Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM W GROSZKU pracownia ARCHON

Recommended Posts

dorbie, karolex widzę, że też jesteście jeszcze na etapie wybierania Groszka... a co myślicie o groszku 3 ?? Wg mnie jest on cudny - jedyny projekt w którym praktycznie nic bym nie zmieniła :)

dorbie ja też zastanawiałam się nad groszkiem 4 bez piwnicy, ale spójrz na tą 3 wymiary zewnętrzne domu są niewiele większe od 4 a ma dodatkowy pokój na górze no i nie trzeba odbicia lustrzanego :) My byśmy odczepili od niego garaż, bo nie chcemy w bryle budynku... chociaż w tym miejscu zrobiłabym wiatę :)

Czekam na Wasze opinie :)

160m2 to juz jest za duzo dla nas- chodzi o koszty rowniez. Planujemy zmienic troszke gore w groszku 4 tj- przesunac sciane garderoby za komin w lazience- nie potrzebna nam tak duza lazienka. w pokoju nr2 zgarderoba chcemy zrobic dwa normalnej wielkosci okna- nie balkonowe, by ewentualnie gdyby byl potrzebny nam kiedys dodatkowy pokoj, zrezygnowac z garderoby na rcze pokoju, wtedy wystaczy przesunac scianke dzialowa mniej wiecej w linie podrodkowa wzdluz domu. Chcemy sei zabezpieczyc gdybysmy zdecydowali sie kiedys na jeszcze jedno dziecko- mamy dwojke na razie. Na dole rezygnujemy z okna na bocznej scianie w gabinecie, lazienka- poziome gorne okienko, kotlownia- okienko z przodu domu male pionowe i kuchnia do rozwazenia podniesienie lub wyzej nizsze okno, by blat pod oknem byl na wys 85cm.

Acha, jeszcze do rozwazenia ganeczek jak w groszku 3.

Na nie jest po prostu powierzchnia domu. ja to bym nawet wolala te 127m2 ale moj maz mnie przekonal ze te 143 to jednak optimum :-)

A odbicie lustrzane jest dostepne w projekcie gratis

• Odpowiedzi 4,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

160m2 to juz jest za duzo dla nas- chodzi o koszty rowniez. Planujemy zmienic troszke gore w groszku 4 tj- przesunac sciane garderoby za komin w lazience- nie potrzebna nam tak duza lazienka. w pokoju nr2 zgarderoba chcemy zrobic dwa normalnej wielkosci okna- nie balkonowe, by ewentualnie gdyby byl potrzebny nam kiedys dodatkowy pokoj, zrezygnowac z garderoby na rcze pokoju, wtedy wystaczy przesunac scianke dzialowa mniej wiecej w linie podrodkowa wzdluz domu. Chcemy sei zabezpieczyc gdybysmy zdecydowali sie kiedys na jeszcze jedno dziecko- mamy dwojke na razie. Na dole rezygnujemy z okna na bocznej scianie w gabinecie, lazienka- poziome gorne okienko, kotlownia- okienko z przodu domu male pionowe i kuchnia do rozwazenia podniesienie lub wyzej nizsze okno, by blat pod oknem byl na wys 85cm.

Acha, jeszcze do rozwazenia ganeczek jak w groszku 3.

Na nie jest po prostu powierzchnia domu. ja to bym nawet wolala te 127m2 ale moj maz mnie przekonal ze te 143 to jednak optimum :-)

A odbicie lustrzane jest dostepne w projekcie gratis

Bardzo dobry pomysł z tym dodatkowym pokojem z garderoby :)

My mamy też dwójkę dzieci dlatego zależy nam na tym dodatkowym pokoju na górze... oczywiście w przyszłości - teraz to są maluchy i osobne pokoje nie są potrzebne. Dlatego założyłam, że w pierwszym etapie zrobimy sobie dół domu... a górę to już na spokojnie, tym bardziej że wykończeniówkę to już będziemy robić sami :) A ten metr więcej na długości i szerokości domu nie jest aż tak znaczący w kosztach stanu surowego - przecież tak naprawdę porządne wydatki zaczynają się przy wykończeniu.

Groszek 3 przekonuje mnie przede wszystkim wielkością kuchni, schodami dwuzabiegowymi pod którymi jest całkiem spora spiżarka... no i ten ganeczek jest przesłodki... ale to akurat można wykonać przy każdym z groszków :)

dorbie schody dwuzabiegowe mają "półeczkę, półpiętro" i z tego względu są bezpieczniejsze (tylko potrzebują więcej miejsca) - te drugie są "zakręcone"... trochę niefachowo to wytłumaczyłam ale jak spojrzysz teraz na rzuty groszka 4 i 3 zobaczysz różnicę.

A jeżeli chodzi o materiały to duuuużo jest na ten temat na forum aż głowa boli... powiem szczerze że trudna decyzja... my skłaniamy się do ściany jednowarstwowej z porothermu 44... chociaż akurat groszka 3 przerobili na dwuwarstwową :D

Przemawia za tym: szybkość wykonania takiej ściany - przez to mniej robocizny, materiałów (nie trzeba ocieplenia), ceramika, taka ściana pozostaje oddychająca i jeszcze przekonał mnie gość który mieszka już w takim domu... ostatnia zima była niezłym sprawdzianem a on ogrzewał dom tylko kominkiem... piec gazowy się nie włączył :)

W ostatnim numerze Muratora jest cały artykuł o ścianach jednowarstwowych z porothermu...

Witam i...pytam!

Mam wycenę okien taką oto: Profil Rehau Brillant 5-komorowy, szyba 1,0, kolor dwustronny złoty dąb, oczywiście PCV - 12 okien, jedno balkonowe 180/230, reszta mniej więcej jak w projekcie. Wyliczyli to na 13326zł w tym montaż i vat 7% minus jakiś rabat ale jeszcze nie wiem jaki bo nie było decydentów w firmie. Co o tym sądzicie? Szukać dalej czy brać? Firma sprawdzona, robią dobre okna podobna.

Żegnam wszystkich groszkowców.

Dostalam odpowiedź na moje odwołanie do SKO a oni utrzymali decyzję w mocy. :evil: NIe mamy zamiaru budować domu kilka metrów od ulicy, więc w ogóle nie będziemy. Pozostaje nadzieja, że mooożżee kiedyś, jak zmieni się wójt gmina ustanowi miejsc. plan zagosp. i może wtedy.

Pozdrawiam was gorąco i przechodzę na forum kupujących mieszanie spółdzielcze :(

Xarra!

A czy ta droga jest bardzo ruchliwa? Bo jesli tak sobie to może jednak warto? Nasz dom jest 8m od drogi, ale to będzie nasz własny, przytulny i odgrodzimy się na zielono. A blok to sąsiedzi wokół i dokoła ruch większy lub mniejszy ale ciągły. No i właściwie życie będzie się toczyć od strony ogrodu, który jak pamiętam masz spory. Szkoda, może jeszcze to przemyśl, bo jak wejdziesz do bloku to już na kilka lat - szkoda życia.

A może warto byłoby zmienić projekt na taki, który część garażowo-kuchenno-gospodarczą miałby od ulicy a salon i część dzienną od ogrodu?

Można takie projekty znaleźć. W każdym razie - powodzenia!

Xarra, Ulcia ma rację - dom nawet przy ulicy z ogromnym ogrodem z tyłu to nie to samo co mieszkanie w bloku (który będzie stał jeszcze bliżej ulicy niż TWÓJ DOM ) Przemyślcie to jeszcze... jest tyle pięknych projektów z salonem od ogrodu (w zasadzie większość).

Życzę Wam podjęcia najlepszej decyzji.. :)

No udało się, sorki że takie duże

Z prawej jest dom sąsiada na równi z jego domem mam postwić swój.

Planowaliśny groszek 4-lustrzane odbicie z salonem od sąsiada i garażem w piwnicy pod salonem.

Na zdjęciu słabo to widać, ale za drzewami działka ma znacznie wzniesienie, i w nim chcieliśmy ukryć piwnicę.

Jeśli masz ten rysunek na swoim komputerze, to najlepiej wejść na http://imageshack.us/ Tam klikasz Browse i szukasz tego obrazka na swoim komputerze. Masz już automatycznie zaznaczoną opcję zmniejszania zdjęć na forum. Potem klikasz na host it. I pojawia ci się kilka adresów. Możesz wybrać drugi: Thumbnail for forums (1). Po prostu kopiujesz ten adres i wklejasz tutaj jak piszesz odpowiedź. Spróbuj, to najprostszy sposób.

Powodzenia