Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Groszkowicze:),

Bardzo proszę o pomoc. Mam fajna ekipe budowlaną, która mi buduje groszka 2. Po dzisiejszej wizycie na budowie mam wrażenie że ta moja ekipa nie jest już taka fajna. Rzecz dotyczy kominka. W salonie wstawiamy komin Schiedla. Pan budowniczy zrobił najpierw wyczyske po drugiej stronie kominka, ale po naszych pytaniach czy przypadkiem nie bedzie to sie kłócic z biegiem schodów ktore sa po drugiej stronie komina, Pan budowniczy zaslepił pierowtna dziure na wyczyste i zrobił ja w salonie na samym dole komina. Jak wytłumaczenie powiedział że na dole kominka zawsze znajdują się drewienka a wiec może za tym drewienkiem byc dziura na wyczystkę. Mam wrażenie że coś jest nie tak. Boje się tez ze kominek bedzie musial byc wysoko postawiony poniewaz drzwiczki do dziury na wyczystke są dosc duże. Prosze napiszcie jak jest u Was. Czy powinnam interweniowac kiedy jest jeszcze czas. Czy jest to równiez dobre rowiazanie bo jak mowi moj budowniczy niektore kominki nie maja z drugiej strony niczego i wyczyste trzeba zrobic po tej samej stronie co kominek. No niby prawda, ale prosze odpowiedzcie mi Wy.

Witaj .

Już ktoś na naszym forum pisał o tym. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba przełożenie schodów na odwrotny bieg. Co do wyczystki pod kominkiem - chciałbym zobaczyć Twojego majstra jak wybiera sadze leżąc przed kominkiem :wink: .który ma ok 0,5m głębokości. Chyba trochę niepoważnie podszedł do rzeczy. Pozdrawiam.

Blackrs

A wiesz jak serce bije kiedy ogląda się czyjś dom w styropianie i porozkładane choćby w nieładzie kafle i kiedy mysli się "oj, to i mój też tak będzie wyglądał w tej styropianowej pierzynce". Dla Ciebie to niewart utrwalenia bałagan a dla nas kolejny przewidywalny etap rozwoju. Więc.... nie filozofuj tylko wklejaj!!! :wink:

robertnicki napisałeś

"Już ktoś na naszym forum pisał o tym. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba przełożenie schodów na odwrotny bieg. Co do wyczystki pod kominkiem - chciałbym zobaczyć Twojego majstra jak wybiera sadze leżąc przed kominkiem .który ma ok 0,5m głębokości. Chyba trochę niepoważnie podszedł do rzeczy. Pozdrawiam"

Prosze napiszcie mi jak jest u Was, też zmieniacie bieg schodów tak aby zmieściła się z tyły komina wyczystka?. Budowlaniec powoli ustawia szkielet schodów i za chwie będzie za późno na jakiekolwiek zmiany.

witamy wszystkich groszkowcow.

Checmy z zona zakupic dom w groszku i caly czas sie wahamy, ktorego groszka wybrac. Bardzo pomoglo nam wasze forum,ale i wzbudzilo kilka watpliwosci. Zalezy nam na bezposrednim kontakcie z KozAnka i Jimmyco i wszystkimi ktorzy moga nam cos doradzic.

pozdrawiamy

Karolex

dorbie, karolex widzę, że też jesteście jeszcze na etapie wybierania Groszka... a co myślicie o groszku 3 ?? Wg mnie jest on cudny - jedyny projekt w którym praktycznie nic bym nie zmieniła :)

dorbie ja też zastanawiałam się nad groszkiem 4 bez piwnicy, ale spójrz na tą 3 wymiary zewnętrzne domu są niewiele większe od 4 a ma dodatkowy pokój na górze no i nie trzeba odbicia lustrzanego :) My byśmy odczepili od niego garaż, bo nie chcemy w bryle budynku... chociaż w tym miejscu zrobiłabym wiatę :)

Czekam na Wasze opinie :)

dorbie, karolex widzę, że też jesteście jeszcze na etapie wybierania Groszka... a co myślicie o groszku 3 ?? Wg mnie jest on cudny - jedyny projekt w którym praktycznie nic bym nie zmieniła :)

dorbie ja też zastanawiałam się nad groszkiem 4 bez piwnicy, ale spójrz na tą 3 wymiary zewnętrzne domu są niewiele większe od 4 a ma dodatkowy pokój na górze no i nie trzeba odbicia lustrzanego :) My byśmy odczepili od niego garaż, bo nie chcemy w bryle budynku... chociaż w tym miejscu zrobiłabym wiatę :)

Czekam na Wasze opinie :)

rzeczywiscie mamy problem czy groszek 2 czy 3. groszek 2 jest minimalnie za maly, ale architekt widzi problem w powiekszeniu tego projektu. groszek 3 jest rzeczyewiscie prawie idelany, ale koszt budowy tez znaczaco wzrosnie. w 3 jest kominek na zewnetrznej scianie co przy planowanym wykorzystaniu tego zrodla ogrzewania moze powodowac straty.

Tak jak mowilem chcielibysmy bardzo zobaczyc groszek 2 i/lub 3 w rzeczywistosci, bo projekt projektem, a rzeczywistosc moze zweryfikowac nasze oczekiwania.

groszek 3 jest rzeczyewiscie prawie idelany, ale koszt budowy tez znaczaco wzrosnie. w 3 jest kominek na zewnetrznej scianie co przy planowanym wykorzystaniu tego zrodla ogrzewania moze powodowac straty.

Tak jak mowilem chcielibysmy bardzo zobaczyc groszek 2 i/lub 3 w rzeczywistosci, bo projekt projektem, a rzeczywistosc moze zweryfikowac nasze oczekiwania.

Myślę, że z przeniesieniem kominka nie byłoby problemów - w końcu pozostałe groszki mają go pośrodku domu.

A zobaczyć to by się chciało ale nikt nie buduje groszka w okolicach Szczecina :roll: a szczególnie 3 bo to jest nowy projekt...

Myślę, że z przeniesieniem kominka nie byłoby problemów - w końcu pozostałe groszki mają go pośrodku domu.

A zobaczyć to by się chciało ale nikt nie buduje groszka w okolicach Szczecina :roll: a szczególnie 3 bo to jest nowy projekt...

z przniesieniem kominka nie jest jednak tak prosto. mamy nadzieje ze uda nam sei zobaczyc domki, bo juz znalezlismy posty od forumowiczow pod warszawa. najblizej ciebie jest chyba domek pod gdanskiem w Zukowie

Dominika_10

U mnie zmieniono bieg schodów z powodu wyczystki. Moim zdaniem nie wpływa to znacząco na wygląd schodów ani przedpokoju. A faktem jest, że wyczystka w salonie to grube nieporozumienie. Drzwi do spiżarni będzie widać tylko z jadalni, ale jak będą ładne to mogą zdobić wnętrze. W sumie to taki układ schodów nawet bardziej izoluje odgłosy między poziomami. Swoją drogą ciekawe co kierowało projektantem, który wymyslił takie rozwiąznie i jak sobie to wyobrażał w praktyce.

robertnicki napisałeś

"Już ktoś na naszym forum pisał o tym. Najlepszym rozwiązaniem jest chyba przełożenie schodów na odwrotny bieg. Co do wyczystki pod kominkiem - chciałbym zobaczyć Twojego majstra jak wybiera sadze leżąc przed kominkiem .który ma ok 0,5m głębokości. Chyba trochę niepoważnie podszedł do rzeczy. Pozdrawiam"

Prosze napiszcie mi jak jest u Was, też zmieniacie bieg schodów tak aby zmieściła się z tyły komina wyczystka?. Budowlaniec powoli ustawia szkielet schodów i za chwie będzie za późno na jakiekolwiek zmiany.

Nam niestety jeszcze daleko do budowy schodów, ale my napewno zmienimy bieg schodów (choć nie ujęliśmy tego podczas adaptacji w projekcie - takie rozwiązanie zaproponowała właśnie ULCIA) i to nie tylko z powodu wyczystki. Dla nas zakręt schodów w prawą stronę jest taki bardziej naturalny :wink: No i wejscie do spiżarni dokładnie naprzeciw kuchni. Pozdrawiam