blackrs 21.10.2006 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 Okno na klatce jest takie jak w projekcie. Ja mam witrynę nieotwieralną. Mycie proste - ze schodów. Okna kosztowały 10500, są w kolorze brązowym - każdy myśli, ze to drewno. Producenta w tej chwili nie pamiętam, ale jeżeli to ważne, to sprawdzę. Fotki już niebawem. Paprule już miesiąc ocieplają budynek i nie mogą skończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piter-p10 21.10.2006 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2006 witam,niedawno nabyłem projekt Groszka 2. Czy ktoś budyje może na terenie woj dolnośląskiego? Chętnie bym zobaczył domek na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 24.10.2006 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Cześć!Czemu nic nie piszecie? Dana, Kozanka, Robertnicki - co u Was słychać?Smutno tu jakoś, odezwijcie się, bo zaczynam się obawiać, że dopadł Was sen zimowy.Blackrs - moje okienka za identyczną kwotę, pocieszyłeś mnie.Wczoraj odebrałam wycenę kompleksową wszystkich instalacji ...i kapcie mi spadły - wod-kan + gaz =40tyś, elektryka 8tyś.! Nie zgadzam się!!! Szukam dalej. A jak Twoje instalacje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 24.10.2006 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2006 Ulcia! Koszty moich instalacji były wysokie, ale Twoje są porażające. Może poszukaj innych wykonawców. U mnie elektryka ze wszystkim wyszła ok. 5,5-6 tys. Wod-kan + gaz około 25 tys (jeszcze się targuję z hydraulikiem). A piec kupiłem za 9,5 tys...Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 25.10.2006 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 BlackrsA piec był wliczony w cenę instalacji? U mnie był: Vaillant VU Plus 240+podgrzewacz VIH 150 o poj.150l. + Konsola bezp. + grupa bezp.= 7tyś.+vat. Ale to i tak za drogo, dziś będę mieć następną wycenę. A elektrykę robiłeś bezpuszkową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blackrs 25.10.2006 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2006 Piec wliczony. Elektryka puszkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 30.10.2006 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2006 ale ciszaaaa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walt 02.11.2006 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Witam ! Ano cisza, cisza. Mnie mowe trochę zatkało bo zacząłem z potencjalnymi wykonawcami rozmawiać hmm.. i co ? Ano jedez z wykonawców za stan surowy otwarty (bez stolarki okiennej i drzwiowej zewnętrznej) z pokryciem dachu i orynnowaniem zaśpiewał 180.000 brutto (materiały+robocizna+nadzór, niby kompleksowo), reszta wykonawców wycenia tylko robociznę, bez pokrycia dachu: od 30.000 do 38.000 i jeszcze jeden za robociznę za stan surowy otwarty z pokryciem dachu i orynnowaniem: 43.000. Nie wydaje mi się to za tanio, niestety ceny robocizny idą mocno do góry, co o tych wycenach myślicie ?? Ze dwa tygodnie temu oglądałem Groszka jaki zbudowała Dana i wygladał właśnie tak jak sobie wyobrażałem Pozdrawiam, brrrrrr... zima idzie !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmyco 02.11.2006 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Witam ! Ano cisza, cisza. Mnie mowe trochę zatkało bo zacząłem z potencjalnymi wykonawcami rozmawiać hmm.. i co ? Ano jedez z wykonawców za stan surowy otwarty (bez stolarki okiennej i drzwiowej zewnętrznej) z pokryciem dachu i orynnowaniem zaśpiewał 180.000 brutto (materiały+robocizna+nadzór, niby kompleksowo), reszta wykonawców wycenia tylko robociznę, bez pokrycia dachu: od 30.000 do 38.000 i jeszcze jeden za robociznę za stan surowy otwarty z pokryciem dachu i orynnowaniem: 43.000. Nie wydaje mi się to za tanio, niestety ceny robocizny idą mocno do góry, co o tych wycenach myślicie ?? Ze dwa tygodnie temu oglądałem Groszka jaki zbudowała Dana i wygladał właśnie tak jak sobie wyobrażałem Pozdrawiam, brrrrrr... zima idzie !! Czesc Walt, mysle, ze to drogo. Jakis czas temu na tym forum pisalem: Ponieważ mamy malo czasu i dodatkowo małego synka (14 miesięcy) to chcieliśmy zlecić budowę firmie. Jak zacząłem zbierać oferty to piersza firma powiedzała 650 PLN/m2 pow. całkowitej za stan surowy z dachem ale bez okien. Stwierdziliśmy, że to drogo i szukamy dalej. No ale wczoraj to mnie już jeden gościu zabił. W wersji z pustaka U 220 bez okien i bez dachu (ale z więźba): 139 000 netto (w tym robocizna 54 000 a materialy 81 000). potem zdecydowalem sie wziac ekipe i na dzien dzisieszy mam podpisana umowe na 18 tys. za calosc robot od wykopu wykonanego recznie do wiezby. Bede budowal w Lomiankach pod Warszawa. Nie wiem, moze mnie tu wszyscy zakrzycza ale moim zdaniem ceny robocizny nie rosna tak szybko. Owszem, ceny materialow to tak... ale robocizna? Moj wykonawca tez chcial cos kombinowac, ze te 18 to teraz a za rok to bedzie moze drozej, ale sie dogadamy... Dlatego spisalem umowe juz teraz i dalem mu zadatek. Jak dostal zadatek to sie uspokoil i juz nie mowi, ze bedzie drozej. teraz sie przymierzam do zakupu stali na zbrojenie i zamowienia drewna na wiezbe i szalunki - na wiosne na 100% bedzie drozej. Przy okazji pytanie do tych co juz buduja albo prawie zbudowali - po ile kupowaliscie deski na szalunki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertnicki 02.11.2006 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Cześć! Czemu nic nie piszecie? Dana, Kozanka, Robertnicki - co u Was słychać? Smutno tu jakoś, odezwijcie się, bo zaczynam się obawiać, że dopadł Was sen zimowy. Żyjemy, żyjemy, tylko nasza budowa zapadła w sen zimowy. A my zarabiamy pieniążki na dalszą budowę. Zaglądamy na forum śledząc poczynania "nówek" Pozdrawiamy Groszkowców! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 02.11.2006 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2006 Cześć Walt - 180tyś. to już gruba przesada. A czy to moja firma robiła Ci tę wycenę? Chyba nie możliwe żeby cena skoczyła aż tak bardzo? Choć fakt, straszą, że teraz zapłacilibyśmy więcej. A ja mam wreszcie dograną sprawę instalacji wod-kan-gaz. Stanęło na 30tyś. z piecem kondensatem Vaillantem, podłogówką w łazienkach, wiatrołapie, kotłowni i przedpokojach, kominkiem z płaszczem wodnym, przyłączami kanalizy i gazu od granicy działki do domu, geberitami w łazienkach. Jestem zadowolona!Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Walt 03.11.2006 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2006 Hej hej !!Dzięki za komentarze odnośnie wycen, no nic ..... szukam dalej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bsia 05.11.2006 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Witam wszystkich,którzy budują groszka, ja także zaczęłam go budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bsia 05.11.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2006 Teraz napiszę więcej. Właśnie zaczęłam budować groszka 2. Mój wykonawca powiedział mi, że do końca roku skończy stan surowy otwarty, zpoktyciem dachu. U nas na zachodzie Polski jest ciepło, nie będzie na razie przymrozków. Obawiam się tylko deszczy, choć jest ich mniej niż w pozostałej części kraju. Nie wiem jak ten deszcz wpłynie na budowę. A może ktoś mi doradzi czy można murować w listopadzie i grudniu. Będę wdzięczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 06.11.2006 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2006 Witam i pozdrawiam nowego sympatyka Domu w groszku!Jak widzisz towarzystwo trochę przysnęło, dobrze więc że pojawił się ktoś nowy bo może wzbudzi zainteresowanie i ożywi dyskusję. Ja niestety nie mogę Ci pomóc bo nie wiem jak wygląda sprawa o którą pytasz. U mnie dopiero zacznie się wstawianie okien, drzwi, ocieplenie scian zewnętrznych i tynki w środku i też trochę obawiam się, że pogoda nie będzie sprzyjać pracom. Ale cóż - nie zawsze da się wszystko zaplanować tak jakby się chciało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LuMa 09.11.2006 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Witam Wszystkich! My tez 2 tygodnie temu wystartowalismy z budowa naszego Groszka! Mamy nadzieje, ze przed koncem roku uda sie zakonczyc stan surowy. Bardzo duzo zalezy od pogody. Niestety Jimmyco, zaszokowala mnie kwota 18 tys. za robocizne za stan surowy. Jak dla mnie, to bardzo niska cena. My tez budujemy sie pod W-wa, ale najtansza oferta, jaka udalo nam sie znalezc, to 30 tys. bez dachu. Z tym, ze my mamy Groszka 3 z 2-stanowiskowym garazem. Ostatecznie wzielismy drozszego wykonawce, bo najtanszego musielibysmy codziennie kontrolowac, w bardzo duzym stopniu zaopatrywac budowe (ciezka sprawa, bo oboje pracujemy i mamy male dzieci), a dodatkowo zatrudnic kierownika budowy. Chyba musisz miec naprawde solidnego i sprawdzonego wykonawce, albo duzo wolnego czasu. Ja obawialabym sie troche o jakosc. Nie traktuj tego, jako 'zakrzyczenie' Takie tam przemyslenia poczatkujacej inwestorki Mam pytanie do zaawansowanych Groszkowcow Czy ktos z Was kladl dachowke ceramiczna i ile kosztowala Was robocizna na metr? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jimmyco 09.11.2006 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2006 Jimmyco, zaszokowala mnie kwota 18 tys. za robocizne za stan surowy. Jak dla mnie, to bardzo niska cena. My tez budujemy sie pod W-wa, ale najtansza oferta, jaka udalo nam sie znalezc, to 30 tys. bez dachu. Z tym, ze my mamy Groszka 3 z 2-stanowiskowym garazem. Ostatecznie wzielismy drozszego wykonawce, bo najtanszego musielibysmy codziennie kontrolowac, w bardzo duzym stopniu zaopatrywac budowe (ciezka sprawa, bo oboje pracujemy i mamy male dzieci), a dodatkowo zatrudnic kierownika budowy. Chyba musisz miec naprawde solidnego i sprawdzonego wykonawce, albo duzo wolnego czasu. Ja obawialabym sie troche o jakosc. Nie traktuj tego, jako 'zakrzyczenie' Takie tam przemyslenia poczatkujacej inwestorki Tez mam podobne watpliwosci, ale coz budowa nie jest lekka, latwa i przyjemna. Moja zona nie pracuje. Na czas budowy planujemy przeprowadzic sie tuz obok. Na sasiedniej dzialce mieszka tesc, ktory wybudowal juz 2 domy i obiecal nas wspomoc. Doskonaly sklad budowlany mamy jakies 300 metrow od budowy. Oczywiscie, wszystkie materialy musimy kupic i dostarczyc sami. Z majstrem podpisalem umowe o dzielo i jest to jakies zabezpieczenie. Jednak kontrola to podstawa i tu sie z Toba zgadzam.Kierownika budowy zatrudniamy oddzielnie. Cena nie obejmuje pokrycia dachu - tylko wykonanie wiezby. Widzialem budowy tego majstra widzialem tez jak buduje - wyglada to naprawde solidnie. Zreszta, drogi wykonawca nie jest gwarancja solidnosci - doswiadczylem tego wykanczajac 5 lat temu mieszkanie. Podobnie jest z "tymi poleconymi" . Polecony fachowiec, ktory robil remont u moich rodzicow zrobil sobie w ich domu taka imprezke, ze Tata pozniej miesiac przed sasiadami oczami swiecil. A i jakosc robot byla nienajwyzsza. Dzieki za Twoja opinie - jak juz zaczne bede wykonawcy jeszcze dokladniej patrzyl na rece Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 10.11.2006 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2006 no i ukradli mi dwa śliczne okna połaciowe na 9 dni przed zamknięciem budynku i uruchomieniem monitoringu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bsia 11.11.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2006 wyobrażam sobie jaka Ulcia jest wściekła, niech tych złodzieji szlag trafi. U mnie są wylane ławy fundamentowe. Od poniedziałku mają budować ściany fundamentowe - ale nie wiem czy pogoda im pozwoli. Przez cały tydzień ma podać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ulcia 12.11.2006 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2006 Wściekła to nawet nie, raczej bezsilna i w ciężkiej depresji budowlanej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts