Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

My tez przymierzamy sie do Domku w groszku, wersja bez garazu lustrzane odbicie. Nasza dzialka bedzie miala wejscie od poludniowego zachodu, takze odpowiada nam wyjscie z salonu pierwszymi drzwiami i chyba pociagniemy taras do przodu domu. Poza tym rezygnujemy z duzego okna w lazience na rzecz malego, bocznego okna w gabinecie i w pom.gosp. na rzecz malego z przodu domu- tak jak u Ulci. a tak apropos: Ulcia, budujecie sie blisko naszego obecnego mieszkania? na Oruni Gornej czy tam teraz mieszkacie? A moze polecisz nam dobrego architekta w Gdansku do przystosowania domu do dzialki itd. mamy dzialke trapezowa wzdluz dlugosci domu i musi nam ktos dobrze doradzic, gdzie zamiescic dom. Chcemy tez budowac garaz z wiata osobno i nie wiemy dobrze w ktorym miejscu.

A moze ktos mi napisac co jest potrzebne do pozwolenia na budowe?moze jakis link, jesli jest tego duzo.

Pozdrawiam. To forum jest rewelacyjne, postaralam sie przeczytac je dokladnie, moze z pominieciem niektorych postow. trzymam kciuki za Wasze budowy

Czesc Dorbie,

Fajnie, ze rosnie grono budowniczych Groszka. My tez budujemy wersje bez garazu.

Co do pozwolenia na budowe to widze, ze KozAnka przeslala Ci juz link. Ja tylko ze swojego doswiadczenia moge doradzic, zeby z zalatwianiem formalnosci nie czekac bo trwa to wszystko strasznie dlugo (przynajmniej u nas).

Czy dla rejonu gdzie jest Twoja dzialka jest plan zagospodarowania? Jesli nie ma to lepiej nie kupuj projektu zanim nie dostaniesz decyzji o warunkach zabudowy albo przynajmniej projektu decyzji. Pamietaj tez, ze mapa od geodety ma ograniczony termin waznosci wiec lepiej ni kupowac za wczesnie. No i szykuj juz kase. My jeszcze nie mamy pozwolenia na budowe a juz wydalismy: 1540 za projekt + 600 dla geodety. Zanim cokolwiek zaczniemy zaplacimy jeszcze 1200 za adaptacje + 1000 za zalatwienie formalnosci + nie wiem jeszcze ile za wytyczenie budynku czyli razem pewnie okolo 5000 zanim jeszcze majster wykopie pierwsza dziure w ziemi pod fundament.

Mam nadzieje, ze na przyszla wiosne razem wystartujemy i pozdrawiam.

Mymy juz decyzje o zabudowie, to nam bylo potrzebne do kredytu i sprzedajacy dal nam to: dach dwuspadzisty kat nachylenia 35-45%, nieprzekraczalna linia zabudowy 6m.

A jak dluga waznosc ma ta mapa od geodety i waznosc do czego?do pozwolenia ?czyli do adaptacji projektu przez architekta potrzebujemy projektu i mapy od geodety> Sorry ze tak dokladnie sie wypytuje ale jestesmy oboje nowi w tych tematach

Witajcie Groszkowcy!

Mam dobre wieści.... wkleiłam zdjęcia domku z Żukowa do mojego albumu. Możecie się nim teraz delektować do woli. Nie umiem niestety /czytaj - nie chce mi się nauczyć/ wstawić zdjęć bezpośrednio na naszą stronę "spotkań" ale wiem, że sobie poradzicie i bez tego. Zapraszam - album 4.

Nie podoba mi się zmniejszenie tego okna nad schodami a Wam?

A jak dluga waznosc ma ta mapa od geodety i waznosc do czego?do pozwolenia ?czyli do adaptacji projektu przez architekta potrzebujemy projektu i mapy od geodety> Sorry ze tak dokladnie sie wypytuje ale jestesmy oboje nowi w tych tematach

Teoretycznie nigdzie w żadnych przepisach nic nie ma o ważności mapy, ale praktycznie przyjmuje się 3 miesiące. Od momentu, kiedy dostaniesz mapę do ręki do momentu złożenia wszystkich dokumentów do pozwolenia na budowę. Ludzie tu na forum piszą, że mapa jest ważna dopóki nic się nie zmienia w terenie. Jeśli budujesz w terenie, gdzie domy powstają jak grzyby po deszczu, to mapka może być już nieaktualna po 2 tygodniach. Wystarczy, że gdzieś w promieniu kilkunastu, kilkudziesięciu metrów ktoś wyleje fundamenty.

Witajcie Groszkowcy!

Mam dobre wieści.... wkleiłam zdjęcia domku z Żukowa do mojego albumu. Możecie się nim teraz delektować do woli. Nie umiem niestety /czytaj - nie chce mi się nauczyć/ wstawić zdjęć bezpośrednio na naszą stronę "spotkań" ale wiem, że sobie poradzicie i bez tego. Zapraszam - album 4.

Nie podoba mi się zmniejszenie tego okna nad schodami a Wam?

Mnie też nie.

Dzięki za zdjęcia.

Tak sobie oglądam, te wszystkie groszki i widzę, że chyba mam za niski komin. :(

KozAnka, czy ta mapa jest potrzebna architektowi do adapatcji projektu?

My chcemy budowac osobno garaz z wiata, takze musimy kupic tez taki projekt i to tez musi byc naniesione na dzialke. Nie wiem czy to jakos podraza koszty tego pozwoleniana budowe?

Czy trzeba wolac geologa do kazdej ziemi? Ja sie nie znam na glebie ale u nas to jakies piaski z glina.

A tak a propos domu w Zukowie, to oni zmienili tez okna w salonie i kuchni, sa jakies mniejsze i tak jakby ten dom zmienil swoej proporcje i nie ma tego uroku co powienien miec. To okno nad schodami daje klimat.

Zmartwily mnie wasze posty na temat tego niskiego parapetu w kuchini bo ja koniecznie chce sobie zrobic tam blat. Mysleliscie o tym by wstawic tam nizsze okno te 5cm wyzej? Jak myslice czy bardzo by zmienilo widok domu? a cenowo takie niestandardowe okna sa drozsze.

witam, jestem na forum pierwszy raz dopiero zdecydowałam sie na groszka i mam nadzieje zaczac budowe na wiosne 2007 r. widze ze to forum bedzie badzo przydatne i czesto bede na niego zagladac. Moja działka jest w okolicy krakowa czy jest na formu ktos z tych okolic? a może ktoś wie gdzie w tych okolicach jest wybudowany groszek? ja słyszałam że w koźmicach wielkich ale jeszcze bez poddasza. chciałabym bardzo zobaczyć goszka w środku na jawie!!!

Pozdrawaim

Beata

gbeti witamy na forum ja również od niedawna interesuje sie tym watkiem. My budujemy w Tarnowie to tylko 80 km wiec zapraszam :-) W tej chwili stoja sciany parteru obiecane zdjecia postaram sie umieścić pod koniec pazdziernika kiedy domek bedzie mial juz dach. Pozdrawiam

My chcemy budowac osobno garaz z wiata, takze musimy kupic tez taki projekt i to tez musi byc naniesione na dzialke. Nie wiem czy to jakos podraza koszty tego pozwoleniana budowe?

Czy trzeba wolac geologa do kazdej ziemi? Ja sie nie znam na glebie ale u nas to jakies piaski z glina.

A tak a propos domu w Zukowie, to oni zmienili tez okna w salonie i kuchni, sa jakies mniejsze i tak jakby ten dom zmienil swoej proporcje i nie ma tego uroku co powienien miec. To okno nad schodami daje klimat.

Zmartwily mnie wasze posty na temat tego niskiego parapetu w kuchini bo ja koniecznie chce sobie zrobic tam blat. Mysleliscie o tym by wstawic tam nizsze okno te 5cm wyzej? Jak myslice czy bardzo by zmienilo widok domu? a cenowo takie niestandardowe okna sa drozsze.

Po kolei:

1. Architekt oprócz adaptacji musi zrobić plan zagospodarowania działki, czyli wrysować budynek na mapę, więc mapa jest mu potrzebna.

2. Złożenie wniosku o pozwolenie na budowę nic nie kosztuje, otrzymanie pozwolenia też nie. Jedyny koszt to koszt projektu garażu i ewentualnie wrysowania go na mapę - to już zależy od architekta.

3. Piaski - to dobrze, glina - to raczej nie dobrze. Jeśli chodzi o geologa to do pozwolenia na budowę takie badania RACZEJ nie są wymagane. Może chcieć takie badania architekt adaptujący, bo to on musi dopasować fundamenty do gruntu, on się pod tym podpisuje i jemu powinno zależeć. My zdobiliśmy bardziej dla swojego spokoju.

Sorry, muszę lecieć. Potem jeszcze coś napiszę.

Już jestem. I piszę dalej.

4. Wydaje mi się, że te okna w salonie i kuchni są takie jak w projekcie, natomiast proporcje są inne, ponieważ dach jest podniesiony.

http://img243.imageshack.us/img243/7029/groszekip4.jpg

http://www.uadas.photosite.com/~photos/tn/4602732_348.ts1159130496103.jpg

Poza tym na wizualizacji są jeszcze takie szare obramówki wokół okien i dodatkowo kwiaty optycznie powiększają okna, a podmurówka skraca elewację.

5. Jeśli chodzi o okno w kuchni i standardowe wymiary, to najlepiej wcześniej wybrać firmę i dowiedzieć się jakie są dopłaty za niestandardowe wymiary. Bo najczęściej nie są takie straszne. Ja też chciałam standardowe, więc całe okno podniosłam o 5 cm do góry. Teraz chyba skróciłabym je o te 5 cm, bo cała elewacja mi tańczy. Jeszcze drzwi wejściowe skróciłam i kończą mi się na innej wysokości niż okna. Ale tego akurat nie żałuję, bo 230 to strasznie wysokie drzwi.

Witamy nowych fanów Groszka! :lol:

My dzisiaj zakończylismy stan zero i czujemy się wolni!Na wiosnę z radością powrócimy do tematu budowy.

Co do okien to my znormalizowaliśmy wszystkie do wymiaru 150*150 oczywiście oprócz tarasowych i tego na klatce schodowej.Duuże okna fajna sprawa,ale też przez nie ucieka sporo ciepełka.Okno w kuchni podnieśliśmy do 85cm po to żeby blat był jednocześnie parapetem.Myślimy,że będzie ok.

Zapraszamy do naszego albumu! :p

Śnieg ma spaść prawdopodobnie dopiero w styczniu,więc budujcie kochani!

Witajcie groszkowcy.Dziękuję Ci Ulcia za zdjecia z Zukowa,

Tył tego domu nie wygląda zbyt okazale,zmniejszone okno na schodach wygląda niezbyt ciekawie..Ja jestem na etapie stawiania wiezby,pomozcie mi w wyborze ganku przed domem,wypowiedzcie sie jakie u siebie będziecie stawiac ganki czy takie jak w projekcie czy tez będziecie cos zmieniac.Ja mam zamiar ze wzgledu na spadek na działce ,postawic z jednej strony murek co wy na to?

Witajcie groszkowcy.Dziękuję Ci Ulcia za zdjecia z Zukowa,

Tył tego domu nie wygląda zbyt okazale,zmniejszone okno na schodach wygląda niezbyt ciekawie..Ja jestem na etapie stawiania wiezby,pomozcie mi w wyborze ganku przed domem,wypowiedzcie sie jakie u siebie będziecie stawiac ganki czy takie jak w projekcie czy tez będziecie cos zmieniac.Ja mam zamiar ze wzgledu na spadek na działce ,postawic z jednej strony murek co wy na to?

Nam sie podoba ganek z groszka3 - tego najwiekszego, jest tak slodki, ze zakochalismy sie w nim i bedziemy chcieli taki zrobic. My mamy(lada chwila dzialka bedzie nasz) dzialke z wjazdem od poludnia, mniej wiecej bo kat jest i chcemy dom przesunac do tylu dzialki by byl w 3cwiartce od wjazdu, zycie na podworku bedzie sie toczyc z przodu i prawego boku domu, taras bedzie zakrecal od boku do przodu, takze ten ganeczek nam bardzo pasuje.

A w ktora strone masz spadek?

Po kolei:

1. Architekt oprócz adaptacji musi zrobić plan zagospodarowania działki, czyli wrysować budynek na mapę, więc mapa jest mu potrzebna.

2. Złożenie wniosku o pozwolenie na budowę nic nie kosztuje, otrzymanie pozwolenia też nie. Jedyny koszt to koszt projektu garażu i ewentualnie wrysowania go na mapę - to już zależy od architekta.

3. Piaski - to dobrze, glina - to raczej nie dobrze. Jeśli chodzi o geologa to do pozwolenia na budowę takie badania RACZEJ nie są wymagane. Może chcieć takie badania architekt adaptujący, bo to on musi dopasować fundamenty do gruntu, on się pod tym podpisuje i jemu powinno zależeć. My zdobiliśmy bardziej dla swojego spokoju.

Sorry, muszę lecieć. Potem jeszcze coś napiszę.

Tu z drugim punktem ośmielam się nie zgodzić. Złożenie wniosku o pozwolenie na budowę nic nie kosztuje, ale otrzymanie pozwolenia na garaż i owszem. Garaż traktowany jest jako luksus i wydanie pozwolenia na garaż kosztuje 40 zł w znaczkach skarbowych. Co do jakości gruntu - my mamy piasek z niewielką ilością glinki (podobno piasek zawsze występuje z gliną tylko zależy ile jej jest) i warunki geologiczne są OK. Można było wykopany piasek wykorzystać do zasypania fundamentów. Oczywiście było go za mało i weszło nam jeszcze 140 ton pospółki. Pozdrowienia.

Groszkowicze:),

Bardzo proszę o pomoc. Mam fajna ekipe budowlaną, która mi buduje groszka 2. Po dzisiejszej wizycie na budowie mam wrażenie że ta moja ekipa nie jest już taka fajna. Rzecz dotyczy kominka. W salonie wstawiamy komin Schiedla. Pan budowniczy zrobił najpierw wyczyske po drugiej stronie kominka, ale po naszych pytaniach czy przypadkiem nie bedzie to sie kłócic z biegiem schodów ktore sa po drugiej stronie komina, Pan budowniczy zaslepił pierowtna dziure na wyczyste i zrobił ja w salonie na samym dole komina. Jak wytłumaczenie powiedział że na dole kominka zawsze znajdują się drewienka a wiec może za tym drewienkiem byc dziura na wyczystkę. Mam wrażenie że coś jest nie tak. Boje się tez ze kominek bedzie musial byc wysoko postawiony poniewaz drzwiczki do dziury na wyczystke są dosc duże. Prosze napiszcie jak jest u Was. Czy powinnam interweniowac kiedy jest jeszcze czas. Czy jest to równiez dobre rowiazanie bo jak mowi moj budowniczy niektore kominki nie maja z drugiej strony niczego i wyczyste trzeba zrobic po tej samej stronie co kominek. No niby prawda, ale prosze odpowiedzcie mi Wy.

Hejka!

Mój Groszek będzie za 2-4 tygodnie gotowy. Uprzedzam wszystkich, że wszędzie jest kilka tygodni oczekiwania. tzn. meble, schody, okna, drzwi itd. i dlatego trzeba zamawiać z dużym wyprzedzeniem. Jak domek prawie gotowy to widać, co można było zrobić lepiej. I tak wystarczyło podnieść poddasze o 2 pustaki i byłby dodatkowy poziom do mieszkania, a to przecież ok. 50 m. A tak jest wielki strych, po którym trzeba czołgać się lub chodzić w kucki. Po drugie salon należało poszerzyć o ok. 1 m - bo teraz to taki tramwaj. Ale ogólnie jest bardzo fajny i na rodzinę 4 osobową to świat. Pozdrawiam.