Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

KozAnka!Ale Ci zazdroszczę-Ty juz myślisz o mebelkach,a my daleko w polu.Ale w marzeniach też już mam jakąś wizję.Wydaje mi się ,że taki układ jaki Ty zastosowałaś zrobi z kuchni pas startowy.Ale to jest tylko moje zdanie.Ja planuje puścić szafki pod oknem-blat będzie jednoczśnie parapetem ,i dalej na ścianie.Rezygnuję ze stołu w kuchni na rzecz takiego z prawdziwego zdarzenia postawionego w jadalni.Będę chciała wcisnąć gdzieś cargo,bo to super mebel i tyle się w nim zmieści.

My przjście do jadalni powiększyliśmy do 1.80.Od zawsze chciałam mieć kuchnię otwartą i taką będę miała.Układ w kształcie L poszerza optycznie a w przypadku kuchni w Groszku to się przyda.Życzę dalszych ciekawych pomysłów :lol:

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To, że myślę o mebelkach, to nie ma czego zazdrościć. Dopiero w przyszłym roku będziemy je kupować. Ale myśleć o mebelkach należy jak najwcześniej, żeby odpowiednio zaplanować elektrykę, hydraulikę i doprowadzenie gazu. Robertnicki, a w Twoim przypadku to nawet wysokość montażu okien, skoro chcesz mieć blat jako parapet. My na przykład chcielibyśmy mieć blat wyżej niż standardowe 84cm (np.90).

Fajne jest to, że wszyscy mamy ten sam projekt, a każdy dom będzie inny. Ja jednak nie zrezygnuję ze stołu w kuchni. A przejście do jadalni zmniejszyłam do 90. Patrząc od strony kuchni mam 140 na wysokie szafki, 90 drzwi i 125 na stół.

jimmyco

Nie wiem, czy można tak zamienić zlew i kuchenkę, bo komin jest w rogu i nie wiem, czy nie za długi byłby poziomy odcinek. O drzwiach przesuwnych też myślałam, ale takie chowane w ścianę chyba nie mogłyby być, bo tam są same ściany nośne. A takie naścienne - chyba że od strony kuchni, od strony okna. Wtedy rzeczywiście OK. A może jeszcze inaczej to planujesz? Oczywiście ja się uparłam na stół, więc u mnie będą zwykłe drzwi otwierane w stronę pokoju. Mam nadzieję, że tak źle nie będzie to wyglądać. A od strony korytarza również planuję drzwi przesuwe.

robertnicki,

a jakie robicie fundamenty, dokladnie tak jak w projekcie czy jakies zmiany?

Moj tesc, ktory zbudowal juz jeden dom a teraz buduje kolejny, namawia mnie na dosc dziwne rowiazanie. Zamiast tego co jest w projekcie, zrobic wykop waskoprzestrzenny o szerokosci rowno 40 cm, wylozyc folia i wlac w to beton. Ocieplac nie radzi w ogole. My jednak zdecydowalismy, ze bedziemy sie trzymac projektu. Dzieki za Twoja rade i info, ze budujeie systemem gospodarczym - to mnie dodatkow zdopingowalo.

Co do Twojego pomyslu na kuchnie - jest bardzo fajny. Jednak podobnie jak KozAnka, tez chcemy miec w kuchni stol. Dlatego pewnie zwezimy to przejscie - ale w naszym przypadku to naprawde odlegle plany.

KozAnka,

Co do odleglosci okapu od komina toznalazlem w Muatorze nastepujaca informacje:

"Odległość okapu od komina

Chciałbym zainstalować okap z mechanicznym wyciągiem w pomieszczeniu kuchennym i podłączyć go do komina wentylacyjnego, który znajduje się w odległości od okapu 18 m w poziomie, wysokość komina 4 m. Czy w ogóle istnieje taka możliwość? Czy taki system będzie funkcjonalny i jakich należałoby użyć materiałów? Wydajność wyciągu 380 m3.

Wentylator z napędem elektrycznym o odpowiedniej wydajności bez trudu pokona opory ruchu powietrza w projektowanych przez Pana przewodach wentylacyjnych. Powierzchnia przekroju przewodów nie powinna być mniejsza niż powierzchnia przelotu wentylatora. Warto również, w miarę możliwości poprowadzić kanał prostoliniowo unikając zbędnych kolan."

Jednak skoro bedziesz tam miala drzwi, to problem zlewu widzianego z jadalni odpada.

Co do drzwi, jesli wydluze te sciane to podparcie dla stropu sie wzmocni, wiec moze jednak mozna by te drzwi zrobic chowane w scianie ? Zreszta, my chyba zostawimy to przejscie otwarte, tak samo jak od strony holu. Zgadzam sie z robertnicki, ze kuchnia, jesli bedzie zamknieta, moze robic wrazenie waskiej.

Aha, pochwale sie wam jeszcze, ze mam namierzonego wykonawce - 18 tys. za wykop, fundamet, mury (z pustaka), strop (lany jak w projekcie), schody i wiezbe i scianki dzialowe(rowniez na gorze, bo zrobimy chyba z kratowki). Wstepnie juz z nm rozmawialem i wydaje sie OK, widzialem tez jak buduje. Jutro planuje podpisac uowe o dzielo. Jedno co mnie niepokoi to fakt, ze gosc chce zadatek. Co o tym myslicie?

Jimmyco!My wykopaliśmy ławy 50 cm szerokie i 50 cm głębokie.Nie szalowaliśmy,chociaż pózniej trochę żałowaliśmy.Potem w wykopy poszła folia 3mm,na to zbrojenie i zalewanie betonem B-20. Na to pójdzie papa termozgrzewalna dość gruba.Bloczki mamy na 14cm.U nas najpierw były wykopy na 30 cm tak jak w projecie i to jest mało,ale ludzie tak budują.Wtedy idzie mniej betonu,ale uważamy,że fundament musi być wykonany solidnie.

Dzisiaj budowlańcy wykonywali izolację poziomą.Dysperbit+papa termozgrzewalna.Położyli jakąś grubszą bo tak życzył sobie Robertnicki.Poszło wsumie 11 rolek po 7.5 metra a ciężkie to jak wszystkie diabli.Musiałam dokupić 4 rolki,7 było mało.

Jutro przywiozą mi resztę tzn 500 szt bloczków fundamentowych,ale nasz majster mówi,że te 1300szt nie wystarczy.

Kaska idzie jak woda, do końca stanu zero daleko,chociaż nasi fachowcy twierdzą,że do soboty będzie koniec.Oczywiście po zalaniu ław zrobili.wiechę,ale nic nie dostali, bo stwierdziliśmy,że nie będziemy ich rozpuszczać i dopiero po zakończeni stanu 0 coś im skapnie.Po zasypaniu nie wylewamy chudziaka tylko zostawiamy naszego Groszka do wiosny.a potem się będzie działo oj będzie się działo... :lol:

Ulcia! Pozdrawiamy Was serdecznie i czekamy z utęsknieniem na obiecane zdjęcia domku w Żukowie.

Witam!

No i nie mam kiedy podjechać do tego Żukowa - początek roku szkolnego w nowej szkole i zebrania, zmiany planów, uspokajanie dzieci itp. Ale ducha nie gaście! Już nie długo.

Robercie/Roberto?/nicki pozdrawiam serdecznie i cieszę się z Wami postępami robót. Też kombinuję nad tą kuchnią i próbuję odpowiedzieć na pytanie: jak wstawić do niej stół a jednocześnie puścic blat pod oknem. Rysuje mi się nawet pewna koncepcja ale ciągle się zastanawiam czy stół obok dużej jadalni jest potrzebny czy nie. A w jakim programie Kozanko projektowałaś swoją kuchnię?

A w jakim programie Kozanko projektowałaś swoją kuchnię?

Program ściągnięty ze strony internetowej IKEI. Podaję linka:

http://www.ikea.com/ms/pl_PL/complete_kitchen_guide/planner_tool/download/index.html

KozAnka,

Co do odleglosci okapu od komina toznalazlem w Muatorze nastepujaca informacje:

"Odległość okapu od komina

Chciałbym zainstalować okap z mechanicznym wyciągiem w pomieszczeniu kuchennym i podłączyć go do komina wentylacyjnego, który znajduje się w odległości od okapu 18 m w poziomie, wysokość komina 4 m. Czy w ogóle istnieje taka możliwość? Czy taki system będzie funkcjonalny i jakich należałoby użyć materiałów? Wydajność wyciągu 380 m3.

Wentylator z napędem elektrycznym o odpowiedniej wydajności bez trudu pokona opory ruchu powietrza w projektowanych przez Pana przewodach wentylacyjnych. Powierzchnia przekroju przewodów nie powinna być mniejsza niż powierzchnia przelotu wentylatora. Warto również, w miarę możliwości poprowadzić kanał prostoliniowo unikając zbędnych kolan."

OK, skoro fachowcy tak mówią, to dobrze. Ja niestety mam tendencję do szukania problemów tam, gdzie ich nie ma. :oops: :wink:

HURRA ZACZĘLI MUROWAĆ FUNDAMENTY!!!!!!!!!!!!!!!

.Jak to miło patrzeć jak nasz domek pnie się ku górze.Będziemy mieli prawdopodobnie 7 albo 8 warstw.Pojadę wieczorkiem to obliczę.Napewno do tych 1300 bloczków trzeba będzie domówić no i znowu mniej na koncie :cry: Jak zlapię oddech to powklejam kolejne zdjęcia.Na sobotę może wypali zasypywanie.Czas pokaże.Powodzenia dla wszystkich i takiej pogody jak w Opolu + 26 C :lol:

Cześć

Mój dom buduje firma zajmując się wszystkim, a więc dostarcza materiały i buduje. Kwota jąką ustaliliśmy w umowie to 108 tyś. brutto i tyle zgodnie z planem do tej pory zapłaciliśmy. Niestety ok. 15 tyś pochłonęła działka, która okazała się dość trudna. No ale to koszt poza tym co wszyscy możemy porównywać. Pewnie budowa metodą gospodarczą okaże się tańsza, ale dla nas to byłoby samobójstwo i murowany rozwód razem wzięte. :roll:

w katalogu archonu (wydrukowanym) ale chyba starym :) jest trochę niższa cena, ale na stronie majš aktualizację. Fajnie, że wychodzisz na to co podaje archon korzystajšc z firmy. Ja rozważam różne warianty, ale póki co wybrałam dom nad ruczajem i przekonuję męża że chcemy dom:)

Gdy usłyszy, że firmy budujš i wychodzi sie zgodnie z kosztorysem, może może zacznie zmieniać zdanie. A czasu niewiele, bo fajne dla nas lokalizacje znikajš

ulcia

szczerze mówiąć także wydaje mi się że to sporo za stan surowy.

My mamy zamiar budować " własnymi siłami", i materiały będziemy sami kupować, więc wydaje mi się (a raczej mnam nadzieję) że to trochę obetnie koszty. (oczywiście muszę doliczyć piwnicę która jest w planach).