnąć.

Co do czasu wiosny to dobre ekipy mają już podpisane umowy.Lepiej nie zostawiać sprawy ekipy na ostatnią chwilę bo można się zdziwić.A przy dzisiejszej emigracji to dopiero brakuje siły roboczej.Budowanie to kupa stresu ale też jaka frajda kiedy idzie do przodu.Z forum też można się dużo nauczyć.Więc czytajcie,czytajcie no i budujcie GROSZKA!Powodzenia

Cześć

Pamiętacie zdjęcia domku, który budował się w Żukowie? Jesienią był w stanie surowym, wiosną nic się nie działo a wczoraj zobaczyłam go otynkowanego i z wstawionymi oknami. Ma też wykonaną podbitkę. No i znów zdziwienie bo znów zmienił wymiary - teraz wydaję się dużo większy i ładniejszy. Oj, teraz robi wrażenie! Od razu nabrałam ochoty na zamieszkanie w nim. Niestety nie miałam aparatu, ale postaram się jeszcze raz go nawiedzić i obfotografować. Może uda mi się pstryknąć w środku, może właściciel się zgodzi!? Pozdrawiam!

No Ulcia to czekamy na zdjęcia!Ciekawe czy właściciele są świadomi ile osób w różnych częściach kraju rozpoczęło budowę Groszka?

U nas budowlańcy na 99% jutro zaczynają.Chciałabym, aby zalewnie wypadło na sobotę,żebym mogła przekazać pałeczkę budowlańca mężulkowi.No ,ale czas pokaże jak im będzie szła robota no i pogoda...

Może wkońcu zacząć pisać na forum Dziennik...?Bo jakoś narazie żaden Groszkowiec się nie odważył...Pozdrawiamy wszystkich! :lol:

Namiary moge podac, ale tak do konca zadowolona nie jestem. Nie ustrzegli sie kilku bledow - nierowne lawy (sorry, nie mam polskich liter), zapomnieli o jednych drzwiach i musieli je wycinac, najbardziej jestem wkurzona, ze mi przesuneli komin o kilkanascie cm (na poddaszu polaczylam lazienke z garderoba i te cm byly/sa tam bardzo wazne, teraz musze kombinowac z asymetryczna wanna itd.). Najgorszy blad odkrylam ostatnio - zapomnieli o kilku kotwach, wiec murlaty sa przykrecone tylko z jednej strony, a z drugiej po prostu leza na murze. Kierownik budowy jeszcze o tym nie wie. :roll:

Nie moge teraz znalezc namiarow, ale jesli jestes zainteresowany, to jutro poszukam.

Witajcie groszkowcy.

Kazanka nie martw sie każdy z nas popełnił jakies błędy.Nie na darmo jest powiedziane ,że pierwszy dom buduje sie dla wroga.Moje ławy rownież nie sa równe,mało tego zamiast betonu B 20 jest B15 Długo by było wymieniac ale przy pierwszej budowie popełnia się masę błędow i tego sie nie uniknie nie wiem jak byś się starał.

Ekipa nie zawiodla i prace ruszyły pełną parą.Dzisiaj przygotowali zbrojenie i kopali ławy-ręcznie.Jutro miało odbyć się zalewanie ale niestety betoniarnia zawiodła.B-20 zamówiony na piątek w samo południe.Ale fajnie ,że rozpoczęli w środę,to przynosi prawdopodobnie szczęście.Faktycznie domek wydaje się maleńki,ale wiem że to tylko złudzenie.Dobrze,że mogliśmy zobaczyć Twój domek ULCIA bo byśmy nie uwierzyli,że ma tyle metrów.A tak z ciekawości ile zamawialiście betonu na ławy?Teraz tylko muszę uśmiechnąć się do chmurki żeby nie padało,bo inaczej klapa.

Namiary moge podac, ale tak do konca zadowolona nie jestem. Nie ustrzegli sie kilku bledow - nierowne lawy (sorry, nie mam polskich liter), zapomnieli o jednych drzwiach i musieli je wycinac, najbardziej jestem wkurzona, ze mi przesuneli komin o kilkanascie cm (na poddaszu polaczylam lazienke z garderoba i te cm byly/sa tam bardzo wazne, teraz musze kombinowac z asymetryczna wanna itd.). Najgorszy blad odkrylam ostatnio - zapomnieli o kilku kotwach, wiec murlaty sa przykrecone tylko z jednej strony, a z drugiej po prostu leza na murze. Kierownik budowy jeszcze o tym nie wie. :roll:

Nie moge teraz znalezc namiarow, ale jesli jestes zainteresowany, to jutro poszukam.

Mimo wszystko poprosze. Chcialbym z nimi przynajmniej pogadac, zeby miec lepsze rozeznanie co do ceny.

Pzdr,

Kuba

Do Robertnickiego.

Jeżeli chodzi o ławy to u mnie prawdopodobnie zużyto 10,5 m3 betonu-jestem ciekawa jak jest u innych.Natomiast na strop nad parterem to zamówiłam na jutro 18 m3 a wiem ze będę musiała domówić jeszcze ok 2 m3..Jeżeli będzie to kogoś interesowało to jutro mogę podac dokładną ilosc.Pozdrawiam.

jimmyco i robertnicki -- super, ze mozecie juz zaczynać budowę groszkow.

Ja dzis złozyłam odwołanie od decyzji o warunkach zabudowy. Wojt skomentowal to krótko, cytuję: " i tak go.no z tego" :o

Muszę ruszyć niebo i ziemię zeby dopiąc swego.

życzę bezproblemowych prac budowlanych pozdr[/img]

Do dany531 Na ile masz wykopane ławy fundamentowe?Bo u nas jest na 50cm i mamy na jutro zamówione 17m3 B-20.Kurcze coś duża różnica.A czy budujecie z garażem?

U nas nerwówka bo nie wiadomo jak jutro z pogodą .Ławy panowie wykopali,zbrojnia gotowe no i mamy o 12 zalewać(nie robaka :lol: )

Jestem wsciekła na budowlańców ,bo dzisiaj było idealnie na takie operacje,ale niestety budowniczowie buszowali na innej budowie.

Jeśli będzie padać to czarno widzę te nasze ławy.Grunt mamy taki sobie piach i troszkę glinki.Już sama nie wiem na czym najlepiej wybudować dom?

Drenaż mamy - poniemiecki,ale co z tego jak poprzerywany.Majster radzi nam połączyć go pcv,żeby na wiosnę któryś z sąsiadów nie miał pretensji,że go zalewa.No i już dzisiaj w jednej ławie był sobie malutki basenik.Ulcia miała rację ,że stan 0 to najgorszy etap.Jak przeżyję jutrzejszy dzień to będę wielka.Trzymajcie kciuki!Szkoda,że nie mam znajomości u chmurki... :(

Do Robertnickiego.

Ja buduję z piwnicą i ławy miałam szerokosci 60 cm. i wysokosci ok 30 cm,do tego chudziak 10 cm. a wygladał on tak,ze w ławy wsypano mieszankę cementu z piachem i na to beton.Uważam ze w same ławy

17 m3 betonu to za dużo,mozna samemu obliczyc ile potrzeba tj.wysokosc razy szerokosc razy długosc ław i ma się potrzebną ilosc betonu.Pozdrawiam

Witam !!! :lol: wszystkich groszkowców po bardzo długiej mojej nieobecności, brakuje mi czsu żeby usiąść i coś napisać, bo pracy i załatwiania różnych spraw przy budowie naszego groszka bardzo dużo. U mnie już widać zarysy domu, wyszedłem już z ziemi piwnica prawie skończona, zostały tylko schody i wylewka posadzki i nad piwnicą też już rosną mury w poniedziałek prawdopodobnie ekipa będzie zakładać drugi strop. Jak by ktoś chciał oglądnąć troszkę zdjęć z budowy naszego groszka to zapraszam na http://wwolf111.photosite.com/

Robertnicki u mnie w fundamenty poszło 16 m3 betonu B-20 a na pierwszy strop pomiędzy piwnicą i parterem 12m3 betony B-15.

jimmyco i robertnicki -- super, ze mozecie juz zaczynać budowę groszkow.

Ja dzis złozyłam odwołanie od decyzji o warunkach zabudowy. Wojt skomentowal to krótko, cytuję: " i tak go.no z tego" :o

Muszę ruszyć niebo i ziemię zeby dopiąc swego.

życzę bezproblemowych prac budowlanych pozdr[/img]

xarra,

ja na razie nie moge - musze czekac na pozwolenia na budowe. Na razie mam tylko warunki zabudowy. Zaczynam na wiosne 2007, wiec pewnie wystartujemy razem :)

KozAnka,

Twoja kuchnia jest bardzo fajna. Mam tylko 3 dodatkowe pytania/pomysly.

1. W tym projekcie zlew bedzie widoczny z jadalni. Czy nie bedzie to przeszkadzac?

2. A co myslicie o wydluzeniu scianki miedzy kuchnia a jadalnia. o 30 cm. W ten sposob scianka od strony jadalni mialaby 180 cm i mozna by wstawic ladny kredens a w kuchni mozna by dostawic wysoka szafke typu cargo. Czy wtedy przejscie kuchia/jadalnia nie bedzie zbyt waskie ?

3. J.w. z tym ze w to waskie przejscie wstawiamy drzwi przesuwane i w razie potrzeby kuchnie mozna zamknac ?.

Co o tym myslicie?

A tu przykladowy uklad - narysowany na szybko - chodzilo mi tylko o przestawienie kuchenki i zlewu (technicznie powino to byc wykonalne) i pokazanie poszerzonej scianki kuchnia/jadalnia.

http://img205.imageshack.us/img205/3610/k1bw9.th.jpg

Mamy zalane ŁAWY FUNDAMENTOWE!!! :lol: Wczoraj z godzinnym opóznieniem wjechała na naszą budowę pompa i gruchy z B-20.Cała operacja trwała 2 godziny.Poszło w wykopy 18m3.Wsumie niecałe,bo troszkę zostało.Oczywiście nie obyło się bez deszczu.Przy wejściu zalalismy niespodziankę dla potomków:list,jajko na twardo,zdjęcie naszej rodzinki no i oczywiście pieniążki coby nam ich nie brakowało!Podlewać nie musimy,bo sam się olał.Ulcia miała rację ,że to najgorszy etap.Inwestor robertnicki wrócił i miał już co podziwiać-korzonki naszego Groszka.Dzisiaj odbyła się rodzinna inspekcja.Przypomniało nam się ,że dzisiaj kumulacja w totku,więc wszyscy puściliśmy w naszym przyszłym

sklepie dużego lotka.I co?Dwa zero dla dziewczyn! Ja i córcia mamy po3.Gramy dalej! :p.W poniedziałek mamy nadzieję dalej posuną się prace.Wszystkim Groszkowcom życzymy samych 6 :D