dorbie 28.09.2006 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 dorbie, karolex widzę, że też jesteście jeszcze na etapie wybierania Groszka... a co myślicie o groszku 3 ?? Wg mnie jest on cudny - jedyny projekt w którym praktycznie nic bym nie zmieniła dorbie ja też zastanawiałam się nad groszkiem 4 bez piwnicy, ale spójrz na tą 3 wymiary zewnętrzne domu są niewiele większe od 4 a ma dodatkowy pokój na górze no i nie trzeba odbicia lustrzanego My byśmy odczepili od niego garaż, bo nie chcemy w bryle budynku... chociaż w tym miejscu zrobiłabym wiatę Czekam na Wasze opinie 160m2 to juz jest za duzo dla nas- chodzi o koszty rowniez. Planujemy zmienic troszke gore w groszku 4 tj- przesunac sciane garderoby za komin w lazience- nie potrzebna nam tak duza lazienka. w pokoju nr2 zgarderoba chcemy zrobic dwa normalnej wielkosci okna- nie balkonowe, by ewentualnie gdyby byl potrzebny nam kiedys dodatkowy pokoj, zrezygnowac z garderoby na rcze pokoju, wtedy wystaczy przesunac scianke dzialowa mniej wiecej w linie podrodkowa wzdluz domu. Chcemy sei zabezpieczyc gdybysmy zdecydowali sie kiedys na jeszcze jedno dziecko- mamy dwojke na razie. Na dole rezygnujemy z okna na bocznej scianie w gabinecie, lazienka- poziome gorne okienko, kotlownia- okienko z przodu domu male pionowe i kuchnia do rozwazenia podniesienie lub wyzej nizsze okno, by blat pod oknem byl na wys 85cm. Acha, jeszcze do rozwazenia ganeczek jak w groszku 3. Na nie jest po prostu powierzchnia domu. ja to bym nawet wolala te 127m2 ale moj maz mnie przekonal ze te 143 to jednak optimum A odbicie lustrzane jest dostepne w projekcie gratis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 28.09.2006 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2006 Dominika_10Zmiana biegu schodów nic nie zmienia w innych elementach konstrukcyjnych domu, to prosty zabieg bez powikłań. A powikłania byłyby bez tego zabiegu, więc nie ma się co zastanawiać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 29.09.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2006 160m2 to juz jest za duzo dla nas- chodzi o koszty rowniez. Planujemy zmienic troszke gore w groszku 4 tj- przesunac sciane garderoby za komin w lazience- nie potrzebna nam tak duza lazienka. w pokoju nr2 zgarderoba chcemy zrobic dwa normalnej wielkosci okna- nie balkonowe, by ewentualnie gdyby byl potrzebny nam kiedys dodatkowy pokoj, zrezygnowac z garderoby na rcze pokoju, wtedy wystaczy przesunac scianke dzialowa mniej wiecej w linie podrodkowa wzdluz domu. Chcemy sei zabezpieczyc gdybysmy zdecydowali sie kiedys na jeszcze jedno dziecko- mamy dwojke na razie. Na dole rezygnujemy z okna na bocznej scianie w gabinecie, lazienka- poziome gorne okienko, kotlownia- okienko z przodu domu male pionowe i kuchnia do rozwazenia podniesienie lub wyzej nizsze okno, by blat pod oknem byl na wys 85cm. Acha, jeszcze do rozwazenia ganeczek jak w groszku 3. Na nie jest po prostu powierzchnia domu. ja to bym nawet wolala te 127m2 ale moj maz mnie przekonal ze te 143 to jednak optimum A odbicie lustrzane jest dostepne w projekcie gratis Bardzo dobry pomysł z tym dodatkowym pokojem z garderoby My mamy też dwójkę dzieci dlatego zależy nam na tym dodatkowym pokoju na górze... oczywiście w przyszłości - teraz to są maluchy i osobne pokoje nie są potrzebne. Dlatego założyłam, że w pierwszym etapie zrobimy sobie dół domu... a górę to już na spokojnie, tym bardziej że wykończeniówkę to już będziemy robić sami A ten metr więcej na długości i szerokości domu nie jest aż tak znaczący w kosztach stanu surowego - przecież tak naprawdę porządne wydatki zaczynają się przy wykończeniu. Groszek 3 przekonuje mnie przede wszystkim wielkością kuchni, schodami dwuzabiegowymi pod którymi jest całkiem spora spiżarka... no i ten ganeczek jest przesłodki... ale to akurat można wykonać przy każdym z groszków Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 02.10.2006 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 A prosze mi wyjasnic jaka jest roznica miedzy schodami zabiegowymi i dwubiegowymi. Jeszcze laik w tym jestem.Czy to chodzi o liczbe zakretow? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 02.10.2006 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 A dlaczego w wiekszosci budujecie z bloczkow gazobetonowych- jesli innych to przepraszam, ze sie nie znam, a nie z porothermu? Co przemawia za a co przeciw jesli mozecie mi napisac? I jak ocieplacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 02.10.2006 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 dorbie schody dwuzabiegowe mają "półeczkę, półpiętro" i z tego względu są bezpieczniejsze (tylko potrzebują więcej miejsca) - te drugie są "zakręcone"... trochę niefachowo to wytłumaczyłam ale jak spojrzysz teraz na rzuty groszka 4 i 3 zobaczysz różnicę. A jeżeli chodzi o materiały to duuuużo jest na ten temat na forum aż głowa boli... powiem szczerze że trudna decyzja... my skłaniamy się do ściany jednowarstwowej z porothermu 44... chociaż akurat groszka 3 przerobili na dwuwarstwową Przemawia za tym: szybkość wykonania takiej ściany - przez to mniej robocizny, materiałów (nie trzeba ocieplenia), ceramika, taka ściana pozostaje oddychająca i jeszcze przekonał mnie gość który mieszka już w takim domu... ostatnia zima była niezłym sprawdzianem a on ogrzewał dom tylko kominkiem... piec gazowy się nie włączył W ostatnim numerze Muratora jest cały artykuł o ścianach jednowarstwowych z porothermu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 02.10.2006 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Wiem ze jest duuuuuzo az za duzo.My chcemy budowac z porothermu bo tak nam radza znajomi ktorzy juz maja z tym doswiadczenie. Podobno wlasnie dobrze oddycha. Pewnie ze kazdy material ma swoje wady i zalety, dla nas ta trudnosc by wybrac cos optymalnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 02.10.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2006 Witam i...pytam!Mam wycenę okien taką oto: Profil Rehau Brillant 5-komorowy, szyba 1,0, kolor dwustronny złoty dąb, oczywiście PCV - 12 okien, jedno balkonowe 180/230, reszta mniej więcej jak w projekcie. Wyliczyli to na 13326zł w tym montaż i vat 7% minus jakiś rabat ale jeszcze nie wiem jaki bo nie było decydentów w firmie. Co o tym sądzicie? Szukać dalej czy brać? Firma sprawdzona, robią dobre okna podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 04.10.2006 05:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Żegnam wszystkich groszkowców. Dostalam odpowiedź na moje odwołanie do SKO a oni utrzymali decyzję w mocy. NIe mamy zamiaru budować domu kilka metrów od ulicy, więc w ogóle nie będziemy. Pozostaje nadzieja, że mooożżee kiedyś, jak zmieni się wójt gmina ustanowi miejsc. plan zagosp. i może wtedy. Pozdrawiam was gorąco i przechodzę na forum kupujących mieszanie spółdzielcze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 04.10.2006 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Xarra!A czy ta droga jest bardzo ruchliwa? Bo jesli tak sobie to może jednak warto? Nasz dom jest 8m od drogi, ale to będzie nasz własny, przytulny i odgrodzimy się na zielono. A blok to sąsiedzi wokół i dokoła ruch większy lub mniejszy ale ciągły. No i właściwie życie będzie się toczyć od strony ogrodu, który jak pamiętam masz spory. Szkoda, może jeszcze to przemyśl, bo jak wejdziesz do bloku to już na kilka lat - szkoda życia.A może warto byłoby zmienić projekt na taki, który część garażowo-kuchenno-gospodarczą miałby od ulicy a salon i część dzienną od ogrodu?Można takie projekty znaleźć. W każdym razie - powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 04.10.2006 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 Xarra, Ulcia ma rację - dom nawet przy ulicy z ogromnym ogrodem z tyłu to nie to samo co mieszkanie w bloku (który będzie stał jeszcze bliżej ulicy niż TWÓJ DOM ) Przemyślcie to jeszcze... jest tyle pięknych projektów z salonem od ogrodu (w zasadzie większość). Życzę Wam podjęcia najlepszej decyzji.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 04.10.2006 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 To droga powiatowa, asfaltowa i w dodatku ok 30 m za moja działka jest zakręt 90stopni, samochody ostro hamują i dodatkowo hałasują, no i ten sad, który muszę wyciąć wkleiłabym kilka fotek działki ale nie wiem jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 04.10.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 No udało się, sorki że takie duże Z prawej jest dom sąsiada na równi z jego domem mam postwić swój.Planowaliśny groszek 4-lustrzane odbicie z salonem od sąsiada i garażem w piwnicy pod salonem. Na zdjęciu słabo to widać, ale za drzewami działka ma znacznie wzniesienie, i w nim chcieliśmy ukryć piwnicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 04.10.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 xarra niestety zdjęcia nie widać Prawdopodobnie tylko Ty widzisz tutaj zdjęcie bo jesteś zalogowana na FotoGaleriach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 04.10.2006 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2006 No faktycznie, usunęłam zdj, żeby nie rozciągać. W takim razie nie wiem jak wrzucić te fotki sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KozAnka 05.10.2006 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Jeśli masz ten rysunek na swoim komputerze, to najlepiej wejść na http://imageshack.us/ Tam klikasz Browse i szukasz tego obrazka na swoim komputerze. Masz już automatycznie zaznaczoną opcję zmniejszania zdjęć na forum. Potem klikasz na host it. I pojawia ci się kilka adresów. Możesz wybrać drugi: Thumbnail for forums (1). Po prostu kopiujesz ten adres i wklejasz tutaj jak piszesz odpowiedź. Spróbuj, to najprostszy sposób.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdorota11 05.10.2006 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 cześć czy ktoś juz wybudował dom w groszku? Tak do końca i w nim mieszka? Ile trzeba pieniędzy, żeby wybudować go, tak bez luksusów.Marzę o domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xarra 05.10.2006 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 no to próbuję:http://img176.imageshack.us/img176/9142/1002047uy3.th.jpghttp://img176.imageshack.us/img176/9536/1002052pj7.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Małgolinka 05.10.2006 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 xarra ładną masz tą działeczkę nie dziwię Ci się, że nie chcesz wycinać sadu... ale może warto jednak zasadzić sobie nowe drzewka z tyłu działki i postawić wymarzony domek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 05.10.2006 13:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2006 Popieram zdanie mej szanownej przedmówczyni - ja bym bez wahania budowała, tym bardziej, że parę drzewek chyba da się ocalić i będzie pięknie. A 30m do zakrętu to wcale nie mało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts