KozAnka 14.09.2006 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 KozAnka!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wszystkiego naj,naj,najlepszego z okazji ROCZKU na Forum.Powodzenia w dalszym budowaniu i wiele wytrwałości! yyy, dzięki, ale ja roczek na forum to już obchodziłam kilka miesięcy temu... a może to nie o mnie chodzi? ... ale i tak dziękuję za miłe słowo. I również życzę jak najszybszego "wyrośnięcia" Waszego Groszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 14.09.2006 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2006 czesc wam wszystkim ja jak zwykle sie musze wyruznic i nie znalazlem domu takiego jak ja zeby ktos budowal zazdroszcze wam puzniejszyh wymian uwag i podpowiedzi niech sie ktos zlituje i postawi taki sam dom jak ja bede mial Cóż nie każdego stać na TAKI dom. I TAKI metraż. Nie wiem na jakim jesteś etapie, ale ten dach ... wielopołaciowy, 7 lukarn, wole oczko... to kosztuje ... nie wiem ile i wolę nie zgadywać. Na pewno dużo. Ale projekt super. Sama kiedyś byłam napalona na projekty tej firmy (oczywiście te mniejsze Kasia i Jagienka), bo ich domy mają duże salony i najczęściej sypialnię rodziców z własną łazienką. Nie wiem dlaczego chcecie jedną łazienkę na podaszu. Na 4 pokoje to chyba lepiej zostawić 2 łazienki. Szczególnie podoba mi się to przejście do łazienki przez garderobę. Marzyłam o czymś takim. Ale jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Ja bardzo lubię swój mały Groszek. Fajny jest, no nie Groszkowcy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 15.09.2006 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Swięta prawda!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominika_10 15.09.2006 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 A ja mam jeszcze inne przemyślenia:). Osobiście jestem na etapie zalania stropu. Oglądamy groszka wraz z męzem z każdej strony i cieszymy się jak dzieci. Wiadomo że większy dom to jest przestrzeń, wygoda, komfort itd. i pewnie jakby mnie było stać to może.., może. Ale ... mam znajomych których było stac na większy dom i oni je wybudowali. Mają piekne pokoje i piekne salony, przy czym korzystają z tych przestrzeni bardzo sporadycznie. Oprócz kuchni, salonu i tarasu, tak naprawdę nic więcej się nie liczy. Bardzo często duża powierzchnia to dla nich duży kłopot, zwłaszcza zimą kiedy otwrtych przestrzeni nie można zamknąc i wszędzie jest zimno. A nasz groszek jest optymalny, każdy metr będzie optymalnie wykorzystany, każdy znajdzie dla Siebie kącik i nie trzeba będzie zamykać niewykoryzstanych pokoi tak żeby w innych było cieplej. Tak sobie myślę, chcociaż wiem że to jest tylko mój punkt widzenia. Serdecznie wszystkich pozdrawiam ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 15.09.2006 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 I to też święta prawda! Poza tym dom wcale nie musi mieć bardzo skomplikowanej bryły i wielu ozdobników, żeby był duży, przestronny i wygodny a przy tym niedrogi w budowie. Tu chyba trzeba postawić inne pytanie: Czy chcę dom by w nim wygodnie mieszkać czy by wyglądał i kusił? I oczywiście Ci, którzy mają pieniądze wybiorą opcje numer dwa.A pieniądze i system wartości wzajemnie się warunkują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmyco 15.09.2006 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 czesc juz wstawiam stronke do domku mojego tylko to jest nie do konca moj http://www.arex.net.pl/03projekty/stylowe/kamila.htm no na poddaszu bedzie tylko jedna lazienka a na dole bedzie kuchnia z jadalnia adi_ projekt fajny. jesli moge to radze, obejrzyj jeszcze przekroje. Moim zdaniem dwie z gornych sypialni (pow. 14,4 m2 i 9,2 m2) beda zupelie nieustawne (skosy na dwoch scianah). Zreszta pokoj ze skosami o pow. 9,2 w tak duzym domu to dla mnie jawna oznaka faktu, ze architektowi "tak wyszlo". Spizarnia powinna byc chlodna. W Twoim projekcie jest w srodku domu - wiec raczej nie bedzie. Jak dla mnie rowniez sien jest za mala - do tak reprezentacyjnego budynku pasuje jak kwiatek do kozucha Ale tak wogle to dom jest bardzo ladny i reprezentacyjny - jednym slowem robi wrazenie Drodzy Groszkowicze, pozwole sobie uroczyscie oglosic, ze podpisalismy umowe z majstrem. Za roboty ziemne + fundament+ mury+ scianki dzialowe na gorze i dole+ taras i schody wylewane+ wiezbe zgodzilismy sie na 18 tys. Planowany termin rozpoczecia robot 15 marca . majster sobie zazyczyl, zeby wykop zrobic mechanicznie. Powiedzialem mu, ze nie ma sprawy ale za koparke mu odejme z ustalonej ceny. Po chwili stwierdzil, ze lepiej dla mnie bedzie, jak oni jednak wykopia recznie . Powiedzialem, ze nie ma sprawy, skoro tak lepiej dla mnie... Ulcia, biorac pod uwage oferty, ktore mi daway firmy (120 tys i prawie 140 tys.) Twoja cena jest bardzo dobra. Ja jak widac ostatecznie zrezygnowalem z takiej opcji ale nadal uwazam, ze to swietne rozwiazanie. Gdyby nie ograniczenia finansowe napewno wybralbym wlasnie takie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 15.09.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2006 Adi czyżbyś nie pomylił działu?Bo na tej stronce wszyscy budujemy skromne, ale śliczne Groszki a Ty wyskoczyłes z wypasioną rezydencją... Odebrałam dzisiaj Dziennik Budowy!!! A na placu boju fundamenciki coraz wyższe.Może jutro skończą murowanie.Będzie 8 warstw bloczka 14 i tak się zastanawiamy czy starczy te 1300.Według obliczeń powinno styknąć.Pogoda dopisuje i nasz Groszek ładnie kiełkuje. Jakie robiliście kominy?Bo tak się zastanawiamy tradycyjny z cegły czy systemowy?Może ktoś z Was ma znajomego kominiarza? Ulcia a jak u Was posuwają się prace? Najnowsze zdjęcia wrzucimy jutro.No i trzeba chyba założyć dziennik na forum,ale ciągle brakuje czasu.Pozdrawiamy Brać Groszkowców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 16.09.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 CześćRobertNickiGratuluję wzrostu i rozwoju! Przyjemnie jest oglądać jak domek rośnie, prawda? Co do ilości bloczków to nie doradzę bo w ogóle nie mam o tym pojęcia - tym zajmowała się firma. A kominy mamy Schiedla, systemowe. Podobno dobre a cenowo wyszło podobnie bo nasza firma miała jakąś ekstra promocję i kierownik nas namówił na taką zamianę. My w każdym razie nie dopłacaliśmy, choć w umowie mieliśmy murowane.A co z naszym domkiem? Na skutek komplikacji z wodociągiem mieliśmy przerwę na placu budowy, ale ruszamy ponownie pod koniec września.Będziemy prowadzić kolejne prace wykończeniowe tak by w okolicach Wielkanocy się wprowadzić. Miało być naBoże Narodzenie ale nie wyszło, choć z drugiej strony to się nawet cieszę, bo przeprowadzka zimą trochę mnie przerażała. Tym bardziej, że dzieci zmieniły szkołę, którą teraz mamy za ogodzeniem, a po przeprowadzce będzie ok. 15-20min. pieszo. A wiosną budzi się nowe życie a my budzimy się w nowym domu....ach, rozmarzyłam się...Pozdrawiam Wszystkich w Groszku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dana531 16.09.2006 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2006 Witajcie groszkowcy.W koncu mam juz zalany parter a od poniedziałku fachowcy zaczna stawiac scianę kolankowa i mam nadzieję ze po tygodniu ciesla zacznie stawiac wiechę,Niestety mam jeden problem,otoż nie wiem jaki ma byc ganek czy taki jak w projekcie czy tez postawic jeden murek._Mam lustrzane odbicie tak jak Ucia i moja działka jest ze spadkiem w kierunku tyłu domku.Nie wiem czy ,mnie zrozumieliscie ale z tyłu mojego groszku mam na całej szerokosci taras ktory jest podtrzymwany przez okrągłe filary..Jak tylko dorobię sie aparatu cyfrowego to wstawie zdjęcia.Powracając do do tematu ganku to zastanawiam sie czy ten ktory jest w projekcie będzie pasował zarowno do moego groszku jaki i działki .Wypowiedzcie sie co o tym sądzicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 18.09.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 Witam wszystkich sympatyków Groszka Podczytuję sobie Wasz wątek od jakiegoś czasu bardzo podoba mi się ten projekt a zwłaszcza Groszek 3 - po przejrzeniu ogroma projektów dopiero ten spełnił moje oczekiwania Tylko od tego Groszka odkleiłabym garaż i tak jak w pierwszych Groszkach było zamieniłabym na ścianę jednowarstwową. Z tego co zauważyłam większość z Was buduje Groszka 2.... Czy jest może ktoś kto buduje lub przymierza się do 3 ?? Liczę na to, że już niedługo będę mogła z Wami podyskutować na temat tego ślicznego domku W tej chwili jesteśmy w trakcie kupna działki... Pozdrawiam Małgosia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 18.09.2006 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2006 czesc w odpowiedzi na moj prjekto juz prostuje spizarnia bedzie tylko pralnia bo piwnice mam gdzie inndziej gdzie jest temperatura nie przekraczajaca latem 10 stopni a co do sypialni na poddaszu to scianka kolankowa bedzie miala przynajmniej 120 jak nie wiecej ale nie wiecej jak 140 no moze zostanie po srodku na 130 wiec wszystko bedzie ustawne a co do holu na dole to ja nie potrzebuje wielkiego taki mi starczy goscie maja sie rozebrac a nie w nim tanczyc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 20.09.2006 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Sama nie mogę w to uwierzyć, ale ... będe miała tynki. W końcu przyjechali tynkarze i wczoraj wzieli się do roboty. Na razie tylko dwóch, a od przyszłego tygodnia trzech, więc trochę to potrwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmyco 20.09.2006 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2006 Sama nie mogę w to uwierzyć, ale ... będe miała tynki. W końcu przyjechali tynkarze i wczoraj wzieli się do roboty. Na razie tylko dwóch, a od przyszłego tygodnia trzech, więc trochę to potrwa. KozAnka GRATULACJE !!! Czy to koniec prac na ten rok, czy jeszcze cos planujesz? Ja chcialbym wybudowac w 12 mies. Obawiam sie jednak, ze mi sie to nie uda ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 21.09.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Mamy już zamówione okna i drzwi - drewniane, więc do tego czasu musimy zdążyć z hydrauliką i wylewkami. Wstawimy jeszcze bramę garażową, żeby zamknąć budynek przed zimą. Z ociepleniem i tynkami zewnętrznymi chyba już nie zdążymy, bo musielibyśmy to robić w listopadzie i już pewnie będzie za zimno. A fajnie by było jeszcze to załatwić w tym roku. Zrobimy też ogrodzenie - mój tata będzie robił. Może jeszcze ocieplimy poddasze, ale bez GK, żeby nie popękał. A cała wykończeniówka na wiosnę. Ja już się nie mogę doczekać i każdą wolną chwilę spędzam na oglądaniu w Internecie kuchni i łazienek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 21.09.2006 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 My tez przymierzamy sie do Domku w groszku, wersja bez garazu lustrzane odbicie. Nasza dzialka bedzie miala wejscie od poludniowego zachodu, takze odpowiada nam wyjscie z salonu pierwszymi drzwiami i chyba pociagniemy taras do przodu domu. Poza tym rezygnujemy z duzego okna w lazience na rzecz malego, bocznego okna w gabinecie i w pom.gosp. na rzecz malego z przodu domu- tak jak u Ulci. a tak apropos: Ulcia, budujecie sie blisko naszego obecnego mieszkania? na Oruni Gornej czy tam teraz mieszkacie? A moze polecisz nam dobrego architekta w Gdansku do przystosowania domu do dzialki itd. mamy dzialke trapezowa wzdluz dlugosci domu i musi nam ktos dobrze doradzic, gdzie zamiescic dom. Chcemy tez budowac garaz z wiata osobno i nie wiemy dobrze w ktorym miejscu.A moze ktos mi napisac co jest potrzebne do pozwolenia na budowe?moze jakis link, jesli jest tego duzo.Pozdrawiam. To forum jest rewelacyjne, postaralam sie przeczytac je dokladnie, moze z pominieciem niektorych postow. trzymam kciuki za Wasze budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 21.09.2006 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2006 Oto kształt naszej działeczki http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a25034f7cd5c5949.html - juz lada chwila naszej- czekamy na decyzje przyznania kredytu. Wyobrazcie sobie ze dzis dostaje monit ze nie zaplacilam ostatniej raty z sierpnia za komputer - przeoczenie bo bylo zlecenie stale i cos sie znim stalo:-( Przychodzi dzis czyli 21.09 monit ze mam zaplacic z kara do 16.09 - monit jest z 9.09.06, wyslany tzn stempel z 12.09, jak nie to rozpoczna postepowanie egzekucyjne. ja oczywiscie od razu po zweryfikowaniu ze faktycznie nie zaplacilam(niech to szlag) zaplacilam przelewem internetowym ale przeciez dzis 21.09. Jutro bede tam dzwonic, ale sie stresuje i spac nie moge by to sie nie rzucilo na nasz kredyt, umowa przedwstepna podpisana, 7tys zadatku zaplacone, mamy termin zaplaty. Myslicie ze nie wpisali nas juz na czarna liste? z tymi 197zl z odsetkami? Sorry ze tak odbiegam od tematu ale jestem cala w stresie, oby niepotrzebnie, jak zwykle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 22.09.2006 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 jak zwykle obawy bez sensu.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 22.09.2006 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 A moze ktos mi napisac co jest potrzebne do pozwolenia na budowe? Witamy nowego Groszka Jeśli chodzi o pozwolenie, to tu jest taki link: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=59943&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 22.09.2006 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Cześć Dorbie! Witam sąsiadkę! Z tego co czytam , budujemy takiego samego groszka. Podobne zmiany tylko taras inaczej rozwiązany. Domek jest naprawdę bardzo fajny. Co do architekta to niestety nie mogę służyć pomocą, bo nasz był absolutnie beznadziejny i nawet udało mu się zrobić błędy - pomylił np. wysokość z szerokością okna I w ogóle był strasznie rozmemłany i niechlujny a przy tym polecony przez koleżankę, więc to niestety o niczym nie świadczy. W Grupie trójmiejskiej w Klubie Budujących znajdziesz namiary na polecanych architektów. A na Oruni Górnej mieszkałam 8 lat, a od 3 miesięcy mieszkam na Świętokrzyskiej. A gdzie stanie Twój wymarzony domek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 22.09.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2006 Już wiem - Niestępowo.... piękna działka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts